Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie ma takich, czasami naprawa drogiego kotła turbo może kosztawać więcej niz połowa nowego taniej firmy, jak z samochodem.

w dokumentacji powinny być podane maksymalne długości przeliczeniowe, czy np. każde kolanko czy trójnik liczy się jako ileś tam metrów

jeśli to kawalerka to pomyslalbym nad ogrzewanie elektrycznym akumulacyjnym, masz sąsiadów więc do nich strat nie ma, do tego zmienic umowe na np. duon, dają pol roku prad za darmo w 2 teryfie wiec placisz tylko za przesyl kilka groszy

No tak akumulacyjne piece są dosyć oszczędne nie wiem jednak czy na tyle oszczędne żeby było taniej od gazu. Natomiast to mieszkanie wynajmuje lokatorom i myślę że jeżeli ludzie dowiedzą się że jest to ogrzewanie elektryczne podziękują a i tak większość wynajmujących jest bardzo "ostrożna" jak dowiadują się że jest samodzielne ogrzewani gazowe. Mieszkanie jest narożne.

Jakiś masz na oku kocioł ? który sprawia względnie najmniej problemów i byłby odpowiedni mocą do mojego mieszkania. Z tego co się orientuję to na taką powierzchnię to około 5kw. Blok ocieplony okna plastik.

Edytowane przez mpepe

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

vaillant ma 100L zasobnik warstwowy, przez co szybszy dostęp do wody o zadanej temp.

po opróżnieniu zasobnika, ciepła woda nadal jest dostępna, oczywiście o mniejszym wydatku ponieważ jest grzana przez wymiennik ciepła...

u mnie przy zadanej temp. 45oC w zasobniku i bateriach termostatycznych (38oC) nie ma problemu w jednoczesnym użytkowaniu dwóch natrysków, lub natrysku i napełniania wanny...

zawsze możesz też wybrać nową wersję z zasobnikiem 150L - VSC 206/4-5 150 (1640x941x770mm)

Witam.

Chciałbym się poradzić.

Dom 135 m2 użytkowej - do ogrzania 102 m2. Wszędzie podłogówka. Rekuperacja. Obliczone projektowe obciążenie budynku - 7,16 kw (nie brana pod uwagę rekuperacja). Kominek z DGP. Biorę pod uwagę ogrzewanie gazem ziemnym z tym, że problem polega na tym, iż gaz jest w drodze. Planuje się wprowadzić wczesną jesienią 2015 r i nie mam pewności, czy kiedy to nastąpi będę miał już gaz (PGNIG zapewnia, że a jesień gaz będzie). Jak rozwiązalibyście taki problem, bo mi przychodzi na myśl rozwiązanie kocioł 1f + zasobnik z możliwością podłączenia grzałki (na wypadek, gdyby z gazem był poślizg) . Czy to dobre rozwiązanie. Pozdrawiam.

Ps. Przy okazji jakie proponujecie przy takich danych kocioł i zasobnik (do 150 l).

Awaryjnie butla/bateria butli 33 lub 35 kg z ciekłym propanem. Po podłączeniu gazu ziemnego wymiana dysz lub regulacja kotła w zależności od producenta.

Kocioł będziesz mógł wykorzystać do co, a nie tylko cwu.

Powinno wyjść ok 2 x taniej niż bezpośrednio prądem i w zasadzie bezinwestycyjnie.

Witam, założyłem nowy wątek, ale chyba nie potrzebnie - widzę, że tutaj udzielacie rad w podobnych do mojego przypadkach. Stoję przed wyborem pieca kondensacyjnego dwufunkcyjnego do domu - bliźniak 110m2. Hydraulik zaproponował dwa modele w podobnej cenie i o podobnych (?) parametrach. Niestety kompletnie się na tym nie znam. Hydraulik miał wcześniej doświadczenie jedynie z modelem De Dietrich, więc też nie umie porównać.

Modele, które wskazał to Viessman Vitodens 111 oraz De Dietrich MCR 2 BIC.

Proszę o jakiekolwiek wskazówki i opinie.. Co wybrać?

A jak wygląda kwestia projektu, pozwolenia przy takie instalacji gazowej?

Jeśli jedna butla to może stać w kotłowni, jeśli dwie lub więcej to na zewnątrz budynku. Projekt, zgody, pozwolenia nie są wymagane.

Wpinasz się do instalacji wewnętrznej, na którą masz projekt i pozwolenie na budowę /np. przy zaworze w skrzynce na ścianie/ lub bezpośrednio do kotła.

Witam.

Chciałbym się poradzić.

Dom 135 m2 użytkowej - do ogrzania 102 m2. Wszędzie podłogówka. Rekuperacja. Obliczone projektowe obciążenie budynku - 7,16 kw (nie brana pod uwagę rekuperacja). Kominek z DGP. Biorę pod uwagę ogrzewanie gazem ziemnym z tym, że problem polega na tym, iż gaz jest w drodze. Planuje się wprowadzić wczesną jesienią 2015 r i nie mam pewności, czy kiedy to nastąpi będę miał już gaz (PGNIG zapewnia, że a jesień gaz będzie). Jak rozwiązalibyście taki problem, bo mi przychodzi na myśl rozwiązanie kocioł 1f + zasobnik z możliwością podłączenia grzałki (na wypadek, gdyby z gazem był poślizg) . Czy to dobre rozwiązanie. Pozdrawiam.

Ps. Przy okazji jakie proponujecie przy takich danych kocioł i zasobnik (do 150 l).

Czy ktoś coś dobrego zaproponuje? Moim liderem jest:

http://technika-grzewcza.eu/vaillant-pakiet-vc-146-vih-r-120-calormatic-470-zestaw-do-szachtu-wyrzut-przez-sciane-lub-dach-duplikat-1.html

Ma ktoś jakieś inne propozycje?

Witam,

Potrzebuję porady na temat pieca. Dom 140 m2 powierzchni użytkowej. Ogrzewanie podłogowe praktycznie w całym budynku. Miejsca na zasobnik niestety nie mam dlatego istnieje tylko opcja z wbudowanymi małymi zasobnikami. Obciążenie budynku to ok. 7,5 kW . W łazience jedna drabinka. W salonie kominek z DGP. Może ktoś coś doradzić?

a ile masz tego miejsca dostępnego w ogóle...?

Witam,

Potrzebuję porady na temat pieca. Dom 140 m2 powierzchni użytkowej. Ogrzewanie podłogowe praktycznie w całym budynku. Miejsca na zasobnik niestety nie mam dlatego istnieje tylko opcja z wbudowanymi małymi zasobnikami. Obciążenie budynku to ok. 7,5 kW . W łazience jedna drabinka. W salonie kominek z DGP. Może ktoś coś doradzić?

Masz ten sam dylemat co i ja. Po poszukiwaniach znalazłem dwa modele.

1. Saunier Duval Isotwin Condens F 30

2. Viessman Vitodens 222-W

Oba są małe i mają ok 40l zasobniki. Mają też duży wydatek (l/h) CWU.

Jest jeszcze taki który zajmuje najmniej miejsca z tzw lodówek ale przy mikro kotłowni to może być juz problem. Vitodens 333F

Pozostaje tyko pytanie czy taki kocioł ogarnie np dwa prysznice w jednej chwili?