Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Świra można od tego wyboru dostać, nie?

już lekko mam dość tego myślenia na co się konkretnie zdecydować. Niedługo przyjdzie moment, że trzeba będzie podjąć decyzję a ja nadal nie mam zdecydowanego faworyta.

Zapodałem parę pytań koledze 1950 parę postów wyżej, mam nadzieję że odpowie.

już lekko mam dość tego myślenia na co się konkretnie zdecydować. Niedługo przyjdzie moment, że trzeba będzie podjąć decyzję a ja nadal nie mam zdecydowanego faworyta.

A ja powoli chce to miec już za sobą, bo cokolwiek wybiorę to i tak później bedę miał wątpliwości czy to był właściwy wybór. :)

Miałem wybrać pomiędzy Viessmannem a Vaillantem. Mam dwa konkretne modele ze wskazaniem na Vaillanta.

Natomiast zamęt zasiał kolega 1950, w poztywnym znaczeniu tego słowa, bo podpowiedział, że w cenie tych wyżej, mogę mieć kondenstat DeDietrich'a. Jednego tylko nie mogę opanować/dowiedzieć się.

Każdy podaje suche ceny kotła z zasobnikiem.

A ja chcę wiedzieć, ile będzie mnie to kosztowało ze wszystkimi duperelami, które są potrzebne.

Np Vaillant - przyłącze w szacht kominowy - trzeba brać oryginalny, co to znaczy - że cena w górę. Regulator (dobry), jest drogi, itp, itd.

Każdy stosuje teraz wnerwiające sztuczki. Podają cenę, człowiek się napala, potem dowiaduje się, że trzeba jeszcze to i tamto i na końcu okazuje się, że wyszło drogo... :(

@Prometeusz

A jaki wg Ciebie kocioł do mojej chateczki:

Pow 92mkw, po podłogach 120mkw. Kubatura ok 380m3

Planowane rozwiązanie. Kocioł jednofunkcyjny+zasobnik+cyrkulacja między kranami, podłogówka ok 30mkw, reszta grzejniki.

Warto inwestowac w kondensat? Ze względu na kubature pom gospodarczego wybór musi zapaść pomiędzy piecem turbo a kondensatem. Zastanawiam się, czy dopłata za kondenstata zwrócić się zanim będę musiał kupić następny kocioł.

Pod uwagę biorę kotły turbo:

Vaillant

Viessmann

lub kondenstat DeDietrich, bo tamte powyżej są już deczko przydrogawe....

Aby nie powtarzać tegoco już napisałem masz tu link http://sklep.prometeusz.net/porady.php?kondesacyjny_czy_sie_oplaca

tam znajdziesz moje zdanie na ten temat, wg mnie kupuj kondensata. Viessmanna nie polecam (i nie napisze dlaczego bo zaraz będzie dyskusja), Vaillant ok, DeDietrich też ok - ale zwróć uwagę jak w Twoim mieście wygląda serwis tego kotła bo sieć serwisową mają raczej "rozwijającą się"

-----------------------------------------------------

Kotły i podgrzewacze Vaillant Junkers Beretta Termet.

Marzin, u mnie vaillant oraz viessmann raczej poza zasięgiem finasowym dlatego zastanawiam się nad Beretta Kompakt II 24S e.s.i. Turbo + oczywiście zasobnik.

Jednak po ostatnich wiadomościach również kondensat de dietrich chodzi mi po głowie. Tylko nie wiem jak to wyjdzie finansowo.

powierzchnia 90m2 (docelowo 140) + podłogówka - całe 4m2!(łazienka oczywiście.

