Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RAPczyn, dziękuję za link. Jak dla nas wystarczający by był zestaw:

Pakiet solar Allstar 40, przewidziany jest dla 3 - 4 osobowego gospodarstwa, powierzchni brutto kolektora 4,4 m2Pakiety Allstar występują z zbiornikiem Aqua 190

Orientujesz się może jaki jest koszt takiego zestawu? Widzę że firma realizuje raczej duże inwestycje, więc pewnie mikro klientami sie nie zajmuje, a jeśli nawet to kawał drogi od nas :? Ale system dzięki wyeliminowaniu glikolu naprawdę się upraszcza.

1. im wiekasza powierzchnia, tym bardziej oplacalny jest kondensat. ale bez przesady.

2. piec z otwart komora wychladza pomieszczenie, w ktorym sie znajduje. Jezeli zalezy Ci na tym, aby bylo tam w miare cieplo, to zaoszczedzone na zakupie tanszego pieca pieniadze pojda w kolejnych latach na ogrzwanie tego pomieszczenia.

3. istnieja piece dwufunkcyjne z zasobnikiem /ok. 50 litrow/. to w zupelnosci wystarcza na 4 osobowa rodzine.

4. pomysl o cyrkulacji.

5. dowiedz sie DOKLADNIE o koszt interesujacego Cie pieca, ze wszystkimi dodatkami. sa np. piece z wbudowana automatyka pogodowa. Czujnik kosztuje 100 plnow. Do innych autoamtyk to co najmniej kilkaset plnow.

6. nie wierz, ze viessmann to super hiper, spala polowe tego co inne piece, a w dodtku robi jakecznice. ludzie na ogol uzywaja z powodzeniem piecow innych marek i nie slychac nic o zbiorowych samobojstwach z tego powodu. za to moga sobie pojechac na narty. inni wola prowadzac wycieczki do kotlowni i popisywac sie na forum.

8. do takiego np. mcr24 dedietricha musisz dokupic zasobnik, zawor do niego i pare innych dupereli. ktos tam wyzej napisal, ze calkowity koszt wyniosl go ponad 14k plnow. do dwufunkcyjnych z zasobnikiem dokupujesz co najwyzej kilka rurek.

i calkowity koszt mozesz zamknac w 7-9k pln.

vanka99

No i macie odpowiedzi.

1. Jeżeli zasobnik 150 l to oddzielny. Czyli kocioł 1-funkcyjny

To 150 l to dla mnie lekka przesada, ale co kto lubi. Ja mam zasobnik 50l (wbudowany) i ciepłej wody mi jeszcze nie zabrakło. Jak potrzeba, piec dogrzewa na bieżąco. Ale przyznaję, nie zdarzyło mi się jeszcze wpuszczać w tym samym czasie wody do wanny, używać prysznica i np kranu w kuchni. Może przy takich ekstremalnych obciążeniach wody byłoby za mało...

2. Jeżeli podłogówka i dość duża powierzchnia - może być opłacalny kondensat.

3. Co to cyrkulacja? Oddzielny obwód w którym krąży woda między piecem a danym miejscem poboru. Woda jest cały czas dogrzewana, czyli jak odkręcisz kran, to masz od razu ciepłą. Bez cyrkulacji trzeba najpierw spuścić chłodną wodę z rur, zanim ta ciepła dopłynie. Jak korzystasz z kranu krótko (myjesz ręce) to zanim ciepła woda dojdzie, zakręcasz kran :D Jest to potrzebne, jeżeli odległość od pieca jest pokaźna i tej wody w rurach sporo. Fakt, płaci się za to ciągłe podgrzewanie, ale nie są top wielkie pieniądze a wygoda spora. Mnie się wydawało, że u mnie nie ma potrzeby a okazało się, ze jest :-? Acha, cyrkulację się robi przed wylewkami na etapie kładzenia wszystkich rur.

Teraz zbrojni w podstawowe informacje idźcie do kilku sklepów z piecami i zapytajcie, co proponują. A potem wróćcie na forum po dalszą wiedzę :D

Acha, oczywiście nie samym Viessmanem człowiek żyje, jest wiele innych firm, Vailant, De Dietrich, Wolf, włoszczyzna czyli Immergas i inne. W zasadzie wszystkie jakościowo niezłe, sądzę.

(...)

6. nie wierz, ze viessmann to super hiper, spala polowe tego co inne piece, a w dodtku robi jakecznice. ludzie na ogol uzywaja z powodzeniem piecow innych marek i nie slychac nic o zbiorowych samobojstwach z tego powodu. za to moga sobie pojechac na narty. inni wola prowadzac wycieczki do kotlowni i popisywac sie na forum.

