Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja jako gadżeciarz zapytam, jaki kocioł 1-funkcyjny - UWAGA! z możliwością sterowania poprzez SMARTFONA (kondensat) polecicie na domek ok. 120m2). Dom dobrze ocieplony, zależy mi na kotle bez "plastików", na długie lata, oszczędnego i .... no właśnie - może aktualnie są jakieś promocje na średnią/wyższą półkę?

Witaj, a co powiesz o kotłach firmy Viessmann - rodzina kotłów Vitodens? Np Vitodens 100-W, Vitodens 200-W?

Polecam zapoznać się z możliwościami naszej aplikacji ViCare - szczegóły TUTAJ

Warto wiedzieć, że z aplikacją ViCare a otrzymasz dodatkowy rok gwarancji gratis! W przypadku kotłów kondensacyjnych - dotyczy tych, którzy posiadają kocioł Vitodens 2xx-W

Co zyskujesz:

- 1 rok gwarancji gratis!

- zdalny nadzór nad instalacją przez Serwis Fabryczny

- szybki czas reakcji w przypadku wystąpienia usterki

- obsługę techniczną Producenta

- gwarancję stosowania oryginalnych części zamiennych

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy jest możliwość sterowania tym piecem zdalnie via sieć wifi (np. poprzez smartfona)?

Kotłem Vitodens z serii 2xx można sterować zdalnie za pomocą aplikacji na smartfony/tablety z systemami Android lub iOs. Moduł komunikacyjny jest w cenie (kotła Vitodens 2xx). Dodatkowo istnieje możliwość wyboru firmy serwisowej która dzięki swojej aplikację będzie miała wgląd w status twojego kotła (informacje o konieczności wykonania przeglądu czy też o usterce)

Witam, koledzy potrzebuję pomocy.

przymierzam się do zakupu projektu domu, jednak aktualnie rozmyślam nad kwestią ogrzewania, bo od tego będzie zależało czy w domu będzie kotłownia czy nie.

Zatem pytanie, czy jest możliwość instalacji kotła kondensacyjnego, dwu funkcyjnego w tej łazience na środku (8,6 m2)

Oryginalny.jpg

Rozumiem, że w takim przypadku należałoby w projekcie zrobić komin nad łazienką?

Pozdrawiam

W tej na środku to raczej tak, komina nie unikniesz, ale możesz np nie robić drzwi do spiżarni i tam wstawić kociołek 2-funkcyjny i zrobić wylot ścienny. Ewentualnie pomieszczenie narożne po prawej - tam masz komin narysowany, możesz dodać jeden kanał lub też zrobić wylot ścienny na zewnątrz.

Chociaż wygląda, że i tak jest tam komin (było by nieprawidłowo bez niego - chyba że planujesz went. mechaniczną) - masz w ścianie obok WC wstawiony kanał wentylacyjny - więc wystarczy dodać drugi i wstawić w niego rurę systemową do kotła.

Edytowane przez przemo1

W tej na środku to raczej tak, komina nie unikniesz, ale możesz np nie robić drzwi do spiżarni i tam wstawić kociołek 2-funkcyjny i zrobić wylot ścienny. Ewentualnie pomieszczenie narożne po prawej - tam masz komin narysowany, możesz dodać jeden kanał lub też zrobić wylot ścienny na zewnątrz.

Chociaż wygląda, że i tak jest tam komin (było by nieprawidłowo bez niego - chyba że planujesz went. mechaniczną) - masz w ścianie obok WC wstawiony kanał wentylacyjny - więc wystarczy dodać drugi i wstawić w niego rurę systemową do kotła.

Tak, planuję wentylację mechaniczną. kocioł musi być w tej łazience a dach jest czterospadowy więc środek wychodzi dokładnie na środku łazienki. Trochę dziwnie komin na środku dachu.. Jak to ogarnąć? ;)

Witam, koledzy potrzebuję pomocy.

przymierzam się do zakupu projektu domu, jednak aktualnie rozmyślam nad kwestią ogrzewania, bo od tego będzie zależało czy w domu będzie kotłownia czy nie.

Zatem pytanie, czy jest możliwość instalacji kotła kondensacyjnego, dwu funkcyjnego w tej łazience na środku (8,6 m2)

[ATTACH=CONFIG]397720[/ATTACH]

Rozumiem, że w takim przypadku należałoby w projekcie zrobić komin nad łazienką?

Pozdrawiam

Witam,

W Pana projekcie przy wykorzystaniu kotła gazowego będzie wymagana budowa komina przy łazience. Nie ma innej możliwości poprowadzenia przewodu spalinowego. Alternatywą dla kotła gazowego, która pozwoli na całkowite pominięcie budowy komina spalinowego jest zastosowanie pompy ciepła. Czy rozważał Pan takie rozwiązanie?

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam

Potrzebuję pieca jednofunkcyjnego ze zbiornikiem do domu z lat 60, 160m2 i 6 osób, na www ciepło właściwe wyszło że powinien mieć powyżej 13 KW.

Instalatorzy jak i sprzedawcy proponują mi 24kW. Oczywiście co instalator to inny piec poleca.

Co wybrać:

Ariston Clas One System

Ariston Genius One System

De Dietrich MCR3

Jakiś Buderus

i jeszcze te o których są bardzo różne opinie, niektórzy bardzo chwalą, a inni mówią że się psują Termet.

Ariston mają fajny zakres mocy ten clas 1:7 a genius 1:10

Termet ponoć najtańszy w naprawach.

De Dietrich startuje od mocy 6,1 i boję się że przy takiej pogodzie jak teraz czyli ok +10C ta będzie problemem

Chyba że coś innego polecacie, czekam na sugestie.

Weź taki, który startuje od niskiej mocy, będzie oszczędniejszy. To, że ma 24 kW mocy maksymalnej, to się nie przejmuj. Z Twoich propozycji brałbym albo Ariston Genus (dużo lepszy niż Clas) albo Termet EcoCondens Gold. Dorzuciłbym jeszcze Immergas Victrix'a . Popatrz, których serwisantów masz w okolicy, żebyś nie musiał go ściągać 50km.

WItam kupiłem mieszkanie w kamienicy do remontu od podstaw, kamienica będzie ocieplana w przyszłym roku. Metraż to 70 m2. W mieszkaniu będę 2 osoby dorosłe i dziecko 1.5 roku. Okna 3 szybowe zamówione. Chciałbym kupić piec dwufunkcyjny. Zastanawiam się na tymi trzeba modelami. Który będzie optymalny??

1.Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 25

2.Junkers Cerapur Compact ZWB 24-1DE

3.IMMERGAS VICTRIX 24 TT 2 ERP

Patrz pod kątem serwisu w sąsiedztwie. Termet będzie miał prawdopodobnie najtańsze części.

Ale gwarancja 5 letnia chyba obejmuje wymiane części w ciągu okresu gwarancyjnego? Zalezy mi aby piec był cichy o trochę naczytałem się o Termecie ze niektóre modele bucza z tej serii, zależy jak się trafii

WItam kupiłem mieszkanie w kamienicy do remontu od podstaw, kamienica będzie ocieplana w przyszłym roku. Metraż to 70 m2. W mieszkaniu będę 2 osoby dorosłe i dziecko 1.5 roku. Okna 3 szybowe zamówione. Chciałbym kupić piec dwufunkcyjny. Zastanawiam się na tymi trzeba modelami. Który będzie optymalny??

1.Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 25

2.Junkers Cerapur Compact ZWB 24-1DE

3.IMMERGAS VICTRIX 24 TT 2 ERP

Witam, a szukałeś może wśród rodziny kotłów kondensacyjnych Vitodens firmy Viessmann?

Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą. Co do serwisu - sprawdź naszą ofertę na serwis 24!

Mogę Ci jakoś pomóc? W razie pytań jestem do dyspozycji!

Witam. Potrzebuję porady w kwestii doboru kotła. Dom parter + poddasze. Pow użytkowa ok 150-160m, 100% podłogówka pow podłóg grzanych ok 200m.

Podłogówka podzielona na 2 kondygnacje na osobnych rozdzielaczach 12 sekcji dół, 10 sekcji góra.

Jaki kocioł +zasobnik cwu bedzie najlepszy dla mojego systemu. Jakie sterowanie będzie najrozsądniejsze.

Czy zasobnik warstwowy czy z wężownicą?

Odprowadzenie spalin przez scianę, więc kocioł nie może mieć więcej niż 21kW.

Witam. Potrzebuję porady w kwestii doboru kotła. Dom parter + poddasze. Pow użytkowa ok 150-160m, 100% podłogówka pow podłóg grzanych ok 200m.

Podłogówka podzielona na 2 kondygnacje na osobnych rozdzielaczach 12 sekcji dół, 10 sekcji góra.

Jaki kocioł +zasobnik cwu bedzie najlepszy dla mojego systemu. Jakie sterowanie będzie najrozsądniejsze.

Czy zasobnik warstwowy czy z wężownicą?

Odprowadzenie spalin przez scianę, więc kocioł nie może mieć więcej niż 21kW.

Do prawidłowego doboru kotła potrzebna jest wiedza o zapotrzebowaniu Twojego budynku na energię - posiadasz, zlecałeś coś takiego (OZC, świadectwo energetyczne)?

Jaki to budynek (nowy/stary) jaka izolacja, itp - bez tego nie dostaniesz dobrej porady w temacie mocy (poza taką, żebyś wybierał w kotłach z jak najniższą mocą minimalną, czyli aktualnie ok 2 kW). Jeśli nie masz lepszych danych, to przynajmniej podaj wynik ze strony Ciepło Właściwe.

Jeśli masz miejsce, to wstaw 1-funkcyjny ze zbiornikiem, jeśli ciasno to szukaj warstwowego.

Ale gwarancja 5 letnia chyba obejmuje wymiane części w ciągu okresu gwarancyjnego? Zalezy mi aby piec był cichy o trochę naczytałem się o Termecie ze niektóre modele bucza z tej serii, zależy jak się trafii

Pewnie, że obejmuje. Montowałem kilka i nie było problemów. Najgłośniejszy był chyba Silver, ale był też absolutnie najtańszy.

Do prawidłowego doboru kotła potrzebna jest wiedza o zapotrzebowaniu Twojego budynku na energię - posiadasz, zlecałeś coś takiego (OZC, świadectwo energetyczne)?

Jaki to budynek (nowy/stary) jaka izolacja, itp - bez tego nie dostaniesz dobrej porady w temacie mocy (poza taką, żebyś wybierał w kotłach z jak najniższą mocą minimalną, czyli aktualnie ok 2 kW). Jeśli nie masz lepszych danych, to przynajmniej podaj wynik ze strony Ciepło Właściwe.

Jeśli masz miejsce, to wstaw 1-funkcyjny ze zbiornikiem, jeśli ciasno to szukaj warstwowego.

Przemo,

Budynek nowy. Ocieplenie scian 15cm styro grafit 0,031. Poddasze piana pur 25cm + wełna na zabudowie/stropie 25cm. Podłoga na gruncie 15cm styro 0,033. Okna 3-szybowe o współczynnikach Uw od 0,7do 0,8.

Projektowe świadectwo energetyczne o dupę rozbić - wyliczone jest Roczne zapotrzebowanie na energię końcową dla budynku (co+cwu) 17.881kwh ale jest policzone na znacznie gorszych materiałach i z uwzględnieniem wentylacji grawitacyjnej. U mnie będzie rekuperacja.

Jest miejsce na zasobnik ale słyszałem że są warstwowe i wężownicowe. Które lepsze?