Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkie auta na drogach to Dacia bo tania i się nie psuje hihihi

No to żeś zabłysnął. Brawo. A jak tam sprawuje się Twój ACV czy Hoval? A może masz coś "pospolitego", co? W przypadku samochodów można jechać bardzo wygodnie, wygodnie lub tylko jechać. Każdy kocioł tylko i wyłącznie grzeje. Jest lepsze i gorsze grzanie?

Edytowane przez wg39070

Dzięki za odpowiedzi:) przy mojej instalacji piec jednofunkcyjny czy dwu? i jaki? chciałbym się dowiedzieć informacji o piecach jakie podacie. Odnośnie dofinansowania narazie się nie interesuje bo jeszcze gazu nie mam podłaczonego w miejscowości dopiero w tym roku będą robić a chcę wiedzieć o jakich pieca mowa żeby tak nagle nie kupować byle czego.

Jedno, czy dwufunkcyjny - takich wątków na forum jest bardzo dużo - sprawdź co pisaliśmy o takich dylematach. Wszystko zależy od Twoich własnych preferencji!

Może łatwiej będzie jak podasz jakieś Twoje typy. Masz określony budżet?

• 3 weeks później...
Witajcie, już pytałem w innym temacie, ale chciałbym zapytać jeszcze tu.

Jestem na etapie wyboru kotła kondensacyjnego, po pczewertowaniu dziesiątek stron internetowych zawęziłem wybór do trzech modeli:

- Viessmann Vitodens 242-F

- Bosch GC9000iWM

- Vaillant ecoCompact/4 VSC 206

Dom:

Powierzchnia użytkowa - 146 m2 + garaż, kotłownia, pralnia - 40 m2 (ogrzewane dwoma grzejnikami)

Ogrzewanie podłogowe - 75 m2 (gtylko na parterze i w łazienkach na piętrze)

Grzejniki płytowe tylko w pokojach i tzw.

"drabinki" (Purmo)

Okna - 3-szybowe (w tym 1 szt. HST o wym. 3,6 m x 2,5 m)

Ocieplenie - styropian 20 cm grafit

Ocieplenie dachu - piana

Liczba domowników - 4

Liczba łazienek - 3 (2 prysznice, 1 wanna) + pralnia

Wentylacja - tradycyjna, grawitacyjna

Kominek - tradycyjny.

Zmiekczacz wody.

Dwa obiegi.

Który z powyższych kotłów polecacie?

Wiem, że Viessmann i Vaillant mają wymienniki ze stali nierdzewnej, Bosch natomiast Al-Si.

Zależy mi na zintegrowanym zasobniku ładowanym warstwowo o poj. 150 l lub więcej. Z czego wykonane są zasobniki poszczególnych producentów?

Nie mam też pewności o jakiej mocy kotła potrzebuję, mój wykonawca twierdzi, że 19, a nawet 20 kW to trochę mało i zdecydowanie proponuje mi kocioł o mocy co najmniej 24 kW. Wydaje mi się, że moc jest nieco przeszacowana tym bardziej przy tym poziomie izolacji budynku.

Cena zakupu nie jest priorytetem.

Niestety mam mało czasu na decyzję, stąd też ponowienie pytania w innym temacie.

PS: Jeszcze wczoraj byłem zdecydowany na zakup Viessmann'a, jednak coraz więcej osób namawia mnie na tego Bosch'a. Słusznie?

Witam,

Kocioł Bosch Condens GC9000iW posiada aluminiowo – krzemowy wymiennik ciepła WB5. Wymiennik ten ze względów na parametry wykorzystywany jest do kotłów z wyższej "półki", natomiast w pozostałych kotłach znajdują się wymienniki WB6.

Kocioł o wysokiej sprawności zapewnia szeroką modulację w zakresie do 1 do 10. Umożliwia zabudowę osprzętu takiego jak sprzęgło hydrauliczne, pompy i mieszacz obiegu podłogowego wewnątrz urządzenia, gwarantując w ten sposób wysoką estetykę pomieszczenia. W sprawie doboru odpowiedniej mocy kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch

Witam wszystkich użytkowników forum.

Jako że obecnie stoję przed wyborem pieca postanowiłem zgłębić wiedzę na temat kotłów gazowych kondensacyjnych. I jak bywa w takich sytuacjach, im więcej czytam tym mniej wiem. Dlatego też postanowiłem zasięgnąć wiedzy forumowiczów. Mój dom to skrajny szereg budowany na ławie bez podpiwniczenia, ściany z porothermu 25 docieplone styropianem 15. Okna 3 szybowe z roletami dach płaski docieplony styropapa 25 cm. w domu będą 2 łazienki (1 prysznic i 1 wanna), 5 domowników, wszędzie podłogówka. Z racji braku osobnego pomieszczenia kocioł stać będzie w łazience, zatem w grę wchodzi 2 funkcyjny piec z wbudowanym zasobnikiem warstwowym. Firma budująca daje Sauniera Isotwin Condens (zbiornik 2x21l), ja zaś zastanawiam się nad dwoma opcjami

