Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom został wybudowany w 2016 roku, mieszkam w nim od kwietnia 2017.Zima 2016/2017 wykańczałam, grzałam tylko kominkiem.Nic nie wiem na temat charakterystyki energetycznej-czy w projekcie jest ?

Witam, dalej wiemy niewiele.... nastawiasz się tylko na gaz? Masz ogrzewanie podłogowe czy grzejniki?

Masz określony budżet?

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o pomoc w wyborze kotła do domu z poddaszem użytkowym: powierzchnia 130m2, ściana porotherm 24 + 20 styropian grafit 0,032, podłoga styropian 21cm, dach piana 25cm, wentylacja mechaniczna + GWC żwirowe, drzwi drewniane ciepły montaż, okna 3szybowe vetrex 90+ ciepły montaż, bryła budynku prosta, dach dwuspadowy, ogrzewanie podłogowe w całym domu bez żadnego grzejnika, dwa rozdzielacze: dół 8 pętli, góra 6 pętli około 1100m rury. Na ciepło właściwe wyszło: 3,7kW maksymalna moc grzewcza + 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU.

Moje typy kotłów (sugerowałem się mocą minimalną) – kolejność przypadkowa, ceny samych kotłów z ceneo:

Kocioł Ariston Alteas ONE NET 24 - 2,6-23,6 kW: 5500zł

Junkers Cerapur Smart ZSB 14-5C / 2,0-14,0kW: 4400zł

Buderus Logamax plus GB062-14V2 / 2-15,2 kW: 4200zł

Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP / 1,9-12 kW: 3800zł

Viessmann VITODENS 200-W / 1,9 - 19,0 kW: 8700zł

Vaillant VC ecoTEC exclusive VC 256/5-7 / 1,9-21,6 kW: 7500zł

WOLF CGB-2 14 / 1,8 – 14 kW: 6700zł

Proszę o pomoc w wyborze kotła do domu z poddaszem użytkowym: powierzchnia 130m2, ściana porotherm 24 + 20 styropian grafit 0,032, podłoga styropian 21cm, dach piana 25cm, wentylacja mechaniczna + GWC żwirowe, drzwi drewniane ciepły montaż, okna 3szybowe vetrex 90+ ciepły montaż, bryła budynku prosta, dach dwuspadowy, ogrzewanie podłogowe w całym domu bez żadnego grzejnika, dwa rozdzielacze: dół 8 pętli, góra 6 pętli około 1100m rury. Na ciepło właściwe wyszło: 3,7kW maksymalna moc grzewcza + 4kW dodatkowa moc potrzebna do grzania CWU.

Moje typy kotłów (sugerowałem się mocą minimalną) – kolejność przypadkowa, ceny samych kotłów z ceneo:

Kocioł Ariston Alteas ONE NET 24 - 2,6-23,6 kW: 5500zł

Junkers Cerapur Smart ZSB 14-5C / 2,0-14,0kW: 4400zł

Buderus Logamax plus GB062-14V2 / 2-15,2 kW: 4200zł

Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP / 1,9-12 kW: 3800zł

Viessmann VITODENS 200-W / 1,9 - 19,0 kW: 8700zł

Vaillant VC ecoTEC exclusive VC 256/5-7 / 1,9-21,6 kW: 7500zł

WOLF CGB-2 14 / 1,8 – 14 kW: 6700zł

Brałbym któryś z tych tańszych, każdy będzie dobry. Przy Buderusie kłopotliwe mogą być kody dla serwisantów, jeśli sam chciałbym przestawić bardziej zaawansowane funkcje w kotle. Popatrz też na dostępność serwisu, fajnie jeśli będzie więcej niż 1 serwisant. Serwisy liczą sobie za dojazd, więc zwróć uwagę na odległość. Z Vaillanta masz jeszcze model 146/5. Nie ma sensu dopłacać do firm na literę V czy W.

Witam

Proszę o poradę jaki kocioł zainstalować w moim przypadku:

Dom parterowy 132m2 uzytkowej, 100% podłogówka + 2 drabinki w lazienkach. + garaż w bryle 27m2 - kaloryfer + kotłownia 11m2

Dom dobrze ocieplony ,15 podłoga ,20 sciany, 30 strop.

Jakiej mocy i jaki kociol jednofunkcyjny zainstalować w miare rozsądnych pieniądzach który nie bedzie awaryjny na przestrzeni lat.

