Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak went. grawitacyjna,

problem jest odnośnie grzania ciepłej wody latem !

Jak będziesz używał prysznice a rzadko wannę to nie będzie problemu ew.drabinki łazienkowe zamień sobie na wersje na prąd + programator czasowy za 35 zł i masz suche ręczniki cały rok.Przy podłogówce w całym domu nie daj namówić się na zawory

3-drożne i mieszacze zbędny wydatek przy piecu gazowym.Piec 12 kW spokojnie ogrzeje cały dom. W moim w największe mrozy wystarczało ok 3kW (ok 200m/2 pow.).Jak nie chcesz mieć problemów z rdzewiejącym zasobnikiem i anodami do niego to poszukaj zasobnika Termica z nierdzewki.

Cześć, forum czytam już jakiś czas ale dopiero teraz się zalogowałem bo mam problem. Może pomożecie bo mam mętlik w głowie.

Zastanawiam się nad dwoma\trzema piecami:

1) Junkers Cerapur Smart ZSB 14-5C

2) Bosch Condens GC9000iW 20E

3) Myślałem jeszcze o Logamax plus GB072(K)V2 oraz GB162V3, ale jakoś nie jestem przekonany.

Do tego zasobnik 160l - Znacie jakiś polecany z kwasówki? :cool:

Już sporo lat miałem piec przepływowy Junkersa i bez większych awarii, stąd może przyzwyczajenie.

- Domek 200m2 powierzchni użytkowej z piwnicą.

- Podłogówka na 170m i 2 grzejniki w piwnicy na oddzielnym obiegu.

- 3 grzejniki łazienkowe.

- Zbudowany z ytong'a 24cm 600 + 15cm styro grafit.

- Kształt prostokąt z poddaszem nieużytkowym (Ocieplony Wełna 18cm + styropian na podłogę.)

- 4os.rodzina

- Rekuperacja

- Okna 3szybowe ciepłe.

Czy 14-20kw jest wystarczająca?

Czy macie jakieś doświadczenia z powyższymi piecami? Na forum nic nie mogę znaleźć odnośnie tego boscha, a bardzo mnie zainteresował i jak on ma się do Junkersa? Myślicie że warto dopłacić? Wygląd to sprawa drugorzędna. Bardziej chodzi mi o automatykę (Pogodówka, podłączenie do internetu) no i oczywiście niezawodność. ;)

Witam,

Buduję dom piętrowy z poddaszem uzytkowym. Planuje ogrzewanie gazowe, na parterze w wiekszosci podlogowka, na pietrze w sypialniach grzejniki. Jak trzeba dobrac piec gazowy zeby w zimie miec caly czas letnią podlogowke i grzejniki przy temp powiedzmy 23 st C? chodzi mi o to zeby piec grzal do temp powiedzmy 35-40 st, a nie ze piec zagrzeje do 60 st i wylaczy pompe jak osiagnie zadana temp. Nalezy wybrac piec o niskiej mocy od dolu? powiedzmy 2 kW? czy wtedy jest o wiele wieksze zuzycie gazu niz przy grzaniu raz a dobrze co jakis czas?

Witam,

Buduję dom piętrowy z poddaszem uzytkowym. Planuje ogrzewanie gazowe, na parterze w wiekszosci podlogowka, na pietrze w sypialniach grzejniki. Jak trzeba dobrac piec gazowy zeby w zimie miec caly czas letnią podlogowke i grzejniki przy temp powiedzmy 23 st C? chodzi mi o to zeby piec grzal do temp powiedzmy 35-40 st, a nie ze piec zagrzeje do 60 st i wylaczy pompe jak osiagnie zadana temp. Nalezy wybrac piec o niskiej mocy od dolu? powiedzmy 2 kW? czy wtedy jest o wiele wieksze zuzycie gazu niz przy grzaniu raz a dobrze co jakis czas?