8. do takiego np. mcr24 dedietricha musisz dokupic zasobnik, zawor do niego i pare innych dupereli. ktos tam wyzej napisal, ze calkowity koszt wyniosl go ponad 14k plnow. do dwufunkcyjnych z zasobnikiem dokupujesz co najwyzej kilka rurek.

Dobre , dobre - zwłaszcza to z wycieczkami do kotłowni i popisywaniem sie na forum :lol:

Sam używam Vitodensa 200 / kondensat Viessmanna / - do kotłowni wycieczek nie prowadzam ...

Skoro piszesz że DeDietrich mcr24 kosztuje z wszystkimi dodatkami 14 kpln , czy dwufunkcyjny z zasobnikiem kosztuje 7-9 kpln to powiem Ci ze ja kupiłem Vitodensa 200 / 8-26kW / jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u 120l + automatyka pogodowa Vitotronic i zestaw przyłączy za 8 kpln ....

- jajecznicy mój kocioł nie robi i na narty nie byłoby za co się wybrać - porównując twoje ceny DeDietrichów ...

:lol:

Witam

Mam pytanie do osób które są w trakcie wyboru albo juz wybrały piec gazowy do swojego domu do grzania wody i do grzejników . Jaki piec wybrać i jakich producentów??

Pozdrawiam

Mi dla następujących założeń:

- dom około 200m2,

- 90m2 podłogówki,

- 4 osoby w domu,

instalator zaproponował kocioł kondensacyjny Junkersa Cerapur ZSBR 7-28A z zasobnikiem 160l i regulatorem pogodowym TA 270.

Myslałem wczesniej tez o Vitodensie 300 z zasobnikiem 180l ale skłaniam się chyba bardziej ku pierwszej opcji :wink: .

Pzdr,

TS

Witam

Mam pytanie do osób które są w trakcie wyboru albo juz wybrały piec gazowy do swojego domu do grzania wody i do grzejników . Jaki piec wybrać i jakich producentów??

U mnie - system już funkcjonujący - to :

Kondensat Viessmanna Vitodens200 / 8-26kW / + regulator pogodowy Vitotronic + zasobnik c.w.u 120l + zestaw przyłaczeniowy .

Domek dwukondygnacyjny - ponad 180m2 powierzchni ogrzewanej , parter 50m2 podłogówki + 2 grzejniki , poddasze 15m2 podłogówki + 6 grzejników.

Kocioł obsługuje grzanie c.o , c.w.u + cyrkulacja.

Kondensacyjny, jednofunkcyjny De Dietrich MCR 24 z zasobnikiem 100l (model BS100) z ramą montażową, zaworami wodnymi i gazowymi, naczyniem wzbiorczym, aut. odpowietrzaczem to koszt ok 5400 zł brutto.

Porównywalny zestaw Viessamana jest droższy o ok. 35-40%.

No - i te ceny są chyba bardziej realne niż ceny podane przez kolegę art1111 ...

Mi dla następujących założeń:

- dom około 200m2,

- 90m2 podłogówki,

- 4 osoby w domu,

instalator zaproponował kocioł kondensacyjny Junkersa Cerapur ZSBR 7-28A z zasobnikiem 160l i regulatorem pogodowym TA 270.

Pzdr,

TS

Zastanawiam się tylko po co zaproponował kocioł o tak dużej mocy? Jeśli twój dom prawdopodobnie nie ma większego zapotrzebowania niż 14kW a bardziej skłaniam się, że bliżej 9kW.

Dobre , dobre - zwłaszcza to z wycieczkami do kotłowni i popisywaniem sie na forum :lol:

Sam używam Vitodensa 200 / kondensat Viessmanna / - do kotłowni wycieczek nie prowadzam ...

Skoro piszesz że DeDietrich mcr24 kosztuje z wszystkimi dodatkami 14 kpln , czy dwufunkcyjny z zasobnikiem kosztuje 7-9 kpln to powiem Ci ze ja kupiłem Vitodensa 200 / 8-26kW / jednofunkcyjnego z zasobnikiem c.w.u 120l + automatyka pogodowa Vitotronic i zestaw przyłączy za 8 kpln ....

- jajecznicy mój kocioł nie robi i na narty nie byłoby za co się wybrać - porównując twoje ceny DeDietrichów ...

:lol:

jakbys skupil na czytanym tekscie i probie jego zrozumienia, zamiast na podziwianiu Swojego viessmanna, to moze doczytalbys, ze:

- to nie ja podalem cene 14,5k pln

- to cena kotlowni a a nie kotla.

poza tym:

-kondensat dwufunkcyjny z zasobnikiem mozna miec za 6k pln.