Do kotła planuje zasobnik CWU 200L.

Instalator proponuje kocioł VAILLANT VC 206/5-5 z zasobnikiem wody VIH R 200 + sprzegło hydrauliczne jendnak po przeczytaniu opini o awaryjności tego kotła mocno sie zastanawiam a cena nie jest mała.

Co byście państwo polecali oraz czy sprzegło jest napewno konieczne?

O tym czy sprzęgło jest konieczne powinien zdecydować instalator na podstawie projektu lub własnego doświadczenia. Ja bym chyba prędzej wybierał kocioł z mocną pompą np. Immergas Victrix. Trzeba popatrzeć w dane techniczne.

Witam Proszę o poradę jaki kocioł zainstalować w moim przypadku: Dom parterowy 132m2 uzytkowej, 100% podłogówka + 2 drabinki w lazienkach. + garaż w bryle 27m2 - kaloryfer + kotłownia 11m2. Dom dobrze ocieplony ,15 podłoga ,20 sciany, 30 strop.

Nie jestem instalatoram i sam zdobywałem podpowiedzi tu na forum i dziekuje wszystkim co mi pomagali. Do takiego domku jak vaillanta to wybrał bym VAILLANT VC 146/5-5 Który w zupełności ci moim zdaniem wystarczy. Ale tak naprawde Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP / 1,9-12 kW, bo diabeł nie traki straszy jak go malują. Ja sprzęgła bym nie montował chyb a że chcesz mieć rozbudowaną automatyke co kosztuje a finalnie wątpie by dawało to takie oszczędności by to kupować , póżniej ew. wymieniać co się spryczy . Ja mam troszki większy domek ale z poddaszem i miał iść włąśnie victrix 12 2 rozdzielacze z pompami i 2 drabinki z garażem ( kaloryfer ) podpięte bezpośrednio z pieca i sterownik pokojowy. Takie rozwiązanie mi tu podpowiedziano proste i funkcjonalne jeśłi chcesz utrzymywać temperature podobną w każdym pomieszczeniu, bo lekką korekte możesz sobie zrobić na rotometrze sam.

Nie jestem instalatoram i sam zdobywałem podpowiedzi tu na forum i dziekuje wszystkim co mi pomagali. Do takiego domku jak vaillanta to wybrał bym VAILLANT VC 146/5-5 Który w zupełności ci moim zdaniem wystarczy. Ale tak naprawde Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP / 1,9-12 kW, bo diabeł nie traki straszy jak go malują. Ja sprzęgła bym nie montował chyb a że chcesz mieć rozbudowaną automatyke co kosztuje a finalnie wątpie by dawało to takie oszczędności by to kupować , póżniej ew. wymieniać co się spryczy . Ja mam troszki większy domek ale z poddaszem i miał iść włąśnie victrix 12 2 rozdzielacze z pompami i 2 drabinki z garażem ( kaloryfer ) podpięte bezpośrednio z pieca i sterownik pokojowy. Takie rozwiązanie mi tu podpowiedziano proste i funkcjonalne jeśłi chcesz utrzymywać temperature podobną w każdym pomieszczeniu, bo lekką korekte możesz sobie zrobić na rotometrze sam.

I właśnie czytając forum chyba na taki kocioł sie zdecyduje (VICTRIX 12 X TT 2 ErP) z zasobnikiem wody 160L. Chciałbym spróbować podpiąć to tylko na pompie z pieca bez żadnych mieszalników i dodatkowych pomp jak mi tutaj polecano. Mam jeszcze jedno może i głupie pytanie ale nigdy nie użytkowałem kotła gazowego - a mianowicie w kotle na ekogroszek zasobnik cwu grzeje sie tą samą temp wody co idzie na CO.Grzeje CWU do zadanej temp następnie odłącza pompkę CWU. Jak to jest w kotle gazowym kondensacyjnym jeśli ustawie CO na 35st (100% podłogówka bez mieszalników) a CWU 50 to gdy kocioł bedzie grzał CWU bedzie odcinał obieg na CO i włączy go dopiero gdy temp wody grzewczej w piecu spadnie do 35st????

