Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale najlepsze są kotły ATAG (5 lat bez czyszczenia )

Nie ma kotłów bez potrzeby konserwacji (przeglądów rocznych) - sam producent twierdzi że po roku wystarczy tylko sprawdzenie "optyczne" kotła dopiero po 2 roku czyszczenie i wymiana uszczelek.

ATAG super kociołki to prawda (Holenderski producent) ale nie jest to kocioł na każdą kieszeń...

Edytowane przez MarynioM

Witam ,

przygotowujemy się powoli do kupna kotła gazowego do ogrzewania domu . Czytam i czytam i już sama nie wiem jaki.. Bardzo proszę o doradztwo !

Dom parterowy nowo wybudowany, ściany z maxa 29,będzie styro 15cm, podłoga 10 cm, strop 15cm styro lub 10 cm. Okna U=1,0 . Podłogówka będzie w łazience , wiatrołapie, hallu, korytarzu i częściowo salon czyli ok 1/3 domu .

Powierzchnia użytkowa 100 m2. , 4 punkty poboru wody,z tym że 2 z nich to tak "na oko" - kuchnia ok 15 m i WC dla gości ok 10 m.

Zastanawialiśmy się co z kuchnią i Wc , może w kuchni malutka terma do ogrzewania wody? Chyba że zasobnik?

Doradzano nam kocioł kondensacyjny ok 20-24 kW. Coś z Aristona 4 tys i Viallanta 5,6 tys.

Jakie grzejniki najlepsze do gazowego kotła? Ponoć stalowe?Nie wiem skąd takie rewelacje , ale może rzeczywiście tak jest? :-?

Pomóżcie , bo już sami nie wiemy co ostatecznie wybrać.

Każdy dodaje coś od siebie i już "zgłupieliśmy "całkowicie ;)

Z góry dziękuję !

pozdrawiam

Edytowane przez aniqa1982

A jakie punkty poboru wody? Chcesz mieć komfort i zawsze ciepłą wodę czy przepływowo i czekać? (chodzi o dobór wielkości kotła) Jeżeli będziesz miała podgrzewacz (zbiornik) to wystarczy jakiś kociołek 10kW jedno-funkcyjny a tak to min. 24kW dwu (cena!). Fajne kotły sprzedaje teraz Ulrich (www.ulrich.com.pl) możesz się zapoznać- cena również mała.

Odnośnie grzejników tu chodzi głównie o kotły kondensacyjne bo "lubią" niższe temperatury pracy (większa sprawność i oszczędność) i kaloryfery/grzejniki przewymiarowane ze względu na dużą bezwładność cieplną. :stirthepot:

Wiadomo , że chcielibyśmy komfort ale też nie chcemy żeby nas to za dużo kosztowało. ;)

Nie wiem czy dobrze napisałam te punkty poboru.

- Łazienka jest obok kotłowni, ( prysznic , wanna)

- Wc w korytarzu ok 10 m2 a może i mniej.

- Kuchnia najdalej -ok 15 m2.

- i jeszcze umywalka w kotłowni.

A jeśli chodzi o grzejniki to jednak te stalowe lepsze?

Popatrzę zaraz na tego Ulricha.

Za kocioł jesteśmy w stanie zapłacić ok 5 tys, może jakby był jakiś polecany i dobry to dodalibyśmy kilkaset zł , ale żeby spełniał swoje funkcje.

nie wiem znów czy jest sens przepłacać, jak tańsze tez moga to samo robic.

MarynioM doradzasz kondensat z zamkniętą komorą spalania?i stalowe grzejniki?

Wiadomo , że chcielibyśmy komfort ale też nie chcemy żeby nas to za dużo kosztowało. ;)

Nie wiem czy dobrze napisałam te punkty poboru.

- Łazienka jest obok kotłowni, ( prysznic , wanna)

- Wc w korytarzu ok 10 m2 a może i mniej.

- Kuchnia najdalej -ok 15 m2.

- i jeszcze umywalka w kotłowni.

A jeśli chodzi o grzejniki to jednak te stalowe lepsze?

Popatrzę zaraz na tego Ulricha.

Za kocioł jesteśmy w stanie zapłacić ok 5 tys, może jakby był jakiś polecany i dobry to dodalibyśmy kilkaset zł , ale żeby spełniał swoje funkcje.

nie wiem znów czy jest sens przepłacać, jak tańsze tez moga to samo robic.

MarynioM doradzasz kondensat z zamkniętą komorą spalania?i stalowe grzejniki?

witam

jeżeli mogę doradzić

mocno zastanów sie nad Ulrichem

montowaliśmy kotły Ulricha (i inne urzadzenia: pompy ciepła, kolektory) i klienci mają problemy z gwarancją

były zmiany - zmienił się właściciel Ulricha - i nowy nie bardzo chce brać odpowiedzialność za wcześniejsze zobowiązania

wystapił problem z serwisantami, nastąpiły ich zmiany

ja osobiście ich już nie montuję, gdyż nie chcę, by klienci mieli problemy, a ja pośrednio też

pozdrawiam

witam

jeżeli mogę doradzić

montowaliśmy kotły Ulricha (i inne urzadzenia: pompy ciepła, kolektory) i klienci mają problemy z gwarancją

były zmiany - zmienił się właściciel Ulricha - i nowy nie bardzo chce brać odpowiedzialność za wcześniejsze zobowiązania

ja osobiście ich już nie montuję, gdyż nie chcę, by klienci mieli problemy, a ja pośrednio też

pozdrawiam

Dziękuję za info. Właśnie dlatego tu naspisałam ,żeby każdy kto ma większe doświadczenie mógł mi doradzić.:) Wezmę to pod uwagę.

