Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

też jestem na etapie szukania, w sklepach od razu cię dopadają i tylko V,V albo J dopiero po dłuższej rozmowie i przedstawieniu innych opinii (np: z naszego forum) okazuje się że inne piece np: taki WOLF wcale nie jest gorszy a może nawet mniej awaryjny z prostrzą obsługą i tańszy (opinia instalatora ze sklepu) - tylko słabo rozwinięty marketing a przedstawiciel wręcz mrukowaty, WOLF jest składany w całości w Niemczech w przeciwienstwie do innego niemca "V" -Turcja ( nie wiem czy to zaleta czy wada 8)), mnie interesuje DE DIETRICH (podobno te same piece co WOLF tylko inna obudowa i znaczek) ELIDENS i jego duży zakres modulacji

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktoś może wie jaka powinna być min. odległość komina wystającego ze ściany od okna w przypadku pieca z zamkniętą komorą spalania?

przerabiam lokal użytkowy na mieszkanie i muszę czymś je ogrzewać

problem jest taki, że w pomieszczeniu nie ma komina spalinowego a jedynie wentylacja grawitacyjna

piec z zamkniętą komorą spalania mógłby być ok gdyby wyprowadzić rurę ze spalinami przez ścianę ale znowu jest problem bo lokal jest na parterze w 3 piętrowym bloku i piętro wyżej są okna mieszkania

obawiam się, że odległość jest zbyt mała na tego typu rozwiązanie ...

a może ogrzewanie elektryczne akumulacyjne ?

Witam

Mam pytanie odnośnie całej instalacji CO i CWU. Chcę zastosować taki system :

-podłogówka w łazienkach, kuchni, holu, wiatrołapie

-grzejniki w pokojach i salonie

-kominek z płaszczem wodnym

-kocioł gazowy kondensacyjny

-zasobnik 300l albo większy

-kolektory słoneczne

W takim układzie jakiego rodzaju kocioł gazowy najlepiej wybrać? Nisko-temeraturowy i odpowiednio przewymiarować grzejniki, czy wysoko-temperaturowy?

czy ktoś może wie jaka powinna być min. odległość komina wystającego ze ściany od okna w przypadku pieca z zamkniętą komorą spalania?

przerabiam lokal użytkowy na mieszkanie i muszę czymś je ogrzewać

problem jest taki, że w pomieszczeniu nie ma komina spalinowego a jedynie wentylacja grawitacyjna

piec z zamkniętą komorą spalania mógłby być ok gdyby wyprowadzić rurę ze spalinami przez ścianę ale znowu jest problem bo lokal jest na parterze w 3 piętrowym bloku i piętro wyżej są okna mieszkania

obawiam się, że odległość jest zbyt mała na tego typu rozwiązanie ...

a może ogrzewanie elektryczne akumulacyjne ?

Masz jeszcze problem mocy:

§ 175.

1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i

spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez

zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż:

1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej,

2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych.

2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad

poziomem terenu.

3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3

m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż

0,5 m.

http://www.mpwik.com.pl/1/1299.pdf

http://www.kominypolskie.com.pl/pdf/SKP_Talach_zagadnienia.pdf

Witam

-kolektory słoneczne

W takim układzie jakiego rodzaju kocioł gazowy najlepiej wybrać? Nisko-temeraturowy i odpowiednio przewymiarować grzejniki, czy wysoko-temperaturowy?

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie spięcie wszystkiego do jednego zbiornika buforowego np. tak:

http://www.paradigma.pl/kolektorysloneczne/Aqua_schemat4.jpg

Zasilanie kominka z płaszczem wpinamy (poprzez wymiennik) w tym samym miejscu gdzie zasilanie kolektora i kotła, powrót kominka wpinamy gdzie powrót kolektora. Oba obiegi grzewcze robimy na mieszaczach. Zdecydowanie kocioł kondensacyjny. Grzejniki dobrać np. na temp. zasilania 60stC.

Witam

-kolektory słoneczne

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie spięcie wszystkiego do jednego zbiornika buforowego np. tak:

http://www.paradigma.pl/kolektorysloneczne/Aqua_schemat4.jpg

Zasilanie kominka z płaszczem wpinamy (poprzez wymiennik) w tym samym miejscu gdzie zasilanie kolektora i kotła, powrót kominka wpinamy gdzie powrót kolektora. Oba obiegi grzewcze robimy na mieszaczach. Zdecydowanie kocioł kondensacyjny. Grzejniki dobrać np. na temp. zasilania 60stC.

Rozumiem, że na tym rysunku w układzie słonecznym czynnikiem będzie woda, a nie glikol. Jeszcze ten kocioł. Jakie temperatury zasilania i powrotu powinien mieć taki piec? I jaką temperaturę powinna mieć woda na cele użytkowe?

Rozumiem, że na tym rysunku w układzie słonecznym czynnikiem będzie woda, a nie glikol.

Tak

Jeszcze ten kocioł. Jakie temperatury zasilania i powrotu powinien mieć taki piec? I jaką temperaturę powinna mieć woda na cele użytkowe?

Wszystkimi temperaturami zajmuje się automatyka. Cwu o temp. 40stC w wylewce jest moim zdaniem wystarczająca.

