Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Gratuluję Panu dobrego wyboru. Polecam jednak zastosować regulator pogodowy CW400 zwiększający komfort obsługi kotła oraz oszczędności (nawet do 30%) w zużyciu gazu. Regulator CW400 posiada dodatkowo panel dotykowy umożliwiający komunikację kotła przez aplikację w telefonie "JunkersHome”.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie, już pytałem w innym temacie, ale chciałbym zapytać jeszcze tu.

Jestem na etapie wyboru kotła kondensacyjnego, po pczewertowaniu dziesiątek stron internetowych zawęziłem wybór do trzech modeli:

- Viessmann Vitodens 242-F

- Bosch GC9000iWM

- Vaillant ecoCompact/4 VSC 206

Dom:

Powierzchnia użytkowa - 146 m2 + garaż, kotłownia, pralnia - 40 m2 (ogrzewane dwoma grzejnikami)

Ogrzewanie podłogowe - 75 m2 (gtylko na parterze i w łazienkach na piętrze)

Grzejniki płytowe tylko w pokojach i tzw.

"drabinki" (Purmo)

Okna - 3-szybowe (w tym 1 szt. HST o wym. 3,6 m x 2,5 m)

Ocieplenie - styropian 20 cm grafit

Ocieplenie dachu - piana

Liczba domowników - 4

Liczba łazienek - 3 (2 prysznice, 1 wanna) + pralnia

Wentylacja - tradycyjna, grawitacyjna

Kominek - tradycyjny.

Zmiekczacz wody.

Dwa obiegi.

Który z powyższych kotłów polecacie?

Wiem, że Viessmann i Vaillant mają wymienniki ze stali nierdzewnej, Bosch natomiast Al-Si.

Zależy mi na zintegrowanym zasobniku ładowanym warstwowo o poj. 150 l lub więcej. Z czego wykonane są zasobniki poszczególnych producentów?

Nie mam też pewności o jakiej mocy kotła potrzebuję, mój wykonawca twierdzi, że 19, a nawet 20 kW to trochę mało i zdecydowanie proponuje mi kocioł o mocy co najmniej 24 kW. Wydaje mi się, że moc jest nieco przeszacowana tym bardziej przy tym poziomie izolacji budynku.

Cena zakupu nie jest priorytetem.

Niestety mam mało czasu na decyzję, stąd też ponowienie pytania w innym temacie.

PS: Jeszcze wczoraj byłem zdecydowany na zakup Viessmann'a, jednak coraz więcej osób namawia mnie na tego Bosch'a. Słusznie?

Witam!

Chciałbym prosić o radę przy wyborze pieca do ogrzewania domu 3-kondygnacyjnego o powierzchni łącznie ok. 160m2.

Planuję ogrzewanie podłogowe na parterze i piętrze (łącznie ok. 120m2) i klasyczne grzejniki na 40m2 poddasza.

Mam do wyboru piece VAILLANT VC226/7-2 lub BROTJE WHBS C 22 KW. Który wybrać? Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.

Cześć,

męczy mnie kwestia kotłowni do mojego domu. Ogrzewanie gazowe, kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. W projekcie standard 24kW, ale już wiem że to za dużo. Zapotrzebowanie wyliczone w projekcie podłogówki to 11kW, ale zapewne trzeba do tego dodać c.w.u?

Z tego wątku wiem, żeby wybrać kocioł o jak najmniejszej mocy nim. Teraz tylko pytanie o moc maksymalną. Ja się dość mało znam w tym temacie, a chciałabym się znać trochę bardziej ;) Czy wystarczy kocioł 13kW? A może 15kW? 19kW? Od czego zależy jak szybko kocioł zagrzeje dany zasobnik wody? Projektant od podłogówki sugeruje zasobnik na 120L - max 150L, ale zastanawiamy się z mężem nad 200L (jak będą goście, czy rodzina się powiększy). Chciałabym żeby kocioł nie grzał tej ilości wody za długo.

No i cena kotła też ma znaczenie. Do projektu podłogówki został zasugerowany Viessmann Vitodens 200-W 1,9-13kW z 120l zasobnikiem, ale jego cena jest zaporowa. Nawet po super turbo rabatach od cen katalogowych jakie proponuje sprzedawca.

Ja z kolei znalazłam dwa piece, które mieszczą się w budżecie:

JUNKERS kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny SMART ZSB 14-5C, 2.3-15.2 kW - moc min i max ok, cena ok, co może pójść nie tak?

