Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drodzy forumowicze, gorąca prośba o podrzucenie wokół którego kotła powinienem się rozejrzeć. Informacje nt domu:

0. nowy, w trakcie budowy, parterowy

1. 190m2 do ogrzania

2. podłogówka wszędzie + cyrkulacja ciepłej wody

3. ściany ytong24+20cm styropian na ścianach, posadzce i stropie.

4. rekuperacja

5. okna 3-szyby

6. 4 użytkowników, 2 łazienki (w tym 2 prysznice i 1 wanna), goście odświętnie

7. projektowane obciążenie cieplne 5,36kW (liczone było dla 2 osób i went grawitacyjnej)

8. miejsca w kotłowni dużo

9. możliwość podłączenia do instalacji inteligentnej mile widziana

Z góry serdecznie dziękuję

==================

EDYCJA: niech zostanie dla potomnych

Po przeczytaniu całego wątku doszedłem do wniosku: kocioł 1 funkcyjny z jak najmniejszą mocą minimalną i maksymalną 10-14kW oraz zasobnikiem około 150L. Producent taki żebym miał szybki serwis, czyli pewnie Junkers Cerapur Smart 14W.

Edytowane przez makofski

Drodzy forumowicze, gorąca prośba o podrzucenie wokół którego kotła powinienem się rozejrzeć. Informacje nt domu:

0. nowy, w trakcie budowy, parterowy

1. 190m2 do ogrzania

2. podłogówka wszędzie + cyrkulacja ciepłej wody

3. ściany ytong24+20cm styropian na ścianach, posadzce i stropie.

4. rekuperacja

5. okna 3-szyby

6. 4 użytkowników, 2 łazienki (w tym 2 prysznice i 1 wanna), goście odświętnie

7. projektowane obciążenie cieplne 5,36kW (liczone było dla 2 osób i went grawitacyjnej)

8. miejsca w kotłowni dużo

9. możliwość podłączenia do instalacji inteligentnej mile widziana

Z góry serdecznie dziękuję

==================

EDYCJA: niech zostanie dla potomnych

Po przeczytaniu całego wątku doszedłem do wniosku: kocioł 1 funkcyjny z jak najmniejszą mocą minimalną i maksymalną 10-14kW oraz zasobnikiem około 150L. Producent taki żebym miał szybki serwis, czyli pewnie Junkers Cerapur Smart 14W.

Jak kotłownia duża to wstawić centralę grzewczą ENERGY VARIO z kotłem 15kW, 1000l + 17mk najlepszych kolektorów.

Byłem dzisiaj w jednej poznańskiej firmie. Facet stwierdził że "wystarczy" mi kocioł 24kW (chyba nie załapał ironii jak się zapytałem czy 35kW też "wystarczy":no:), a co do firm i modeli to on nie będzie mi nic podpowiadał, mam sobie poczytać w internecie, wybrać, zdecydować i wrócić do niego - to się nazywa frontem do klienta :) . Po paru pytaniach typu jak działa taki kocioł, po co taka moc, dostałem zdawkowe odpowiedzi i miałem wrażenie, że przeszkadzam człowiekowi w miłym spędzeniu soboty. Tak więc więcej mu nie będę przeszkadzał bo kupie zdecydowanie gdzie indziej. Krótko mówiąc EKO-INSTAL Obornicka 229 - nie polecam. Jak ktoś zna w Poznaniu jakąś lepszą firmę, z którą można coś więcej pogadać, to poproszę o namiar.

Dzień dobry!

Mojej mamie zepsuł się właśnie piec dwufunkcyjny i ponoć jest do wyrzucenia (coś się spaliło, coś zalało, piec ma 18 lat). Ja się na tym nie znam kompletnie, ale może pomożecie, wskażecie jakiś kierunek? Do tej pory miała piec Immergas Victrix (nie wiem jaki, załączam tabliczkę znamionową). Dom, w którym mieszka, to połowa takiej typowej "kostki" z lat 70 (cegła ocieplona styropianem i obłożona sidingiem). Parter i piętro - w sumie niecałe 100 m2 (dokładnie 94 m2). Jedna łazienka, podłogówki brak. Piec wisiał na ścianie w kuchni (nie ma osobnej kotłowni). Instalacja jest wymieniona, chodzi tylko o sam piec. W domu mieszkają dwie osoby.

Serwisant wezwany na pomoc polecał dwie firmy: Termet i Fondital. Ja bardziej kojarzę Immergas, Junkers czy De Dietrich (sam korzystam z modelu MCR/II, ale w dużo większym domu). Ale jak mówię - ja się na tym nie znam zupełnie. Chcę tylko pomóc, bo mama przy farelce siedzi :-(

Także... HELP!

Victrix.jpg

Edytowane przez Chattab

Dzień dobry!

Mojej mamie zepsuł się właśnie piec dwufunkcyjny i ponoć jest do wyrzucenia (coś się spaliło, coś zalało, piec ma 18 lat). Ja się na tym nie znam kompletnie, ale może pomożecie, wskażecie jakiś kierunek? Do tej pory miała piec Immergas Victrix (nie wiem jaki, załączam tabliczkę znamionową). Dom, w którym mieszka, to połowa takiej typowej "kostki" z lat 70 (cegła ocieplona styropianem i obłożona sidingiem). Parter i piętro - w sumie niecałe 100 m2 (dokładnie 94 m2). Jedna łazienka, podłogówki brak. Piec wisiał na ścianie w kuchni (nie ma osobnej kotłowni). Instalacja jest wymieniona, chodzi tylko o sam piec. W domu mieszkają dwie osoby.

