Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielokrotnie zadawałem pytanie na tym forum ,dlaczego kotły firm dobrych ,ale przereklamowanych ,gdzie 45% ceny to koszty reklam są kupowane chętniej?Czym się różnią od kotłów np. Termeta .W wyborze kotła powinno brać się również sprawy serwisu :.dostępność serwisu ,i cenę serwisu.Dlaczego ludzie kupują drogi kocioł a instalację tam gdzie nie ma możliwości wymiany traktują po macoszemu i robią z byle czego?Jeżeli macie napisaną na kotle porównywalną sprawność to czego oczekujecie za taki sam kociołek ,który poza za ceną 100% i marką nie ma nic do zaoferowania poza może paroma bajerami marketingowymi.

justa napisał:

od czego to zależy? Jeśli o tym mieszaczu mówi mi hydraulik, który rozprowadzał hydraulikę, to znaczy, że tak przygotował instalację i ten mieszacz jest konieczny, czy jest dobry i wygodny w użyciu, więc wart tych pieniędzy, czy niekoniecznie - można ten sam efekt uzyskać w tańszy sposób? a

Mieszacz - jak sama nazwa wskazuje - służy do mieszania. :-)

Jeżeli masz dwa obiegi grzewcze (grzejniki i podłogówka) to temp. zasilania grzejników może być wysoka (nawet do 70*C) natomiast w podłogówce maksymalnie 40*C (no chyba, że lubisz chodzić po rozżarzonych węglach to możesz nie mieć mieszacza :-) ). Mieszacz rozdziela te dwa obiegi w taki sposób, że do obiegu podłogówki dopuszcza tylko tyle ciepła, żeby podłoga nie była za gorąca (a ile to sobie ustawiasz na 25-40*C). Są mieszacze termostatyczne, które same regulują sobie przepływ tak, żeby utrzymać zadaną temperaturę.

np. taki http://www.termsystem.com/zawory_miesz_termo.htm

Są stosunkowo tanie bo nie wymagają żadnego sterowania, ale kocioł nie ma nad tym obiegiem żadnej kontroli.

Są w końcu mieszacze ze sterowanym zaworem i wtedy można taki mieszacz podpiąć pod kociołek i to on steruje przepływem takiego mieszacza. :-)

Są też inne rozwiązania, ale ja nie znam się na tym, więc poczytaj na sieci. :-)

Poczytaj tutaj, fajnie tu opisali:

http://www.oventrop.pl/prospekty/unibox2006.pdf

Witam .. to ja też się przyłączę ... trochę miałem już mętlik a po przeczytaniu tego co tu napisaliście już wogóle nie wiem co wybrać ( jaką firmę)

wymagania ...

kociołek 2 funkcyjny turbiak

ma ogrzeć ok 100m2 ( mieszkanie 2 poziomowe poddaszowe) i zaspokoić potrzeby na ciepłą wodę rodzinie (póki co 2 osobowej)

Mam do wyboru ...

Goetje energy 24 Et (jeżeli dobrze pamiętam) -3020zl brutto

De Dietrich WHE 2.24 FF - 2390 brutto

Viessmann VITOPEND 100 WH1B - 2490

Różnice niby niewielkie... ale nie mam zielonego pojęcia co do jakości tych producentów ...w firmach polecają to co akurat mają lub na czym mają największy zarobek a nie o takie opinie mi chodzi tylko realną pracę tych urządzeń....

Nie jestem zwolennikiem przepłacania tylko za firmę a z drugiej strony nie chcę oszczędzać w miejscu gdzie oszczędności raczej nie są wskazane bo później się to mści ... ech te ciągłe wybory ....

Może coś podpowiecie ciekawego ... ?

skama Pytanie jak najbardziej z sensem. Odpowiedź jest w moim mniemaniu prosta: od każdej powierzchni (zapotrzebowania) warto rozważyć montaż kotła kondensacyjnego. Niezależnie czy to w nowym domu czy też podczas modernizacji kotłowni.

Kruszyn Jeśli miałbym wybierać z tej trójki to De Dietrich wydaj mi sie najrozsądniejszym wyborem, ale pomyślałbym o modelu MCR - też jest w "ofercie specjalnej".

RAPczyn napisał:

Kruszyn Jeśli miałbym wybierać z tej trójki to De Dietrich wydaj mi sie najrozsądniejszym wyborem, ale pomyślałbym o modelu MCR - też jest w "ofercie specjalnej".

hmm potrzebuję pieca 2-funkcyjnego a tu sprawa z kondensacją trochę się komplikuje i piec w sumie nie bardzo w tym czasie wykorzystuje swoją główną cechę czyli kondensację. ( tak zrozumiałem czytając kilka artykułów na ten temat)... dobrze zrozumiałem ??