TERMET kocioł kondensacyjny ECOCONDENS CRYSTAL II 20, jednofunkcyjny, 20kW - tutaj moc min i max trochę za duża

Czy na coś jeszcze powinnam zwrócić uwagę przy wyborze kotła? Np. zużycie prądu?

Ten Junkers ma nominalną moc 2.3-15.2 kW, ale przy temperaturze 40/30°C, a z kolei Termet podaje te swoje 3,0-21,0 kW mocy przy temp. 50/30°C. Czy to można porównywać?

Mam wrażenie, że post jest dość chaotyczny, ale to dlatego, że temat jest dla mnie dość nieuporządkowany jak na ten moment, dlatego właśnie liczę na waszą pomoc.

Nie wiem, jak zlokalizowaną masz kotłownię - ale Termet jest głośniejszy (54 dB przy 47 dB Junkersa). Wymienniki oba kotły, z tego co widać w opisach, mają ze stali nierdzewnej. Zwróć uwagę (dopytaj) na standardowe wyposażenie/możliwości automatyki (co jest a co trzeba dokupić i za ile). I najlepiej poszukaj informacji "z pierwszej ręki" o jakości/kosztach serwisu w Twojej okolicy.

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Bardzo proszę o poradę jaki wybrać kocioł gazowy. Potrzebujemy ogrzewać nowo wybudowany dobrze ocieplony dom okna 3 szyby o powierzchni ponad 300 m 2 . Mamy zamontowaną podłogówkę na około 240 m 2 pozostałe około 100 m to piwnica z zamontowanymi grzejnikami. Piec będzie współpracował z kominkiem wodnym Hoxter który jest już zamontowany. Cała instalacja spięta w bufor 2000 L LEMET z 3 wężownicami, do którego podepniemy Solary rurowe . Rolę głównego źródła ogrzewania spełniał będzie kocioł gazowy, kominek ma za zadanie go wspomagać .Bierzemy pod uwagę piece Buderus Logmax Plus 192-35iH Viesmann Vitodens 200 W 1,8-35 ewentualnie Bosch GC9000iW 30EB Bardzo proszę o wasze opinie liczę że podałem wszystkie potrzebne informację. Pozdrawiam

Cześć,

męczy mnie kwestia kotłowni do mojego domu. Ogrzewanie gazowe, kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. W projekcie standard 24kW, ale już wiem że to za dużo. Zapotrzebowanie wyliczone w projekcie podłogówki to 11kW, ale zapewne trzeba do tego dodać c.w.u?

.

11 kW???, a po co tak duzo?. Płyta izolowana, 20 cm grafitu na sciany, lokalizacja II strefa, pow. uzytkowa ok 150 m2 to wszystko wskazuje na projektowe obciazenie cieplne ok 6-6,5 kW. Ja rozumiem ze trzeba nieco przewymiarowac moc grzejników podłogowych (do 10%) ale nie az tak bardzo. Cwu doliczamy na poziomie 250-500W/osoba, przy czym wartosci mniejsze dla wiekszych zasobników cwu.. Reasumując zalecany kocioł o najmniejszej mocy minimalnej czyli 1,8-1,9 kW (Viessman, Immergas) Nie przyłozyliscie sie do wyboru projektanta, co z niego za projektant skoro trzeba szukac pomocy na forum.

Edytowane przez asolt

11 kW???, a po co tak duzo?. Płyta izolowana, 20 cm grafitu na sciany, lokalizacja II strefa, pow. uzytkowa ok 150 m2 to wszystko wskazuje na projektowe obciazenie cieplne ok 6-6,5 kW. Ja rozumiem ze trzeba nieco przewymiarowac moc grzejników podłogowych (do 10%) ale nie az tak bardzo. Cwu doliczamy na poziomie 250-500W/osoba, przy czym wartosci mniejsze dla wiekszych zasobników cwu.. Reasumując zalecany kocioł o najmniejszej mocy minimalnej czyli 1,8-1,9 kW (Viessman, Immergas) Nie przyłozyliscie sie do wyboru projektanta, co z niego za projektant skoro trzeba szukac pomocy na forum.

Dzięki za odpowiedź. Projektant założył, tak jak pisałam kocioł Viessmann Vitodens 200-W 1,9-13kW z 120l zasobnikiem, który zdaje się spełnia Twoje założenia. To że nie spełnia naszych założeń budżetowych to inna sprawa.

