Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Modulacja, cena, cena przeglądów i 5 lat gwarancji

junkers ma modulację 2,3 - 15, kosztuje 3800, przegląd podobno stała cena 200-250 i dwa lata gwarancji. Termet podobnie tylko 7 lat gwarancji.....podobno :rolleyes::rolleyes:

Zapytam jutro o ten twój kocioł. Zobaczymy .....dziękuję bardzo za radę

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie odnośnie Termeta Gold można wyszukać narzekania użytkowników, ale Gold Plus jakoś nie bardzo. Ktoś mi tłumaczył, że Junkers i Termet to tylko inna obudowa. Pewnie w niektórych modelach tak, nie wiem jak przy Goldach. Jako ciekawostka Gold Plus 20 i 25 mają identyczną moc minimalną co, jak znowu ktoś tłumaczył :) ponoć wynika z zastosowania jakiegoś elementu, chyba zaworu gazowego, który niżej nie pozwoli zejść. 7 lat gwarancji natomiast to spory plus. Wymiennik cylindryczny ze stali nierdzewnej też na plus. Coraz bardziej mi ten Termet po głowie chodzi i do tego Galmet Vulcan Kombi 140l.

A gdzie tu jest napisane że to junkers Smart. Smart ma modulację od 3,7 kW . Na mojej liście zainteresowań jest Junkers compact o czym pisałem wyżej wielokrotnie. On moduluje od 2 - 15 kW. Czytaj uważniej kolego. Pozdrawiam. Yaro 137 dzięki za głos w sprawie. Na junkersa bardziej namawia mnie instalator i sprzedawca....ale puki co jeszcze rozkminiam temat.

Właśnie odnośnie Termeta Gold można wyszukać narzekania użytkowników, ale Gold Plus jakoś nie bardzo. Ktoś mi tłumaczył, że Junkers i Termet to tylko inna obudowa. Pewnie w niektórych modelach tak, nie wiem jak przy Goldach. Jako ciekawostka Gold Plus 20 i 25 mają identyczną moc minimalną co, jak znowu ktoś tłumaczył :) ponoć wynika z zastosowania jakiegoś elementu, chyba zaworu gazowego, który niżej nie pozwoli zejść. 7 lat gwarancji natomiast to spory plus. Wymiennik cylindryczny ze stali nierdzewnej też na plus. Coraz bardziej mi ten Termet po głowie chodzi i do tego Galmet Vulcan Kombi 140l.

chyba junkers i buderus

czesci do roznych kotłów robia te same firmy

Buderus to wypasiony Junkers tak ale mnie zapewniono, że Termet od dawna produkował dla Junkersa na rynek niemiecki a od jakiegoś czasu dostali licencje na danie swojej etykietki na te kotły. Być może chodziło o jakieś podzespoły. Źródło tej informacji jednak niepewne. Serwisanci najlepiej pewnie wiedzą co w środku tyka.

Buderus to wypasiony Junkers tak ale mnie zapewniono, że Termet od dawna produkował dla Junkersa na rynek niemiecki a od jakiegoś czasu dostali licencje na danie swojej etykietki na te kotły. Być może chodziło o jakieś podzespoły. Źródło tej informacji jednak niepewne. Serwisanci najlepiej pewnie wiedzą co w środku tyka.

wymienniki alfa laval, zawory gazowe 2-3 firmy, pompa grundfos albo wilo

Swoją drogą poznałbym opinie instalatorów czy Buderus jest faktycznie lepszym wyborem niż Junkers .

buderus ma np. bardziej rozbudowane sterowanie i cala roznica, jedno i drugie to bosch, te same ceny czesci, inne warunki dla serwisantow

Dzień dobry!

Potrzebuję*pomocy w wyborze pieca gazowego, specyfikacja domu:

- powierzchnia 122 metry po podłodze, w tym 92 metry użytkowe a reszta to garaż*i kotłownia, które nie będą tak ogrzewane

- styropian na fundamencie 10 cm styrodur xps

- styropian na elewacji 20 cm grafit 0,033

- styropian na gruncie 20 cm 0,037 podłogowy

- styropian na stropie 5 cm

- wełna 35 cm na dachu

- okna trzyszybowe

- ogrzewanie podłogowe na parterze (mała łazienka, przedsionek, salon i kuchnia) i piętrze w łazience

- ogrzewanie grzejnikowe w trzech pokojach na piętrze i na parterze w garażu i kotłowni

Zastanawiam się nad:

- IMMERGAS VICTRIX 12 X TT 2 ERP + zasobnik 160 l + zestaw podłączeniowy + sterownik pogody + sterownik bezprzewodowy = 6560 zł

- JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 14-5C + zasobnik 120 l + zestaw podłączeniowy + cw400 sterownik pogodowy + sterownik bezprzewodowy = 7298 zł

I teraz moje pytanie, która opcja jest lepsza? Jeden i drugi piec mają*po 5 lat gwarancji po spełnieniu wymogów w karcie gwarancyjnej, junkersa serwis mam natomiast bardzo blisko, a immergas jest tańszy i ma większy zasobnik.

Dodatkowo jeszcze, czy do tych kotłów można podłączyć*jaki się*chce sterownik?