-kociol dwufunkcyjny z zasobnikiem mozesz miec za 5k pln, a z otwarta komora jeszcze taniej.

-3k pln to na narty jeszcze wystarczy.

wobec czego idz do kotlowni i pololuj sobie razem ze Swoim vitodensem. mozesz sie nawet poturlac po podlodze. albo przypiac narty, wlaczyc wiatrak i popruc poduszke.

(...)

jakbys skupil na czytanym tekscie i probie jego zrozumienia, zamiast na podziwianiu Swojego viessmanna, to moze doczytalbys, ze:

- to nie ja podalem cene 14,5k pln

- to cena kotlowni a a nie kotla.

poza tym:

-kondensat dwufunkcyjny z zasobnikiem mozna miec za 6k pln.

-kociol dwufunkcyjny z zasobnikiem mozesz miec za 5k pln, a z otwarta komora jeszcze taniej.

-3k pln to na narty jeszcze wystarczy.

wobec czego idz do kotlowni i pololuj sobie razem ze Swoim vitodensem. mozesz sie nawet poturlac po podlodze. albo przypiac narty, wlaczyc wiatrak i popruc poduszke.

Masz rację - napisał to ktoś - przepraszam że pomyliłem Cię z ktosiem ale skoro podajesz za kimś jakiekolwiek dane - to bierzesz za nie odpowiedzialność w swojej wypowiedzi .

Apropos czytania za zrozumieniem - napisałeś jasno i wyraźnie : do takiego np. mcr24 dedietricha musisz dokupic zasobnik, zawor do niego i pare innych dupereli. ktos tam wyzej napisal, ze calkowity koszt wyniosl go ponad 14k plnow - nic tu nie pisze o całej kotłowni - zastanów się jak jakiegoś ktosia cytujesz i podawaj wszystkie informacje - i potem możesz mieć pretensje o zrozumienie przez innych Twoich wypocin :)

do dwufunkcyjnych z zasobnikiem dokupujesz co najwyzej kilka rurek.

i calkowity koszt mozesz zamknac w 7-9k pln - tutaj również nie ma słowa o całej kotłowni - zrewiduj więc swój pogląd i sam skup się na pisaniu ze zrozumieniem ...

A tak wogóle to Viessmann zrobił Ci kiedys jakąś krzywdę że tak go nie lubisz ??

PS. Co to znaczy pololuj ?? :o - pozostałe próby bycia dowcipnym i zabawnym zrozumiałem :lol:

Trzeba chyba odwiezyc temat :D

Otóż od początku. Cały czas nastwiłem sie na kotłownie na paliwo stałe, ale... Własnie, zaczałem analizowac równiez koszty ogrzewania gazowego. Wychodzi na to ze jesli ,kupic gaz ( instalacja naziemna badz podziemna ) w okolicach maja mozna kupic w okolicach 1,5 zł/l (dane z 2007 roku). Czyli prz zakładanym zuzuciu gazu na poziomie 2500 l na sezon mozna zmiescic sie ( razem z dzierżawa instlacji ok 50 zł miesiecznie ) w kwocie 5000 zł spokojnie. Zakładając że ceny groszku to teraz realnie ok 650zł/t to daje około 4000 zł za sezon. Wiec róznica wynosi ok 1000 zł. I teraz dylemat. Ni jest to az tak duzo. Za ta cena mam czysto i spokojnie. Nie musze dosypywac do zasobnika.

Mam teraz taka wielka prosbe. Chcialbym podac parametry ktora sa u mnie. Jesli mozecie mi doradzic to byloby super. Czyli:

Kotłownia oddzielna, ma okolo 11 m2 wiec miejsca jest dostatek, gospodarstwo domowe sklada sie docelowo z 4 osob, wiec zasobnik chyba starczy ok 60 l. Powierzchnia domu do ogrzania to 160 m2, zaizolowane styro 15 cm, sciany działowe supporex 12 cm.. Ok 10 grzejnikow i ok 60 metrów podłogówki. ( jest sens pieca kondensacyjnego?). Prosilbym o pytanie jak to wyglada cenowo. Np porownanie Viessmann`a z czyms rowniez dobrym ale tanszym moze..

Jak najbardziej jest sens kupienia kondensata. Masz prawdopodobnie nie duże zapotrzebowanie na moc, rzędu 7-11kW przy -20. Mały kocioł (maks. 10-13kW) o dużym zakresie modulacji, będzie świetnie sobie radził przy wyższych temperaturach na zewnątrz, będzie pracował dłużej - nie będzie taktować jak kocioł o większej mocy, że o niekondensacyjnym kotle nie mówiąc.