Twoje oczekiwania spełni kocioł kondensacyjny wyposażony w automatykę pogodową. Automatyka pogodowa będzie obniżała temperaturę idącą na instalację jak będzie się na zewnątrz robiło ciepło i podwyższała gdy temperatura zewnętrzna będzie spadała. Takie działanie powoduje, że kocioł pracuje jak najbardziej ekonomicznie - im niższa temperatura na kotle tym intensywniejsza kondensacja a co za tym idzie wyższa sprawność. Dodatkowo ważne jest by kocioł miał jak największy zakres modulacji. Ważne jest by palnik w kotle pracował jak najdłużej. Każdy przestój i ponowny start do nieustalona praca planika i zwiększone zużycie gazu. To trochę jak z samochodem albo dostosowujesz prędkość by jechać zgodnie z zieloną falą albo zasuwasz od świateł do świateł pełnym gazem ale za każdym razem trafiasz oczywiście na czerwone. Skutek ten sam bo dojeżdżasz do mety tak samo szybko jak ten co jechał zgodnie z zieloną falą a spalanie... no cóż tu chyba nic więcej nie trzeba dodawać.

Witam,

Wywal te grzejniki i daj wszędzie podłogówkę. Bo nisko i wysokotemperaturowe grzejnikii średnio ze sobą wspólpracują.

Wywal te grzejniki i daj wszędzie podłogówkę. Bo nisko i wysokotemperaturowe grzejnikii średnio ze sobą wspólpracują.

zastosowanie grzejników w sypialni jest bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż z porównaniu z ogrzewaniem podłogowym zapewnia bardzo szybką reakcję. Zapomnisz zamknąć okna i przechłodzi Ci się sypialnia a chcesz iść spać w ciepłym to "rozkręcasz" grzejniki i zaraz masz ciepło, zanim odpowie ogrzewanie podłogowe to jednak sporo czasu musi minąć.

Oczywiście jeśli jest miejsce to można dobrać grzejniki na parametry ogrzewania podłogowego i zrezygnować z zaworu mieszającego. Można zastosować 2 oddzielne obiegi grzewcze w z zaworami mieszającymi by można nimi było sterować całkowicie niezależnie a można też zrobić instalacje na parametrach "grzejnikowych" a na podłogówkę zrobić stałe (objetościowo) podmieszanie. Rozwiązań jest dużo, wszystko zależy od tego czego oczekuje inwestor i jaki ma na to wszystko budżet.

zastosowanie grzejników w sypialni jest bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż z porównaniu z ogrzewaniem podłogowym zapewnia bardzo szybką reakcję. Zapomnisz zamknąć okna i przechłodzi Ci się sypialnia a chcesz iść spać w ciepłym to "rozkręcasz" grzejniki i zaraz masz ciepło, zanim odpowie ogrzewanie podłogowe to jednak sporo czasu musi minąć.

.

To jest absurdalne rozwiazanie, biorac pod uwagę, ze poddasze również ma niewielką bezwladność, źródło ciepła ma znikomą bezwładność, a na parterze jest wręcz odwrotnie. Do tego potrzebne jest mieszanie wody o dwóch temperaturach, inną na grzejniki, inną na podłogówkę. Kocioł musi włączać się częściej z uwagi na szybko wyziębiające się poddasze.

To jest absurdalne rozwiazanie, biorac pod uwagę, ze poddasze również ma niewielką bezwladność, źródło ciepła ma znikomą bezwładność, a na parterze jest wręcz odwrotnie. Do tego potrzebne jest mieszanie wody o dwóch temperaturach, inną na grzejniki, inną na podłogówkę. Kocioł musi włączać się częściej z uwagi na szybko wyziębiające się poddasze.

1. jaka ma być temperatura podawana na obieg zależna jest tylko i wyłącznie od tego jaką przyjął w swoich obliczeniach projektant.

2. nie ma konieczności robienia 2 obiegów o różnych temperaturach

3. na częstotliwość załączeń kotła ma wpływ zakres jego modulacji oraz zład wodny

1. jaka ma być temperatura podawana na obieg zależna jest tylko i wyłącznie od tego jaką przyjął w swoich obliczeniach projektant.

