Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nawet montowałem - mam wrogów . ,
Nie lubimy sie z BIMSem:P

Pytam bo mam akurat Brotje WGBS 22kW. Tak wyszło ... Niby nie mam zastrzeżeń do jego pracy ale niesmak po sytuacji u kuzyna i poodejściu serwisu pozostał i Brotje wiecej nie będzie. Masz papiery na przeglądy w czasie gwarancji? Kociołek jest nówka sztuka i za jakiś czas musi mieć przegląd żeby nie stracić gwarancji.

Co sądzisz o Termecie? Jeden z autoryzowanych sprzedawców i instalatorów mi go ODRADZAŁ promując na siłę DeDietricha ale mam poważne podstawy wątpić w szczerość wypowiedzi. Termet to takie trochę patriotyczne zboczenie - jeśli mam do wyboru podobne produkty to daję zarobić Polakowi a nie Niemcowi czy Włochowi. Mam też kilkoro znajomych którzy mają Termety od kilkunastu lat i jest OK. Co prawda to albo zwykłe atmosferyki albo tylko podgrzewacze wody ale nikt nie wspominał o jakiś poważniejszych usterkach. Ewentualnie Vaillant 206 bądź Immergas ale tu nie mam nikogo znajomego z tymi kotłami. Mógłbyś coś polecić z punktu widzenia instalatora?

Ja nie traktuje tego osobiście , to biznes .Termeta nie znam , ma go mój brat i jest zadowolony . Ale termetów jest dużo . MCR II bo ten znam to delikates . Ledwo się trzyma.

Bertiaka nie dotykam jak nie muszę. A bims - cóż hurtownia blisko domu . Ale roboty całe szczęście przy innych hurtowniach;)

Termet to składak na licencji .

Szukałem dobrego kociołka . ZNalazłem drogi ATAG i naprawdę warty uwagi ACV HR i HRE.

Prostacki ale wystarczająco dobry i sprawdzony ( produkowany już wiele lat)

Proszę o pomoc w wyborze dwufunkcyjnego pieca gazowego z zamkniętą komorą spalania. Mieszkanie w bloku 80 m2, 2 pokoje po ok. 9m2, i 2 pokoje po ok. 20 m2 + kuchnia i łazienka. Obecny piec Beretta ma ok. 15 lat, chodzi głośno i coraz częściej się psuje, a poza tym wymaga wentylacji, która przy dużym mrozie jest bardzo uciążliwa. Nie mam zupełnie pojęcia o żadnych parametrach, ani pieca, ani grzejników (te na pewno są zbyt małe, bo niedogrzewają mieszkania). Poczytałam trochę na różnych forach, ale jest tak dużo informacji, że ja tego nie ogarniam. Zależałoby mi na dobrym piecu w dobrej cenie, który będzie miał takie parametry, z których skorzystam. Nie mam ogrzewania podłogowego, mieszkanie jest na jednym piętrze. Nie mam pojęcia, co jeszcze jest ważne, więc w razie potrzeby podam więcej danych. Proszę chociaż o wstępne opinie, bo nie mam się do kogo zwrócić. Ważne, by piec nie był awaryjny, a ewentualne naprawy nie były kosztowne :)

Jak wielu przede mną

Proszę o pomoc w wyborze kotła gazowego:

Budynek jednorodzinny - parter + poddasze użytkowe, ściany z gazobeton 25 cm + ocieplenie 15 cm

izolacja dachu - wełna mineralna 30 cm

Wg projektanta - obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła wynosi Qco = 14200 W

ogrzewanie podłogowe + woda użytkowa ( wspomagane solarami)

Jak wielu przede mną

Proszę o pomoc w wyborze kotła gazowego:

Budynek jednorodzinny - parter + poddasze użytkowe, ściany z gazobeton 25 cm + ocieplenie 15 cm

izolacja dachu - wełna mineralna 30 cm

ogrzewanie podłogowe + woda użytkowa ( wspomagane solarami)

Proponuję sie skupic na ociepleniu a nie wyborze kotła, 14,2 kW strat to jakis kosmos a raczej koszmar, budynek jest nie ocieplony?

