Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zgadza się.

Wyjaśnienie jest proste.

We wszystkich porównaniach nośnikow, łącznie z Muratorem, przyjmowane są ceny propanu w przypadku zbiornika w dzierżawie. Ceny te są od 60 do 100% i wiecej wyższe od cen na wolnym rynku + czasami horrendalne kwoty za sam fakt dzierżawy /do 720 zł rocznie/. Najwyższ cena z jaką spotkałem się w tym roku to, w przeliczenie na m3 - 16,64 zł/m3 + opłata za dzierżawę. To 2,5 x wiecej niż na wolnym rynku.

Zgadzam sie też z Tobą, że chcąc płacić za ogrzewanie podobnie jak za gaz ziemny /czasem do kilku % taniej/ należy najpierw zaiwestować we własny zbiornik. Niestety.

Ceny ktorymi się posłużyłem dot. woj. mazowieckiego i łódzkiego. W innych regionach może być kilka % drożej.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie, widzę że temat wzbudza zainteresowanie..

Czemu LPG - chcę system bezopsługowy (kominek tylko jako alternatywa - nie mam zamiaru używać go codziennie)

Sąsiedzi coś mówią, że jest szansa na gaz ziemny za 4-5 lat, (były spotkania z gazownikami i mają plan na okolicę - ale zobaczymy)

Butla na wlasność (czemu ludzie biorą dzierżawę - bo ktoś robi wszystko za Ciebie)

Wracając do tematu - pewne przemyślenia już są, prąd był brany pod uwagę, tak jak olej itd...

Myślę, że zostanę przy gazie - wracając do tematu - co z tym piecem?

Działa prosty mechaniżm.

Instalacja za 1 zł lub do 2 000 zł oraz cena promocyjna na pierwsze tankowanie ok. 15 - 20 % wyższa od rynkowej działa jak lep na muchy.

"Polka" i otrzeźwienie zaczyna sie w drugim roku. Zwłaszcza przy zużyciu większym niż 2 500 litrów/rok. Umowa zawierana jest np. na zużycie 15 000 litrów i na czas nie krótszy niż np. 7 lat. Zbiornik jest plombowany. Za zerwanie plomby - kara, za skrócenie umowy - kara.

Umowa jest tak skonstruowana, że nie gwarantuje ceny propanu, np. wstosunku do ceny hurtowej na granicy. Może być dowolnie kształtowana przez dostawcę.

Każdy klient traktowany jest indywidualnie, czyli zamawiając gaz nie dowie się od razu jaka jest cena. Dostawca oddzwania po kilku minutach, informując o cenie.

Proste?

To tak jakby inwestorowi wybudować komórke i kotłownie na węgiel za 1 zł, pod warunkiem przymusu zakupu węgla przez 5 lat po cenie dowolnej, czy PC za 1 zł, a później sprzedawać prąd 2 - 3x drożej. Na to nikt jeszcze nie wpadł. Pomysł oddaję za darmo ;).

@konkretny

Jak będziesz robił projekt i instalację zbiornikową wykonaj od razu pod instalację na gaz ziemny do skrzynki w płocie.

Obniżysz koszty i unikniesz rozkopywania ogrodu w przyszłości. Po prostu bedziesz na swojej działce miał juz wszystko gotowe. Zaślepisz tylko przewód od instalacji zbiornikowej.

@konkretny

Jak będziesz robił projekt i instalację zbiornikową wykonaj od razu pod instalację na gaz ziemny do skrzynki w płocie.

Obniżysz koszty i unikniesz rozkopywania ogrodu w przyszłości. Po prostu bedziesz na swojej działce miał juz wszystko gotowe. Zaślepisz tylko przewód od instalacji zbiornikowej.

Dzieki, to bardzo cenna uwaga

Witam, dziękuję za pomoc w temacie, właśnie dostałem wyceny zbiorników z gazem LPG i pomp ciepła - idę w pompę, pozdrawiam,,,

Edytowane przez konkretny

• 2 weeks później...

Cześć,

Jest takie pytanie konkretne.

Poszukuję w miarę taniego i głupiego pieca jednofunkcyjnego z zamknięta komorą spalania.

Będzie mi on tylko pilnował zadanej temperatury w buforze 1200L. Bufor zasila podłogówkę i CWU przepływowo poprzez wężownicę, która się w nim znajduje. (obieg CWU nie miesza się ze zładem grzewczym, który jest stały w swojej ilości - to co jest w podłodze + to co w zbiorniku).