Edytowane przez marcuso86

Mam jeszcze jedno może i głupie pytanie ale nigdy nie użytkowałem kotła gazowego - a mianowicie w kotle na ekogroszek zasobnik cwu grzeje sie tą samą temp wody co idzie na CO.Grzeje CWU do zadanej temp następnie odłącza pompkę CWU. Jak to jest w kotle gazowym kondensacyjnym jeśli ustawie CO na 35st (100% podłogówka bez mieszalników) a CWU 50 to gdy kocioł bedzie grzał CWU bedzie odcinał obieg na CO i włączy go dopiero gdy temp wody grzewczej w piecu spadnie do 35st????

VICTRIX 12 X TT 2 ErP jest kotłem jednofunkcyjnym, czyli grzeje CO wg krzywej grzewczej lub ustawionej temperatury (jeśli nie ma masz zewnętrznego termistora) lub CWU przełączając wewnątrz kotła zawór. Grzanie zasobnika CWU odbywa się na tyle szybko, że niespecjalnie na grzejnikach czuć spadek temperatury. Ja mam zasobnik 100l i dla czterech osób w zupełności wystarczy. Jeśli nie masz innych źródeł ciepła jak kominek z płaszczem lub solary zastanawiałbym się czy na pewno potrzebny jest większy zasobnik na CWU.

Edytowane przez daro.s

Chyba wiem o co ci chodzi ale jak napisano powyżej jest to piec jednofunkcyjny i grzeje wodę która jest podawana na krany i kaloryfery. Jeśli ustawisz wode użytkową na 50stp to podgrzewa wode w zasobniku do takiej temperatury. Jeśli ustawisz tak temperature kiedy cię nie ma w domu że piec nie będzie potrzebował nią podgrzewać kaloryfery i nie będziesz jej zabierał do kranów to rzadko bardzo się będzie włanczał by ja dogrzewać. Ale jeśli będziesz używał do kranów to wtedy instalacja dobije zimną wode co spowoduje schładzanie wody w zasobniku.

Nie do końca o to mi chodzi.

Jeszcze raz:

Temp CWU na kotle ustawiam na 50 st - na tyle kocioł ma mi podgrzać wode urzytkową

Temp CO z racji że mam tylko podłogówke, na kotle ustawiam 35 st.

Jak kocioł zagrzeje mi CWU do 50 st jeśli jego woda grzewcza ma temperature 35 st?

Pytam jako laik bo nigdy nie uzytkowałem kotła gazowego tylko zawsze na ekogroszek -a tam CO jest w okolicach 55-60 st a CWU grzeje do 50 st wiec mniej niż woda grzewcza kotła.

Mam nadzieje że ktoś mnie rozumie :)

Proszę o pomoc wymiana kotła plus przeróbki instalacji mogę tu pytać jeśli dodatkowo chcę instalować solary czy w różnych działach po trochę. ...

Jakie dane potrzebne a może ktoś chce złożyć c ofertę na terenie Warszawy

Witaj,

zapraszam do kontaktu na priv. Napisz kilka słów o stanie instalacji, o budynku, o twoich preferencjach.

Do doboru kotła i tak konieczna będzie konsultacja indywidualna dlatego chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące urządzeń, być może zainteresuje Cię któryś produkt z rodziny firmy Viessmann - mamy w ofercie zarówno kotły gazowe jak i kolektory słoneczne - z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Polecam moderwano

Pozdrawiam i czekam na ewentualne pytania!

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

• 3 weeks później...

Witam. Staje przed obliczem remontu domu. Jestem laikiem, ale staram się pogłębiać wiedzę w internecie, żeby wiedzieć co będzie mi proponował fachowiec od ogrzewania jeżeli takiego znajdę. Potrzebuję dobrać piec do domu 124m2 (ewentualnie 115m2 bo nie wiem czy oranżeria będzie ogrzewana).

- Poniemiecki dom 2 piętrowy 1900r. bez ocieplenia (moje mieszkanie na parterze),

- Od dołu będzie firma więc będzie grzane, u góry sąsiad też grzeje.

- Ściana 55cm cegła+kilka centymetrów jakiejś zacierki,

- Wentylacja grawitacyjna

- Planowane ocieplenie za kilka lat.

- Okna będą wymieniane prawdopodobnie na 3 szybowe.

- Ogrzewanie jeżeli się da tylko podłogowe bez grzejników, a jeżeli nie to same grzejniki.

Teraz napiszę co ja bym wybrał na podstawie wiadomości z internetu jakie przeczytałem.