Tak masz w projekcie budynku czy policzone OZC?

Pytam bo różnica może być istotna. U mnie projektant budynku policzył zapotrzebowanie na coś ok 21 kW a ja dokonując kilku modyfikacji typu 3 szybowe okna, szary styropian zamiast białego , więcej wełny na poddaszu mam wynikające z OZC projektowe obciążenie cieplne na poziomie 12 kW. Budynek ma 300m2

Tak masz w projekcie budynku czy policzone OZC?

Pytam bo różnica może być istotna. U mnie projektant budynku policzył zapotrzebowanie na coś ok 21 kW a ja dokonując kilku modyfikacji typu 3 szybowe okna, szary styropian zamiast białego , więcej wełny na poddaszu mam wynikające z OZC projektowe obciążenie cieplne na poziomie 12 kW. Budynek ma 300m2

Gdy zaczołem czytać projekt - OZC mam w projekcie tak policzone gdzie w założeniach przyjęto U:

- dla ścian zewnętrznych - 0,2 (gazobeton + 15 cm styropian)

- posadzka na gruncie - 0,26

- dach - 0,13

- okna i drzwi balkon - 0,9

- okna połaciowe - 1,1

- drzwi zewnętrzne - 1,3

- brama garażowa - 1,5

i wydaje mi się że napewno w przypadku okien zastosowanieokien 3 szybowych powinno zmniejszyć ten współczynnik

Gdy zaczołem czytać projekt - OZC mam w projekcie tak policzone gdzie w założeniach przyjęto U:

- dla ścian zewnętrznych - 0,2 (gazobeton + 15 cm styropian)

- posadzka na gruncie - 0,26

- dach - 0,13

- okna i drzwi balkon - 0,9

- okna połaciowe - 1,1

- drzwi zewnętrzne - 1,3

- brama garażowa - 1,5

i wydaje mi się że napewno w przypadku okien zastosowanieokien 3 szybowych powinno zmniejszyć ten współczynnik

Okna 0,9 to okna 3-szybowe, stosując inne 3-szybowe mozesz zmniejszyc te wsp max do 0,7.

Problem jest w tym ze ozc z projektu to ozc tylko na sztukę aby uzyskac PNB. Rzeczywiste projektowe obciązenie cieplne tego budynku jest ok, 2 razy mniejsze.

Nie ma problemu z wyborem mocy kotła a tylko z jego producentem, gdyz kazdy kocioł o mocy 11-12 kW będzie odpowiedni (mniejszych i tak nie ma).

dla ścian zewnętrznych beton komórkowy + 15 cm szarego styropianu to ok 0,15

dla podłogi na gruncie 15 cm styropianu i to nie najlepszego może dać ok 0,2

dach 0,13 jest ok.

Brama garażowa bliżej 1 niż 1,5

Drzwi wejściowe bez problemu 1 a nie 1,3

Masz dom już wybudowany czy jeszcze nie? Bo jeśli jeszcze nie to masz spore pole do manewru. Jeśli masz już wybudowany to zrób rzetelnie OZC i będziesz wiedział na czym stoisz.

Ewentualnie kup kocioł Termet Gold 20kW, Immergasa 12 kW bądż inny małej mocy. I tak wystarczy

A ja mam takie pytanie: Zakładając że piec moduluje od 2kW to bardzo mocno teoretyzując powinien zużywać 0,2 m3 gazu na 1 godzinę (tak przynajmniej wyczytałem gdzieś). Czy palnik pracując z taką mocą jest w stanie ogrzać/dogrzewać wodę na powrocie w obiegu CO do temp 35-40 C? Czy to faktycznie tak działa? Czy ktoś ma w praktyce doświadczenie z takimi kotłami? Z góry dziekuje za odpowiedzi.