Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witam,

Również proszę o pomoc w wyborze kotła.

Dostałam wycene na VAILLANTa VSC 196-C150 i na IsomaxCondens30/35kW zas.42l.

Dom ma 140m2 powierzchni, ogrzewanie podłogowe 33m2.

w przyszłości instalacja ma działać z Solarem.

Dom posiada dwie łazienki, z dwoma prysznicami i wanną o pojemności ok 200L.

Duval oczywiście jest tańszy i podobno miałby wystarczyć na tak mały domek.

ja jednak mam wątpliwości czy zbiornik 42L nie jest za mały?

• 2 weeks później...

Jestem na etapie projektowania (adaptacji) projektu domu do "własnej wizji". Mam zamiar jak główne źródło ogrzewania c.o zastosować kocił żeliwny na eko groszek Fakora KZR-25 KW + zbiornik na c.w.u. Zamierzam jednak system ten wspomóc kotłem c.o na gaz ziemny.

I tutaj zaczyna się dylemat: czy w jednym pomieszczeniu może znajdować się piec na paliwo stałe i piec na gaz. Może ktoś już z tym problemem się spotkał i wie jakie przepisy to regulują i czy taką kotłownie można wybudować.

• 2 weeks później...
Buduję domek o pow. 120-130m kw.i mam zamiar do ogrzewania używać jakiegoś kondensata za rozsądne pieniądze (4-5 tys.za kocioł jednofunkcyjny) Co sądzicie o gazowym kotle TEKA MB 24.35 z Termetu? Czy ktoś już go używa? A może De Dietrich KONDENSACYJNY MCR 24 kW? :roll: Proszę o pomoc w wyborze kotła.

SYLWIA czy masz jakieś opinie na temat działania tego kotła "auro"? Np u znajomych - również się zastanawiam nad wyborem :-?

Niestety nie mam. Mam nadzieje, że będzie chodził bez kłopotów. Ale to dopiero okaże się za pare miesięcy jak zamieszkamy. Instalator mówił, że berdzo dobre parametry ma. Pożyjemy zobaczymy.

Buduję domek o pow. 120-130m kw.i mam zamiar do ogrzewania używać jakiegoś kondensata za rozsądne pieniądze (4-5 tys.za kocioł jednofunkcyjny) Co sądzicie o gazowym kotle TEKA MB 24.35 z Termetu? Czy ktoś już go używa? A może De Dietrich KONDENSACYJNY MCR 24 kW? :roll: Proszę o pomoc w wyborze kotła.

TYLKO PIEC KONDENSACYJNY ! JUŻ NIE SĄ TAKIE DROGIE A SUPER EKONOMICZNE. TEJ ZIMY,CHOĆ BYŁA SŁABA PŁACIŁEM PO 180-220zł NA 2 m-ce. W TYM JEST KUCHENKA GAZOWA I BCW ! MAM PIEC BERETTA KOMPACT GREEN DWUFUNKCYJNY. RAZ W TYGODNIU PALIMY W KOMINKU BEZ PŁACZSZA WODNEGO. DOM ok.180m2 Z BLOCZKÓW FORTIS (12-16cm styropianu )PODDASZE 30cm WEŁNY ISOVER.

G A Z N I E J E S T T A K I D R O G I ! ! !

WARTO BYŁO ZAINWESTOWAĆ W OCIEPLENIE ! :lol:

a czy ktoś może się wypowiedziec na temat jednofunkc. kotłów kondensacyjnych BARETTA czy to cos wartego zainstalowania czy zwykły włoski kłam? hydraulik mnie zapewnia ze to fajny kocioł i rozsądny cenowo. Poza tym proponuje mi zasobnik 60 litrów kondensacyjny, zapewnia mnie ze to wystarczy dla 5 osobowej rodziny(ponoć jest to jakas nowość na rynku) Jest nieduży ale wydajny i dzięki temu będzie oszczędność w zużyciu gazu

pozdrawiam

a czy ktoś może się wypowiedziec na temat jednofunkc. kotłów kondensacyjnych BARETTA czy to cos wartego zainstalowania czy zwykły włoski kłam? hydraulik mnie zapewnia ze to fajny kocioł i rozsądny cenowo. Poza tym proponuje mi zasobnik 60 litrów kondensacyjny, zapewnia mnie ze to wystarczy dla 5 osobowej rodziny(ponoć jest to jakas nowość na rynku) Jest nieduży ale wydajny i dzięki temu będzie oszczędność w zużyciu gazu

pozdrawiam

Napisz jaki modeel ci proponuja i za ile... moze bede mogl zaproponowac cos lepszego ...