Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponawiam pytanie jak jest z komfortem otrzymania ciepłej wody w w/w kotłach tj. jak szybko jest dostępna, czy ma stałą temp. po włączeniu drugiego źródła poboru itd.

Wypowiem się na temat komfortu otrzymywania c.w.u z kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem - bo takowy posiadam - zasobnik 120l - rodzina 4-osobowa :lol:

Komfort jest bardzo wysoki - tzn - nie odczuwamy jakiegokolwiek dyskomfortu czyli braku ciepłej wody - temp zadana na zasobniku to u nas 40 stopni - przy używaniu ciepłej wody z dwóch poborów jednocześnie nie występuje sytuacja ze ciepłej wody nie ma lub zaczyna lecieć z kranu chłodna woda ... Oczywiście analizuję normalne użycie wody / np podczas kąpieli / a nie lanie ciepłej wody na maxa ...

Kocioł bardzo szybko dogrzewa wodę w zasobniku jak spadnie jej temperatura - czyli po większym jednorazowym użyciu lub po użyciu kilku poborów jednocześnie . .

i jaszcze pytanie co leosze ,wygodniejsze itp. kocioł+zasobnik czy lodówka

Wszystko zależy od potrzeb i wymagań - ja preferuję kocioł + zasobnik - i taki zestaw nabyłem - miejsce w mojej pralnio/kotłowni miałem tak przygotowane że kocioł wisząc we wnęce na ścianie i pod nim zasobnik znakomicie mi pasował i funkcjonalnie i pod względem estetycznym :)

• 2 weeks później...

A może coś bliżej?

Ile masz miejsca (stojący / wiszący)

ile masz wody do ugrzania (ile osób, powierzchnia domu)

czy jest podłogówka (niskotemperaturowa -kondensat)

czy masz oddzielną kotłownię (można taniej - z otwartą komora spalania)

czy chcesz duży zasobnik (oddzielny) czy mały czy może w ogóle bez zasobnika (np mały domek i 2 osoby mieszkające?)

Nie zadawaj pytań, na które nie da się odpowiedzieć :D

A tak w ogóle ja mam Viessmana 222 i jestem zadowolona. Ale dołożyłabym jednak cyrkulację (a nie mam), bo w kuchni muszę czekać na wodę. Droga od pieca z 5m.

Witam

Ja będę kupował piec gazowy w najbliższym czasie i jak na razie jestem zdecydowany na piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem firmy Dietrich MCR-24 .

Firma dobra a cena super można kupić za 3900-4000zł.

Pozdrawiam

Tez mysle o tym kotle. Cena jest naprwde atrakcyjna ale jeden z instalatorow mi mowil ze to cena golego kotła bez róznych bajerów i po dokupieniu ich wzrośnie poważnie. Chodzilo chyba o pogodówke i regulatory pokojowe czy jakies inne bajery.

Nie wiem ale niech sie wypowie ten kto go założyl jak go wyszly ceny dodatków.

Witam!

My również powoli myślimy o wyborze kotła do CO, więc proszę o podpowiedź co wybrać?

-mamy gaz ziemny

-powierzchnia użytkowa 150m2

-ściany zewnętrzne porotherm 25cm + 15cm styropian

-ściany działowe suporex

-poddasze użytkowe ocieplone wełną 18cm + 10cm

-około 8 grzejników

-około 40m2 podłogówki

Myśleliśmy o kotle Viessmann Vitodens 200W 26kW + sterowanie pogodowe Vitotronic 200 + zasobnik CWU 150L, z tym że chciałbym aby zasobnik miał dwie wężownice w celu przyszłościowego podłączenia kolektorów.

Czy to dobry wybór?

Witam

Ja będę kupował piec gazowy w najbliższym czasie i jak na razie jestem zdecydowany na piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem firmy Dietrich MCR-24 .

Pozdrawiam

Tez mysle o tym kotle. Cena jest naprwde atrakcyjna ale jeden z instalatorow mi mowil ze to cena golego kotła bez róznych bajerów i po dokupieniu ich wzrośnie poważnie. Chodzilo chyba o pogodówke i regulatory pokojowe czy jakies inne bajery.

Jak pisalem wczesniej mam juz ten piec uruchomiony, podana cena 3,9 - 4 tys dotyczy golego pieca, cena calosci z przewodem spalinowym (koncentrycznym), zasobnikiem, miesiaczem do podlogowki, pompami do cyrkulacji sterwnikami, zaworami itp. lacznie z robocizna wyniosla mnie 14,5 tys., od tego odjac mozna koszt pompy do kondenstau (ok 800zl) poniewaz u mnie ten piec jest w piwnicy i potrzebna byla pompa do przepompowania kondensatu do kanalizacji

Kasia_i_Robert

Moim zdanie zdecydowanie za duża moc kotła. W waszym przypadku wystarczy prawdopodobnie kocioł o mocy maksymalnej 10kW.

