Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w lecie piec weglowy moze grzac zasobnik i bez pomp i zbednych cudow ;]na zasadzie grawitacji

mysle, ze w zimie tez moze, a nie tylko w lecie ;). edi_grzes tak mocno podkreslasz, ze to darmowe forum, darmowe porady - zapodaj jesli mozesz schemat podlaczenia gaziaka do podlogowki oraz jakiejs banki cwu.

chalupa 200m2 + 80m2 ogrzewanego garazu (sporadycznie), silka 18, ocieplona 30cm styro, na plycie fundamentowej z 30cm xps'em, okna jakies tam drewniaki, wszedzie podlogowka, wentylacja mech.

skoro twierdzisz, ze ozc mozna zrobic w 40min to policzyc i zaprojektowac cwiczebnie to bedzie dla Ciebie jak wypicie herbatki.

bedzie Ci sie chcialo? ;). to nie test na Twoja wiedze ale moja chalupa :D

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2011/05/IR_2011_08_Nonsensowne-innowacje-kominowe.pdf

W poszukiwaniu więcej info o pps trafiłem na taki oto "artykuł", jak wyżej - czy tylko mi się wydaje, że to nieudolna próba markietoidów pewnej firmy na S... mająca na celu zdyskredytowanie innych rozwiązań? powiem tak, nadal nie dokonałem wyboru dostawcy mojego komina systemowego pod kominek, ale szanse, że będzie to produkt S... spadły do 0 (zero). Niewiele jest rzeczy które mnie bardziej wkurbiają, niż "niby rzeczowy" artykuł w "fachowym" piśmie, który jest niczym więcj jak grubymi nićmi szytą reklamą z całym jej dobrodziejstwem - półprawdami, niedopowiedzeniami, insynuacjami, drobnym drukiem...

btw, do pieca kondensacyjnego wsadzę właśnie albo pps albo zestaw z kwasówki, zależy co wyjdzie taniej; oczywiście pustaki kominowe;

tez sadze ze to kolejna reklama ....kolega rapczyn szaleje w wielu watkach,...chcesz pobierac powietrze i wywalic spaliny ..........to albo turbo albo kondensat ......moja rada wsadz rure fi 80 w szacht kominowy ,zaciagaj powietrze,{szachtem}, a 80 wywal spaliny .......rura oczywista z uszczelkami, do szachtu wepnij sie rura dwuscienna 125/80 [wiekszosc kotlow posiada takowe parametry] w nizszej mocy 100/60 przy tej wysokosci komina wentylator kotła gazowego sobie poradzi bez problemow , na dachu czerpnia pionowa. W zasadzie na kazdej stronie producenta kotla znajdziesz w katalogu odpowiedni dla ciebie schemat i dodam ze telefon do przedstawiciela tez;] on udzieli ci darmowej porady nawet telefonicznie.Uparcie walcze z reklama na tym forum dodam ze ta 80 to koszt rzedu 50 zł za metr.amciek okresl mi parametry a darmowo ci to wysle i nakresle ta kotłownie ;] Kater-acme a niech ten zaciag powietrza bedzie z cegły i tez bedzie ok, sprzedawcy wciskaja wszystko , na rzeczowe pytania milcza..........na nr. uprawnien tez a to ,,chyba,, powod do dumy zeby sie takowym okreslic Edytowane przez edi_grzes

http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2011/05/IR_2011_08_Nonsensowne-innowacje-kominowe.pdf

W poszukiwaniu więcej info o pps trafiłem na taki oto "artykuł", jak wyżej - czy tylko mi się wydaje, że to nieudolna próba markietoidów pewnej firmy na S... mająca na celu zdyskredytowanie innych rozwiązań? powiem tak, nadal nie dokonałem wyboru dostawcy mojego komina systemowego pod kominek, ale szanse, że będzie to produkt S... spadły do 0 (zero). Niewiele jest rzeczy które mnie bardziej wkurbiają, niż "niby rzeczowy" artykuł w "fachowym" piśmie, który jest niczym więcj jak grubymi nićmi szytą reklamą z całym jej dobrodziejstwem - półprawdami, niedopowiedzeniami, insynuacjami, drobnym drukiem...

btw, do pieca kondensacyjnego wsadzę właśnie albo pps albo zestaw z kwasówki, zależy co wyjdzie taniej; oczywiście pustaki kominowe;

"Piękny" artykuł ;/ Ja mam do kominka postawiony systemowy Plewa, gdy kupowałem był tańszy od S.., teraz pewnie też. Wizualnie różnicy nie ma, dobrany do kominka. Jedyny mankament to brak daszka nad wylotem- deszcz niestety leci do komina i muszę poprawić odpływ skroplin.

