Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wybór dokonany - kupuje:

Zestaw pakietowy: Gazowy kocioł kondensacyjny Buderus Logamax Plus GB072 o mocy 14 kW + zasobmnik 160 litrów + sterownik

do tego hydraulik proponuje:

Sprzęgło hydrauliczne + grupa pompowa na ogrzewanie podłogowe + moduł MM 100

Pytanie - czy jest mi to sprzęgło i grupa pompowa potrzebne(a koszt tego wyceniony na aż 4 000)? Inny hydraulik sugerował, że nie...

Mam 150m2 ogrzewania podłogowego plus 1 grzejnik też w obiegu podłogówki.

BTW montaż i uruchomienie kotłowni za 4 000 to dobra cena?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kocioł z zasobnikiem 7700 brutto, do zrobienia w kotłowni jest podpisanie wszystkich rurek od podlogowki i c.o. w całości zamontowanie kotła z zasobnikiem plus kwasuwka w komin.

Za kocioł z zasobnikiem,sprzęgło,pompę, pompę obiegowa, kwasuwka,plus montaż 17 700. Dla mnie ze 4k za dużo....

Kocioł z zasobnikiem 7700 brutto, do zrobienia w kotłowni jest podpisanie wszystkich rurek od podlogowki i c.o. w całości zamontowanie kotła z zasobnikiem plus kwasuwka w komin.

Za kocioł z zasobnikiem,sprzęgło,pompę, pompę obiegowa, kwasuwka,plus montaż 17 700. Dla mnie ze 4k za dużo....

Po pierwsze wywal to sprzęgło, po drugie negocjuj montaż.

Ja za kocioł, zasobnik, sterownik i komin (boczny wyrzut) zapłaciłem 5800 brutto, montaz tego został wyceniony na 1200 zl, ale częsc pokryje zwrot VAT (instalator kupuje sprzęt na 23%, dolicza symboliczną marże, sprzedaje z usługą na 8% i ma 15% zwrotu dla siebie).

Roboty na dwa dni.

Doliczajac 900zł na pompę cyrkulacyjną, zawory, śrubunki, miedź itp to kompletna kotlownia 12kW wyszła mnie około 8000zł

Edytowane przez fotohobby

Za Immergas Victriix 1.9-12kW, fakt że z zasobnikiem Drazice OKC 100l (160l byl o 450zł droższy, a my nie mamy wanny)

W tej cenie sterownik pogodowy z sondą i komin poziomy.

Zalet sprzegła w takiej instalacji nie widzę, a jakie widzi Twoj instalator ?

Teraz mieszkam w domu ze 100% podłogowki i jednym grzejnikiem, instalacja bez sprzegła, dziala na pompie kotlowej, wspomaganej przez dodatkową obiegowkę

• 2 weeks później...

Witam.

Czy możecie mi pomóc w doborze wiszącego kotła gazowego, kondensacyjnego firmy Junkers, który będzie obsługiwał dwa parametry temp. na zasilaniu 35 i 75˚C ?

Kocioł będzie zasilany gazem ziemnym GZ-50, pow. domu to 140m2.

Na powierzchni 118m2 podłogówka na dwóch rozdzielaczach: 8 pętli parter i 11 pętli poddasze na jednym pod mieszaniu w kotłowni (pętle nie dłuższe niż 60mb).

Pozostałe 22m2 powierzchni budynku to garaż, kotłownia i pomieszczenie gospodarcze. W tych pomieszczeniach standardowe kaloryfery (4szt: 2x 120cm, 2x100cm) zasilane 75˚C. Wysokim parametrem zasilane są również dwa kaloryfery drabinkowe o wym. 50x125cm, w łazienkach.

Kocioł ma również współpracować z pompą ciepła do CWU Junkers SWO 270-1X.

CO podłogowe sterowane sterownikiem pogodowym i pokojowym, kaloryfery tylko głowice termostatyczne.

Z wyliczeń zapotrzebowania budynku na ciepło wyszło, że kocioł o mocy do 15kW będzie wystarczający tylko, który ?? Cerapur Smart czy Comfort ????????? Jakie sterowanie ???????

Jakie dodatkowe elementy ???????

Proszę o podanie konkretnego modelu razem z wyposażeniem dodatkowym i automatyką sterującą, tak by taki zestaw był kompletnie wyposażony i gotowy do montażu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Marcin.

