Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pichon - moc potrzebna na pokrycie strat to około 10-12,6kW i z taką mocą maksymalną szukałbym kotła.

Jeśli będziesz mieć podłogówkę i grzejniki to możesz rozwiązać na dwóch grupach grzewczych z mieszaczami i grzejniki dobrać na normalne 70/55. Jeśli chcesz zasilać grzejniki tą samą temp. co podłogówkę to pamiętaj, że taki grzejnik może być nawet 3 raz większy niż przy 70/55 - może się to okazać skórką za wyprawkę. Można również zastąpić grzejniki ogrzewaniem ściennym. Możemy wtedy zasilić podłogówkę i ścienne tą samą temperaturą, z jednej pompy oraz zamontować tańszą automatykę dla jednego obiegu grzewczego.

W dziedzinie kolektorów to wydaje mi się, że możecie iść 2 drogami. Zamontować pakiet odpowiedni dla 2-3 Osób bez możliwości rozbudowy w przyszłości ale tańszy lub również pakiet dla 2-3 Osób z możliwością rozbudowy o następny kolektor oraz wspomaganie centralnego ogrzewania.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuję RAPczyn za podpowiedź. Różni sie to o niebo od propozycji, którą miałem wcześniej - 27kW.

Jeżeli nie zdecyduje się jeszcze na kolektory, to do tego pieca (1f) pasowałby zbiornik na CWO 200l, czy może pójść w kierunku pieca ze zintegrowanym zasobnikiem ?

Viessmann ma kocioł 1f kondensacyjny 200-W o mocy 4,8-19 kW, czy ten bedzie ok ? O mocy max 12kW Viessmann nie posiada; czy szukać innego producenta ?

Jest centrala grzewcza ModuVarioAqua gdzie mamy w jednej obudowie kocioł kondensacyjny wraz ze zbiornikiem oraz kolektor próżniowo-rurowy w pakiecie, dla 2-3Os, 3-4Os lub 3-4Os i wspomaganie centralnego.

Jeśli chcesz kupować ratami to zbiornik 200 litrowy będzie można dozbroić w przyszłości maksymalnie 5m^2 kolektora, zbiornik nie musi być 2-wężownicowy. Jeśli (większość przypadków) kupisz kocioł ze zintegrowanym zbiornikiem to odcinasz sobie drogę na przyszłość.

dziękuję RAPczyn za podpowiedź. Różni sie to o niebo od propozycji, którą miałem wcześniej - 27kW.

Jeżeli nie zdecyduje się jeszcze na kolektory, to do tego pieca (1f) pasowałby zbiornik na CWO 200l, czy może pójść w kierunku pieca ze zintegrowanym zasobnikiem ?

Viessmann ma kocioł 1f kondensacyjny 200-W o mocy 4,8-19 kW, czy ten bedzie ok ? O mocy max 12kW Viessmann nie posiada; czy szukać innego producenta ?

Przecież tam jest modulacja palnika i to serwisant w czasie I uruchomienia ustawia Ci moc max np właśnie 12kW - to kombinacja klawiszy. W

zakresie od 4,8 do 19kW.

Wtedy na CO idzie moc max 12kW a na podgrzewacz max 19kW(ograniczenie dotyczy wyłącznie CO).

Przecież tam jest modulacja palnika i to serwisant w czasie I uruchomienia ustawia Ci moc max np właśnie 12kW - to kombinacja klawiszy. W

zakresie od 4,8 do 19kW.

Wtedy na CO idzie moc max 12kW a na podgrzewacz max 19kW(ograniczenie dotyczy wyłącznie CO).

Drugi raz zadaje to pytanie: po co ograniczać moc maksymalną? To automatyka powinna wiedzieć jak moc jest potrzebna. Jeśli ograniczymy moc maksymalna do np. 12kW to z modulacji kotła 25-100% zostaje 40-100%.

zakresie od 4,8 do 19kW.

Drugi raz zadaje to pytanie: po co ograniczać moc maksymalną? To automatyka powinna wiedzieć jak moc jest potrzebna. Jeśli ograniczymy moc maksymalna do np. 12kW to z modulacji kotła 25-100% zostaje 40-100%.

