Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

teres mam pytanie o co konkretnie chodzi z uwagami co do sterowania Termetów?

Mam zamiar kupić nowy model Termet ECOCONDENS SILVER 20 wraz ze sterownikiem Easy-Remote - nowość od tego modelu.

Wiem, że modele GOLD maja uboższe możliwości regulacji, natomiast Silver w połączeniu z Easy-Remote nie wydaje się wiele odbiegać możliwościami od np. Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP w połączeniu z CAR V2? Są krzywe, może mniej ale czy potrzeba ich "niewiadomo ile"?

Cała seria Goldów nie obsługuje w ogóle Easy-Remote, który coś tam potrafi.

Jeśli chodzi o sterownik Easy-Remote, to on faktycznie obsługuje już więcej funkcji. Tyle, że bierzesz wtedy najtańszy kocioł z oferty. Nie potrafię na razie nic powiedzieć o tym Silverze, ale skądś te oszczędności musiały się wziąć.

Dom będę budował blisko Kęt bo w okolicach Andrychowa :p.

Pozdrawiam serdecznie

Pozdrowienia dla sąsiada ;)

Z tą subtelną różnicą, że Termet przy niskich temperaturach zasilania moduluje od 3 kw a Immergas od 1,9. W okresach przejściowych to raczej ważne.

Nawet tego nie zauważy, co innego gdyby startował np. o 6 czy 7kW.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cała seria Goldów nie obsługuje w ogóle Easy-Remote, który coś tam potrafi.

Tak jest, dlatego też zrezygnowałem z serii GOLD, która obsługuje tylko sterowniki typu ON/OFF na rzecz modelu CRYSTAL II, a obecnie jego następcy czyli modelu SILVER obsługujących komunikację opentherm.

Przeglądając parametry oraz instrukcje tych modeli zauważyłem tylko różnicę w ich sterowaniu czyli ON/OFF, a opentherm. Chyba, że nie zauważyłem jakiś niuansów?

Tyle, że bierzesz wtedy najtańszy kocioł z oferty. Nie potrafię na razie nic powiedzieć o tym Silverze, ale skądś te oszczędności musiały się wziąć.

Co do cen to faktyczne dziwne jest to, że model SILVER jest najtańszy ~3200zł, ale CRYSTAL II pół roku temu tez kosztował mniej więcej tyle, a teraz wg ceneo jego cena skoczyła do ~4000zł, to dopiero ciekawostka? Tłumaczę sobie to tym, że CRYSTAL II przestał być produkowany i są to tylko sztuki zalegające na magazynach hurtowni.

Nawet tego nie zauważy, co innego gdyby startował np. o 6 czy 7kW.

Tak mi się wydaje, a instalator proponował mi kocioł DeDitrich co startuje od 5-6 kW. ;)

Generalnie rozpatrywałem jeszcze kotły:

- Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP

- Ariston GENUS PREMIUM EVO SYSTEM EU 24FF

Natomiast po przeanalizowaniu sytuacji nie widzę powodu aby do nich dopłacać, zwłaszcza, że 30km od domu (B-B) mam regionalny magazyn części zamiennych Termetu więc wszytko na miejscu, a zapewne ceny części też będą korzystniejsze niż w przypadku Immergasa oraz Aristona.

Dodatkowo wartością dodaną jest wybór polskiego produktu.

Pozdrowienia dla sąsiada ;)

Dziękuje bardzo i wzajemnie :) z góry dziękuje za pomocne uwagi.

Edytowane przez quattro81

• 2 weeks później...

Witam,

Poprosiłbym o radę jaki piec wybrać do domu 170m2 (powierzchnia grzania 230m2) (rodzina 5 osób):

• podłoga 20cm styropianu 0,036
  • ściany 20cm styropianu grafitowego 0,033
  • dach 30 cm wełny 0,036
  • okna będą na pewno ciepłe
  • podłogówka w całym domu

Rozumiem, że kocioł o mocy do 20kW nie ma tutaj dużego uzasadnienia?

Edytowane przez zainteresowany00

Ja przy gorszym ociepleniu ścian i podłóg oraz powierzchni grzania 250m2 na 21`C i 50m2 na 5`C mam kocioł 14kW. Spokojnie w tą zimę dał radę choć nie grzałem CWU.

Kocioł 20kW ma uzasadnienie pod warunkiem że intensywnie korzystasz z CWU. Wtedy wieksza moc daje komfort szybszego uzupełnienia zasobnika w ciepłą wodę.

Cześć wszystkim

Szukam pieca gazowego który zastąpi mi mój stary piec.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/235u#

Taki wynik dostałem po wyliczeniach stronki.Nie bardzo rozumiem jak się kierować nimi.Wyszło mi >17kW czyli że każdy mający powyżej 17kW nada się?

Cała instalacja jest na miedzi,grzejniki aluminiowe,tylko w jednym pomieszczeniu podłogówka(na powrocie z grzejnika).Najbardziej chyba pasuje mi dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem.Poleci ktoś coś odpowiedniego dla mnie?