Dzień dobry

to pierwszy post, ale chyba dalej rady nie dam.

rozpoczynam przygodę z budowa, doszło do ogrzewania, planuje gaz z butli i płaszcz wodny (wiem drogo) dla tego zależy mi na ograniczeniu ilości użytego gazu, może jakieś rady jaki piec wybrać

dom około 180 m pow. użytkowej, garaż 40 m, gazobeton ocieplenie 25 cm styropianu, podłogowa w łazienkach ( w sumie 3 )kuchni i hallu, reszt podłogi w drewnie i kaloryfery,

co wybrać, bardzie chodzi mi o moc, czy da się kondensacyjny? Ew modele?

z góry dziękuje za pomoc

nie masz w projekcie mocy? poszukaj jakis kalkulator żeby oszacować

a czy warto iśc w kondensacyjny zależy od zapotrzebowania, dom duży ale dobrze zaizolowany, więc dużo pewnie nie potrzebuje, jakbyś tylko grzał kotłem to pewnie kondensacyjny ale jak chcesz grzać kominkiem a kociol ma być tylko awaryjnie to można kupic najtańszy a może i grzać prądem w drugiej taryfie.

lpg z butli jest droższe od prądu więc wsadziłbym 2 bufory po 1000 litrów i grzał prądem

lpg z butli jest droższe od prądu

Drobna poprawka.

Wykorzystanie LPG do ogrzewania jest tańsze niż w taryfie G12. Musi być spełniony jeden warunek - zbiornik na własność. Wowczas koszty są zbliżone do ogrzewania gazem ziemnym.

@konkretny.

Nie znam nikogo kto przestawiłby się na ogrzewanie głównie kominkiem, pomimo takich początkowych planów. Wszystkim po 2-3 latach przeszło.

Do ewentualnych "oszczedności" musisz doliczyć wcześniejsze malowanie salonu, wymianę/pranie mebli tapicerowanych i wcześniejsza wymianę kominka z uwagi na intensywną eksploatację. W końcu to kotłownia w salonie.

Wiem.

1. Mówimy o inwestycji początkowej, czy eksploatacji?

2. @konkretny już zdecydował wybierając LPG.

3. Wiesz ile kosztuje kominek z płaszczem wodnym, automatyka, instalacja, kominiarz, 2 bufory po 1 000 l + powierzchnia, o kominie nie wspomnę?

PS. odnoszę się do kosztow eksploatacji i Twojego stwierdzenia, ze ogrzewanie prądem jest tańsze niż LPG; nic więcej.

te 2 bufory to tak no oko podałem, może wystarczy jeden. Za dwa przyjmijmy 7 tys, do tego zawór 3dr, pompa, grzałki, powiedzmy, że jakieś 10 tys razem, może jakaś dopłata za zwiekszenie mocy.

zbiorniki na gaz sa na allegro za okolo 6 tys, dodatkowo montaż 2 tys., kocioł 5 tys, odprowadzenie spalin 2-5 tys, UDT 150 zł, przegląd kotla 150-200zł razem 15-18 tys.

W obu przypadkach pomijam instalacje kotłowni i ogrzewania.

Instalacja na gaz wychodzi min. 5 tys. drożej, chociaż wydaje mi się to bardzo optymistyczne,może ktoś zna dokladniej ceny...

No i teraz ile kosztuje kWh z lpg??

załóżmy że 20 procent taniej niż prąd, jeśli na prąd wydamy 4000 to na lpg 3200 czyli 800 zł mniej odjąc udt i przęgląd oszczędzamy 500 zł rocznie, zwrot nakładów po 10 latach.

Możliwe że dom nie będzie super ocieplony i wtedy lpg szybciej się zwróci, tylko jaki jest rzeczywisty koszt kWh z butli? bez tego cięzko porównać eksploatację

Nie bardzo wiem co chcesz udowodnić.

Ja tylko poddaję pod wątpliwość Twoją tezę i ugruntowaną w powszechnej świadomości, że ogrzewanie LPG jest drogie.

Można porownać do PC gruntowej z COP = 4,5 pracującej tylko w II taryfe lub śmieciucha opalanego miałem. Wydaje mi się, że nie o to chodzi, ani nie to miejsce.

m3 propanu a 6,60 - 6,76 zł brutto /można kupić taniej/.

Ciepło spalania - 28,02 kWh/m3

Wartość opałowam - 25,80 kWh/m3

PGNiG do rozliczeń kWh z gazu ziemnego przyjmuje ciepło spalania.