Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź. Nie jestem specjalistą od obliczeń wszelkich wskaźników. Na stronie Archon, z której zakupiłem projekt, jest narzędzie do wyliczania charakterystyki energetycznej. Wg niego budowany przeze mnie dom ma współczynik EP= 133,47 [kWh/m2xrok]. Średni koszt ogrzewania gazem szacują na ok 3300 zł/rok. Jaki kocioł gazowy będzie najbardziej odpowiedni. Co myślicie o wskazanym przeze mnie zestawie? Co do samego kominka to jestem zdania, że muszę mieć alternatywne źródło ogrzewania. Sam kominek to trochę za mało. Dlatego zdecydowałem się na PW. Właściwie to mam już taki mętlik w głowie, że już sam nie wiem co zrobić. Jedno jest pewne - będzie kocioł gazowy i do tego kominek. Tylko jeszcze nie jestem do końca przekonany czy PW, czy może wentylację mechaniczną.

Te ciągłe trudne wybory mnie wykończą ;) Nie ma to jak znać się na rzeczy, a nie tylko polegać na opiniach innych. Niestety, tak jak pisałem, fachcem budowlanki to ja nie jestem ;)

Co do ogrzewania podłogowego to nie będzie go w całym domu ze wzgledu na koszty. Tzn podłogowe tam gdzie kafelki. Na pozostałej powierzchni wydaje mi się, że grzejniki będą tańsze. Jeżeli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu. Tak jak mówiłem nie znam się na tym. Wg projektu ocieplenie dachu planowane jest na 20 cm wełny. To jednak nie jest jeszcze pewne. Czy zwiększenie grubości wełny do 30 cm da dużą poprawę i jest ekonomiczne?

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do ogrzewania podłogowego to nie będzie go w całym domu ze wzgledu na koszty. Tzn podłogowe tam gdzie kafelki. Na pozostałej powierzchni wydaje mi się, że grzejniki będą tańsze.

Odnośnie ceny podłogówki, to różni się ona od wylewki tym, że jest położona w niej rura, a w betonie jest plastyfikator (nie kosztuje majątku). Sprawdź ceny rury pex 16 (np. allegro), policz, że będzie rozłożona co 15-20cm i będziesz znał cenę materiału. Robocizna nie może kosztować majątku, bo jeden roboczodzień osoby, która tego pexa rozłoży na podłodze nie może kosztować 1000zł, a przecież nikt nie będzie układał rury przez miesiąc. Styropian masz ten sam, folię też, zbrojenie tak samo, cóż więcej trzeba do podłogówki, no może dylatajce, ale to grosze. Zaoszczędzisz na mieszaczu, jego sterowaniu.

Tak jak mówiłem nie znam się na tym. Wg projektu ocieplenie dachu planowane jest na 20 cm wełny. To jednak nie jest jeszcze pewne. Czy zwiększenie grubości wełny do 30 cm da dużą poprawę i jest ekonomiczne?

Też się nie znam, ale oszacowałem ozc u siebie i myślę, że warto było. Ewentualnie możesz komuś zlecić, żeby Ci to zrobił. Budowa to niestety kosztowna i długoterminowa inwestycja, więc warto się przynajmniej pi razy drzwi orientować.

Odpowiedź, czy 30cm jest ekonomiczne dało by Ci policzenie ozc, a tak na oko to trudno określić jaki będzie zysk w pln. 20 cm na dzień dzisiejszy to mało, a za 10 lat tym bardziej. Ludzie dają nawet 50cm, poczytaj na forum. Są darmowe programiki do ozc, wpisujesz bryłę (jak Ci się nie chce dokładnie definiować, to uproszczoną do sześcianu), określasz izolację i sam liczy. Zmieniasz izolację i masz nowe wyniki - warto to zrobić, żeby zdać sobie sprawę z tego co i jak wpływa na straty.

a co z wykończeniem podłogi? płytki ceramiczne dobrze przewodzą ciepło, a panele chyba nie. Panele dostosowane do ogrzewania podłogowego są drogie, a nie wiem czy zwykłe będą odpowiednie.

Wracając do głównego tematu to mógłby ktoś doradzić jaki piec gazowy zastosować by współpracowal z kominkiem z płaszczem wodnym? Chciałbym żeby to wszystko było tak połączone żebym nie musiał nic przełączać. Dlatego zaciekawił mnie ten zestaw http://www.pakietypromocyjne.pl/inde...minek,+,kociol

Dodam, że na chwilę obecną coraz bardziej przychylam się do zainwestowania w rekuperator.

a co z wykończeniem podłogi? płytki ceramiczne dobrze przewodzą ciepło, a panele chyba nie. Panele dostosowane do ogrzewania podłogowego są drogie, a nie wiem czy zwykłe będą odpowiednie.