To jeszcze ja zadam takie oklepane pytanie, o to jaki kondensat z zasobnikiem wstawić :oops: :oops: :oops:

dom parterowy z poddaszem użytkowym, Porotherm 25 cm + 15 cm styropianu

3 osoby

parter 70 m2 podłogówki plus garaż 38,5 m2

poddasze 70 m2 (po podłodze) ogrzewane kaloryferami + strych nad garazem 38,5 ,2 po podłodze.

Obecnie mam piecyk 2-funkcyjny Vaillanta i umieram czekając 5 minut na ciepłą wodę z kranu w umywalne odległej od pieca o cały 1 metr... Zależy mi aby woda ciepła była natychmiast i na odpowiednio dużym zasobniku, aby wystarczył na częste kąpiele :wink:

Witam RAPczyn,

Czy mógłby Pan doradzić moc pieca dla takiego domu :

- parter z użytkowym poddaszem, silka 24cm + 14cm Styropian BaumitOpen

- 200 m2 / 700 m3

- na dole 80 m2 podłogówki, na górze 10m2 podłogówki + 6 grzejników (niskotemperaturowe ?)

- zastanawiam się nad solarami

Czy można prosić o namiar na instalatora Aquasystem na Dolnym Śląsku ?

Z góry dzięki

Historia z Vaillantem wiszącym 1f sprzed kilku dni:

Po uruchomieniu na zasobnik temp wzrasta do 117stC, a zasobnik zimny i brak wody w wężownicy. Serwisant szuka gorączkowo usterki. Zaczyna się stopniowe rozbieranie kociołka.

I co? Ano spece w fabryce zapomnieli wyciąć otworu w panelu rozdzielczym na zasilaniu. Uszczelkę wstawili, całość skręcili, ale nikt nie wpadł na to, że woda nigdzie nie poleci.

Klient na razie bez wody i ogrzewania (serwis zabrał część do wymiany).

Hmmm...w Viessmannie to mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło.

Ale w sumie Vaillant niby bardzo dobrym sprzętem jest.

To jeszcze ja zadam takie oklepane pytanie, o to jaki kondensat z zasobnikiem wstawić :oops: :oops: :oops:

dom parterowy z poddaszem użytkowym, Porotherm 25 cm + 15 cm styropianu

3 osoby

parter 70 m2 podłogówki plus garaż 38,5 m2

poddasze 70 m2 (po podłodze) ogrzewane kaloryferami + strych nad garazem 38,5 ,2 po podłodze.

Obecnie mam piecyk 2-funkcyjny Vaillanta i umieram czekając 5 minut na ciepłą wodę z kranu w umywalne odległej od pieca o cały 1 metr... Zależy mi aby woda ciepła była natychmiast i na odpowiednio dużym zasobniku, aby wystarczył na częste kąpiele :wink:

Viessmann Vitodens200W ze sterownikiem Vitotronic 100 z zasobnikiem Biawar Mega 125l+grzałka elektryczna 2kW(na wszelki wypadek-np brak gazu).

Historia z Vaillantem wiszącym 1f sprzed kilku dni:

Po uruchomieniu na zasobnik temp wzrasta do 117stC, a zasobnik zimny i brak wody w wężownicy. Serwisant szuka gorączkowo usterki. Zaczyna się stopniowe rozbieranie kociołka.

I co? Ano spece w fabryce zapomnieli wyciąć otworu w panelu rozdzielczym na zasilaniu. Uszczelkę wstawili, całość skręcili, ale nikt nie wpadł na to, że woda nigdzie nie poleci.

Klient na razie bez wody i ogrzewania (serwis zabrał część do wymiany).

Hmmm...w Viessmannie to mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło.

Ale w sumie Vaillant niby bardzo dobrym sprzętem jest.

No popatrz ... :lol:

no dobra kazdy pisze ze swojego doswiadzczenia niektorzy sa mniej zadowlonieni a drudzy wiecej ja nalezy do tych drugich moj pracuje trzecia zime bez zarzutu plus jest oszczedny i cichy wisi w kuchni i pracuje nie potrzebuje stoperow w uszach i ma 24kw wiec sobie poradzi nawet w duzym domku

Doświadczenie czy nie, ale jestem instalatorem i głupio mi było przed klientem mimo, że nie moja wina ,że sprzęt wadliwy.

Ale jak się wiesza "nówkę-nierdzewkę" i taki "kwiatek" wychodzi to dobrego wrażenia nie zostawia prawda?

Witam RAPczyn,

- 200 m2 / 700 m3

- na dole 80 m2 podłogówki, na górze 10m2 podłogówki + 6 grzejników (niskotemperaturowe ?)

Z góry dzięki

Jaka izolacja jest na podłodze i w dachu? Ile osób będzie mieszkać?

Witam RAPczyn,

- 200 m2 / 700 m3

Z góry dzięki

Jaka izolacja jest na podłodze i w dachu? Ile osób będzie mieszkać?

podłoga na gruncie styropian 10cm

w dachu :

- krokwie do wysokości sufitu podwieszanego wełna 20+5cm

- nad sufitem podwieszanym wełna 20cm

- krokwie od wysokości sufitu podwieszanego do kalenicy wełna 15cm

Ilość osób, na razie dwie ale to chyba nie koniec :)