- Vaillant VSC 206/4-5 ecoCOMPACT 90

- Viessmann Vitodens 222-F 1,9 19,0kW z zasobnikiem 100L

Symulacja zrobiona na portalu Ciepło Właściwe wskazuje moc grzewczą między 2,7 a 5,4 kW i zużycie na poziomie 109 kWh/m2 (zużycie całkowite 10890 kWh) wg tych wyliczeń kocioł powinien mieć moc ok 12 kW

Teraz pytania, czy kocioł ze zbiornikiem warstwowym ok 100 l obsłuży komfortowo tą nieruchomość, czy 19/20 kW mocy pieca wystarczy no i który z nich wybrać. Raczej nie chciałbym SD (wyższa moc, gorsza modulacja, mniejszy zbiornik) ale jeśli ktoś ma doświadczenia z tym piecem, to chętni poczytam. Noi ostatnie, który z nich wybrać....?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomocne sugestie.

Witam wszystkich użytkowników forum.

zastanawiam się nad dwoma opcjami

- Vaillant VSC 206/4-5 ecoCOMPACT 90

- Viessmann Vitodens 222-F 1,9 19,0kW z zasobnikiem 100L

Witam,

Dziękuję za zainteresowanie produktem Viessmann. Ja ze swojej strony mogę zaoferować pomoc w przypadku Twoich konkretnych pytań na temat danego produktu.

Czekam na zapytania. Służę pomocą

Pozdrawiam!

Witam,

Dziękuję za zainteresowanie produktem Viessmann. Ja ze swojej strony mogę zaoferować pomoc w przypadku Twoich konkretnych pytań na temat danego produktu.

Czekam na zapytania. Służę pomocą

Pozdrawiam!

Ok korzystając, że mam Pana na podorędziu zapytam, czy 19 kW tego pieca i 100 l w zbiorniku warstwowym wystarczy na 5 osób i ogrzanie 100m? Jaki jest zakres modulacji pieca bo w różnych miejscach czytałem różne dane. Jakie sterowanie wybrać? Z góry dziękuję.

Ok korzystając, że mam Pana na podorędziu zapytam, czy 19 kW tego pieca i 100 l w zbiorniku warstwowym wystarczy na 5 osób i ogrzanie 100m? Jaki jest zakres modulacji pieca bo w różnych miejscach czytałem różne dane. Jakie sterowanie wybrać? Z góry dziękuję.

Zaczynając budowę jakiejkolwiek instalacji we własnym domu należy zacząć od projektu (koszt projektu zwróci się w zakupie urządzeń) dla dzisiejszego budownictwa spokojnie można przyjmować 50W/m2 zatem jeśli mamy instalatora "pana Henia" co daje grzejniki po 100W/m2 to już na samym zakupie grzejników będą oszczędności na zapłacenie za projekt.

Co do tego czy wody wystarczy dla 5 osób.... nie wiem. Jeśli masz 2 łazienki i w każdej deszczownicę o zapotrzebowaniu 40l/min (i to nie jest największa jaką znalazłem na rynku) to i kocioł 60kW z zasobnikiem 500l może być mało....

Niemcy do uproszczonego doboru zasobnika używają współczynnika nl. Nl rowne 1 to typowe miszkanie (3,5 osoby, łazienka z wanną, 2 zlewy).

Dla kotła Vitodens 222-F o mocy 13/19kW z zasobnikiem 100l ładowanym warstwowo nl=1,8 zatem (przy standardowych łazienkach) wody nie powinno zabraknąć (no chyba, że 31.12 o godz 19:00 jak wszyscy na raz będę chcieli wziąć prysznic by zdążyć na imprezę sylwestrową).

Witam proszę o poradę zastanawiam się nad VAILLANT VC 206/5-5 lub DE DIETRICH MCR3 24T

Opis domu powierzchnia ok 170m2 OZC wyliczone na 17.8 kW razem z CWU

dom ocieplony styropian 15cm + wełna na poddaszu 30cm okna PCV . 3 małe pętle podłogówek po ok 2.5m - na zaworach RTL 2 łazienki i kuchnia .

w Domu są 2 łazienki parter + poddasze 2 kuchnie 4ch domowników .Grzanki Purmo.

Aktualnie ogrzewam dom piecem węglowym + zasobnik CWU 150L kospel dwupłaszczyznowy - on pozostaje w piwnicy. Woda ze studni oraz posiadam zmiękczacz wody. Szukam więc pieca jednofunkcyjnego mało awaryjnego Okolice Krakowa serwis dostępny każdej firmy.Po wstępnym rekonesansie wybór padł na te 2 wymienione na początku . Co radzicie może wziąć pod uwagę też inne piece? czy patrzeć na parametr wymiennik stal nierdzewna czy AL Si ?

