Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A masz jakieś doświadczenie z MySmart? Parametry skłaniają do zakupu, ale czy faktycznie to dobry kocioł?

Pytam w ten sposób, bo w necie praktycznie nie znalazłem żadnych opinii na jego temat.

Witam - mam pracuje u mojej Mamy a ja na komórce swojej wiem czy wszystko jest z nim ok (czy nic nie przestawiła)

W internecie nie pisze się o kotłach z którymi nie ma problemu.

Kocioł tak naprawdę nie jest do kupienia może go montować serwis . Z tego co mówił to lepszy od exclusive green i cena. Kotły beretty do deweloperów tyle kosztują (odliczając dodatki - WiFi ,regulator bezprzewodowy, wszystkie zawory pod kocioł.obudowę ok 2000zł)

Producent informuje mnie kiedy będzie przegląd i kto przyjedzie.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

meczesiu: no właśnie o to chodzi, że pomimo kilku prób, spotkałem się z odmową instalacji urządzenia (pieca) kupionego via internet, a nie na miejscu.

Czy autoryzowany serwisant ma prawo odmówić wizyty w celu pierwszego uruchomienia pieca, aby gwarancja była ważna?

Nie możesz dac na oferii zlecenia "Zlecę usĺugę montażu kotła gazowego" ?

Serwisant łaski nie robi, musi przyjechać na pierwsze uruchomienie.

Jaka markę zamierzasz kupić ?

fotohobby: miałem Aristona i znowu chciałem Aristona, ale po takich perypetiach to mi chyba przeszło i zacznę unikać tej marki.

Nie ukrywam, że ważna jest cena, ale i oszczędności. Z drugiej strony czas życia pieca gazowego, to dziś niewiele ponad 10 lat i tutaj mam dylemat, czy wymieniając stary (10 letni) piec z otwartą komorą spalania na np. kondensata, za którego płacę ponad 2x tyle, jestem w stanie w ciągu tych 10 lat zniwelować różnicę w cenie? Poza tym wiadomo, że bodajże tylko do czerwca 2018 roku będzie można handlować kotłami starej generacji, potem wszystkie inne będą musiały spełniać wyśrubowane normy UE.

Parę stron wcześniej zadałem pytanie i szukałem odpowiedzi, jaki kocioł wybrać? Jeśli juz miałbym zapłacić więcej, to chciałbym coś, co można sterować ze smartfona i/lub z pogodówką. Nie dostałem tam jednoznacznej odpowiedzi. Myślałem o Aristonie Genius One System z modułem wifi, ale tak jak wyżej wspomniałem serwisant wybił mi go skutecznie z głowy, poprzez ujawnienie z jakimi kosztami przeglądów musiałbym się liczyć. Bez sensu to wszystko...

Edytowane przez mannix

meczesiu: no właśnie o to chodzi, że pomimo kilku prób, spotkałem się z odmową instalacji urządzenia (pieca) kupionego via internet, a nie na miejscu.

Czy autoryzowany serwisant ma prawo odmówić wizyty w celu pierwszego uruchomienia pieca, aby gwarancja była ważna?

Może zleć uruchomienie przez infolinię producenta, zamiast kontaktować się z serwisem. To raczej nie powinien być Twój problem, kto uruchomi legalnie zakupiony kocioł, zgodnie z warunkiem gwarancji.

Może zleć uruchomienie przez infolinię producenta, zamiast kontaktować się z serwisem. To raczej nie powinien być Twój problem, kto uruchomi legalnie zakupiony kocioł, zgodnie z warunkiem gwarancji.

Ale w takim wypadku zaporowa może się okazać, zgodnie z rozmową z serwisantem, odpłatność za taką usługę. Może dowalić kwotę z kosmosu.

Dziwne, wydawało mi się, że cennik takich usług jest jeden - ja do mojego kotła (ten na "V...") zawsze "zapraszałem" przez infolinię, i ceny przeglądu były takie same.

No właśnie Przemku. Też tak myślałem. Ale powiedz mi proszę, czy np. jak producent kotłów przewiduje program rozszerzonej gwarancji, to czy ceny podawane przez serwisantów, którzy dokonywać będą w ramach takiej umowy przeglądy roczne i ew. naprawy o ile wystąpią, mają swobodę prowadzenia własnej polityki cenowej? Czy też muszą stosować się do wytycznych producenta? Bo skoro serwisant odradza wchodzenie w taką przedłużoną gwarancję, poprzez podawanie klientom zaporowych cen, to albo działa na szkodę producenta, albo to producent robi klientów w przysłowiowe bambuko...?

Witam - mam pracuje u mojej Mamy a ja na komórce swojej wiem czy wszystko jest z nim ok (czy nic nie przestawiła)

W internecie nie pisze się o kotłach z którymi nie ma problemu.

Kocioł tak naprawdę nie jest do kupienia może go montować serwis . Z tego co mówił to lepszy od exclusive green i cena. Kotły beretty do deweloperów tyle kosztują (odliczając dodatki - WiFi ,regulator bezprzewodowy, wszystkie zawory pod kocioł.obudowę ok 2000zł)

Producent informuje mnie kiedy będzie przegląd i kto przyjedzie.

Rozumiem, że firma, która instalowała kocioł zgłosiła to do Producenta a on pilnuje takich rzeczy jak serwis/przeglądy. Ale na serwis przychodzi człowiek z tej firmy, która go instalowała, tak? Czy Producent był zaangażowany w wybór wykonawcy instalacji?

A możesz podać, jaką powierzchnię ogrzewa ten piec u Twojej Mamy? Pytam, bo u mnie metrów kwadratowych niewiele ( mieszkanie w bloku) i biorąc pod uwagę m.in modulację 1:10 biorę ten właśnie piec pod uwagę.