Witam,

Poprosiłbym o radę jaki piec wybrać do domu 170m2 (powierzchnia grzania 230m2) (rodzina 5 osób):

• podłoga 20cm styropianu 0,036
  • ściany 20cm styropianu grafitowego 0,033
  • dach 30 cm wełny 0,036
  • okna będą na pewno ciepłe
  • podłogówka w całym domu

Rozumiem, że kocioł o mocy do 20kW nie ma tutaj dużego uzasadnienia?

Witam,

W sprawie doboru odpowiedniego kotła gazowego zachęcam Pana do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również ewentualnie wykonają montaż. Na stronie internetowej http://dealersearch.junkers.pl/pl/installer znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam. Proszę o radę. Dom 210m2 , wybudowany z uwzględnieniem technologi pasywnej, bez przesadyzmu oczywiście. 100% podłogówka. Zapotrzebowanie wg internetowych kalkulatorów ok max 8 kW przy -20 na dworze. Biorę pod uwagę Junkersy carapur compact zsb 14-1.DE , modulacja 2 - 15 kW, Termet ecocondens gold plus, modulacja od 3 - 21kW, ceny kotłów oscylują w granicach 3800zł + zasobnik CWU ok 150 l. W sprawie zasobnika, również proszę o radę.

Witam. Proszę o radę. Dom 210m2 , wybudowany z uwzględnieniem technologi pasywnej, bez przesadyzmu oczywiście. 100% podłogówka. Zapotrzebowanie wg internetowych kalkulatorów ok max 8 kW przy -20 na dworze. Biorę pod uwagę Junkersy carapur compact zsb 14-1.DE , modulacja 2 - 15 kW, Termet ecocondens gold plus, modulacja od 3 - 21kW, ceny kotłów oscylują w granicach 3800zł + zasobnik CWU ok 150 l. W sprawie zasobnika, również proszę o radę.

210m2, 8kw, dom pasywny??? Wychodzi ok 40kw/m2... co najwyżej energooszczędny.. do swojej listy dorzuć jeszcze immergas victrix 12, chwalony na tym forum..

Witam. Błądząc dalej w niepewności. Wstawiając odpowiednie wartości w Ciepło Właściwe wyszło mi tak http://cieplowlasciwie.pl/wynik/21tc .

Gdzieś tam zaokrąglenia będą, bo jednak nie da się dokładnie tam wszystkiego wklepać. Zakładając jednak, że jesteśmy blisko prawdy i że mam dociągnięty gaz ziemny E, oraz wszędzie będzie podłogówka. Jaki tu kocioł kondensacyjny dobrze by się sprawdził bez przepłacania? Kocioł z projektu to Vissmann z najwyższej półki za jakieś 16k! zatem dla kogoś z grubym portfelem. Nie po to pakuje się w izolacje termiczną, żeby do tego szedł kocioł, który by chyba blok mógł ogrzewać. Dom z betonu komórkowego. Ściany 24 + 20 styropian 0,031. Pod podłogami 25cm styropianu. Na stropie poddasza 30cm wełny 0,033 podobnie na skosach części użytkowej. Dodatkowo na skosach na stryszku 20cm wełny. Budynek ma sporo przeszkleń. Wszędzie 3-szybowe.

W domu są 2 łazienki (jedna z wanną) jednak głównie będą używane prysznice. 2 osoby dorosłe i dwójka małych dzieci. Nie lubię zbyt długo czekać na ciepłą wodę. Tu gdzie teraz wynajmuje to i czasem z 2 min trzeba stać. Masakra. Jak się jednak dowiedziałem zasobnik warstwowy do pieca jednofunkcyjnego nie bardzo. Zatem jakiś zbiornik z wężownicą koło 150l trzeba by dodać. Nie wiem dokładnie jaka temp ma iść na podłogówkę, ale jeśli jakieś 45C to i do mycia wystarczy. Najlepiej, żeby pogodówka była już zamontowana w kotle choc to chyba standard, bo czytałem, że przy samej podłogówce to niemal konieczność.

W łazienkach będą co prawda grzejniki na osobnej pętli podłogówki głównie jednak do suszenia ręczników. Choć pewnie z początku nie będą zamontowane a jedynie przyłącze pójdzie bo na tym etapie to nie problem. Potem się zobaczy czy sama podłogówka nie starczy. Hydraulik mi w wycenie dał 2 rozdzielacze 12 obwodowe nie wiem jednak ile tam konkretnie pętli wyjdzie. Co byście polecili gdzie funkcjonalność idzie w zgodzie z rozsądkiem? Tu znowu u hydraulika w wycenie Kocioł Modulens AGC SL 25 +zasobn . Mi potrzeba coś co będzie oszczędne i niedrogie w eksploatacji przy spełnionych wymogach zapotrzebowania cieplnego budynku. O Termetach czytam bardzo różne opinie choć wersja Gold ma chyba najlepszy zakres modulacji. Buderus GB162v3 widzę jest dostosowany do gazu klasy E i przy 15kW co zdaje się powinno starczyć moc minimalna jest koło 2kW. W ofercie za 10k jest zasobnik 150l i RC300 i różne czujki temp., ale 10k to już trochę auć! Miałem też proponowane kotły z Vinsaru, ale o tych nic nie wiem choć jeśli chodzi o możliwości modulacji wyglądają nieźle.

