Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

czytam, czytam i wiem, że nic nie wiem.

Mówicie o wyższości kotła kondensacyjnego nad atmosferycznym, już byłem zdecydowany na kondensata Vaillanta bo mój stary atmosferyk goni resztkami sił, ale znajomy instalator złapał się za głowę i kategorycznie stwierdził , że nie ma sensu ładować się w dużo droższy kocioł który i tak się nie zwróci. Zaproponował mi kocioł Junkersa 1-funkcyjny z otwartą komorą spalania ZSC 24-3 MFK CERACLASS + zasobnik Galmet KWADRO 140l. Całość z montażem ok. 5500 zł co daje prawie połowę tego co musiałbym zapłacić za kondensata z montażem.

Mój 14 letni dom ma 180 m2 pow.użytkowej , ocieplenie 8cm styropian,rodzina 2+2, ogrzewanie tylko grzejniki i to w dodatku małe , Brak OZC, okna plastiki dwuszybowe,kotłownia w osobnym pomieszczeniu.

Jeśli chodzi o dostępność serwisu to wiem na pewno , że w moim mieście jest Vaillant,Viessman,Junkers,Termet,i Buderus .

Czy wyżej wymieniony kocioł Junkersa to dobry wybór, a może na forum jest jakiś użytkownik lub serwisant Junkersa?

Dziękuję i pozdrawiam.

Zaproponował mi kocioł Junkersa 1-funkcyjny z otwartą komorą spalania ZSC 24-3 MFK CERACLASS + zasobnik Galmet KWADRO 140l. Całość z montażem ok. 5500 zł co daje prawie połowę tego co musiałbym zapłacić za kondensata z montażem.

nasz de dietrich mcr II 24T + galmet kwadro 120 l kosztowal 4600 zl

materialy do polaczenia (zawory, filtry, ksztaltki, rury, rury kominowe, kolanka) ok 2000 zl a robocizna 800zl z uruchomieniem

jesli sprawa kondensat kontra atmosferyk - mialem atmosferyka 11 lat teraz mamy kondensata - oszczednosci spore, ale instalacja wykonana pod kondensata (sporo podlogowki, "duze" grzejniki)

ps ten junkers kosztuje ok 3 tys zl a kondensata junkersa masz za 3900zl

No właśnie , z tego co wyczytałem to musiałbym przewymiarować grzejniki żeby kocioł kondensacyjny się sprawdził.

Z braku funduszy niestety to nie wchodzi w rachubę.

Wychodzi więc na to ,że przy mojej starej instalacji zostanę z nowym atmosferykiem.

rozumiem

grzejniki zeliwne czy stalowe panelowe?

co do marki kotla to atmosferyki sa malo awaryjne - jedyne to pompa i zawor 3d moga zawodzic

swoja droga poszukaj tanszego kotla

Grzejniki panelowe Purmo.

Szukam cały czas , ale wiadomo chciałoby się dobry i tani.Każdy swoje chwali aby tylko sprzedać. W tej chwili mam starego Vaillanta stojącego i trochę się zraziłem do niego .Było już trzech serwisantów i żaden nie może ... a może nie chce naprawić-słyszę taki tekst -chodzi już tyle więc czas na zmianę.

chodzi o to ze nawet bez wymiany grzejników bedziesz mial oszczednosc w zuzycu gazu, bo grzejnki ne zawsze musza miec zasilanie na poziomie 75st. W okresach przejsciowych moga spokojnie pracowac przy nizszej temperaturze gdzie sprawnosc kondensata jest wyzsza a juz atmosferyki to przebija znaczaco.

Kociol kondensacyjny to juz praktycznie standard. Jest niewiele drozszy a nizsze zuzycie gazu pozwoli zniwelowac wyzszy koszt zakupu w ciagu 3-5lat.

a kto Ci takie bzdury naopowiadał o jakiś przewymiarowanych grzejnikach?

No jak to kto?

