Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Vaillant, Buderus, Immergas o mocy maksymalnej 12-14kW

Sprawdz, ile masz dla dsnej marki derwisantow w okolicy jakie kmają stawki za przegląd i wybierz

Wlasnie jestem po rozmowie z technikiem z firmy Immergas.Twierdzi on zaparcie,ze lepiej wziasc kociol 24kw(czyli tak jak wiekszosc instalatorow radzi),bo ten mniejszy nie dogrzeje tak szybko Cwu po kapieli..Macie odp dlaczego jest tak lansowane duza moc maksymalna.Na moj dom wyszlo niecale 9kw.Teraz pytanie czy Oni wsxyscy opowiadaja brednie i w jakim celu?Przeciez kotly nie roznia sie znacznie w cenie.

Wlasnie jestem po rozmowie z technikiem z firmy Immergas.Twierdzi on zaparcie,ze lepiej wziasc kociol 24kw(czyli tak jak wiekszosc instalatorow radzi),bo ten mniejszy nie dogrzeje tak szybko Cwu po kapieli..Macie odp dlaczego jest tak lansowane duza moc maksymalna.Na moj dom wyszlo niecale 9kw.Teraz pytanie czy Oni wsxyscy opowiadaja brednie i w jakim celu?Przeciez kotly nie roznia sie znacznie w cenie.

Tak, oni wszyscy wygadują brednie. Mam kocioł Immer 12 kW oraz zasobnik cwu 160 litrów. Nigdy wody ciepłej nie zabrakło nawet, gdy kocioł zaczął ja grzać w czasie poboru to i tak nadążał bez problemu.

Tak, oni wszyscy wygadują brednie. Mam kocioł Immer 12 kW oraz zasobnik cwu 160 litrów. Nigdy wody ciepłej nie zabrakło nawet, gdy kocioł zaczął ja grzać w czasie poboru to i tak nadążał bez problemu.

Co wiecej..Jestem po rozmowie w PSG.Warunki przylaczeniowe wydane byly w tamtym roku na moc 24kw.Wtedy nie mialem tej swiadomosci co teraz i musze skladac znowu wniosek o wydanie warunkow na mniejsza moc..Pani przekonywala mnie,ze nikt nie robi ponizej 24kw i zebym sie zastanowil,bo mi 16kw nie podgrzeje wody i nie da rady.Rece opadaja.Apropo,z kim macie podpisana umowe na przesyl gazu?Kto jest najbardziej atrakcyjny cenowo?

Co wiecej..Jestem po rozmowie w PSG.Warunki przylaczeniowe wydane byly w tamtym roku na moc 24kw.Wtedy nie mialem tej swiadomosci co teraz i musze skladac znowu wniosek o wydanie warunkow na mniejsza moc..Pani przekonywala mnie,ze nikt nie robi ponizej 24kw i zebym sie zastanowil,bo mi 16kw nie podgrzeje wody i nie da rady.Rece opadaja.Apropo,z kim macie podpisana umowe na przesyl gazu?Kto jest najbardziej atrakcyjny cenowo?

Skoro pani z okienka wie lepiej jaki masz dom i jakie potrzeby..., to nie mam pytań. Jak piszesz, ręce opadają.

Co ciekawsze, ja gdy podpisywałem umowę na dostawę gazu, kuchenkę policzono mi jako 16 kW ale kocioł tak jak chciałem, czyli 12 kW.

U mnie wyliczono 7kw..I tak sie zastanawialem.Dom mam na niecale 9kw.Ale ide w indukcje.Pani z okienka byla bardzo zdziwiona,ze tylko tyle i ze cytuje ,,zrobi Pan na wlasne ryzyko,,:).

U mnie wyliczono 7kw..I tak sie zastanawialem.Dom mam na niecale 9kw.Ale ide w indukcje.Pani z okienka byla bardzo zdziwiona,ze tylko tyle i ze cytuje ,,zrobi Pan na wlasne ryzyko,,:).

Też byłem bardzo zdziwiony jak usłyszałem, że 4 palnikowa kuchenka gazowa to 16 kW. Co do kotła jednak zastrzeżeń ani namawiania na większy nie było.

Witam proszę o poradę zastanawiam się nad VAILLANT VC 206/5-5 lub DE DIETRICH MCR3 24T

Opis domu powierzchnia ok 170m2 OZC wyliczone na 17.8 kW razem z CWU

dom ocieplony styropian 15cm + wełna na poddaszu 30cm okna PCV . 3 małe pętle podłogówek po ok 2.5m - na zaworach RTL 2 łazienki i kuchnia .

w Domu są 2 łazienki parter + poddasze 2 kuchnie 4ch domowników .Grzanki Purmo.