A gdzie tu jest napisane że to junkers Smart. Smart ma modulację od 3,7 kW . Na mojej liście zainteresowań jest Junkers compact o czym pisałem wyżej wielokrotnie. On moduluje od 2 - 15 kW. Czytaj uważniej kolego.

Kolego specjalnie dla Ciebie wrzucam obrazek ze strony Junkersa..

1.JPG

Swoją drogą poznałbym opinie instalatorów czy Buderus jest faktycznie lepszym wyborem niż Junkers .

Moim zdaniem jest, ale jest też znacznie droższy, więc nie warto.

wymienniki alfa laval, zawory gazowe 2-3 firmy, pompa grundfos albo wilo

buderus ma np. bardziej rozbudowane sterowanie i cala roznica, jedno i drugie to bosch, te same ceny czesci, inne warunki dla serwisantow

Ma trochę bardziej rozbudowane sterowniki, ale z kolei nie ma podświetlenia w prostszym sterowniku RC200, a Junkers ma w CR100. Poza tym cena części Buderus ma wyższe.

- IMMERGAS VICTRIX 12 X TT 2 ERP + zasobnik 160 l + zestaw podłączeniowy + sterownik pogody + sterownik bezprzewodowy = 6560 zł

- JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 14-5C + zasobnik 120 l + zestaw podłączeniowy + cw400 sterownik pogodowy + sterownik bezprzewodowy = 7298 zł

I teraz moje pytanie, która opcja jest lepsza? Jeden i drugi piec mają*po 5 lat gwarancji po spełnieniu wymogów w karcie gwarancyjnej, junkersa serwis mam natomiast bardzo blisko, a immergas jest tańszy i ma większy zasobnik.

Mimo całej mojej sympatii dla Immergasa, to brałbym Junkersa.

Ma trochę bardziej rozbudowane sterowniki, ale z kolei nie ma podświetlenia w prostszym sterowniku RC200, a Junkers ma w CR100. Poza tym cena części Buderus ma wyższe.

głównym sterownikiem jest RC300, RC200 jest dobry do jakiejs strefy, w obu firmach części są sygnowane logiem Bosch, mają te same numery katalogowe, nie trafiłem na część, która różniłaby się ceną, możesz podać przykład?

No właśnie nie tak optymistycznie a wręcz odwrotnie :) Znaczy jasne że latem będzie poniżej ale sezon grzewczy ponoć 3kW nie ma szans żeby starczyło na podłogówkę.

Kiedy Ci hydraulicy, nauczą się prawidłowo oceniać zapotrzebowanie domu na moc grzewczą? Co prawda od takich obliczeń są projektanci, ale instalatorzy także powinni mieć pojęcie o tym co robią. Dom duży, to najchętniej wstawiliby tam potwora o mocy 35kW. Paranoja.

Taki dom, z prawidłowo wykonanym ociepleniem, rzadko będzie potrzebował mocy większej niż 3kW. Tylko w duże mrozy, kocioł będzie pracował z mocą większą niż minimalna.

głównym sterownikiem jest RC300, RC200 jest dobry do jakiejs strefy, w obu firmach części są sygnowane logiem Bosch, mają te same numery katalogowe, nie trafiłem na część, która różniłaby się ceną, możesz podać przykład?

Jeśli chodzi o tą część, to właśnie chodzi o RC200 vs CR100, ale widzę, że niestety tylko właściciel przepłacił, bo faktycznie kosztuje podobnie.

Mogę jedynie na niekorzyść Buderusa dopisać konieczność posiadania specjalnego interfejsu / kodu żeby wejść w ustawienia serwisowe kotła (informacja sprzed około 1,5 roku, nie wiem jak teraz).

Jeśli chodzi o tą część, to właśnie chodzi o RC200 vs CR100, ale widzę, że niestety tylko właściciel przepłacił, bo faktycznie kosztuje podobnie.

Mogę jedynie na niekorzyść Buderusa dopisać konieczność posiadania specjalnego interfejsu / kodu żeby wejść w ustawienia serwisowe kotła (informacja sprzed około 1,5 roku, nie wiem jak teraz).

jest jakis przepis ze trzeba dołączyć cala dokumentacje, w jakims kotle widzialem zablokowane menu na kod ale w buderusach wszystko jest dostepne. ktos naopowiadał bajek, może chodziło o kombinacje przycisków żeby wejsc do menu, ale to jest w papierach

No właśnie nie tak optymistycznie a wręcz odwrotnie :) Znaczy jasne że latem będzie poniżej ale sezon grzewczy ponoć 3kW nie ma szans żeby starczyło na podłogówkę.

Zmień hydraulika bo ten nie ogarnia tematu... A skoro nie ogarnia to moze robić różne dziwne rzeczy w instalacji.

U mnie kocioł pracuje na 3,2kW (bo wiecej nie może - ma obcięte) i mrozy -18C jakoś przetrwałem i poniżej 22,2 nie spadło. Zaś jak jest 0 na podwórku to 3,2kW jest zbyt dużą mocą (zaczyna mi wchodzić na ponad 23stopnie a chce mieć max 23).

A poniżej 3,2 kw kocioł mój nie zejdzie i tu mam dyskomfort ze zbyt dużą mocą bo lepszy jest komfort jeśli pracowałby non stop z mocą np 2kW zamiast wyłaczać 3,2kW i studzić podłoge