Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na początek podpisze się pod słowami Rapczyna i również polecę GB162 jeśli chciałbyś zakupić piec z Top półki. Piec ten ma wymiennik z powłoką polimerową samoczyszczącą a więc nie wymaga właściwie przeglądów i czyszczenia komory co też daje jakieś oszczedności względem większości kotłów konkurencji.

GB022 raczej bym odpuścił gdyż na dniach wchodzi następca GB072 - konstrukcyjnie podobny ale ma możliwość sterowania dodatkowym obiegem co u Ciebie będzie raczej wskazane przy podłogówce.

Jeśli chodzi o RC35 to w zupełności ci wystarczy. Przy GB162 na pewno można sterować instalacją solarną z poziomu sterownika kotła - nie trzeba wieszać dodatkowcyh sterowników na ścianie. Jeszcze nie wiem czy moduł ten będzie pasował do GB072.

Co do sterowania z poziomu kotła i oszczędności - wszystko zależy jak rowiązany jest sam sterownik. Jeśli odrębny sterownik solarny może modulowac pracą pompy solarnej to jakiegoś rodzaju extra oszczędności nie będzie. Po prostu wygoda i integracja sterowania w 1 urządzeniu będzie fajniejszym rozwiązaniem.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

zastanawiam sie nad viessmanem vitodens 200

podlgowka w domu z poddszem uzytkowym (100%)

grzejnik w piwnicy oraz drabinkowy w lazience na poddaszu

pow.102m2, styro12 (budynek blizniaczy)

druga strona blizniaka-podlogowka tylko na parterze i tez wybor padl na viessmana 200

moze ktos cos podpowiedziec? bede wdzieczna:)

dzieki za odpowiedz:)

no coz...pytanie blondynki wiec czuje sie usprawiedliwiona;)

poczytalam o zapotrzebowaniu i...nic z tego nie rozumiem (pewnie dlatego, ze jestem blondynką)

aaa ide malowac paznokcie...

gdybys jednak zechcial troche wyoslic mi jak sie mam do tego zabrac, to...fajnie byloby:D

Najlepiej byłoby zlecić firmie, która to policzy OZC i przy okazji zrobi projekt ogrzewania podłogowego.

Całość będzie kosztowała kilkaset złotych i będą to jedne z lepiej zainwestowanych pieniędzy.

W zasadzie koszt zwróci się już przy zakupie materiałów.

Dane, które podałaś będą niewystarczające do policzenia OZC.

Edytowane przez gp69

czy się zwróci - kiedyś może i tak ale biorąc pod uwagę zużycie gazu na podgrzew wody - czas zwrotu bedzie podobny do solarów. No może ciut krócej...

Co do vitodensa - już pisałem otym piecu. Sterowanie dla przecietnego uzytkownika super. Sama konstrukcja pieca przemawia moim zdaniem bardziej za gb162 pomimo ze vitodens 200 ma wymiennik ze stali nierdzewnej...

witam,

jesteśmy przed wyborem kotla gazowego i stąd moja prośba o ocene oferty bo ja juz sama nie wiem...

generalnie chcemy gaz plus piec tzw. śmieciuch plus podłogówka kuchnia, wiatrołap, łazienki, dom 137m2, piętrowy, kubatura 436m3 w tym garaz i pg 66m3,. w ofercie mam :

kocioł c.o. z wentylatorem 16kw Heitz

wymiennik c.w.u. 300l zw*2

kocioł 1F CERAPUR SMART 22-3C

zastanawiam się czy potrzeba nam aż 300l- na razie rodzina 3 osobowa, ale tez drużyny piłkarskiej nie planujemy:)

w projekcie ma kocioł gazowy dwufunkcyjny o mocy 24kw, a roczny pobór paliwa 1800 m3/rok

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

witam,

jesteśmy przed wyborem kotla gazowego i stąd moja prośba o ocene oferty bo ja juz sama nie wiem...

generalnie chcemy gaz plus piec tzw. śmieciuch plus podłogówka kuchnia, wiatrołap, łazienki, dom 137m2, piętrowy, kubatura 436m3 w tym garaz i pg 66m3,. w ofercie mam :

kocioł c.o. z wentylatorem 16kw Heitz

wymiennik c.w.u. 300l zw*2

kocioł 1F CERAPUR SMART 22-3C

zastanawiam się czy potrzeba nam aż 300l- na razie rodzina 3 osobowa, ale tez drużyny piłkarskiej nie planujemy

w projekcie ma kocioł gazowy dwufunkcyjny o mocy 24kw, a roczny pobór paliwa 1800 m3/rok

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Witam wszystkich interesują mnie państwa opinie na temat wyboru kotła gazowego.

Myślałem o zastosowaniu następującego schematu, a raczej zestawu:

Vitodens 100 + Vitosol 100 + Ekocell 100B. Lecz nie upieram się przy tym, aż tak strasznie. Czekam na Państwa propozycje i opinie.

Teraz poniżej trochę o domu:

Powierzchnia netto 198,0 m2

Powierzchnia zabudowy 136,7 m2

Kubatura 743,1 m3

Powierzchnia domu (h>1,90 m) 136,3 m2

http://images49.fotosik.pl/687/fd04ccddf022887f.jpg

http://images45.fotosik.pl/689/c6072be0976dab24.jpg

Tak jest w projekcie, lecz ja zrobiłem małe podniesienie dachu (murłaty) i na górze budynku trzeba doliczyć po 15 procent więcej od tego co jest w projekcie.

Zmiany jakie chcę wprowadzić w centralnym ogrzewaniu:

- pomieszczenie "09" garaż zwiększenie mocy grzejnik co najmniej x2

- pomieszczenie "13" piętro zwiększenie mocy grzejnika (podniesienie murłaty) co najmniej o 15% może nawet 25%)

- pomieszczenie "12" piętro łazienka zastosowanie ogrzewania podłogowego plus drabinka tak jak jest w projekcie

- pomieszczenie "14" zwiększenie mocy od 15 - 25%

- pomieszczenia "15 i 16" zwiększenie grzejników gdyż w chwili obecnejjest to jedno pomieszczenie wraz z przestrzenią nad garażem.i tu myślałem o co najmniej dwóch grzejnikach o mocy około minimum 1300 W

Myślę o zastosowaniu tylko jednego rozdzielacza na cały budynek w pomieszczeniu "05"

W domu myślę zastosować grzejniku aluminiowe i proszę tu o radę jakie? (lecz tu mam różne opinie i nie wiem co wybrać) rozważam też grzejniki PURMO

Interesują mnie opinie na temat zestawu wymininej powyżej firmy VIESSMANN i czy to jest odpowiednie rozwiązanie dla takiego domku czy to da radę czy może coś innego?

Czekam na propozycje i oferty.