Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie czytałem na forum, że nie powinno się szaleć z mocą, bo nie przynosi to odpowiednich efektów. Z kalkulatorów wynika mi zapotrzebowanie na poziomie 8-10 kW, w związku z tym faktycznie będę szukał kotłów o mocy 11-14 kW.

Mam również pytanie, jak jest z kwestią cyrkulacji wody - planuję zasobnik, proszę powiedzieć jak najlepiej skonfigurować taką instalację, aby była ekonomiczna, a jednocześnie zapewniała komfort użytkowania przy 4 łazienkach (kotłownia w piwnicy), w tym 2 łazienkach "kąpielowych".

Właśnie czytałem na forum, że nie powinno się szaleć z mocą, bo nie przynosi to odpowiednich efektów. Z kalkulatorów wynika mi zapotrzebowanie na poziomie 8-10 kW, w związku z tym faktycznie będę szukał kotłów o mocy 11-14 kW.

Mam również pytanie, jak jest z kwestią cyrkulacji wody - planuję zasobnik, proszę powiedzieć jak najlepiej skonfigurować taką instalację, aby była ekonomiczna, a jednocześnie zapewniała komfort użytkowania przy 4 łazienkach (kotłownia w piwnicy), w tym 2 łazienkach "kąpielowych".

Kocioł o jak najniższej mocy minimalnej, te 2kW to ok. Na tyle łazienek to większy zbiornik CWU lub wyższa moc maxymalna kotła np. 20kW.

Jeśli masz odbiorniki CWU niedaleko od kotła (tak max 6-7m), to możesz darować sobie cyrkulację ale przy cienkich średnicach magistrali. Jeśli dalej to lepsza cyrkulacja, rozsądnie programowana.Rurki CWU oczywiście poprowadzone w środku styropianu podłogowego.

Kocioł o jak najniższej mocy minimalnej, te 2kW to ok. Na tyle łazienek to większy zbiornik CWU lub wyższa moc maxymalna kotła np. 20kW.

Jeśli masz odbiorniki CWU niedaleko od kotła (tak max 6-7m), to możesz darować sobie cyrkulację ale przy cienkich średnicach magistrali. Jeśli dalej to lepsza cyrkulacja, rozsądnie programowana.Rurki CWU oczywiście poprowadzone w środku styropianu podłogowego.

Prowadzenie rurek oczywiście w styropianie.

Jeśli chodzi o łazienki jedna znajduje się obok kotłowni i jest to łazienka dla gości, która będzie użytkowana raz na 2-3 tygodnie.

Druga łazienka na parterze użytkowana w ciągu dnia.

Dwie łazienki kąpielowe z wannami i prysznicami na piętrze daleko od kotłowni, gdzie będzie piec i zasobnik.

Z tego co zrozumiałem, bardzo ważna jest moc minimalna, żeby piec na co dzień mógł efektywnie pracować.

Co lepiej wybrać: piec 14 kw z zasobnikiem 200l, czy piec 20kw z mniejszym zasobnikiem 150l.

Warto też nadmienić, że dom jest bardzo dobrze usytuowana, duże przeszklenia od strony południowej, od strony północnej garaż i mała ilość okien. Przy dobrej izolacji i wentylacji z odzyskiem ciepła co będzie najbardziej efektywne?

Dzięki za Waszą wiedzę i pomoc.

Zastanawiam się, czy taki zestaw będzie dobrym wyborem:

Vaillant: VC 206/5-5 VIH 150/6 B Zasobnik 150l

Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Prowadzenie rurek oczywiście w styropianie.

Jeśli chodzi o łazienki jedna znajduje się obok kotłowni i jest to łazienka dla gości, która będzie użytkowana raz na 2-3 tygodnie.

Druga łazienka na parterze użytkowana w ciągu dnia.

Dwie łazienki kąpielowe z wannami i prysznicami na piętrze daleko od kotłowni, gdzie będzie piec i zasobnik.

Z tego co zrozumiałem, bardzo ważna jest moc minimalna, żeby piec na co dzień mógł efektywnie pracować.

Co lepiej wybrać: piec 14 kw z zasobnikiem 200l, czy piec 20kw z mniejszym zasobnikiem 150l.

Warto też nadmienić, że dom jest bardzo dobrze usytuowana, duże przeszklenia od strony południowej, od strony północnej garaż i mała ilość okien. Przy dobrej izolacji i wentylacji z odzyskiem ciepła co będzie najbardziej efektywne?

Dzięki za Waszą wiedzę i pomoc.

Jak chcesz mieć zapas mocy to Junkers Cerapur Compact wygląda ciekawie. Osobiście poszedłbym w Immergasa (moduluje chyba od 1,9 kW) i duży zasobnik w którym ustawiam na niską temperaturę (małe straty spoczynkowe wskutek wychładzania), chyba że zakładasz równoczesny pobór do dwóch waniem, to wtedy bym to policzył bo 2 wanny to 400 l wody, czyli nawet zasobnik 200 l nagrzany do 80 stopni może być mało.

Zastanawiam się, czy taki zestaw będzie dobrym wyborem:

Vaillant: VC 206/5-5 VIH 150/6 B Zasobnik 150l

Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Vaillant 206. Planuję taki do domu 300m2 Do tego zasobnik co najmniej 150 litrów. Jest nawet taki zestaw za coś ok 7,5 kPLN

Ale rozważ Termet 20 kW Moduluje od 2 kw :) To mój drugi faworyt. Nie wykluczam że zajmie pierwsze miejsce. Szybciej nagrzeje zasobnik niż kocioł 14kW. Komfort i spokojny sen są dla mnie ważniejsze niż jakieś pozorne , niemierzalne oszczędności związane z kotłem 14kW który pasował by do mojego domu.

Termet przekonuje mnie ceną. Od kilku dni rozważam jeszcze Immergas 20 X z uwagi na 5 lat gwarancji. Ale kocioł u mnie to temat na lato wiec mam jeszcze chwilę na dogłębną analizę.

Edytowane przez zbigor
literówka