Cały czas się o tym trąbi na forum. Przeczytałem wszystkie posty i zrozumiałem tyle, że kocioł kondensacyjny jest dobry jeśli się ma choć parę m2 podłogówki.Przy jej braku wyższa temperatura powrotu i brak kondensacji powodują ,że kondensat pracuje jak zwykły atmosferyk.Czyli trzeba dołożyć grzejników.

To tyle , jeśli chodzi o moją wiedzę teoretyczną.

To też nie chodzi o to , żeby kupić tani kocioł i później żałować, chodzi o przekonanie do konkretnego modelu i marki.

W Tadmarze pewnie dostanę dobry upust, tylko nie wiem co w końcu wybrać.

No jak to kto?

Cały czas się o tym trąbi na forum. Przeczytałem wszystkie posty i zrozumiałem tyle, że kocioł kondensacyjny jest dobry jeśli się ma choć parę m2 podłogówki.Przy jej braku wyższa temperatura powrotu i brak kondensacji powodują ,że kondensat pracuje jak zwykły atmosferyk.Czyli trzeba dołożyć grzejników.

trzeba dolozyc aby zysk byl w calym sezonie grzewczym - zwlaszcza chodzi tu o b.mrozne dni

przy dniach pozostalych i temp ok 0* a nawet -5* kondensat kondensuje

kolejna kwestia to ze atmosferyk grzeje ze stala moca-temp zasilania albo skok do kotlowni i reczna zmiana, kondensat temp sailania dobierze wg krzywej grzewczej

jesli chcesz atmosferyka to poszukaj tanszego bo kupisz za ok 2200-2500zl

a swoja droga i tak polecal bym kondensata

Podobno atmosferyki też modulują, nie wiem fachowcem nie jestem, dlatego pozwoliłem sobie poprosić o radę.

Byłem zdecydowany na kondensata i wydatek rzędu 10 tys. a tu instalator z Junkersa mi namieszał w głowie , że mogę zaoszczędzić te 4 tys. i głupi już jestem.

Doradźcie coś konkretnego plisss, a w ogóle dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

atmosferyk to kociol z otwarta komora spalania - one nie moduluja poniewaz nie maja wentylatora i nie moga precyzyjnie dobrac mieszanki powietrze-gaz do spalania - jesli sie myle niech ktos z branzy poprawi

kotly z zamknieta komora spalania moduluja

eeetam. żaden argument. w kuchence gazowej też masz pod garnkiem otwartą komorę spalania a pokrętło do modulacji płomienia masz.

Mam pytanie odnośnie mcr II. Model ten nie ma możliwości osobnej konfiguracji CWU, czyli jak rozumiem kiedy pracuje na potrzeby CO woda w zbiorniku jest cały czas nagrzewana i nie ma możliwości zaprogramowania jej ogrzewania w wybranych porach. Jak to się ma do tej informacji: "Celsia 20 - programowalny regulator pogodowy wraz z czujnikiem pomieszczenia do sterowania jednym obiegiem grzewczym bez zaworu mieszającego oraz programem grzewczym wody użytkowej".

I jeszcze pytanie, jakie kotły o mocy 24kw w klasie średniej(popularnej) mają możliwość sterowania z programatora cwu? Jakie kotły w klasie średniej mają pompę elektroniczną? Chodzi o kondensacyjne jednofunkcyjne z zasobnikiem 100 - 150 l. Jaką konkurencję ma MCR II w swojej klasie?

Edytowane przez fentanyl

a co myślicie o takim piecu:

Saunier Duval Thema Condens F AS 18 + zasobnik 150 litrów

link:

http://www.saunierduval.pl/produkty/kotly-gazowe/kotly-kondensacyjne/thema-cds-as/

znajomy hydrualik poleca mi coś takiego

Hydraulik poleca mi to co wyżej plus sterowanie w linku poniżej - co o tym sądzicie

http://www.imi-international.pl/pl/products_catalog/all,c,510,p,255,Zestaw_regulacyjny_ogrzewania_podlogowego.html#