Wracając do głównego tematu to mógłby ktoś doradzić jaki piec gazowy zastosować by współpracowal z kominkiem z płaszczem wodnym? Chciałbym żeby to wszystko było tak połączone żebym nie musiał nic przełączać. Dlatego zaciekawił mnie ten zestaw http://www.pakietypromocyjne.pl/inde...minek,+,kociol

Dodam, że na chwilę obecną coraz bardziej przychylam się do zainwestowania w rekuperator.

Nad wentylacją mechaniczną nie ma się co zastanawiać tylko montować.

Kominek z płaszczem wodnym, moim zdaniem, powinien być podłączony do zbiornika buforowego (najlepiej by przygotowywał jednocześnie ciepłą wodę użytkową).

Kocioł gazowy również podłączamy do zbiornika buforowego (tylko do niewielkiej pojemności na górze zbiornika - uogólniając).

W pomieszczeniach gdzie będziesz miał drewno na podłodze możesz ogrzewać ogrzewaniem ściennym (zasilanie tą samą temperaturą co ogrzewanie podłogowe) - zaoszczędzisz na automatyce dla 2 obiegów grzewczych, 2 pompach i 2 zaworach 3-drogowych mieszających (tzn. wystarczy 1 grupa pompowa z mieszaczem).

A ja zapytam tak:

De Dietrich Innovens MCA25 BS200 albo BS150. Jak kosztowo kształtuje się różnica w utrzymaniu temperatury z zasobniku 150L i 200L? Jest sens dawać 200L?

Na dole łazienka z umywalką, na górze dwie łazienki (dwa prysznice, dwie umywalki, jedna wanna). Jaki wpływ na docelową pojemność zasobnika powinna mieć deszczownica/deszczownice?

Na początku bez solarów, ale w przyszłości chciałbym mieć możliwość "łatwego" (czyli bez ciężkich i drogich modyfikacji) dołączenia systemu solarów - takie Solar-Ready.

Z góry dzięki za rady i sugestie!

A ja zapytam tak:

De Dietrich Innovens MCA25 BS200 albo BS150. Jak kosztowo kształtuje się różnica w utrzymaniu temperatury z zasobniku 150L i 200L? Jest sens dawać 200L?

Na dole łazienka z umywalką, na górze dwie łazienki (dwa prysznice, dwie umywalki, jedna wanna). Jaki wpływ na docelową pojemność zasobnika powinna mieć deszczownica/deszczownice?

Na początku bez solarów, ale w przyszłości chciałbym mieć możliwość "łatwego" (czyli bez ciężkich i drogich modyfikacji) dołączenia systemu solarów - takie Solar-Ready.

Z góry dzięki za rady i sugestie!

Nie jest istotne ile wody jest w zbiorniku tyko ile pobierasz.Tyko woda pobierana jest podgrzewana.

Solary są bez sensu .Zobacz ile będziesz płacić za 1 miesiąc w lecie (tyle oszczędzisz ale musisz zapłacić opłate stała).

Zarobisz max 50 zł miesięcznie .300 zł rocznie .Lepiej wpłacić kase do banku i mieć procent

Czas podgrzania całego zbiornika to 15 -20 minut.Czyli w pierwszych 10 minutach masz 200 do 300 litrów wody (to powinno być w danych technicznych).

Pod prysznicem mozna wychlapać 50 -100 l w czasie 10 minut

Daj sobie spokój z kominkiem z płaszczem .same wady i ogromne koszty.Zamotuj zwykły wkład i wentylację mechaniczną z requ.

Ona rozprowadzi ciepło po budynku.Ciepło zostanie wykryte przez głowice na grzejnikach które zamkną zawory .A to spowoduje wyłączenie kotła co.

samo działa i tanio.

Jak zamotujesz z płaszczem to będziesz musiał zawsze otwierać głowice na maxa .Bo jak się zamkną to zagotujesz kominek.

RAPczyn dzięki za odpowiedź. Może mógłby ktoś wrzucić jakiś schemat jak to ma być połączone? I w jakich układach powinny pracować otwarty/zamknięty? Piec gazowy kondensacyjny.

Schemat:

http://www.soltec-schroeder.de/Bilder/Speicher/Hydraulik/Aqua-Expresso-Modula-1hk.pdf

Komentarz: zamiast kolektora, będzie kominek z p.w.

Witam serdecznie.

Wiem, że temat jest już oklepany, ale i ja stanąłem przed koniecznością wyboru kotła gazowego. Po przeczytaniu wszystkiego, co było do przeczytania zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu.

Mieszkam w kamienicy, piętro drugie (z czterech) powierzchnia: 80 m2, wysokość: 320 cm., grube mury, brak izolacji termicznej ścian, okna: nowe, drewniane lub plastikowe.

