Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj, kocioł Viessmann to dobre rozwiązanie, cena z montażem nie jest wyórowana, ale jak mam coś zasugerować to polecam Buderusa GB162 naprawdę faje rozwiązanie o lepszych parametrach,a chyba tańsze jak chcesz to wejdź na http://www.bbt.com.pl lub napisz maila [email protected] to Ci poogę więcej. Polecam grzejniki innej firmy niż Viessmann, ponieważ wydaje mi się że Purmo lub Buderus są duże lepsze.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj, Viessmann to dobre ale drogie rozwiązanie ale zastosowana w nim Lambda Pro Control jest doś skomplikowanym urządzeniem, może warto jak zastanowisz się nad Buderusem to także dobry produkt w dobrej cenie, zobacz Buderusa GB162 kocioł o wysokiej sprawności wydatek jak Vitocrossal Viessmanna ale za pół ceny, ja coś to poczytaj o tym jakbedziesz potrzebował pomocy to napisz do mnie to doradzę chętenie, zajmuje się techniką grzewczą od ładnych kilku lat http://www.bbt.com.pl

Witam serdecznie,

Forum śledzę od dłuższego czasu natomiast to mój pierwszy post.

Gorąca prośba o pomoć przy doborze kotła.

Dom wygląda następująca:

Projekt Selene 2

powierzchnia użytkowa: 137.80 m2 w tym poddasze 40 m2

powierzchnia zabudowy: 153.98 m2

wysokość budynku: 7.73 m

kubatura: 514.00 m3

Ocieplony 12 cm, poddasze wełna 20 + 10.

Jaką moc pieca wybrać w tym przypadku?

Moim faworytem jest zestaw De Dietrich MCR II + zasobnik 100 L.

lub

JUNKERS Cerapur Smart 14kW +zas.120L + regulator FW100

Prosze o podpowiedź

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Michał

Dariuszko kocioł gazowy i pompa ciepła to moim zdaniem rozwiązanie niezbyt szczęśliwe :(

Marchew jedynie wymiennik płytowy i zasobnik warstwowy, nie spotkałem się z opcją wyłączenia zasobnika. Po co chcesz to robić ?

Marynianka im mniejsza moc kotła znajdziesz tym lepiej.

Michał LC wybór to już rzecz gustu :) są wątki o plusach i minusach obu tych urządzeń.

pozdr adam

Moim zdaniem co najmniej o 1/3-1/2 za duża moc.

W takim razie jaka moc będzie optymalna? Mógłbym prosić o kilka konkretnych przykładów pieców.

Musze podjąć szybko decyzję i pomoć w tym wypadku będzie nieoceniona.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Wiszący czy stojący ? brzmi dwuznacznie :) Jeśli kocioł wiszący z zasobnikiem to wszystko wpakowane w kocioł, w przypadku awarii zasobnika droga naprawa lub wymiana całego kotła. Z osobnym zasobnikiem łatwiej wymienić sam zasobnik lub kocioł po latach. Zazwyczaj wiszące kotły z zasobnikami są bardziej czasochłonne przy naprawach bo truno dostępne są. pozdr adam

Mam pytanie do RAPczyna lub 1950 - przeglądałem archiwum i widziałem wiele ciekawych odpowiedzi.

Mam dom bez ogrzewania podłogowego o pow urz. 230 m2, będzie ocieplony wełną 15 cm + poroterm 25 cm, podłoga izolowana styropianem 20 cm (poza garazęm 10 cm), kotłownia osobna około 10 m2. Mam pytanie o wielkość pieca oraz czy kondensacyjny (jak nie ma podłogówki). Będzie dogrzewanie salonu kominkiem. Planowałem kocioł na ekogroszek (25 kw), ale rozważam kotłownię alternatywną na gaz. Zasobnik wody 150l lub 200l (2osoby + czasami 4 ). Dziękuję za podpowiedzi.

