Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak - kolega mnie straszy ze niedogrzeje lazienki bo przy temperaturze podlogowki nic ten grzejnik nie wnosi. Z drugiej strony przy uzyciu kondensata i podlogowki w calym domu czy jest sens dokladac wyzsza temperature grzania na kotle dla 2 grzejnikow?

Co do mocy kotla - Asolt doradzil 14 kW. Patrze na moce piecy Wolfa i sa 11kW, 20kW, 24kW takze granulacja slaba :( Pewnie skonczy sie na tym 20kW.

Edytowane przez rafus12

Co do mocy kotla - Asolt doradzil 14 kW. Patrze na moce piecy Wolfa i sa 11kW, 20kW, 24kW takze granulacja slaba :( Pewnie skonczy sie na tym 20kW.

Może i te 11kW by wystarczyły ale potrzebne są dokładne obliczenia ozc, Ta moc strat jest duzo za duża. Zastosowanie kotła 20 kW może sie skonczyc zwiększonym taktowaniem dla wiekszosci okresu grzewczego

Może i te 11kW by wystarczyły ale potrzebne są dokładne obliczenia ozc, Ta moc strat jest duzo za duża. Zastosowanie kotła 20 kW może sie skonczyc zwiększonym taktowaniem dla wiekszosci okresu grzewczego

Ale można np wziąść kocioł Immergas Victrix 24kw z mocą minimalną 3kw. Te wolfy mają minimalną powyżej 5ciu...

rafus12 miałem podobne rozterki jeśli chodzi o moc kotła jak i o grzejniki w łazience (takie miałem zaprojektowane).

Docelowo zrezygnowałem wyższej temp zasilania grzejników. Planuję zostawić drabinki, ale dodatkowo wstawić do nich grzałki elektryczne. Rozważam też zamiast tego matę elektryczną, dodatkowo do podłogówki (żeby latem mieć ciepłą podłogę).

Co do kotła to biorę 24kw ze względu na cwu. Jest nas 5 osób, dwie wanny. Przy mocy min. 3kw taktowania się nie boję.

Immergas ma też kocioł 1.9kw - 12kw. Kosztuje coś kiele 6000 już z zasobnikiem 160l. Taniej chyba nie znajdziesz.

Pozdro

Pendronx, u mnie w tej chwili tez jest pewnik ze te grzejniki lazioenkowe beda mialy grzalki. Pytanie czy jest sens je podlaczac do obiegu podlogowki - czy to cos da przy termperaturze podlogowki? No ja mam 3 lazienki - 2 beda w uzyciu na 4 osoby, przy czym tylko jedna wanna jest. Ale CWU tez musi byc co najmniej 150L.

Co do kotla - ciekawa pomysl z tym kotlem z niska moca minimalna. Taki Wolf 24kW ma 7.1kW minimum - to juz Viesmann na nizsza przy tej samej mocy.

U mnie jest tak ze hydraulik kupuje materialy w tym kociol za ustalona cene. Istnieje ryzyko ze mi wciska niekoniecznie najlepszy. Na Viessmana/Junkersa krecil nosem ale nie dostalem konkretnego uzasadnienia.

Asolt, czy ogolny trend na forum na nizsze moce kotla dotyczy glownie najnizszej do uzyskania mocy minimalnej? Bo faktycznie zgodnie z tym co posze Pendronx sa kotly 24kW o mocy okolo 3kw.

Z tym ze zauwazylem w specyfikacji ze moc max podaja przy 30/50st a minimalna przy 60/80stC.

Czy instalacja podlogowki z kondensatem wymaga mieszaczy?

pozdrawiam

rafus12

rafus12

Żeby Ci nieco rozjaśnić sytuację, podam jak wygląda sytuacja u mnie. Oczywiście nie jest to ten sam projekt ale wielkość bardzo podobna.

Izolacje;

-podłoga 15cm styro

-Ściany 15cm styro

-dach 35cm wełna

-okna standartowe (1,2-1,5 W/m2) , duża powierzchnia przeszkleń

Kocioł Junkers 14-3 kW, nawet przy największych tegorocznych mrozach moc ograniczyłem do 50%. Nie zdarzyło się bym musiał zwiększać moc, czyli wystarczyłby kocioł o mocy max. 6-8 kW. Przydałaby się wręcz jeszcze niższa moc minimalna, przy temp. ok. 0oC już taktuje.