Piec będzie pracował cały rok i utrzymywał temperaturę stałą na baniaku. W związku z tym nie potrzebuje krzywych grzewczych, mądrych programów itepe itede :)

Bufor będzie bardzo dobrze izolowany(nie przewiduję wychładzania nadmiernego) i ma też inne źródła ogrzewania, ale ta materia nie jest istotna dla pytania. (nie chciałbym dyskutować o wadach i zaletach takiego układu ;) )

Myślałem o przepływowym gazowym podgrzewaczu wody ala Termet czy coś takiego. Problem polega na tym, że musiałbym do tego kupić jakąś pompkę co by tłoczyła przezeń wodę (to akurat mały problem) i dodatkowo z uwagi na układ włączałoby się toto rzadko, ale raczej na dłużej z uwagi na bezwładność tak dużej masy wody. Miły Pan z termetu uświadomił mnie, że podgrzewaczowi nie wyjdzie to na zdrowie, więc pozostaje kocioł.

Jakiś gupi, byle w miarę nieawaryjny kocioł atmosferyczny z zamknięta komorą spalania (mam już gotowy przewód kominowy)

Ktoś? coś? jakieś propozycje? Najchętniej bez żadnych zintegrowanych pojemników na CWU.

Z góry serdecznie dziękuję :)

Edytowane przez songoku_xxx
dopisek

zintegrowany zbiornik jest przy modelu z literką T, na allegro chodzily koło 4 tys, w sumie koło 5 to widziałem kondensaty gb072, do podłogówki nie musisz wysoko grzać, może warto rozważyć, zależy czy gaz ma być głównym źródłem czy tylko opcja jak nie będzie się chcialo palić

w kwestii regulacji temperatury to do CWU będzie RTL a temperaturę podłogówki będą regulowały siłowniki podłączone z termostatmi ściennymi w pokojach z pomiarem temperatury podłogi i powietrza w pomieszczeniu. Tak więc jak widzicie piec nie musi absolutnie nic robić i będzie działał na zasadzie włącz/wyłącz jeśli w buforze spadnie temperatura.

Pls help :)

Wyglada na to, że Twój kocioł będzie pracował, jak kocioł jednofunkcyjny w trybie "lato", czyli pogrzewając tylko zasobnik CWU.

Większość kotłów nie-kondensacyjnych, ale z zamkniętą komorą spalania jest 2funkcyjnych, ale jest też polski Termet:

http://allegro.pl/kociol-gazowy-1-funkcyjny-termet-unico-13-turbo-i4605473860.html

Ponoć są przyzwoite. Sprawdż dostępnośc serwisu na Twoim terenie, poszukaj innych kotłow turbo 1F i wybierzc :)

Nie nie nie to ma grzać wysoko bo bufor zasila również cwu. Chce głupszy piec. Ten układ jest zaprojektowany pod głupi pięć ;)

Jakieś inne propozycje w budżecie 2-2,5 tys PL ?

model z symbolem o 10 nizszym jest dwufunkcyjny, można nie podłączać CWU, kosztuje koło 3 tys

termeta tez polecam

nie wiem co chcesz osiągnąć ale dałbym zwykły zasobnik-120-140 litrów i osobno bufor na CO, kocioł gazowy szybko nagrzeje CWU, jeśli bufor możesz grzać z innego źródła to dałbym pompę przeładowującą między buforem CO a CWU i sterownik różnicowy, zasobnik CWU podpinasz pod kocioł bo ma wbudowany zawór 3-dr i niezależnie ustawiasz temp. CO i CWU, dodatkowo przy podłogówce świetnie wykorzystasz kondensację o ile zapotrzebowanie jest na tyle duże żeby sie opłaciło kupić kondensata

model z symbolem o 10 nizszym jest dwufunkcyjny, można nie podłączać CWU, kosztuje koło 3 tys

termeta tez polecam

nie wiem co chcesz osiągnąć ale dałbym zwykły zasobnik-120-140 litrów i osobno bufor na CO, kocioł gazowy szybko nagrzeje CWU, jeśli bufor możesz grzać z innego źródła to dałbym pompę przeładowującą między buforem CO a CWU i sterownik różnicowy, zasobnik CWU podpinasz pod kocioł bo ma wbudowany zawór 3-dr i niezależnie ustawiasz temp. CO i CWU, dodatkowo przy podłogówce świetnie wykorzystasz kondensację o ile zapotrzebowanie jest na tyle duże żeby sie opłaciło kupić kondensata

niepotrzebna komplikacja układu :)

