Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potem to znalazłem

warto brać z tą pompą ERP ?

Myślę że warto. Pompa ma kilka możliwości ustawień istotnych w użytkowaniu.

Na potrzeby CO wybierasz sobie ustawienie wg preferencji i wymogów układu gdzie nie zawsze jest potrzebna max wydajność, a na potrzeby CWU jest tylko opcja maksymalnej wydajności dzięki temu zasobnik szybko nagrzewa.

Dla przykładu powiem, że jedno z ustawień na CO jest ustawienie pompy, której zadaniem jest stałe utrzymywanie określonej przez ciebie dT (różnica temp.między zasilaniem i powrotem,-instr.str19)

Edytowane przez montixe

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To dobrze gość w sklepie twierdził że nie więc zacząłem się zastanawiać jak to wielkie jest skoro nie wchodzi do mojego woła roboczego gdzie wejdzie euro paleta

A skoro ma być to reklama to , pali 8 ropy , nagrzewa się 10 km do 90 C i ciągle zimno w środku , silnik 1.9 D .

Mam dylemat z obliczeń mam wynika że max zapotrzebowanie na ciepło 11,9 kW przy -20

brać piec 12 kW z modulacją od 1,9 czy 20 z modulacją od 3 ?

12 raczej nie da rady wody zagrzać a obliczenia zawsze mogą się mylić

Aktualny piec 24 kW z modulacją od 8,5 pracuje co 3-4 godziny na 10 min na najniższym palniku .

Woda krąży w układzie jeszcze 15 min po wyłączaniu palnika

Edytowane przez Karenz

Mam dylemat z obliczeń mam wynika że max zapotrzebowanie na ciepło 11,9 kW przy -20

brać piec 12 kW z modulacją od 1,9 czy 20 z modulacją od 3 ?

Mam taki sam dylemat. Zapotrzebowanie 12 kW.

Dla mnie oba wybory są dobre.

Przy kotle 12kW jak będzie -20 to najwyżej w garażu zrobię chłodniej by odciążyć kocioł albo na 2-3 dni w roku włączę elektryczny piecyk akumulacyjny

50 zł więcej za prąd to nie jest jakiś dramat.

Zawsze mogę też napalić w kominku albo zmniejszyć wymianę powietrza w rekuperatorze. Ta zawsze mniejsze straty ciepła.

Przy kotle 20kW nie muszę nic z powyższego robić a różnica w modulacji ok 1kW nie jest jakoś istotnie duża.

I ten wybór do mnie bardziej przemawia.

Ok ale czy osiągniesz przez to jakieś istotne korzyści.

Różnica w taktowaniu będzie ale czy przełoży sie to na mierzalną oszczędność gazu?

Mam wrażenie że portfel tego nie odczuje. A wygoda z wiekszej mocy do grzania CWU jest chyba warta zastanowienia.

Podobnie jak Ty biję się z myślami.

2 miesiące temu za faworyta miałem Termet Gold 2,2-20KW

Teraz jest Immergas bo 5 lat gwarancji i chyba jednak 20kW

Immergas 20 ma większą sprawność przy niższej modulacji bo 108,6 % przy min i 101,2 %przy max mocy

Termet nie podaje przy jakich mocach jak wypada sprawność do tego zastanawiające jest że część osób pisze że ten piec modoluje od 3 kW a nie jak podaje producent od 2,2

Jedyny plus termetu to części zapasowe

Immergas 20 ma większą sprawność przy niższej modulacji bo 108,6 % przy min i 101,2 %przy max mocy

Termet nie podaje przy jakich mocach jak wypada sprawność do tego zastanawiające jest że część osób pisze że ten piec modoluje od 3 kW a nie jak podaje producent od 2,2

W dzisiejszej dobie budowych nowych budynku moc kotla nie tyle budynek okresla co wybiera sie moc kotla pod CWU. Jezeli CWU ma byc bez magazynu wody to powinien byc 24Kw zas jezeli zastosujemy juz magazyn wody wtedy mozemy dobrac piec do domu i to jest najlepsze rozwiazanie.

Ja przy powierzchni do ogrzania 230m2 i pelnej podlogowce mam kociol 1,8 KW - 15,2 KW

zastanawiające jest że część osób pisze że ten piec modoluje od 3 kW a nie jak podaje producent od 2,2

ZTCW wynika to ze zmiany w palniku w Goldzie. W pierwszych wersjach modulował 15-100%

teraz moduluje 11-100% . Stąd 2,2 kW. Można to też zauważyć w podawanej konsumpcji gazu. W pierwszych wersjach minimum zużycia na godzinę to 1,4m3 a obecnie 1,3 m3

Termet nie podaje sprawności minimalnej ale skoro 107,5 % jest przy częściowym obciążeniu to przy minimalnym może być tylko lepiej. Myślę że będzie na poziomie Immergasa.

Ewentualna różnica w sprawności na poziomie 1 % to jakieś 40-50 zł rocznie. Nie biorę tego pod uwagę.

Dla mnie jedyny plus Immergasa w stosunku do Termeta to 5 lat gwarancji. I to chyba zdecyduje o wyborze.

... W pierwszych wersjach minimum
chyba chodziło o maksymalne zużycie
zużycia na godzinę to 1,4m3 a obecnie 1,3 m3

Termet nie podaje sprawności minimalnej ale skoro 107,5 % jest przy częściowym obciążeniu to przy minimalnym może być tylko lepiej. Myślę że będzie na poziomie Immergasa.

Częściowe obciążenie jest właśnie przy minimalnej mocy.

Dwa miesiące temu dobiłem kotłem na mocy minimalnej do 110,8%.