2. nie ma konieczności robienia 2 obiegów o różnych temperaturach

3. na częstotliwość załączeń kotła ma wpływ zakres jego modulacji oraz zład wodny

Ja wiem, ze jako przedstawiciel producenta kaloryferow musisz je promować, ale nie wciskaj na siłę przestarzalych rozwiazań (instalacja mieszana) z których większość posiadaczy chętnie by zrezygnowała. I nid pisz przy okazji bzdur, gdyż:

Ad1 Jeśli emperarura zasilania podłogówki przyjeta przez projektanta to 30C, to jak duze trzeba powiesić grzejniki, aby pracowaly na takiej temperaturze ?

Ad 2 Jak wyżej.

AD 3 zapomniales dodać, ze na czestość załączen kotla ma wpływ też spadek temperatury wewnątrz pomieszczeń, a w przypadku grzejników i marnej akumulacji ciepła na poddaszach jest on szybszy, niż na parterze, gdzie rozgrzany beton podłogówki stabilizuje temperaturę.

i ciekawe co pozostanie z szybkości reakcji kaloryferów jeśli zasilić je temperaturą "podłogową"? moc takiego kaloryfera też będzie symboliczna, czyli mamy taktowanie kotła... generalnie przy kaloryferze na poddasz taktowanie zapewnione... ale wtedy zarobi producent kotła, bo pewnie jego żywotność spadnie i będzie trzeba go wymienić ;)

i ciekawe co pozostanie z szybkości reakcji kaloryferów jeśli zasilić je temperaturą "podłogową"? moc takiego kaloryfera też będzie symboliczna, czyli mamy taktowanie kotła... generalnie przy kaloryferze na poddasz taktowanie zapewnione... ale wtedy zarobi producent kotła, bo pewnie jego żywotność spadnie i będzie trzeba go wymienić ;)

a czemu moc ma być symboliczna??? jeśli grzejnik będzie dobrany na parametry pracy ogrzewania podłogowego (owszem będzie spory i dla tego pisałem w poprzednich postach, że jeżeli jest miejsce...) to jego moc będzie właściwa. A co więcej będzie miał dużo większą pojemność co wręcz minimalizuje ryzyko wystąpienia taktowania

Edytowane przez Konsultant Viessmann

widzę że za wszelką cenę zamiast przyznać się do niewiedzy (o której świadczy choćby dobieranie grzejników na m2) brniesz dalej...

ale proszę bardzo zamiast 30C zrobiłbym instalację na 40C i wtedy dobrałbym grzejnik dla twoich założeń by oddać moc 800W - 33/2600/300

a drugie pytanie to już brak podstawowej wiedzy z fizyki. O prędkości wygrzewu pomieszczenia decyduje strumień dostarczanego ciepła. Więc czy dostarczam 800W z grzejnika o temp 40C czy tez 800W ale z grzejnika o temp 75C czas wygrzewu pomieszczenia będzie identyczny.

Podlogowke bedziesz grzal 40C ???

To jest Twoja wiedza, panie konsultancie ?

Ani to zdrowe, ani ekonomiczne.

Pozbawia inwestora mozliwosci położenia drewna na podlodze.

Grzejnik na ponad 2,5 metra :) piekna ozdoba sypialni

Grzejniki dobieram na obciązenie i powierzchie, jakbys nie zauważył.

Zakladam tu kubature, jak dla 2.7m dla uproszczenie rachunkow.

Ty jak dobierasz ?

Przelicz ten kaloryfer dla 35c, bo mamy drugą dekade 21.wieku i nikt nie projektuje w nowych domach podlogówki na 40C.

Piekna reklama kompetencji pracowników Waszych salonów...

W ogole - podsuwanie komus pomyslu, zeby montowac kaloryfery, bo ktoś może zapomniec o otwartym oknie przy wietrzeniu pomieszczen jest rozbrajający :)

Edytowane przez fotohobby