A co z gwarancją 8 lat? jakie warunki musicie spełnić dla jej faktycznego posiadania?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez Mikras

Witam!Muszę wybrać piec gazowy.Dom 80 m2, wybudowany z suporexu, docieplony 15 cm styropianem, od dachu docieplony wełną 15 cm .Do chwili obecnej ogrzewam kominkiem Maja-kratki z rozprowadzeniem grawitacyjnym , ciepła woda 50 l zbiornik na prąd,ustawienie pozycja 1, moc grzałki 1500W zupełnie wystarcza do kąpieli dla dwóch osób.Zamieszkują ten dom tylko dwie dorosłe osoby.Dół i łazienki zainstalowane ogrzewanie podłogowe.Kotłownia graniczy z łazienką i kuchnią o powierzchni 1,5 m2.Wybrać piec jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny.?Jakich mocy piec i jakich firm?Proszę o pomoc!Ewa

Witam!Muszę wybrać piec gazowy.Dom 80 m2, wybudowany z suporexu, docieplony 15 cm styropianem, od dachu docieplony wełną 15 cm .Do chwili obecnej ogrzewam kominkiem Maja-kratki z rozprowadzeniem grawitacyjnym , ciepła woda 50 l zbiornik na prąd,ustawienie pozycja 1, moc grzałki 1500W zupełnie wystarcza do kąpieli dla dwóch osób.Zamieszkują ten dom tylko dwie dorosłe osoby.Dół i łazienki zainstalowane ogrzewanie podłogowe.Kotłownia graniczy z łazienką i kuchnią o powierzchni 1,5 m2.Wybrać piec jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny.?Jakich mocy piec i jakich firm?Proszę o pomoc!Ewa

Rozumiem, że firma, która instalowała kocioł zgłosiła to do Producenta a on pilnuje takich rzeczy jak serwis/przeglądy. Ale na serwis przychodzi człowiek z tej firmy, która go instalowała, tak? Czy Producent był zaangażowany w wybór wykonawcy instalacji?

A możesz podać, jaką powierzchnię ogrzewa ten piec u Twojej Mamy? Pytam, bo u mnie metrów kwadratowych niewiele ( mieszkanie w bloku) i biorąc pod uwagę m.in modulację 1:10 biorę ten właśnie piec pod uwagę.

A co z gwarancją 8 lat? jakie warunki musicie spełnić dla jej faktycznego posiadania?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Witam montował tz wymieniał kocioł stary termeta na MySmarta Serwisant Beretty on na pewno zgłosił kocioł ale ja musiałem też wysłać kwit z książki do Torunia (producenta) ze on mi go zamontował i to było przyznanie 8 letniej gwarancji. Po 11 miesiącach dostałem pismo z Beretty , że do podanej w piśmie daty skontaktuje się ze mną serwis i faktycznie był ten co mi montował - w tym piśmie była podana górna kwota którą możne skasować wziął z fakturą 5 dych mniej.

Kocioł grzeje ok 90m2 jedna łazienka prysznic ale kąpią się 3 osoby a temperatura kuchnia 20, sypialnia 20stopni, pokój 18 , duży pokój 22,4 , łazienka 26 korytarz 19stopni , w dużym pokoju stoi regulator obniżenie nocne o 0,6stopnia Grzejniki żeliwne w łazience mocna drabinka zehnder dziś jest u nas 3 stopnie kocioł idzie na 39st. tem wew. pokazuje 22,4.

Ps, Na zgłoszenie miałem pół roku zgłosiłem (wysłałem) po tygodniu.

W Poznaniu i okolicy jest sporo serwisantów i instalatorów tej firmy wystarczy podzwonić i popytać wycenę mi zrobił nie na tym kotle tylko ale wybrałem ten.

Edytowane przez kaju

Witaj!

Masz jakieś wyliczenia odnośnie Twojego budynku? Zapotrzebowanie na moc grzewczą? Charakterystykę energetyczną?

Wtedy będzie można dobrać moc urządzenia...

Dom jest już eksploatowany tak? Kiedy został wybudowany?

Dom został wybudowany w 2016 roku, mieszkam w nim od kwietnia 2017.Zima 2016/2017 wykańczałam, grzałam tylko kominkiem.Nic nie wiem na temat charakterystyki energetycznej-czy w projekcie jest ?

Charakterystyka energetyczna budynku jest najmniej wiarygodnym opracowaniem wchodzącym w skład komletnego projektu. Niestety jest ona zwykle wyknywana tak aby było mozliwe uzyskanie PNB i nic wiecej. Nikt tego nie weryfikuje, kazano dodac, to architekci dodają, a ze dane są brane z sufitu to inna sprawa.

Witam

Proszę o poradę jaki kocioł zainstalować w moim przypadku:

Dom parterowy 132m2 uzytkowej, 100% podłogówka + 2 drabinki w lazienkach. + garaż w bryle 27m2 - kaloryfer + kotłownia 11m2

Dom dobrze ocieplony ,15 podłoga ,20 sciany, 30 strop.

Jakiej mocy i jaki kociol jednofunkcyjny zainstalować w miare rozsądnych pieniądzach który nie bedzie awaryjny na przestrzeni lat.

Do kotła planuje zasobnik CWU 200L.

Instalator proponuje kocioł VAILLANT VC 206/5-5 z zasobnikiem wody VIH R 200 + sprzegło hydrauliczne jendnak po przeczytaniu opini o awaryjności tego kotła mocno sie zastanawiam a cena nie jest mała.

Co byście państwo polecali oraz czy sprzegło jest napewno konieczne?

Pozdrawiam

Edytowane przez marcuso86