Prometeusz, możesz mi podać cenę na pakiet Beretty z zasobnikiem 120l idra oraz na taki sam ale z zasobnikiiem Galmetu oraz na kondensat Beretty, który mogę ewentualnie brać pod uwagę?

chyba posłałem na maila, cennik beretty będzie zmieniany więc trzeba poczekać, zajrzyj do sklepu , wybierz z listy producentów "Beretta" pojawi się lista z możliwością wybrania podgrupy, możesz wybrać pakiety, osobno kotły itd wszystko jak na rączce :)

A może ktoś mi odpowiedzieć czy w przypadku wyboru kotła kondensacyjnego można nie stawiać wogóle komina ? Jak i którędy w takim układzie odprowadza sięspaliny z tego kotła ?

Pytam, bo zaskoczyła mnie pewna osoba ostatnio proponując takie rozwiązanie, że mogę zrezygnować wogóle z komina a zaoszczędzone pieniądze dołożyc do kotła kondensacyjnego. Tylko co dalej.

zajrzyj tu http://sklep.prometeusz.net/porady.php?komin_vaillant_kondensacyjny - masz wszystkie możliwe rozwiązania na schematach - jednego producenta, wkrótce jak znajde czas dodam jeszcze kilka innych

Viessmanna nie polecam (i nie napisze dlaczego bo zaraz będzie dyskusja), Vaillant ok, DeDietrich też ok - ale zwróć uwagę jak w Twoim mieście wygląda serwis tego kotła bo sieć serwisową mają raczej "rozwijającą się"

Dziś spotkałem się z instalatorem, który siedzi w branzy od 1983 roku. Na pytanie co sądzo o DeDietrich'u .... nastała cisza.

Facet pyta mnie: - jak ten piec się nazywa...?

Mówię: - DeeDiieettrriicchh!!!

Facet: - pierwszy raz o takim czymś słyszę.... :o

Viessmanna nie polecam (i nie napisze dlaczego bo zaraz będzie dyskusja), Vaillant ok, DeDietrich też ok - ale zwróć uwagę jak w Twoim mieście wygląda serwis tego kotła bo sieć serwisową mają raczej "rozwijającą się"

Dziś spotkałem się z instalatorem, który siedzi w branzy od 1983 roku. Na pytanie co sądzo o DeDietrich'u .... nastała cisza.

Facet pyta mnie: - jak ten piec się nazywa...?

Mówię: - DeeDiieettrriicchh!!!

Facet: - pierwszy raz o takim czymś słyszę.... :o

No bo w branży nie tylko trzeba lat doświadczeń, trzeba też się rozwijać ... ja się tym bawię od 93roku. Dedietrich to znana marka, dużo droższa od Vaillanta Junkersa czy wiessmana, ale w Polsce panuje takie oklepanie z 5-8 marek instalatorzy je znają reszty nie. W swoim normalnym sklepie nie handluje DeDietrichem bo w moim mieście niema serwisu, a dla mnie to podstawa. Ale o marce słyszy się coraz więcej zwłaszcza że nieżle zeszli z ceną kotłów kondensacyjnych. Niech by tylko pojawił się dobry serwis!!!! We wrocławiu podobno całkiem się nieźle sprzedają. Wiec........ instalatora na doszkolenie hehehe - co nie znaczy że jest złym fachowcem, po prostu zajął się swoją pracą.

Kotły i podgrzewacze Termet Junkers Beretta Vaillant.

A ja chcę wiedzieć, ile będzie mnie to kosztowało ze wszystkimi duperelami, które są potrzebne.

Np Vaillant - przyłącze w szacht kominowy - trzeba brać oryginalny, co to znaczy - że cena w górę. Regulator (dobry), jest drogi, itp, itd.

Ja własnie uruchomiłem kotłownie na kotle Vailant EcoTec plus 186 z zasobnikiem. Za kociol +zasobnik+sterwonik VRC630 dałem 8500zł brutto.

Komin-ponieważ na etapie murowania wsadziłem wkład z nierdzewki fi130- teraz dokupiłem kawałek podwojanej rury reszta to tylko spalinowa fi80 - za to co teraz kupowałem 2 kolana 4,5mb pojedynczej rury fi80 i eleemnty do montażu dałem 850zł.