Można podłączyć kolektory próżniowo-rurowe w technice Aqua do zbiornika z jedną wężownicą (mniejsze koszta inwestycji), jeśli z cwu będą korzystały 3-4osoby to raczej zbiornik od 160L i więcej, jeśli 2-3os. to od 120L.

A może coś bliżej?

Ile masz miejsca (stojący / wiszący)

wszystko jedno miejsca jest duzo

ile masz wody do ugrzania (ile osób, powierzchnia domu)

dom 220mkw z garazem i woda na 4 osoby

czy jest podłogówka (niskotemperaturowa -kondensat)

będzie na około 20mkw

czy masz oddzielną kotłownię (można taniej - z otwartą komora spalania)

kotlownia oddzielna

czy chcesz duży zasobnik (oddzielny) czy mały czy może w ogóle bez zasobnika (np mały domek i 2 osoby mieszkające?)

zasobnik na 150 litrów

A tak w ogóle ja mam Viessmana 222 i jestem zadowolona.

Ale dołożyłabym jednak cyrkulację (a nie mam), o co chodzi z tą cyrkulacją??

bo w kuchni muszę czekać na wodę. Droga od pieca z 5m.

Witam!

My również powoli myślimy o wyborze kotła do CO, więc proszę o podpowiedź co wybrać?

-mamy gaz ziemny

-powierzchnia użytkowa 150m2

-ściany zewnętrzne porotherm 25cm + 15cm styropian

-ściany działowe suporex

-poddasze użytkowe ocieplone wełną 18cm + 10cm

-około 8 grzejników

-około 40m2 podłogówki

Myśleliśmy o kotle Viessmann Vitodens 200W 26kW + sterowanie pogodowe Vitotronic 200 + zasobnik CWU 150L, z tym że chciałbym aby zasobnik miał dwie wężownice w celu przyszłościowego podłączenia kolektorów.

Czy to dobry wybór?

Kasia i Robert my tez myslimy w przyszłości o kolektorach. Wiadomo ze tylko do podgrzewania wody ale z tego co sie orientuje, to do kolektorów musi być większy zasobnik , przynajmniej 250 l. Jak będzie trzeba to albo wymienimy zasobnik albo jesli bedzie to technicznie do rozwiązania dostawimy drugi zasobnik.

Proszę o korektę jesli jest inaczej.

Witam

Pozdrawiam

Jak pisalem wczesniej mam juz ten piec uruchomiony, podana cena 3,9 - 4 tys dotyczy golego pieca, cena calosci z przewodem spalinowym (koncentrycznym), zasobnikiem, miesiaczem do podlogowki, pompami do cyrkulacji sterwnikami, zaworami itp. lacznie z robocizna wyniosla mnie 14,5 tys., od tego odjac mozna koszt pompy do kondenstau (ok 800zl) poniewaz u mnie ten piec jest w piwnicy i potrzebna byla pompa do przepompowania kondensatu do kanalizacji

Pompa tez u mnie bedzie potrzebna do kondensatu.

Mam takie jeszcze pytanie czy cena ta to kompleksowe CO z przewodami PEX czy o nich poprostu zapomniales w opisie. Czy osprzet jaki wymieniłes to sprzet firmy DeDietrich czy jakies tańsze odpowiedniki??

Ja mam ok 40m2 podlogówki i 3 pomieszczenia z grzejnikami + drabinka w lazience. i jestem ciekawy ile mnie wyjcie CO na tym piecu razem z sanitarka

Jeszcze jedno pytanie czy masz tez grzejniki i jezeli tak to jak rozwiazales polaczenie grzejnikow z podłogówka?? Zastanawiam sie nad instalacja niskotemperaturowa zeby maksymalnie wykozystac mozliwosci pieca (sprawność).

Chce t

Dziękuję za odpowiedzi, my mamy dość dużą kotłownię, jeżeli by była możliwość technicznego rozwiązania to również fajnie by było zamontować dwa zbiorniki, jeden ogrzewany z kotła drugi z kolektorów. Jeden 120-150L drugi do kolektorów 200 - 250L.

Faktycznie może moc tego kotła za duża, muszę przysiąść i obliczyć przybliżone zapotrzebowanie na energię kotła. :?

vanka99

Jest prawdopodobne,że i w twoim przypadku wystarczy mały kocioł, aczkolwiek bez OZC decyzji bym nie ryzykował.

Zbiornik - kolektory. Nie ma już potrzeby stosowania zbiorników 2wężownicowych do instalacji kolektorów. Systemy Aqua pozwala na wykorzystanie tej samej wężownicy z której korzysta kocioł. Jest to możliwe ponieważ w instalacji solarnej płynie woda kotłowa a nie roztwór glikolu, jak dotychczas = mniejsze koszta inwestycji i utrzymania.

Jeśli planujecie kolektory próżniowo-rurowe (4os. cwu) w takiej technologi to zalecane pojemności zbiornika będą od 160 do 240L.