Viessmann startuje z moca max , dokonuje odczytu temp. powracającej i na tej podstawie ustawia sobie potrzebną moc - to tak w skrócie.

PS - modulacja 40-100%? Hmmm, ale już jest ona zmniejszona , to jak może znów być 100%?

Viessmann startuje z moca max , dokonuje odczytu temp. powracającej i na tej podstawie ustawia sobie potrzebną moc - to tak w skrócie.

PS - modulacja 40-100%? Hmmm, ale już jest ona zmniejszona , to jak może znów być 100%?

Nic z tych rzeczy - Viessmann / modele Vitodens / startują z mocą 60% - i dopiero potem dają pełen gaz w palnik albo modulują w dół do minimalnej mocy .

Nawet podczas podgrzewania c.w.u nie pracują cały czas z mocą max - modulują również w zależności od aktualnej temperatury w zasobniku i temperatury zadanej ..

Mam pytanie: chciałabym mieć w całym domu ogrzewanie podłogowe 140 m kw podłóg (czy to dobry pomysł?)

Oprócz tego chcę zainstalować grzejniki na stryszku nad poddaszem użytkowym i w garażu - grzanie sporadyczne - czy mogą owe grzejniki być zasilane wodą o temp. takiej samej jak w podłogówce (wiem, że woda nie bedzie gorąca, ale przecież tam nie musi być gorąco - i znowu czy to dobry pomysł ?).

Dom ma następujące parametry: 24 cm BK + 15 cm styropianu lambda 0,031,

dach 30 cm wełny, podłoga na gruncie 15 cm styroianu lambda 0,035, wentylacja z rekuperatorem, ciepłe okna k=1,0.

Prosze podpowiedzieć czy jest możliwość przy ogrzewaniu podłogowym regulowania temperatury dodatkowo w każdym pomieszczeniu. Jaki piec byście mi polecili - pytam tych, którzy się znają bardziej niż ja (to będzie prawdopodobnie 99 % forumowiczów) :D :lol: :oops: a przede wszystkim specjalistów :D Jaka moc kotła? Pozdrawiam, musze szybko podjąć decyzję :o

Witam

RAPCZyn a ja mam kondensata brotje wcs 22, moc kotła 7-21kw,powierzchnia 100m/2, kubatura 360m, 4 osoby, pustak BK30cm+10cm styropian, podłoga 8 cm styropian,strop drewniany 25 cm wata (0,036)pomiedzy belkami stropowymi,zapotrzebowanie na ciepło niewielkie,podłogówka około 35m/2,i taki zakres mocy sobie chwale a dlatego ze przy ustawieniu krzywych grzania oraz odpowiedniej modulacji palnika uzyskuje świetny wynik w zużyciu gazu i co ty na to ,według twojej teori to powinienem mieć kocioł o parametrach 2-11kw

Są kotły którym nie trzeba ograniczać mocy maksymalnej ponieważ startują z mocą minimalną.

kubek2002 :) Ciesze się, że jesteś zadowolony. Ja faktycznie do twojego domu, który ma mniej więcej zapotrzebowanie na moc 5,5-7,5kW, dobrałbym kocioł o takiej mocy jaką podałeś - 2...10kW.

thinking Podłogówka w cały domu będzie dobrym rozwiązaniem. Grzejniki można zasilić tą samą temp. co podłogówkę. Wiadomo, że ich moc będzie jakieś 3 razy mniejsza niż przy "grzejnikowych" temp. zasilania. Zapotrzebowanie na moc twojego domu to jakieś 4,5-6kW.

Nic z tych rzeczy - Viessmann / modele Vitodens / startują z mocą 60% - i dopiero potem dają pełen gaz w palnik albo modulują w dół do minimalnej mocy .

Nawet podczas podgrzewania c.w.u nie pracują cały czas z mocą max - modulują również w zależności od aktualnej temperatury w zasobniku i temperatury zadanej ..

Ups sorki pomyliłem kociołki (Vitopend) :oops: