Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile masz miejsca (stojący / wiszący)

ile masz wody do ugrzania (ile osób, powierzchnia domu)

czy jest podłogówka (niskotemperaturowa -kondensat)

czy masz oddzielną kotłownię (można taniej - z otwartą komora spalania)

czy chcesz duży zasobnik (oddzielny) czy mały czy może w ogóle bez zasobnika (np mały domek i 2 osoby mieszkające?)

- powierzchnia domu 200 m2 / 4 osoby

- podłogówka tylko w łazienkach

- ogrzewanie piecem gazowym + kominek z płaszczem wodnym

- oddzielna kotłownia

- brak ograniczeń gabarytowych

- dobra dostępność serwisów / okolice W-wy

No i mam do Was pytanie:

- jaką moc pieca wybrać?

- co sądzicie o Vaillant'ie? czym sugerować się przy wyborze model

- co polecacie?

Wstępnie nastawiamy się na piec 1-funkcyjny z zasobnikiem cwu.

Zapotrzebowanie na cieplo z projektu to 12,5 Kw + 1 Kw na CWU. A jak bedzie np. przy -20 stopni?? Czy piec sie bedzie wyrabial?

Jezeli nie bedzie się wyrabiał to wystarczy w jednym pomieszczeniu skręcić kaloryfer (dowolnym) wtedy inne dostaną więcej ciepła.

A te kilka dni w roku można przerzyć przy mniejszym komforcie ale za to z oszczędniejszym piecem.

• 3 weeks później...

Poradźcie i mnie, proooszę!

Coś mi "mignęło" tutaj narzekanie na Viessmanna.... mógłby ktoś mi powiedzieć dlaczego?

Generalnie wybieram kocioł jednofunkcyjny, wiszący, z zamkniętą komorą spalania, z zasobnikiem.... i wybieram pomiędzy:

- brotje energy top

- saunier duval thermaclassic

- vaillant turbo tec VI plus - choć ten najmniej mnie zachęca, bo najdroższy z tych co podaję...

- viessmann vitopend 100

Mam na nie dosyć dobre ceny... i nie wiem który kupić... Najbardziej właśnie cenowo kusi mnie viessmann....

Co o nich myślicie?

• 4 weeks później...
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, przymierzam się do kupna pieca gazowego kondensacyjnego do swojego domu 160mkw lecz nie znam się zbytnio w tym temacie i proszę o porady jakiego typu piece możecie polecić, piec ten chciałbym również wykorzystać do ogrzewania podłogowego.Dziękuję za porady.

• 2 weeks później...
Witam. Jeżeli chodzi o więcej informacji to wygląda następująco: domek o powierzchni 150m +30 m garaż, rodzina 4 osobowa, 2 łazienki, ogrzewanie podłogowe w kuchni i salonie. Jestem na etapie wyboru pieca do swojej kotłowni i mam taki dylemat, gdyż każdy przedstawiciel chwali swoje, dlatego postanowiłem zasięgnąć waszych opinii jaki kocioł byłby najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku? Zastanawiam się nad VIESSMANEM, VAILLANTEM oraz IMMERGASEM, myślę że najlepsze rozwiązanie to piec jednofunkcyjny z zasobnikiem wody min 120l ewentualnie z automatyka pogodową. Kolejna rzecz jaka mnie czeka to wkład kominowy i oczywiście tu tez mam problem jaki kupić, komin o długości 8,5mb. Proszę o porady co jest dobre no i w miarę w rozsądnej cenie. Dziękuję z góry za wszelkie porady.Pozdrawiam

O malo co nie wybralem Immergasa,slyszalem,ze to bardzo ciekawy piec z pelnym sterowaniem w sobie.Ostatecznie wybralem Broetje po praktycznej i rzetelnej ocenie i opini, kogos,kto uzytkuje go od 2-3 lat.Kociol podobno wart uwagi -Immergas Zeus.Dla mnie ciut nizsza cena za kotlownie wziela gore i jednak sterowanie kominkiem z pw manualne,podlaczenie go do ups'a a nie zdanie sie totalne na automatyke.Na razie swojego kotla az tak rzetelnej oceny nie mam,wiec nie powiem,ze zaluje Broetje-to znany i wiarygodny producent.

Dzięki za podpowiedzi. Dla mnie cena kotłowni też ma duże znaczenie i dlatego z w/w 3 firm, polecono mi kocioł Immergasa VICTRIX PLUS, ale nadal jestem w rozterce i nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem a zarazem ekonomicznym i najbardziej sensownym.

Sprawdź jak jest z serwisem na Twoim terenie.

Kotły za danej półki cenowej i tak będę podobnej jakości.

Ale kocioł kondensacyjny trzeba serwisować co rok. Po dwóch latach nieczyszczenia jego wydajność spada o 30 % i przestaje być kondensatem.

Więc sprawdź ilu serwisantów danej firmy jest na Twoim terenie....

Jak na taką małą powierzchnię to może warto przemyśleć, czy nie lepiej kupić "zwykły" kocioł, kondensat może nigdy się nie zwrócić.

Pozwolę sobie nie zgodzić się:

Załóżmy dom o powierzchni 256m^2, kubatury 746m^3 (ściana zew. pustak MAX220 + styr.12cm, dach 14cm wełny, reku, II stefa Polski) - zapotrzebowanie na moc wynosi 11,1kW (bez reku 14,1kW).

1. Montując duży kocioł kondensacyjny o mocy np. 7,3-21,8kW sprawiamy, że dolna moc kotła pokrywa się z zapotrzebowaniem budynku przy temp.zew. -6stC (7,2kW). Przy wyższych temp. kocioł często taktuje ponieważ nie może zejść niżej z mocą, a każde uruchomienie zaczyna z mocą maksymalną by po pewnym czasie dostosować moc do potrzeb.

2. Montujemy kocioł kondensacyjny małej mocy np. 2,9-11,6kW sprawiamy, że dolna moc kotła pokrywa się z zapotrzebowaniem budynku przy temp.zew. 10stC (2,9kW). Kocioł trochę inny, każde uruchomienie zaczyna z mocą minimalną by po pewnym czasie dostosować moc do aktualnych potrzeb. Układ kominowy możemy zastosować krótki, wyrzut za ścianę - moc kotła poniżej 21kW.

3. Montujemy kocioł z zamkniętą komorą spalania, moc np. 10-24kW różnica sprawności tego kotła a kondensacyjnego, przy temp wody 70-75stC wynosi 15,2%. Przy -15stC zapotrzebowanie domu wynosi 10,1kW.

te rozważania prawie są prawdziwe.... tylko że kocioł dobierasz nie tylko do CO ale też do CWU.

Na CO ustawia się kocioł w/g parametrów domu.

Ne tylko jego moc ma znacznie ale też automatyka.....

Dobór kotła też jest zależny od domu.... można zastosować kondensat do małego domu ale trzeba dobrze zrobić obwód.

1. Montując duży kocioł kondensacyjny o mocy np. 7,3-21,8kW sprawiamy, że dolna moc kotła pokrywa się z zapotrzebowaniem budynku przy temp.zew. -6stC (7,2kW). Przy wyższych temp. kocioł często taktuje ponieważ nie może zejść niżej z mocą, a każde uruchomienie zaczyna z mocą maksymalną by po pewnym czasie dostosować moc do potrzeb.

Ja mam vitopenda 100 o mocy 10-24kW, cala zimę miałem ustawione na kotle 60*C. Za 7 miesięcy na samo grzanie zużyłem 1130m3 gazu. Dom 185m2 pow. użytkowej. Stara technologia, czyli pustak max + 5cm styropianu + cegła modularna, ściana 0,4, a więc żadna rewelacja. Okna Włoszczowa 10 letnie, szyba k=2,2. Biorąc 15% wyższą sprawność kondensata (w co wątpię) rocznie zaoszczędziłbym 250zł. Biorąc pod uwagę, że koszt przeglądu kondensata to 300zł netto (tak wyczytałem w innym wątku, z jakąś tam uszczelką grafitową), gdzie ja za przegląd płaciłem u autoryzowanego serwisanta 100zl brutto z dojazdem, to już na przeglądach ta różnica w eksploatacji wychodzi na zero. :-)

Ja mogę zainwestować w coś, co mi przyniesie zysk maksymalnie po 2 latach. Np. instalacja gazowa w samochodzie zwróciła mi się po roku, a teraz po 4 latach jestem jakieś 6 tys. zł do przodu i to uważam za dobrą inwestycję. :-)

ja za :wink: lozylem WOLFa kondensat 24 kw taka lodowka z zasobnikiem wbudowanym 90 ltr,ciekawa rzecza jest to ze wody masz tyle gotowej do uzycia co z zasobnikiem 160 ltr poczytaj sobie na ich stronie.serwis to koszt 120 pln wiec nie tragedia ja jestem zadowolony mam podpiety pod niego kominek z plaszczem makroterm 24 kw obsluguje podlogowe i co,cwu przemysl sobie acha ceny kondesatow poszly do gory tzn vaillant.viesmman wolf podnosi w czerwcu pozdrawiam

Jak już to kocioł nie piec. :-)

Jak na taką małą powierzchnię to może warto przemyśleć, czy nie lepiej kupić "zwykły" kocioł, kondensat może nigdy się nie zwrócić. To tak jak kupowanie diesela przy przebiegu rocznym 10 tys. km. :-)

Do kondensata nie musi budować komina wystarczy rura spalinowo powietrzna przez ścianę. Koszt komina się wraca.