Co do CWU to zasobnik 120 l, 1 wanna + 2 natryski, wystarcza z dużym zapasem. Jeśli trapią Cię wątpliwości to weż 150l, będzie bez stresu.

A do łazienek to nie mam drabinek i nie zamierzam montować. Na wszelki wypadek mam gniazdka pod grzejniki ale niepotrzebnie. Jest ciepło, a ręczniki schną błyskawicznie (fakt, przy WM +reku). Zrób t ylko gniazdka w odpowiednich miejscach dla spokoju sumienia, drabinki zawsze możesz dołożyć bez kłopotu. Jest to taniej, wygodniej, nie komplikuje i nie podraża instalacji CO.

Kocioł bierz o niskiej mocy minimalnej i z solidną obsługą serwisową w najbliższej okolicy.

Dla mnie ważna jest informacja (niestety rzadko podawana w charakterystykach) o najmniejszej temperaturze zasilania CO, jaką potrafi podać kocioł. Podłogówkę będę chciał zaprojektować pod temperaturę 30st C a spotkałem się z informacją, że taki np Junkers Cerapur 14-3 grzeje od 35C

ma ktoś wynalazek pt Vaillant Saunierduval Isotwin Condens ? jak się spisuje ?

Używam od roku i bardzo sobie chwalę. Woda do mycia rąk na zawołanie (mam też obieg ciepłej wody - rewelacja), a po zużyciu tych kilkudziesięciu litrów piec działa jak przepływowy - nie odczujesz różnicy, a nie trzeba montować zbiornika na sto ileś litrów i to ogrzewać.

Super spisuje się przy ogrzewaniu tylko podłogowym, z czujnikiem zewn. i wewn.; bardzo stabilnie trzyma zadaną temperaturę w domu.

W ciągu roku na ogrzanie wody użytkowej i ogrzewanie ( temp. w domu 21st) zużyłem ok 1700 m3 gazu, a powierzchnia użytkowa 170 m2 (dom dość dobrze ocieplony).

Tak - kolega mnie straszy ze niedogrzeje lazienki bo przy temperaturze podlogowki nic ten grzejnik nie wnosi. Z drugiej strony przy uzyciu kondensata i podlogowki w calym domu czy jest sens dokladac wyzsza temperature grzania na kotle dla 2 grzejnikow?

Mam podłogówkę w całym domu oraz grzejniki niskotemperaturowe w pralni i łazience; pralnię muszę otwierać na dom, ponieważ przy nawet małej temp. "na piecu" (ok 20-25 st) robi się gorąco, natomiast w łazience mam dodatkowo farelkę :) (Żona i dzieciaki lubią jak jest ponad 25 st. podczas kąpieli, a farelką to chwila moment). Nie mam mieszaczy, temp. maksymalna na piecu to 45 st (nie widziałem tej zimy aby tyle osiągnął, max to było 38 st. a w domu 21 st)

witajcie.

im więcej czytam tym mniej wiem. generalnie stoję przed wyborem kotła gazowego. mam na tapecie 3 modele: Marlenkę dietrich MCR3, buderuskę GB072 i Immergaskę victrix. wszystkie mocne na 24 kW, wszystkie z zasobnikiem, wszystkie 1-o funkcyjne. nie wiem jak immergas ale GB072 i MCR3 to świezynki na rynku i tutaj jest mój problem. wszyscy namawiają mnie na nowe wypusty a ja chyba konserwa i jakoś boję się chorób wieku dziecięcego. ta ładna, ta bogata a ta mądra - którą wybrać? ewentualnie jeśli macie jakąś fajną kandydatkę którą ogarnę za 6000 z zasobnikiem? wg. znawców na 4 dorosłe i 2 dzieci (2 wanny, 2 łazienki i 2 prysznice) 120 literek ma styknąć, potem już był głos że 160 literek i znowu zagadka.

nie wiem czy nie łamię zasad forum ale moją prośbę motywuję:

z góry dzięki za pomoc.