Aktualnie ogrzewam dom piecem węglowym + zasobnik CWU 150L kospel dwupłaszczyznowy - on pozostaje w piwnicy. Woda ze studni oraz posiadam zmiękczacz wody. Szukam więc pieca jednofunkcyjnego mało awaryjnego Okolice Krakowa serwis dostępny każdej firmy.Po wstępnym rekonesansie wybór padł na te 2 wymienione na początku . Co radzicie może wziąć pod uwagę też inne piece? czy patrzeć na parametr wymiennik stal nierdzewna czy AL Si ?

oki a czy patrzeć na parametr wymiennika stal nierdzewna a alsi? podobno alsi lepszy jest a może zakupic piec firmy VICTRIX 12 X TT 2 ErP ??

Edytowane przez cziko82
dodanie oipsu

oki a czy patrzeć na parametr wymiennika stal nierdzewna a alsi? podobno alsi lepszy jest a może zakupic piec firmy VICTRIX 12 X TT 2 ErP ??

Dzisiaj bylem w hurtowni i gosc mnie zbombardowal takim wlasnie tekstem,ze w moich warunkach(kiepska woda) lepsxy bedzie z nierdzewki niz krzemionkowy?Polecal Aristona razem z zasobnikiem posiadajacym anode tytanowa..Jesli dobr,e pamietam..Tylko,ze ten piec moduluje od 4,5..A mowilem,ze zalexy mi na jak najnizszej modulacji.. Ciekawe jak Ariston ,,wspomaga,, takich sprzedawcow..?

• 3 weeks później...
Potrzebuje zakupić dobry i energooszczędny kocioł do nowego domu 140m2 z podłogówką. Dom ocieplony 20cm grafitem i z rekuperacją.

Zastanawiałem się nad AVC którego poleca wiele osób ze względu na dobrą cenę i najlepsze wymienniki. Jeśli chodzi o oszczędność gazu dobrze też sprawdza się De Dietrich. Ale widzę że dużo osób w internecie jednak poleca Wolfa. Czy faktycznie jest on lepszy od tych kotłów które wymieniłem?

Witam,

Jeżeli szuka Pan dobrego i energooszczędnego kotła kondensacyjnego, zachęcam do wyboru kotła Cerapur lub Bosch Condens marki Junkers-Bosch. Nasze kotły posiadają palnik o wysokiej modulacji mocy cieplnej, która zaczyna się już od 2,7 KW. Jest to doskonałe rozwiązanie do montażu w budynkach o niskim zapotrzebowaniu na energię cieplną. Moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

Witam. Poszukuję porady jaki kocioł gazowy kupić.

Opis domu:

- dwupiętrowy bliźniak (parter 32m2+garaż 17,5m2 usytuowany po środku budynku; poddasze 45m2)

- dom ogrzewany gazem

- ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych

- na parterze 4, a na poddaszu 6 obszarów grzewcze

- na parterze pokój z aneksem(26m2) i łazienka(3,5m2), w której będzie ulokowany piec

- poddasze z 3 sypialniami i łazienką

Myślałem o kotle kondensacyjnym jednofunkcyjnym dobrej jakości z zasobnikiem. Ze względu na moje małe doświadczenie w tym obszarze, pomocna okaże się każda porada.

Mam podobne wymagania i po lekturze wątku wychodzi, że znaczenie ma jak najmniejsza moc minimalna, bliskość serwisu. Reszta to szczegóły.

Witajcie, jeśli chodzi o moc - chodzi o szeroki zakres modulacji kotła. Moc minimalna również jest ważna. Zobaczcie na parametry kotła Vitodens 200-W.

- Wysokosprawny wiszący kocioł kondensacyjny: 1,9-13/16 kW

- c.w.u. ogrzewana w osobnym zbiorniku: 100, 120 lub 150 l ustawionym pod kotłem, lub 160, 200, 300 l - obok kotła

- z palnikiem promiennikowym MatriX

- z systemem kontroli i optymalizacji spalania Lambda Pro Control

- z wymiennikiem Inox-Radial ze stali szlachetnej i 10-letnim okresem gwarancji

- regulator pogodowy Vitotronic 200 z dużym kolorowym wyświetlaczem dotykowym

- menadżer energii pozwala kontrolować zużycie gazu i energii elektrycznej, aktualną moc z jaką pracuje kocioł i rozkład temperatury w zasobniku c.w.u.

To tylko z jeden z produktów. Pod rozwagę polecam również kocioł VITODENS 222-F, to gazowy kompaktowy kocioł kondensacyjny z wbudowanym, emaliowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo lub zasobnikiem ciepłej wody użytkowej z wężownicą rurową, znamionowa moc cieplna: od 1,8 do 35 kW (z ładowanym zasobnikiem c.w.u.) lub od 1,9 do 26 kW (z wężownicowym podgrzewaczem c.w.u.).

Moderowano

W razie jakichkolwiek pytań - służę pomocą!

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.