Serwisant wezwany na pomoc polecał dwie firmy: Termet i Fondital. Ja bardziej kojarzę Immergas, Junkers czy De Dietrich (sam korzystam z modelu MCR/II, ale w dużo większym domu). Ale jak mówię - ja się na tym nie znam zupełnie. Chcę tylko pomóc, bo mama przy farelce siedzi :-(

Także... HELP!

Potrzebujesz kocioł 2-funkcyjny, zatem zwracaj uwagę na wydajność CWU (Twój stary miał przepływ 10,6l/min). Z odpowiadającego Ci przedziału cenowego wybierz tego producenta, którego serwis masz w pobliżu miejsca montażu (najlepiej kilka alternatywnych). Moc maksymalna istotna jest dla CWU, minimalna dla CO w okresach przejściowych. Masz do ogrzania stary dom zapewne z nie najmniejszym zapotrzebowaniem na energię, więc nie potrzebujesz bardzo niskiej mocy minimalnej.

Witam.

Mój obecny kocioł 2f ma sporo lat, pojawiają się już konkretne problemy i dlatego mocno myślę o jego wymianie. Pracuje on w mieszkaniu 55 m2, 4 grzejniki.

Trochę już czytałem o obecnych kotłach i wiem, że w moim przypadku moc minimalna na funkcji co ma duże znaczenie.

Zaproponowano mi 2 rożne kotły 2f tj. Berettę My Smart z mocą minimalną co 2,8 KW oraz Junkersa Cerapur Smart 5C z mocą minimalną co 3,7 kW.

I teraz mam do Was pytanie, czy ta różnica w praktyce będzie na tyle istotna i odczuwalna, aby pozostałe parametry / opinie / rozwiązania tech. zeszły na plan dalszy?

Chciałbym uniknąć sytuacji, w której jeden parametr przesłoni mi inne, również istotne kwestie takie jak materiały, rozwiązania, technologie, opinie z praktyki, itp. Bo kierując się tylko mocą minimalną wybór powinien paść na Berettę, ale być może, ta różnica w mocy minimalnej w praktyce nie będzie miała większego znaczenia i w ogólnym rozrachunku okaże się, że to Junkers byłby optymalnym a być może i lepszym wyborem.

Dzień dobry!

Mojej mamie zepsuł się właśnie piec dwufunkcyjny i ponoć jest do wyrzucenia (coś się spaliło, coś zalało, piec ma 18 lat).

Także... HELP!

Witam, w tej sytuacji polecam zapoznać się z ofertą kotłów firmy Viessmann i poprosić specjalistę o dobór odpowiedniego urządzenia. Jeśli masz ochotę, to zapraszam do kontaktu niezobowiązującego ze specjalistami z listy TUTAJ, albo o wysłanie bezpłatnego zapytania ofertowego.

Masz może (lub mama) określony budżet na ten cel?

Pozdrawiam i w razie pytan pozostaję do dyspozycji!

pytanie do użytkowników vitrix 12kw tt 2 erp - rozmawiałem ostatnio z dwoma niezależnymi serwisantami i obaj odradzali ten model ze względu na budowę pieca, materiału z jakiego jest wykonany wymiennik, że się zatyka itp. Jeden mówił że max 1,5-2 lata pochodzi bez zarzutu a potem zaczynają się problemy. Rozumiem że sprzedawcy próbują wcisnąć to co im pasuje ale serwisant? Co na to użytkownicy? Byłem zdecydowany na ten piec a teraz mam wątpliwości. Proszę i info

Mam ten sam problem. Już któryś z rzędu sprzedawca oraz mój elektryk niepochlebnie się wypowiadają o w/w kotle Immergasa. Twierdzą, że to byle jaki kocioł montowany głownie przez deweloperów. Ponadto wszyscy chórem mówią, że nie da się ogrzać domu 150m2 kotłem 12kW (nikt nie zważa na to, że będą tam mieszkały tylko 3 os i jest świetnie ocieplony). Najświeższa rewelacja hydraulika - nie warto robić pogodówki przy OP w całym domu. Wystarczą 2 standardowe regulatory po jednym na każde piętro, bo kocioł mi będzie wariował:confused:. Doo jutra muszę się zdecydować na jakiś kocioł i nadal jestem w kropce. Czy Thelia Condens 18 A będzie rozsądnym wyborem?

Takie mam 2 przypadki... Normalnie załamałem się.

1/ Cena kotła na Allegro 5.150 PLN. Można rozłożyć zakup na 20 rat 0%. Super.

Ponura rzeczywistość - najtańszy ten sam kocioł u mnie w mieście 6.800 PLN, bez możliwości rozłożenia na raty...

Ciąg dalszy... kupując w internecie ŻADEN instalator w moim mieście nie podejmie się instalacji takiego kotła, bo nie kupiony u niego po zawyżonej cenie... Dobitka - autoryzowany serwisant tez nie przyjedzie odebrać takiego kotła, aby liczyła się gwarancja, bo zna się z instalatorem...

2/ Drugi wariant. Chcę kupić najnowocześniejszą wersję kotła z możliwością wydłużenia gwarancji na 5 lat. Normalnie serwis kotła to ca. 200 PLN. Za lojalkę na dłuższą gwarancję muszę zapłacić za pierwszy serwis 700 PLN, a za kolejne 550 PLN. Bez lojalki i bez wydłużonej gwarancji serwis/przegląd roczny takiego kotła 350 PLN...

Pytania:

1/ chyba sytuacja bez wyjścia? no bo gdzie i jak znajdę na miejscu instalatora i serwisanta? Czy instalator autoryzowany może odmówić odebrania kotła kupionego via internet, jeśli jest zamontowany?

2/ jaki ma sens polityka firmy via polityka serwisantów? jak dla mnie są sprzeczne ze sobą...

Czy u was też są takie patologie, jak tu wyżej opisałem?