docieplić, do co najmniej 20 cm, koszty żadne a oszczędności przez cały czas użytkowania domu,

jeżeli gaz, to zawsze kondensat, na ten temat nie ma co dyskutować,

poza sezonem grzewczym można ogrzewać wodę pompą ciepła, koszt już nawet od 3200 zł,

ta pompa może też wspomagać ogrzewanie,

docieplić, do co najmniej 20 cm, koszty żadne a oszczędności przez cały czas użytkowania domu,

jeżeli gaz, to zawsze kondensat, na ten temat nie ma co dyskutować,

poza sezonem grzewczym można ogrzewać wodę pompą ciepła, koszt już nawet od 3200 zł,

ta pompa może też wspomagać ogrzewanie,

Dzięki za odp. ale mało konkretne, jaka wielkość firma, a docieplać 20 cm wełną na zewnątrz nie będę

powierzchnia użytkowa: 137.80 m2 w tym poddasze 40 m2

powierzchnia zabudowy: 153.98 m2

wysokość budynku: 7.73 m

kubatura: 514.00 m3

Ocieplony 12 cm, poddasze wełna 20 + 10.

Jaką moc pieca wybrać w tym przypadku?

Moim faworytem jest zestaw De Dietrich MCR II + zasobnik 100 L.

lub

JUNKERS Cerapur Smart 14kW +zas.120L + regulator FW100

Mam dom o bardzo podobnych parametrach (minimalnie mniejszy, minimalnie lepiej ocieplony), też jestem prawie zdecydowany na tego junkersa. Może i mógłby być jeszcze mniejszy, ale wybór porządnych kotłów o niższej mocy jest naprawdę ograniczony. A ten junkers cieszy się dobrą opinią, jest rozsądnie wyceniony i ma całkiem dużą rozpiętość modulacji (od 3,3 kW bodajże) - lepszzą niż De Dietrich. Poza tym jest bardzo popularny i bez problemu znajdziesz pomoc na forum :) Z podobnych kociołków ale już dużo droższych (ponoć też dużo nowocześniejszych) masz Buderusa GB162.

PS. W projekcie mam założony kocioł 18kW. Dom izoluję dużo lepiej niż w projekcie. Ale co rozmawiam z instalatorami to polecają mi kotły od 20-26 kW ("bo wie Pan, on ma modulację i będzie sobie pracował z niższą mocą" - tylko wtedy po kiego kupować takiego potwora jak ma pracować ciągle na połowie mocy).

Ja mam propozycje czegos takiego

instalacja jest robiona z rur miedzianych pod piec kondensacyjny

Piec nazywa sie Buderus legomax gb022

calosc ogrzewania gazowego:

-15 grzejnikow buderusa

-piec z calym kompletem

http://www.buderus.pl/?page_id=3463

koszt na dzien dzisiejszy okolo 33000 zl

plus podlogowka w lazienkach

kominek polecaja z turbonawiewem czy cos takiego /dodatkowo cus okolo 10tys zl/

Projekt domu,,Lissa,, z malymi przerobkami np. na gorze lazienka powiekszona o polowe pomieszczenia nad garazem

Serdecznie prosze od odpowiedz czy to dobry piec i dobra cena .....z gory bardzo dziekuje czy lepiej odpuscic i szukac cuc innego.

Edytowane przez AniaiArtur

Mam pytanie.

Mam piec tradycyjny(ten dostałem od dewelopera) i chcę zmienić na kondensacyjny dwufunkcyjny.

Muszę przerobić komin 10m.

Dom:

- powierzchnia 280m2 w trzech kondygnacjach (w tym garaż 40m2 + w tym poddasze użytkowe 8om2)

- kubatura 1200m2

- mury poroterm + 15cm styropian – ogólnie dobrze ocieplony

- okna 2-szybowe

-ogrzewanie - tylko grzejniki

- 2 łazienki w jednej wanna w drugiej natrysk

- ilość osób docelowo 2+2 (na razie 2+1)

- myślę o zasobniku ciepłej wody około 150l – czy dobrze?

Proszę o podpowiedź jaki piec i jakiej firmy wybrać.