Nie wiem co planujesz ale np zawór trojdrogowy Vailant z silownikiem to wydatek ~1100zł, ja kupilem inny za 300zł

Wykoanie podłaczen do wcześniej przygotowanej instalacji (mam dwa rozdzielacze jeden na podlogówke drugi na kaloryfery) oraz wykoanie podłączenie zasobnika za materiały dałem 1700 robocizna 900zł.

Ja własnie uruchomiłem kotłownie na kotle Vailant EcoTec plus 186 z zasobnikiem. Za kociol +zasobnik+sterwonik VRC630 dałem 8500zł brutto.

Komin-ponieważ na etapie murowania wsadziłem wkład z nierdzewki fi130- teraz dokupiłem kawałek podwojanej rury reszta to tylko spalinowa fi80 - za to co teraz kupowałem 2 kolana 4,5mb pojedynczej rury fi80 i eleemnty do montażu dałem 850zł.

Nie wiem co planujesz ale np zawór trojdrogowy Vailant z silownikiem to wydatek ~1100zł, ja kupilem inny za 300zł

Wykoanie podłaczen do wcześniej przygotowanej instalacji (mam dwa rozdzielacze jeden na podlogówke drugi na kaloryfery) oraz wykoanie podłączenie zasobnika za materiały dałem 1700 robocizna 900zł.

czyli 8500 zł + 3750 zł

@Prometeusz

A jaki wg Ciebie kocioł do mojej chateczki:

Pow 92mkw, po podłogach 120mkw. Kubatura ok 380m3

Planowane rozwiązanie. Kocioł jednofunkcyjny+zasobnik+cyrkulacja między kranami, podłogówka ok 30mkw, reszta grzejniki.

Warto inwestowac w kondensat? Ze względu na kubature pom gospodarczego wybór musi zapaść pomiędzy piecem turbo a kondensatem. Zastanawiam się, czy dopłata za kondenstata zwrócić się zanim będę musiał kupić następny kocioł.

Pod uwagę biorę kotły turbo:

Vaillant

Viessmann

lub kondenstat DeDietrich, bo tamte powyżej są już deczko przydrogawe....

Aby nie powtarzać tegoco już napisałem masz tu link http://sklep.prometeusz.net/porady.php?kondesacyjny_czy_sie_oplaca

tam znajdziesz moje zdanie na ten temat, wg mnie kupuj kondensata. Viessmanna nie polecam (i nie napisze dlaczego bo zaraz będzie dyskusja), Vaillant ok, DeDietrich też ok - ale zwróć uwagę jak w Twoim mieście wygląda serwis tego kotła bo sieć serwisową mają raczej "rozwijającą się"

wg tego opisu na Twojej stronie nie opłaca mi się kupować kondensata. Dla domu 150 m2 wyszło, że okres zwrotu to 3-5 lat. Dla mojego w zaokrągleniu 100m2 będzie to zatem dłużej o 4,5-7,5 roku. Poza tym mam zamiar wykorzystać kominek do dogrzewania wykonując DGP - mój projekt jest idealny do tego. W związku z tym okres zwrotu jeszcze by się wydłużył o około 1-2 lata bo szacuję, ze o jakieś 20% będę w stanie zmniejszyć rachunki za gaz dogrzewając kominkiem (dane o osob, ktore parę lat stosują podobne rozwiązanie).

Dzięki za podesłanie linka z tą poradą. Przynajmniej utwierdził mnie w przekonaniu, ze w moim przypadku nie warto kupowac kondensata. 6-9 lat to według mnie za dlugo na zwrot z inwestycji, a co dopiero korzyści.

Przy okazji. Piszesz, że Beretta zmienia ceny niedługo. Tanieja czy drożeją kotły?

Możesz podesłać mi swoją ofertę na berettę kompakt II 1 funkcyjną z zasobnikiem 120 l Biawar, Galmet, Elektromet, wraz z niezbędnym osprzetem montazowym etc. ?

