Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)

Witaj pablitoo,

A napisz jeszcze pls ile osób/uzytkowników i ile odbiorników cwu (natryski, wanna, zlewy).

Jest rozbieżnosć w opiniach uzytkowników czy brac zasobniki mniejszej lub wiekszej pojemnosci. U mnie instalator radzi bym wybrał 200L (bedzie osób 2+2, zona b. intensywnie korzystajaca z kapieli :-), 2 natryski, duza wanna, kuchnia) Zdarzało Ci sie, ze były na raz otwarte np. 3 odbiorniki, np. 2 wieksze kapiele + zmywanie?

4 dorosłe osoby w domu , zlewozmywak w kuchni , umywalka w łazience i kabina prysznicowa w łazience na parterze , łazienki na poddaszu jeszcze nie wykończyłem - jest nieużywana.

Oczywiście instalacja c.w.u z cyrkulacją ciepłej wody. Temp zadana na zasobniku to 40 stopni.

Normalne użytkowanie łazienki / codziennie wieczorne prysznice dla wszystkich użytkowników + korzystanie z umywalki i zlewu w kuchni / . Zasobnik 120l spokojnie wystarcza , nawet w przypadku uruchomienia górnej łazienki / + wanna , przysznic i umywalka / . Korzystanie jednoczesne z prysznica i zlewu w kuchni , czasami nawet z umywalki - nie stanowi żadnego problemu - ciepła woda jest cały czas. Jeszcze mi sie nie zdażyło abym zużył całą wodę z zasobnika i w odpływach miał przez to chłodną/zimną wodę.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

ja także prosiłabym o jakąś podpowiedź

dom 270 m^, kubatura 1250m^- ogrzewane 230 m^

ściana 3-warstwowa z 20 cm ociepleniem wełną, dach 30 cm wełny

rodzina 5 osobowa, a może i większa

podłogówka 30 m^, grzejników 12 szt

pozdrawiam i proszę o pozytywne rozpatrzenie wniosku :lol:

Kubatura 1250m^3 do ogrzania to daje około 23kW zapotrzebowania na moc przy -20stC

RAPczyn dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi także maila, niestety oferta trochę za drogo wychodzi.

Po raz kolejny słyszałem że do komina ceramicznego bez prolemu można podłączyć kondensat, podobno niewiele wytrąca się w kominie pary no i odczyn nie jest aż tak agresywny, podobno prawie jak deszczówka (informator viesmana).

Najważniejsze aby był odpływ i nie zbierał się na dole. :-? :-? :-? .

Czasami lepiej żyć w nieświadomości :-? :-? :oops: :oops: :oops: :wink: :lol:

Jak czytam niektore posty powyzej to zal mnie ogarnia, ze potraficie tylko sie wyklocac.

Dajcie na luz i MILCZCIE JAK GADACIE trzy po trzy.

================================================

To do tych co pieprz.... i sola.

Ja nadal nie wiem na czym sie skupic......dom 220m2 + 4 osoby. Chcialbym wykorzystac GZ i Solary: C.W.U+wspomaganie centralnego.

Co mi polecicie?

W Viessmanie wyliczyli mi za cala instalke ok. 30.000 plnow. (kociol, solar 4m2+osprzet itd.)

Tylko nie wydaje mi sie ze 4m2 sa akurat wystarczajace. Do tego ta cena...hm?

Ja będę miał Wolf'a (CGB-11). Jak dobrze poszukasz to znajdziesz trochę osób posiadających tą markę. Jest to bardzo uznana firma ale na rynku niemieckim (w przeciwieństwie np. do Junkersa) bo u nas jakoś marketingowo zaniedbana przez polskie przedstawicielstwo. Kociołek bardzo przypadł mi do gustu po dziesiątkach godzin studiowania dokumentacji technicznych oraz forum.

a co sądzicie o Wolfie CGS 24/200?

dom 180 + podłogówka na 2 kondygnacjach z rekuperatorem i dość mocynm ocipleniem (15-20 lambdy swisspora).

cena 2760 Euro. w Skład ceny wchodzi aut. pogodowa i pokojowa, ale bez mieszacza.

Co sądzicie o Wolfie? chyba mało osób je ma.