- Piec kondensacyjny jednofunkcyjny z możliwie niskim zakresem KW np. od 3 czy 5KW do 14KW lub18KW + zasobnik c.w.u. 150l warstwowy (2 dorosłych + 1 dziecko, ale w niedalekiej przyszłości będzie drugie).

Czy to optymalne rozwiązanie?

Chciałbym prosty piec firmy, której części zamienne są w rozsądnych cenach. Który nie ma rozwiązań kosztownych w naprawie (np. są piece, których się nie da wyczyścić, albo części w piecach wytrzymują po 2-3 lata a wymiana kosztuje 1/3 wartości kotła.)

Czy ktoś w ogóle jest w stanie orientacyjnie wycenić takie przedsięwzięcie razem z robocizną? Jeżeli jest taka możliwość to razem z podłogówką.

Pytanie jeszcze takie, czy jeżeli kotłownia jak to kotłownia jest na dole to czy w piecu będzie siadać pompa jak będzie musiał pompować ciepłą wodę ciągle do góry? A może lepiej do miejsc gdzie są małe pobory wody czyli zlew w łazience i kuchni podłączyć pod przepływowe podgrzewacze wody i nie męczyć piec/zasobnika?

Łazienki prawdopodobnie dwie, ale jedna na codzienne prysznice, a druga z wanną do kąpieli raz w tygodniu. Największy ćwiek mam z piecem bo wiadomo każdy swoje chwali a i pełno sprzedawców na forum.

Co sądzicie o ACV Kombi kompakt HR 28/24 lub mniejszym. Ogólnie o tej firmie? A może piec z wbudowanym zasobnikiem? Jeżeli to możliwe to piec z mocną pompą żeby nie trzeba było montować dodatkowej do podłogówki i ta z pieca by wystarczyła, chciałbym prostą instalację, bez sprzęgieł, mieszaczy itd. Tylko pogodówka.

Mieszkam w Szczecinie więc większość serwisów będzie w moim mieście. A może znacie dobrego hydraulika z mojego miasta.

Jeżeli coś to da to mogę wrzucić świadectwo energetyczne mieszkania.

Edytowane przez gutozaur

Witam

Proszę o poradę jaki kocioł zainstalować w moim przypadku:

Dom parterowy 132m2 uzytkowej, 100% podłogówka + 2 drabinki w lazienkach. + garaż w bryle 27m2 - kaloryfer + kotłownia 11m2

Dom dobrze ocieplony ,15 podłoga ,20 sciany, 30 strop.

Jakiej mocy i jaki kociol jednofunkcyjny zainstalować w miare rozsądnych pieniądzach który nie bedzie awaryjny na przestrzeni lat.

Do kotła planuje zasobnik CWU 200L.

Instalator proponuje kocioł VAILLANT VC 206/5-5 z zasobnikiem wody VIH R 200 + sprzegło hydrauliczne jendnak po przeczytaniu opini o awaryjności tego kotła mocno sie zastanawiam a cena nie jest mała.

Co byście państwo polecali oraz czy sprzegło jest napewno konieczne?

Pozdrawiam

Witam,

W sprawie doboru kotła o odpowiedniej mocy zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze oraz pomogą wykonać instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 600 801.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie kotłów z rodziny Cerapur: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam,

Jestem na etapie wyboru kotła gazowego. Dom pow użytkowa 100m2, wszędzie podłogówka. Dodatkowo garaż i kotłownia (razem około 36 m2) też podłogówka.

Zastanawiam się nad Immergasa victrix 12 plus zasobnik 100-120 L. Hydraulik podpowiada coś o większej mocy aby szybko podgrzać wodę w zbiorniku. Czy jest to poprawne myślenie ? Czy pompa z kotła da radę czy trzeba dokupić osobno ?

Witam,

Jestem na etapie wyboru kotła gazowego. Dom pow użytkowa 100m2, wszędzie podłogówka. Dodatkowo garaż i kotłownia (razem około 36 m2) też podłogówka.

Zastanawiam się nad Immergasa victrix 12 plus zasobnik 100-120 L. Hydraulik podpowiada coś o większej mocy aby szybko podgrzać wodę w zbiorniku. Czy jest to poprawne myślenie ? Czy pompa z kotła da radę czy trzeba dokupić osobno ?

Jak najszybciej zmień hydraulika.

Witam,

12kW wystarczy, pompa w kotle wystarczy.