P.S. Na wszelki wypadek: niczego nie sprzedaję na forum ;)

To powiedz mi tak - co prawda instalacje będę pewnie w przyszłym roku dopiero robił, ale po łbie chodzi mi już kocioł gazowy, oczywiście kondensacyjny. Domek będzie 135 m2 PU, rodzina na razie 2 + 1, ale docelowo pewnie 2 + 2, na dole tylko kibelek, na górze łazienka z przysznicem i małą wanną (rodzice zdecydowanie prysznicowi, a wanienka bardziej do pluskania się dla dzieci). Żadnych jaccuzi, masaży itp. Ogrzewanie wszędzie podłogowe, na ścianach 15 cm styro, na podłodze 10 cm, pod dachem z 30 cm wełny, okna 3-szybowe (raczej). Po głowie chodzi mi Junkers Cerapur Acu Smart. Ma toto 24 kW i to na pewno jest za dużo do CO. Ale bardzie chodzi mi o to, czy jego 48 l zasobnik da radę z CWU dla takiej rodzinki. B podoba mi się to, że kocioł jest malutki, a w kotłowni chcemy też trochę miejsca na pralnię wygospodarować itd. i zamiast dużego zasobnika 100-150 l, postawić np. pralkę albo, powiedzmy, zamrażarkę czy coś. Ciekawi mnie właśnie te 48 literków - czy to w praktyce styknie, jak wieczorem rodzice zechcą wziąć prysznic, a wcześniej zafudnują maluchom małą kąpiel.

Czy lepiej może popularny Cerapur Smart 14 kW + zasobnik 100 l? Jeśli tak to chciałbym raczej zasobnik warstwowy - są chyba lepsze niż te z wężownicą, tak?

Ma ktoś w ogóle takiego Acu Smart?

Edytowane przez kater-acme

watek dotyczy kotlow gazowych ,reklamodawcy z minimalna wiedza uciekli ..........badz zmienili watek ,dalej sluze pomoca za free, obliczeniami tez

Jaką dajesz gwarancję poprawności obliczeń?

Zamierzam kupić piec Termet turbo 2f 21kW, komin- rura współosiowa przez ścianę- STALOWA, podłogówka 116m2. Co o tym sądzisz?

kater-acme ja bym wziął ZSB14-3C i jeśli nie chcesz zajmować miejsca na podłodze możesz powiesić zbiornik obok kotła (np. Biawar Quattro 150l).

olobolo13 jeśli dom ma zwartą bryłę to można zejść prawdopodobnie z mocą do modeli GB 172-15T-150 oraz BBS 15 E + 135l - sam nie wiem, chyba bardzo się skłaniam ku Broetje.

Budujemy dom Z69 z garażem i powierzchnia to 128 m2. Byłby czas na wybór kotła gazowego do ogrzewania i do ciepłej wody użytkowej. Był jeden instalator i mówi tylko kondensat jednofunkcyjny z zasobnikiem 120 litrów minimum, był drugi i mówi jednofunkcyjny z zasobnikiem wbudowanym, był trzeci i mówi "po co przepłacać, jeśli ma pan jedna łazienkę i kuchnie i wszystko oddalone nie dalej niż 3 metry od pieca, weź pan załóż dwu funkcyjny".

Powiem wam że zgłupiałem, czy może mi ktoś tak jak krowie na rowie wyjaśnić na czym polega różnica między dwu funkcyjnym a jedno funkcyjnym i o co chodzi z tym kondensatem ? Będę bardzo wdzięczny.

Kolego kondensacyjny przepływowy z wymiana ciepła taki 2 w 1 malutki zasobnik 40l plus wymiennik, saunier duval takie ma ,beretta tez, immergas tez i reszta firm ..........wybiez cos w granicy 12-16 kw z podgrzewaniem wody ........trzeci mowil do rzeczy, jesli tak faktycznie jest,dwufunkcyjny podgrzeje wode przeplywowo ,jak piecyk w bloku ..........jednofunkcyjny wezownice w zasobniku .........czyli uzywasz nie uzywasz a zagrzeje ............jak masz te 3 m do punktow poboru cieplej wody wez przepywowy ale licz sie z tym ze co 3-4 lata musisz wyplukac wymiennik [kwasem] Edytowane przez edi_grzes

czym polega różnica między dwu funkcyjnym a jedno funkcyjnym i o co chodzi z tym kondensatem ?

Dwufunkcyjny - podgrzewający wodę przepływowo - musi mieć odpowiednią moc, zwykle 24kW. Do Twojego domu tak na oko 12kW będzie o wiele za dużo. Ważna jest też modulacja kotła, czyli jak najmniejsza moc, z jaką będzie ogrzewał - mała minimalna moc rzędu 2-3kW będzie idealna w okresach przejściowych. I tak kocioł mniejszy będzie pracował oszczędniej nie taktując, zwłaszcza w okresach przejściowych. Poprawi to też komfort mieszkania, bo wahania temperatur będą mniejsze (zwłaszcza jeśli masz grzejniki). Duży będzie się co chwilę włączał i wyłączał, a taktowanie to zawsze spadek sprawności układu. Odnośnie cwu, to jednofunkcyjny z zasobnikiem daje lepszy komfort (stała temperatura wody) i ciut szybciej leci ciepła woda. Fakt, że przy jednofunkcyjnym zagrzewasz cały zasobnik przeznaczony na cwu, ale jest on izolowany i straty ciepła nie są duże - w dodatku w okresie grzewczym całe te straty idą na ogrzewanie domu więc ich po prostu nie ma.

W dzisiejszych czasach chyba nie ma wielkiego sensu kupowanie kotła innego niż kondensacyjny, który ma lepszą sprawność od zwykłego kotła z zamkniętą komorą spalania. Nie kupuj tylko przypadkiem kotła z otwartą komorą spalania, który nie dość, że będzie miał niską sprawność, to jeszcze dużo ciepłego powietrza wyśle z domu w świat kominem.

Edytowane przez rwxw