Witam. Błądząc dalej......

Nie wiem dokładnie jaka temp ma iść na podłogówkę, ale jeśli jakieś 45C to i do mycia wystarczy.

Oj błądzisz i to bardzo. Temperatury grzania na potrzeby CO i CWU w kotle gazowym, nie są jednakowe. W każdym nowoczesnym kotle gazowym, te temperatury ustawiane są oddzielnie.

Właściwie, odpowiedzi na wszystkie twoje pytania, padły juz na tym forum w dziale ogrzewanie. Ten temat jest właściwym miejscem, aby nabyć wystarczająco właściwej wiedzy na temat wyboru kotła. Na pozostałe pytania odpowiedzi leżą w innych tematach. Niestety kosztuje to trochę wysiłku........ trzeba czytać......albo zdać się na instalatora - hydraulika, co niestety też kosztuje, ale zazwyczaj już konkretne i niemałe sumy zarówno w zakupie i eksploatacji no i potem lament. Czytaj, myśl i wyciagaj wnioski. Jak się przyłożysz, to za kilka dni przestaniesz błądzić. Przecież to o twoje pieniądze chodzi, i inwestycję na kilka lat więc......chyba warto.

Edytowane przez montixe

Oj błądzisz i to bardzo. Temperatury grzania na potrzeby CO i CWU w kotle gazowym, nie są jednakowe. W każdym nowoczesnym kotle gazowym, te temperatury ustawiane są oddzielnie.

Właściwie, odpowiedzi na wszystkie twoje pytania, padły juz na tym forum w dziale ogrzewanie. Ten temat jest właściwym miejscem, aby nabyć wystarczająco właściwej wiedzy na temat wyboru kotła. Na pozostałe pytania odpowiedzi leżą w innych tematach. Niestety kosztuje to trochę wysiłku........ trzeba czytać......albo zdać się na instalatora - hydraulika, co niestety też kosztuje, ale zazwyczaj już konkretne i niemałe sumy zarówno w zakupie i eksploatacji no i potem lament. Czytaj, myśl i wyciagaj wnioski. Jak się przyłożysz, to za kilka dni przestaniesz błądzić. Przecież to o twoje pieniądze chodzi, i inwestycję na kilka lat więc......chyba warto.

Chyba lepiej nie zawierzać do końca hydraulikowi-instalatorowi.

Podpowiedzi forumowiczów pewnie przysporzą mniej kłopotów. A nawet pozwolą ominąć kłopoty.

Chyba lepiej nie zawierzać do końca hydraulikowi-instalatorowi.

Podpowiedzi forumowiczów pewnie przysporzą mniej kłopotów. A nawet pozwolą ominąć kłopoty.

Chyba nie do końca zrozumiałeś przesłanie. Własnie w tym sensie napisałem, "że potem jest lament". Że jak komuś się nie chce szukać ogólnodostępnej wiedzy, to trzeba się zdać na "fachowców" -wykonawców, których, jak wiele przykładów już pokazało, wiedza z zakresu technologii zatrzymała się na latach 90-tych. No i wtedy co mamy, kocioł z mocą minimalną 4-5kW, podłogówka w sypialni "nie,.... bo się kurz unosi na wysokość łózka" i inne tego typu "złote myśli i porady". Następstwem są prośby błagalne na forum, typu "ratunku bo kocioł taktuje i jak zmniejszyć zużycie gazu"

Edytowane przez montixe

W Ciepłowłaściwe.pl wyszło około 4,5 kW/m2. Wiadomo, że pewne rzeczy trzeba tam uśrednić wiec robiłem to raczej na niekorzyść. Powiedzmy, że jedną nogą mój dom jest pasywny hehehe. Nie mniej jednak parę detali go ziębi. Ale nie w tym rzecz. Dziękuję za sugestię w sprawie immergasa. Pozdrawiam.

W Ciepłowłaściwe.pl wyszło około 4,5 kW/m2. Wiadomo, że pewne rzeczy trzeba tam uśrednić wiec robiłem to raczej na niekorzyść. Powiedzmy, że jedną nogą mój dom jest pasywny hehehe. Nie mniej jednak parę detali go ziębi. Ale nie w tym rzecz. Dziękuję za sugestię w sprawie immergasa. Pozdrawiam.

4.5 kW/m2 ??? co to za jednostka?, Co do pasywnosci to raczej jednym palcem, a nie jedną nogą masz pasywny.

Proszę o pomoc w doborze kotła.

Parametry domu: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/23yo

Kotłownia znajduje się na środku budynku, za ścianą jedna łazienka, kuchnia niedaleko.

Ze względu na gabaryty domu, myślałem raczej o dwufunkcyjnym, koniecznie z zamkniętą komorą spalania, ale niekoniecznie kondensat.

Jest to dom szkieletowy więc szybko się nagrzewa i stygnie.

Dostęp do serwisantów mam szeroki.

Edit: 3 pokoje, 5 grzejników, wszystko na parterze, poddasze nieogrzewane.

Edytowane przez rubu