Dzięki z góry

acha. Może Ty mi doradzisz ? Do mojego domu, o zapotrzebowaniu na ciepło wg projektu 9,3kW, lepiej dobrać kocioł o zakresie 9-24kW jak Beretta kompakt II czy o zakresie 4-12kW jak junkers ceraklass ZS 12-2 DV KE lub 8-14kW jak junkers ZS 14-2 DV KE ? Z jakim zakresem kocioł będzie najekonomiczniejszy przy takim projekcie ?

No bo w branży nie tylko trzeba lat doświadczeń, trzeba też się rozwijać ... ja się tym bawię od 93roku. Dedietrich to znana marka, dużo droższa od Vaillanta Junkersa czy wiessmana, ale w Polsce panuje takie oklepanie z 5-8 marek instalatorzy je znają reszty nie. W swoim normalnym sklepie nie handluje DeDietrichem bo w moim mieście niema serwisu, a dla mnie to podstawa. Ale o marce słyszy się coraz więcej zwłaszcza że nieżle zeszli z ceną kotłów kondensacyjnych. Niech by tylko pojawił się dobry serwis!!!! We wrocławiu podobno całkiem się nieźle sprzedają. Wiec........ instalatora na doszkolenie hehehe - co nie znaczy że jest złym fachowcem, po prostu zajął się swoją pracą.

Wiesz, oprócz tego, że nie znał DeDietricha, to facet jak do tej pory zrobił najlepsze wrażenie, tzn nie popisywał się, tylko rzeczowo mówił i proponował różne rozwiązania i możliwosci. On się w to bawi od 1983 roku.

Jeszcze jedno: piszesz DeDietrich znana marka, dużo droższa od ....

Nie kumam. Skoro w cenie kotła Turbo innych dobrych marek mogę pieć kondensata DeDietrich. :roll:

Jeszcze jedno: piszesz DeDietrich znana marka, dużo droższa od .... Nie kumam. Skoro w cenie kotła Turbo innych dobrych marek mogę pieć kondensata DeDietrich. :roll:

bo po prostu zrobili zajefajne ceny na kondensaty..... są o jeden ruch na przodu . konkurencja to pewnie niebawem wyprostuje. A co do instalatora ..... nikt nie wie wszystkiego - ja rok temu zareagowałbym tak samo, więc to mały pryszcz dlatego pisząc "instalatora na doszkolenie" dodałem hehehe

wg tego opisu na Twojej stronie nie opłaca mi się kupować kondensata. Dla domu 150 m2 wyszło, że okres zwrotu to 3-5 lat. Dla mojego w zaokrągleniu 100m2 będzie to zatem dłużej o 4,5-7,5 roku. Poza tym mam zamiar wykorzystać kominek do dogrzewania wykonując DGP - mój projekt jest idealny do tego. W związku z tym okres zwrotu jeszcze by się wydłużył o około 1-2 lata bo szacuję, ze o jakieś 20% będę w stanie zmniejszyć rachunki za gaz dogrzewając kominkiem (dane o osob, ktore parę lat stosują podobne rozwiązanie).

Dzięki za podesłanie linka z tą poradą. Przynajmniej utwierdził mnie w przekonaniu, ze w moim przypadku nie warto kupowac kondensata. 6-9 lat to według mnie za dlugo na zwrot z inwestycji, a co dopiero korzyści.

Przy okazji. Piszesz, że Beretta zmienia ceny niedługo. Tanieja czy drożeją kotły?

Możesz podesłać mi swoją ofertę na berettę kompakt II 1 funkcyjną z zasobnikiem 120 l Biawar, Galmet, Elektromet, wraz z niezbędnym osprzetem montazowym etc. ?