Nie musi być to najtańsze rozwiązanie a raczej najbardziej interesuje mnie solidność wykonania i niezawodność (bo z obecnym piecem mam problemy- Viessmann 100).

Czy warto zainwestować dodatkowo w kolektory?

Jaki może być szacunkowy koszt przerobienia komina wysokości 10m?

Proszę o podpowiedź.

Edytowane przez greg444
ortografia

Gregg "dwufunkcyjny" czy z zasobnikiem ? 150 litrów w zasobniku powinno wystarczyć do normalnego korzystania ( bez jacuzzi). Przeróbka komina w zależności od tego co tam masz może różnie kosztować. Kocioł który masz to jakiś Viessmann 100 czyli jeśli nie kondensacyjny to raczej Vitopend - trochę bez sensu jeśli jest to kocioł bez zasobnika. Jeśli to komin do zwykłego kotła to przy zmianie kotła na kondensacyjny należy też wymienić cały komin ( ok 150 pln za metr bieżący). Jeśli kolektory do zasobnik większy - ok. 300 litrów. pozdr adam

Gregg "dwufunkcyjny" czy z zasobnikiem ? 150 litrów w zasobniku powinno wystarczyć do normalnego korzystania ( bez jacuzzi). Przeróbka komina w zależności od tego co tam masz może różnie kosztować. Kocioł który masz to jakiś Viessmann 100 czyli jeśli nie kondensacyjny to raczej Vitopend - trochę bez sensu jeśli jest to kocioł bez zasobnika. Jeśli to komin do zwykłego kotła to przy zmianie kotła na kondensacyjny należy też wymienić cały komin ( ok 150 pln za metr bieżący). Jeśli kolektory do zasobnik większy - ok. 300 litrów. pozdr adam

Dziękuję za odopowiedź

Teraz mam ten wiszący piec i obok stoi zasobnik ciepłej wody.

jakie rozwiąznie polecacie, w tym jaki piec itd.

Chyba nie wymienić cały komin tylko wstawić do niego jakąś specjalną rurę.

Zasobnik mogę zmienić na większy tylko czy warto montować te kolektory czy ewentualnie jakąś pompę ciepła?

Mam dom o bardzo podobnych parametrach (minimalnie mniejszy, minimalnie lepiej ocieplony), też jestem prawie zdecydowany na tego junkersa. Może i mógłby być jeszcze mniejszy, ale wybór porządnych kotłów o niższej mocy jest naprawdę ograniczony. A ten junkers cieszy się dobrą opinią, jest rozsądnie wyceniony i ma całkiem dużą rozpiętość modulacji (od 3,3 kW bodajże) - lepszzą niż De Dietrich. Poza tym jest bardzo popularny i bez problemu znajdziesz pomoc na forum :) Z podobnych kociołków ale już dużo droższych (ponoć też dużo nowocześniejszych) masz Buderusa GB162.

PS. W projekcie mam założony kocioł 18kW. Dom izoluję dużo lepiej niż w projekcie. Ale co rozmawiam z instalatorami to polecają mi kotły od 20-26 kW ("bo wie Pan, on ma modulację i będzie sobie pracował z niższą mocą" - tylko wtedy po kiego kupować takiego potwora jak ma pracować ciągle na połowie mocy).

Dzięki za podpowiedź. Decyzja zapadła i zdecydowałem się na Junkersa.

Pozdrawiam,

Michał

Witaj, zastanawiając się nad kotłem, najważniejszy wybór to aby służył długo i bez problemu, ja osobiście polecam kocioł nie zbyt tani, ale napewno jeden z najlepszych na rynku, proszę zerknij sobie na kocioł Buderus GB 162, zobacz film o wymienniku na mojej stronie, sam osobiście instaluję teraz urządzenia, ale sam pracowałem kilka lat w Buderusie i Wolfie i moim zdaniem to super rozwiązanie za rozsądne pieniądze.

http://www.bbt.com.pl/pobierz/buderus_004.wmv