Witam proszę o poradę zastanawiam się nad VAILLANT VC 206/5-5 lub DE DIETRICH MCR3 24T

Opis domu powierzchnia ok 170m2 OZC wyliczone na 17.8 kW razem z CWU

dom ocieplony styropian 15cm + wełna na poddaszu 30cm okna PCV . 3 małe pętle podłogówek po ok 2.5m - na zaworach RTL 2 łazienki i kuchnia .

w Domu są 2 łazienki parter + poddasze 2 kuchnie 4ch domowników .Grzanki Purmo.

Aktualnie ogrzewam dom piecem węglowym + zasobnik CWU 150L kospel dwupłaszczyznowy - on pozostaje w piwnicy. Woda ze studni oraz posiadam zmiękczacz wody. Szukam więc pieca jednofunkcyjnego mało awaryjnego Okolice Krakowa serwis dostępny każdej firmy.Po wstępnym rekonesansie wybór padł na te 2 wymienione na początku . Co radzicie może wziąć pod uwagę też inne piece? czy patrzeć na parametr wymiennik stal nierdzewna czy AL Si ?

Ten De Dietrich nie nadaje się do Twojego domu, za duża moc.

Vaillant także za duży. Jeśli już chcesz Vaillanta, to weź mniejszy z tej serii 146.

Jeśli masz wokół serwisy wszystkich popularnych marek, możesz wybrać jakikolwiek inny, tańszy o niskiej mocy. Wysoka cena nie gwarantuje ani długowieczności, ani bezawaryjności. Tańsze, często wytrzymują tyle samo bezproblemowo. Ciepło z droższego kotła, nie różni się niczym od ciepła z tańszego.

Co radzicie może wziąć pod uwagę też inne piece?

Witam, a zapoznałeś się może z ofertą kotłów kondensacyjnych firmy Viessmann z rodziny Vitodens?

Zainteresował Cię może któryś z naszych produktów?

Czy zależy Ci może na nowoczesnym sterowaniu? Serwisie 24h?

Zapraszam do dyskusji!

Pytanie jakich wiele na tym forum

Zakładam ogrzewanie gazowe,dom z lat 80-tych ,ocieplony,ogrzewanie tylko grzejniki, powierzvhnia do ogrzania około 160m2 + 40m2 garaż i teraz dobór pieca jeżeli chodzi o firme i czy montować także czujniki pogody i pokojowe.Firm jest kilka i co tak naprawde proponujecie.Rozglądałem się wywstępnie ale nie wiem jaką firmę wybrać.Dodam jeszcze że mam dofinasowanie z gmniny w kwocie 8 tys wię można sobie pozwolić na coś więcej

Piec ma służyć do ogrzewania domu i wody uzytkowej?

Co myślicie o zasobnikach warstwowych?

Edytowane przez szczypakozy

11 kW???, a po co tak duzo?. Płyta izolowana, 20 cm grafitu na sciany, lokalizacja II strefa, pow. uzytkowa ok 150 m2 to wszystko wskazuje na projektowe obciazenie cieplne ok 6-6,5 kW. Ja rozumiem ze trzeba nieco przewymiarowac moc grzejników podłogowych (do 10%) ale nie az tak bardzo. Cwu doliczamy na poziomie 250-500W/osoba, przy czym wartosci mniejsze dla wiekszych zasobników cwu.. Reasumując zalecany kocioł o najmniejszej mocy minimalnej czyli 1,8-1,9 kW (Viessman, Immergas) Nie przyłozyliscie sie do wyboru projektanta, co z niego za projektant skoro trzeba szukac pomocy na forum.

Witam,u mnie z projektu wyszlo 9kw.Dostalem propozycje na kociol Viessman Vitodens 222-F 13KW polaczony z zasobnikiem 100l ładowanym warstwowo.Tetaz czytam,ze lepiej jednak zrobic zasobnik osobno lub chociaz polaczony wezownica.Poza tym ten Viessman ma zaporowa cene,a z tego co czytam to za polowe tego mam Immergasa.Nie wiem w zasadzie za co place tak duzo.Opowiesci o marce i niem produkcji mnie nie przekonuje.Merc tez jest

niemiecki...Ktos sensownie potrafi doradzic jaki kociol do gazu ziemnego przy takim zapotrzebowaniu plus 4os w domu.Parter 140m²?

Witam,u mnie z projektu wyszlo 9kw.Dostalem propozycje na kociol Viessman Vitodens 222-F 13KW polaczony z zasobnikiem 100l ładowanym warstwowo.Tetaz czytam,ze lepiej jednak zrobic zasobnik osobno lub chociaz polaczony wezownica.Poza tym ten Viessman ma zaporowa cene,a z tego co czytam to za polowe tego mam Immergasa.Nie wiem w zasadzie za co place tak duzo.Opowiesci o marce i niem produkcji mnie nie przekonuje.Merc tez jest

niemiecki...Ktos sensownie potrafi doradzic jaki kociol do gazu ziemnego przy takim zapotrzebowaniu plus 4os w domu.Parter 140m²?

podbijam..Ktos cos podpowie?