I jeszcze namotam bo zadzownił do mnie kolega z propozycją Junkersa ... konkretnie model ZW 14-2 DVAE23 cena 2800 z kawałkiem ...

Dosyć szybko muszę podjąć decyzje bo do końca roku niedaleko a jeszcze kupe innych spraw materiałowych mam do kupienia :(

Bardzo proszę o jakieś opinie ... bo dla laika w tym temacie makabrą jest coś wybrać niestety...

Kruszyn napisał:

hmm potrzebuję pieca 2-funkcyjnego a tu sprawa z kondensacją trochę się komplikuje i piec w sumie nie bardzo w tym czasie wykorzystuje swoją główną cechę czyli kondensację. ( tak zrozumiałem czytając kilka artykułów na ten temat)... dobrze zrozumiałem ??

Stosunek energii do c.w.u./c.o. będzie jak 1/10. Jeśli chodzi o kondensacje w czasie przygotowania c.w.u. to zależy konstrukcji kotła, nawet jeśli nie będzie kondesował to i tak powinien mieć sprawność wyższą o pare % niż normalny kocioł.

Czy ktoś użytkuje k kondensacyjny w piwnicy? Jak rozwiązać odprowadzenie skroplin, jeśli wylot kanalizacji do szamba jes powyżej pieca. Wiem że sa specjalne pompki, czy ktoś to ma i jak się sprawdza?

Może głupie pytanie :oops: , ale czy wpiwnicy nieogrzewanej pod gruntem i z ocieplonym fundamentem nic rzeczywiście nie zamarznie?

Proszę napiszcie, jeśli coś wiecie.

ADAMOS48 napisał:
Wielokrotnie zadawałem pytanie na tym forum ,dlaczego kotły firm dobrych ,ale przereklamowanych ,gdzie 45% ceny to koszty reklam są kupowane chętniej?Czym się różnią od kotłów np. Termeta .W wyborze kotła powinno brać się również sprawy serwisu :.dostępność serwisu ,i cenę serwisu.Dlaczego ludzie kupują drogi kocioł a instalację tam gdzie nie ma możliwości wymiany traktują po macoszemu i robią z byle czego?Jeżeli macie napisaną na kotle porównywalną sprawność to czego oczekujecie za taki sam kociołek ,który poza za ceną 100% i marką nie ma nic do zaoferowania poza może paroma bajerami marketingowymi.

Nie wiem o jaką markę ci chodzi konkretnie, że przereklamowana, ale to prawda, że same kociołki w tej chwili niewiele sie różnią jakością... Jest tylko jeszcze jedna sprawa... sterowanie... Ono zapewnia odpowiedni komfort i zarazem oszczędności... Ja wybraem Viessmanna, tylko ze wzgldu na ich pogodowke vitotronica 200...

Ja kupiłem kondensacyjny Immergas Victrix 24 kw. Zdecydowałem po rozmowach z ludźmi którzy użytkują kotły tej marki oraz po rozmowie z moim instalatorem (jest serwisantem Vaillanta). Kocioł jest cichy, b.prosty w obsłudze no i oszczędny. Na dodatek firma daje 5 lat gwarancji. Osobiście b.podoba mi określenie jakiego używają sprzedawcy i użytkownicy Viessmana i Vaillanta - " mercedesy wśród kotłów" :D :lol: , ale patos.

Nie wiem czy wszyscy producenci kotłów mają w ofercie, ale są sprzedawane pompy lewarkowe kondensatu (maks. wydatek 4,9l/min; maks. podnoszenie 4,4m). Można też zastosować pompę rozdrabniającą, stosowana w kanalizacji.

W warunkach gwarancji kotłów i zbiorników jest chyba zapis, że muszą stać/być zamontowane w pomieszczeniach ogrzewanych. Zawsze można wpiąć mały grzejnik z głowicą term. aby utrzymywał np. 5 lub 8stC.

grzegorzleg napisał:
  joamor napisał:
Witam!

To ja przyłączę się do pytania użytkownika "Piotrula". Kotłownię będziemy mieć w piwnicy, wyprowadzenie kanalizacji będzie wyżej niż kocioł, a chcielibyśmy kondensacyjny. Czy można to jakoś rozwiązać?

A nie możecie na strychu ?

Jak już funduję sobie atrakcję pt Piwnica, to chciałbym tam upchnąć te wszystkie symaptyczne piece , pompki, rurki itp. Ale faktycznie zaczynam się zastanawiać... :roll: Właśnie sobie zdałem sprawę, że komin musi być kilka m dłuższy.