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Bardzo proszę o poradę jaki wybrać kocioł gazowy. Potrzebujemy ogrzewać nowo wybudowany dobrze ocieplony dom okna 3 szyby o powierzchni ponad 300 m 2 . Mamy zamontowaną podłogówkę na około 240 m 2 pozostałe około 100 m to piwnica z zamontowanymi grzejnikami. Piec będzie współpracował z kominkiem wodnym Hoxter który jest już zamontowany. Cała instalacja spięta w bufor 2000 L LEMET z 3 wężownicami, do którego podepniemy Solary rurowe . Rolę głównego źródła ogrzewania spełniał będzie kocioł gazowy, kominek ma za zadanie go wspomagać .Bierzemy pod uwagę piece Buderus Logmax Plus 192-35iH Viesmann Vitodens 200 W 1,8-35 ewentualnie Bosch GC9000iW 30EB Bardzo proszę o wasze opinie liczę że podałem wszystkie potrzebne informację. Pozdrawiam

Po co kocioł gazowy ma zasilac bufor? czy tylko dla cwu?, instalacja grzewcza powinna byc zasilana z kotla gazowego bezposrednio. Co do typu kotła to Viesmann jest bardzo dobrym wyborem ale niezbyt tanim.

Dzięki za odpowiedź. Projektant założył, tak jak pisałam kocioł Viessmann Vitodens 200-W 1,9-13kW z 120l zasobnikiem, który zdaje się spełnia Twoje założenia. To że nie spełnia naszych założeń budżetowych to inna sprawa.

Finansowe na pewno spełni Immergas 12 kW

Witam myślę nad wymianą pieca węglowego na gazowy dom ma 120 m2 ocieplony 10 cm. styropianem. Kotłownia oddalona od łazienki 8metrów jest to stara instalacja na metalowych rurach 3/4cala. Pobór wody z studni hydrofor. Jaki kocioł najlepszym był by wyborem? Na chwile obecną chce się zapoznać z ogólnymi kosztami jakie mógł bym ponieść.

Co prawda rodzicie wymieniają gazowy na nowy gazowy ale procedura powinna być podobna.

Najpierw robisz projekt instalacji, zgłaszasz się do urzędu miasta , że robisz termomodernizacje. Piec kondensacyjny dostajesz gratis (przynajmniej w Ciechanowie), podłączenie opłacasz. Sprawdź programy w swojej miejscowości.

Witam myślę nad wymianą pieca węglowego na gazowy dom ma 120 m2 ocieplony 10 cm. styropianem. Kotłownia oddalona od łazienki 8metrów jest to stara instalacja na metalowych rurach 3/4cala. Pobór wody z studni hydrofor. Jaki kocioł najlepszym był by wyborem? Na chwile obecną chce się zapoznać z ogólnymi kosztami jakie mógł bym ponieść.

Witaj, co do kosztów, polecam wysłać zapytanie ofertowe - to do niczego nie zobowiązuje i nic nie kosztuje!Formularz znajdziesz TUTAJ

Napisz może na czym Ci najbardziej zależy i czy masz określony budżet. Co do wymiany starego kotła - sprawdzałeś może, czy Twoja gmina/miasto nie dofinansowuje takich inwestycji?

W razie pytań - służę pomocą!

Dzięki za odpowiedzi:) przy mojej instalacji piec jednofunkcyjny czy dwu? i jaki? chciałbym się dowiedzieć informacji o piecach jakie podacie. Odnośnie dofinansowania narazie się nie interesuje bo jeszcze gazu nie mam podłaczonego w miejscowości dopiero w tym roku będą robić a chcę wiedzieć o jakich pieca mowa żeby tak nagle nie kupować byle czego.

Potrzebuje zakupić dobry i energooszczędny kocioł do nowego domu 140m2 z podłogówką. Dom ocieplony 20cm grafitem i z rekuperacją.

Zastanawiałem się nad AVC którego poleca wiele osób ze względu na dobrą cenę i najlepsze wymienniki. Jeśli chodzi o oszczędność gazu dobrze też sprawdza się De Dietrich. Ale widzę że dużo osób w internecie jednak poleca Wolfa. Czy faktycznie jest on lepszy od tych kotłów które wymieniłem?

Witam Dziwne pytanie ty pytasz o firmę nie o kocioł.

To tak jak by spytać Jaguar, Volkswagen czy opel.

Każda z tych firm ma kilka rodzai kotłów .

Sprawdź jaki masz w okolicy serwis i ile kosztują przeglądy.

I jaki kocioł chcesz jaki typ.

Myślałem nad

wolf fgb-28

De Dietrich MCR Plus 24

ACV Prestige