Dzięki z góry

acha. Może Ty mi doradzisz ? Do mojego domu, o zapotrzebowaniu na ciepło wg projektu 9,3kW, lepiej dobrać kocioł o zakresie 9-24kW jak Beretta kompakt II czy o zakresie 4-12kW jak junkers ceraklass ZS 12-2 DV KE lub 8-14kW jak junkers ZS 14-2 DV KE ? Z jakim zakresem kocioł będzie najekonomiczniejszy przy takim projekcie ?

Z tym kondensatem wszystko zależy od tego ile będziesz płacił za gaz - jak masz 100m2 budynku dobrze izolowanego, będziesz używał kominka ....... chyba Ci się nieopłaci. dlatego zrobiłem na mojej stronie ten przykład - każdy może sam zastanowić się nad swoim wyborem - wykorzystując ten tok myślowy ... wystarczy pozmieniać dane

Ceny beretty - nielada zadanie bo od dziś obowiązuje nowy cennik ale nie ma go nawet w wersji elektronicznej - po prostu bur...l - cóż zdarza się - zwłaszcza jak każdy obserwuje konkurencję i nie wie co zrobić hehehe. Sądząc po tym co zrobiła konkurencja to pewnie potanieją kondensaty a reszta podrożeje o 3-5%. Ale to moje prywatne zdanie.

Moc kotła - pomyśl o komforcie korzystania z ciepłej wody, moje zdanie jesttakie że kocioł musi mieć conajmniej 20kW bo będziesz miał kiche z wodą po prostu........ chyba że jesteś w stanie czekać dopsyć długo na zagrzanie zasobnika - w zamian za idealne dopasowanie kotła do potrzeb c.o., słowem coś za coś, zajrzyj tu : http://sklep.prometeusz.net/porady.php?jak_dobrac_moc_kotla tak gdzieś od 4 akapitu w dół

Orzeszek! :roll:

???

Znaczy kupa kasiorki. :wink: Sama kotłownia, a gdzie reszta?

A może tak: kocioł uzywka z niemieckiej wyprzedaży, grzejniki żeliwne kupię na złomie, rury też, ojciec pospawa, mufki, nyple i te sprawy - będzie CO za 2999 PLN :D

Przynajmniej sobie tatko młodość przypomni. Za resztę zapłacę kartą.... :wink:

Witam specjalistów od kotłów gazowych!

Przyznam szczerze, że nie jestem znawcą tematu ogrzewania i samo czytanie forum nie pomaga mi w podjęciu dcyzji, dlatego szukam pomocy. Co musi mieć kocioł gazowy odpowiedni dla mnie - najlepiej proszę o podanie konkretnych modeli z Viessmanna i Vaillanta. Chce mieć w domu cieplutko i mieć ciepłą wodę bez długiego oczekiwania (4-5 osob).

Zastosuję ogrzewanie grzejnikowe oraz podłogówkę wodną tam gdzie terakoty, ale tylko dla komfortu a nie ogrzewania pomieszczeń, w związku z czym piec powinien mieć chyba dwa obiegi: wysokotemperaturowy do grzejników i niskotemperaturowy do podłogówki.

Piec kondensacyjny raczej odpada, bo wymiary grzejników do dużego salonu rosną do zbyt dużych rozmiarów, poza tym wysokie koszty, wymagania co do komina - boję się że "fachowcy" nie dadzą rady.

Buduje dom (piwnica, parter i poddasze użytkowe) każda kondygnacja po ~100m2. Ściany trójwarstowe (porotherm, styropian, porotherm o U<0,26) czyli stosunkowo ciepłe. Okna drewniane, powierzchnia okien niezbyt duża. Chce mieć mozliwosc ew. ogrzewania piwnicy jeśli zajdzie taka potrzeba, czyli będą tam grzejniki. Kotłownia będzie w piwnicy w pionie pod łazienkami.

Na co koniecznie zwrócić uwagę? jak duży zbiornik ciepłej wody? zbiornik oddzielny? piec jednofunkcyjny? pogodówka, mieszacze?

Pomóżcie… wskażcie dobrą literaturę, podpowiedzcie. Mój adres email poniżej.