Mój bufor będzie zagrzany raz do odpowiedniej temperatury a kocioł będzie tylko ją utrzymywał. Cały rok ta sama temperatura dla całego zładu grzewczego (oczywiście pomijając warstwową różnicę temperatur ;) ) Świątek, piątek czy niedziela ta sama temperatura, nie potrzebuję żadnych pogodówek i tym podobnych rzeczy. W lato będzie taka różnica, że piec będzie się włączał rzadziej bo z bufora energii (ciepła) będzie ubywało przez zimną wodę przepływająca w wężownicy, która będzie się ogrzewać i stawać się przez to CWU. Zimą wychładzać bufor będzie CWU i podłogówka dopuszczając ciepły zład do podmieszania. Bufor zasypany będzie 20cm warstwą perlitu także nie przewiduję strat ( przenikalność na poziomie 0,2W/m2 przy powierzchni bufora mniej niż 7m2 daje to ok 1,4W przez przegrodę dla 50 stopni różnicy daje to ok. 70W na utrzymanie stałej temp w buforze - pomijalne)

Jak sama nazwa mówi to ma być BUFOR energii. Mam go naładowany temperaturą i nawet jesli go nie przestanę grzać z różnych przyczyn (np. braki w dostawie energii) to i podłogówka i ciepła woda będzie działała jeszcze długooo. Regulacja temperatur dla CWU to zawór RTL (woda ogrzewa się w wężownicy w środku bufora) a dla podłogówki siłowniki elektromagnetyczne bo chce móc kontrolować temperaturę w podziale na pomieszczenia, dni tygodnia, godziny za pośrednictwem kontrolerów pokojowych.

Tak zostało to wymyślone i już prawie postawione. Zmieniał koncepcji nie będę bo uważam, że jest słuszna. Do niej potrzebuję głupiego pieca co mi będzie trzymał na tych moich 1250 L konkretną zadaną temp. Zwykły głupi piec działający włącz/wyłącz.

Dzięki za linka do Termetu, jeśli trwałość jest na zadowalającym poziomie to się mu przyjrzę, proszę o więcej :D

osobiście kominek bym traktowal jako ogrzewanie awaryjne... bez plaszcza, wtedy wylatuje bufor a wchodzi maly zasobnik, dużo prostszy i tańszy układ, tylko podpiać pod kocioł, gaz na tyle tani ze nie warto dawac fotowoltaiki, chyba że z myslą o sprzedaży w sieć o ile warunki będą dobre

ale to tylko moja wizja

No i pojawiła się dyskusja, której nie chciałem :p

Za buforem przemawiaja tez inne czynniki. W kominku nie mam PW a "własnej" roboty wezownice na wkładzie. Alternatywą był pięć za 9kzł np jakiś buderus. Jak mi pierdyknie termet za 2000 pln to nie będzie bolało a jak buderus to już poczuje. A że po max 8 latach pierdylnie to sobie dam rękę obciąć. Będzie tak jak wymyślone zostało, nie wszystkie najczęściej stosowane rozwiązania są najlepsze. Uwierz mi bufor jest tańszy od buderus i tak wolę. Szukam pieca a nie pomysłu na układ bo ten już w połowie wykonany. Z góry dzięki :D

No i pojawiła się dyskusja, której nie chciałem :p

Za buforem przemawiaja tez inne czynniki. W kominku nie mam PW a "własnej" roboty wezownice na wkładzie. Alternatywą był pięć za 9kzł np jakiś buderus. Jak mi pierdyknie termet za 2000 pln to nie będzie bolało a jak buderus to już poczuje. A że po max 8 latach pierdylnie to sobie dam rękę obciąć. Będzie tak jak wymyślone zostało, nie wszystkie najczęściej stosowane rozwiązania są najlepsze. Uwierz mi bufor jest tańszy od buderus i tak wolę. Szukam pieca a nie pomysłu na układ bo ten już w połowie wykonany. Z góry dzięki :D

Kilka lat temu były modne wężownice na wkładzie, nie zdało egzaminu. Za mały odbiór ciepła, za mała powierzchnia wymiany ciepła. Polecam nakładkę na kominek odbierającą ciepło ze spalin. Potrzebujesz najtańszy piec (jeśli jest dwu funkcyjny to dobrze), korzystasz tylko z jednej do grzania co. Druga funkcja służy tylko do uruchamiania pompy cyrkulacyjnej CWU. Zamknięta komora spalania powoduje, że wylot spalin jest wymuszony i dalej: zamiast kryzować wylot spalin puszczasz spaliny przez nierdzewną rurę biegnącą pionowo przez bufor. Spaliny oddają przeciwprądowo ciepło do wody w buforze i masz kocioł "kondensacyjny" Wiem, że to jest herezja ale jedyne rozsądne kryterium to cena.

Edytowane przez Jurgonka