Interesuje mnie kocioł wiszący, kondensacyjny, dwufunkcyjny, z zamkniętą komorą spalania i najlepiej z zasobnikiem na wodę. Bardzo zależy mi też, żeby był maksymalnie cichy.

Póki co mieszkam tylko z żoną, jednak powiedzmy, że ilość mieszkańców to 5 osób. Taką ilość musi kocioł obsłużyć. Moc kotła musi być wystarczająca, żeby nie było żadnych problemów z dostępem do bierzącej ciepłej wody, które to problemy występują ponoć w przypadku kotłów kondensacyjnych o zbyt małej mocy.

Z obserwacji poczynionych na forach internetowych mam wrażenie, że w moich parametrach internauci proponują kotły Isotwin H-MOD, Junkersy oraz kotły Saunier Duval z technologią ELGA. Jednak nie mam ani wielkiego pojęcia o temacie, ani też sztywnych wymogów co do marki (wtedy bym nie zadawał pytania). Chodzi mi tylko o markę, w której stosunek cena / jakość jest w miarę optymalny, w której nie ma problemu z dostępnością i ceną serwisu oraz w miarę nieawaryjną.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze modelu i jego mocy oraz o inne porady związane z planowanym przeze mnie zakupem.

Za wszelkie porady i sugestie z góry uprzejmie dziękuję.

Pozdrawiam.

Marek.

RAPczyn doradziłeś już wielu osobom i ja tez mam dylemat i prosze o pomoc w doborze kotła

Dom ma 166 m2 użytkowej plus 40 garaż (w bryle domu) dom z poddaszem użytkowym

dla mojego projektu EP jest 68

ściany 29 max styropian 15 dach 30 okna w domu wielgaśne ale szyby potrójne

planuję 100 % podłogówki lub częściowo naścienne (w sypialni chciałbym mieć pod stopami miękką wykładzinę )

trochę paneli, a w salonie parkiet

Na obecną chwilę nie planuję rekuperacji (niestety koszt)

Proszę o poradę dotyczącą kotła

RAPczyn doradziłeś już wielu osobom i ja tez mam dylemat i prosze o pomoc w doborze kotła

planuję 100 % podłogówki lub częściowo naścienne (w sypialni chciałbym mieć pod stopami miękką wykładzinę )

2 łazienki rodzina 2+2

troche poczytałem linków, sciagnąłem tez program Audytor ale jest za trudny dla laika, tzn. może i policzę zapotzrebowanie, ale nie jestem pewny czy można tym obliczeniom zawierzyć...

proszę więc o rząd wielkości ozc dla mieszkania, i jaki z grubsza kocioł by wystarczył

(wiem że ide na łatwiznę, ale trzeba szybko podjąć decyzję i chciałbym wiedzieć czego moge sie spodziewać)

mieszkanie 56m2, w domu dwukondygnacyjnym (mały bloczek na cztery mieszkania) 1 piętro, strona południowa, osłonięty budynek, ogrzewanie podłogowe, klatka schodowa również należy do mieszkania (prosto z klatki wchodzi sie do salonu), budynek, według zapewnień będzie bardzo dobrze ocieplony, wydaje sie że okien nie tak dużo, balkonowe i sasiednie narożne do podłogi, okno w kuchni, w salonie i na klatce schodowej, budynek z cegły.

pytam o kocioł, bo chyba teraz to najtańsza opcja (a jeszcze jak będziemy mieć swój gaz z łupków...)

2 łazienki rodzina 2+2

Ogrzewanie ścienne i podłogowe to bardzo dobry wybór.

Trochę szkoda wentylacji - może rozprowadź rury od wentylacji a jednostkę zamontujesz później.

Wracając do kotła. Osobiście jestem zwolennikiem małych mocy dopasowanych do potrzeb c.o.

Przy twoim domu obciążenie cieplne powinno być mniejsze niż 10kW przy -20stC.

Kotły jakie ja bym widział u Ciebie to: Buderus GB162-15, Broetje WGB 15 E, Paradigma Modula NT 10 lub 15.

Pozdrawiam.

Poszukuję informacji na temat kotła Vaillant Thermoblock VC256. Na stronach producenta nie znalazłem takiego modelu. Może ktoś z szanownych Grupowiczów posiada takie urządzenie ? Może ktoś ma dostęp do instrukcji obsługi lub serwisowej - chciałem sprawdzić parametry tego kotła. Będę wdzięczny za wszelkie informacje

Poszukuję informacji na temat kotła Vaillant Thermoblock VC256. Na stronach producenta nie znalazłem takiego modelu. Może ktoś z szanownych Grupowiczów posiada takie urządzenie ? Może ktoś ma dostęp do instrukcji obsługi lub serwisowej - chciałem sprawdzić parametry tego kotła. Będę wdzięczny za wszelkie informacje

VC to jakiś starszy model z linii ecoTEC