Nie potrzebujesz kotła o tak dużej mocy, w twoim przypadku powinien wystarczyć kocioł o mocy maksymalnej 10kW

Dom ma 210m ( w tym 180m to część mieszkalna + garaż).

nad garażem jest duża sypialnia.

Rodzina 4 osobowa (w razie konieczności + rodzice)

Zakładam: każdy bierze prysznic 2x dziennie, zmywarka chodzi codziennie, pralki (2) będą pracowały raz w tygodniu.

Planujemy system nawadniający ogród (ok.1000m) ale chcemy czerpać wodę ze studni.

Podłogówka ma być na ok. 60m2.

Dwie łazienki (w każdej bidet, kibelek, prysznic, umywalki , w jednej duża, rodzinna wanna min.180cm).

W kuchni oczywiście zlewozmywak, zmywarka, w pralni dwie pralki i umywalka w garażu.

Kobieta w salonie zaproponowała centralę kondensacyjną stojącą WOLF

CGS20/160 lub 24/200 :roll:

Nie naciaga nas???

Jak czytam niektore posty powyzej to zal mnie ogarnia, ze potraficie tylko sie wyklocac.

Dajcie na luz i MILCZCIE JAK GADACIE trzy po trzy.

================================================

To do tych co pieprz.... i sola.

Ja nadal nie wiem na czym sie skupic......dom 220m2 + 4 osoby. Chcialbym wykorzystac GZ i Solary: C.W.U+wspomaganie centralnego.

Co mi polecicie?

W Viessmanie wyliczyli mi za cala instalke ok. 30.000 plnow. (kociol, solar 4m2+osprzet itd.)

Tylko nie wydaje mi sie ze 4m2 sa akurat wystarczajace. Do tego ta cena...hm?

Widzę, że kolega z Trójmiasta. Ja korzystałem z usług Elektrocalu z Miłobądza /koło Tczewa/. Polecam. Robili mi wszystkie instalacje, montowali i uruchamiali piec. Brałem też od nich grzejniki, geberity, grzejnki Termy do łazienek. Pisemna umowa, terminowi. Jeśli chcesz dodatkowych informacji to służę swoją osobą. Są przedstawicielem Viesmanna.

Kocioł o mocy 10kW i zbiornik o pojemności 155 litrów ma wydatek 189 litrów/10minut oraz 385 litrów/1h, a ze zbiornikiem 190L można osiągnąć 229 l/10min oraz 424 l/1h.

Wydatek cwu moim zdaniem wystarczający, a oszczędność dzięki modulacji kotła od 2-3kW może być znaczna. Dodatkowo można w przeszłości podłączyć do takich zbiorników kolektory słoneczne w systemie Aqua.

A ja mam inne pytanie, ponieważ stanęłam przed wyborem, czy kupić zestaw Vaillant ecotec plus vc 186-3-5 + sterowanie calormatic VR 630 + zasobnik 150l, czy Viessman vitodens 200W + Vitotronic 100 lub 200 + zasobnik 150L. Pytanie co jest lepsze i dlaczego, czym się różnią, Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Z góry dziękuję

MJ

Odpowiedz jest prosta wybierz niemiecki albo na literę V

Nie ma tak łatwo wyboru musisz dokonać sam porównaj cenę , sprawdź jak jest z popularnością danej marki w regionie i jak wygląda serwis i jeszcze jedno najlepiejak byś mógł własnoręcznie pobawić się automatyka obu kotłów ( zmiana mocy kotła i krzywych grzewczych oraz programowanie czasów) bo z tym zostaniesz sam po zakupie kotła

Sprawdź jak działa infolinia i w czym może pomóc Ja stawiam na Vaillanta

Ja generalnie mieszkam w Warszawie więc z serwisem raczej nie ma problemu. Chodzi mi o to czy w nich są jakieś znaczne różnice, bo ja wogóle się na tym nie znam( Mam ogrzewanie podłogowe jakieś 70m i kilka kaloryferów, no i oczywiście wodę. Pow domu 180m2, dom z bala 9 cm+ 20 cm ocieplenia+ deskowanie - jeśli to pomoże), a cena bardzo zbliżona...