Zastanawialiśmy się także nad Junkersem ,ale podobno z serwisem jest problem , więc odpada.

A co z tymi serwisami? Co roku trzeba robić fachowy "przegląd" ? Ile to kosztuje ?

Nam doradzano w sklepie Viallant lub Ariston. Ten drugi to chyba jakiś mało znany...

Dziękuję za info. Właśnie dlatego tu naspisałam ,żeby każdy kto ma większe doświadczenie mógł mi doradzić.:) Wezmę to pod uwagę.

Zastanawialiśmy się także nad Junkersem ,ale podobno z serwisem jest problem , więc odpada.

A co z tymi serwisami? Co roku trzeba robić fachowy "przegląd" ? Ile to kosztuje ?

Nam doradzano w sklepie Viallant lub Ariston. Ten drugi to chyba jakiś mało znany...

witam

w okresie gwarancji (dla jej zachowania) producenci kotłów gazowych wymagają żeby serwis był wykonywany co roku lub np. jak Junkers pierwszy przed upływem 2 roku od uruchomienia kotła, a potem co roku

koszt różnie przy różnych kotłach i różnych serwisantów - 150-300zł

my montujemy kotły Vaillanta, Junkersa, Termetu, De Dietricha, współpracujemy w naszym regionie z serwisem Junkersa i nie ma problemów, ale wiem, że gdzie indziej się zdarzają, co roku, gdy przychodzi czas odpaleń kotłów, pierwsze chłodne dni, wszyscy klienci chcą naraz i wtedy problemy

pozdrawiam

A słyszałeś o tym Aristonie?Może nie warto się w to pchać ?

A ty co doradzałbyś doi mojego domu? Jaki kocioł?

witam

aristona nie znam, bo nie montuję, nie wiem jak z serwisem

u ciebie wybrałbym kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem - napewno kondensacyjny lub "zwykły" ale z zamkniętą komorą

pozdrawiam

witam

jeżeli mogę doradzić

pozdrawiam

Nieprawda Ulrich Polska (obecnie) również serwisuje "stare" urządzenia - byłby to strzał w piętę gdyby uciął wszystko wcześniejsze...

Nieprawda Ulrich Polska (obecnie) również serwisuje "stare" urządzenia - byłby to strzał w piętę gdyby uciął wszystko wcześniejsze...

witam

no niestety Ulrich strzelił sobie w pietę

jeżeli nie to powiedz to klientom, którzy muszą o wszystko się Ulrichem "wykłócać"

"starzy" serwisanci nie poprzesyłali kart gwarancyjnych (wyciętych stron i podbitych w czasie pierwszego uruchomienia) do Ulricha, bo nie zostali "finansowo rozliczeni", to nie wina klientów

był bałagan, klienci cierpią

montowałem Ulricha, klienci do mnie dzwonią do tej pory

pozdrawiam

Z tego co wiem to wysyłają innych serwisantów jeżeli są problemy z rozliczeniem pomiędzy Ulrich - Serwis(dawni).

Można się spodziewać zażenowania skoro firma sprzedała markę - trzeba czasu aby to odkręcić, wiem tylko że się starają a jak im to wyjdzie to już inna para kaloszy:rolleyes:

@aniqa1982

Jak najbardziej mniejszy wystarczy. Dobrać miej więcej taki jak potrzebny do podgrzania domu (100m2 z tego co pamiętam) to jakieś 10kW..

Niestety mam doświadczenie od 15kW - Gazówki minimum 20kW.

Myślę że firmy które podałeś coś ci zaproponują - nie mówię również że zastosowanie 20kW kotła będzie błędem (moc możesz zawsze regulować).

Finansowo w przypadku kotła 10kW trochę będziesz do przodu - wybór należy do ciebie:cool:

Z tego co wiem to wysyłają innych serwisantów jeżeli są problemy z rozliczeniem pomiędzy Ulrich - Serwis(dawni).

Można się spodziewać zażenowania skoro firma sprzedała markę - trzeba czasu aby to odkręcić, wiem tylko że się starają a jak im to wyjdzie to już inna para kaloszy:rolleyes:

@aniqa1982

Jak najbardziej mniejszy wystarczy. Dobrać miej więcej taki jak potrzebny do podgrzania domu (100m2 z tego co pamiętam) to jakieś 10kW..

witam

rozumiem, że się starają, troche to długo trwało

najpierw Ulrich twierdził, że to nie jego problem, potem to się zmieniło

niektórzy klienci odbijali się klika miesięcy, o ich zdenerwowaniu, przekleństwach nie będę pisał, urządzenia nie działały, a w tle walka między producentem i swrewisem - żenada, a kilka miesięcy wcześniej firma Ulrich i jej urządzenia przedstawiane były jako godne polecenia, że mają fachowy, szybki serwis

rozliczenie między Ulrichem, a serwisantami nie powinno się na nich odbijać

klientów mało to obchodzi, coś nie działa - ktoś to winien naprawić

klienta łatwo stracić, zdobyć b. trudno, zła opinia

pozdrawiam