Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Od dłuższego czasu obserwuje ten wątek. Kilka razy również zadałem pytania, ale ciągle nie mogłem tego skonfrontować z fachowcami i mieszkaniem, ponieważ dopiero je odebrałem. Zaprosiłem już dwóch fachowców i zrobiłem odkrywki podłogi i co mogę powiedzieć.

Najpierw o domu.

Dom ponad 100 lat. Parter domu dwurodzinnego, podpiwniczony, w piwnicy będzie grzane bo będzie firma, nade mną grzane bo sąsiad. Wysokość pomieszczeń 3,60m. Stropy tak jak się robiło kiedyś-legary, deski, "żużel', tylko w łazience jest wylewka. Ściany 25cm cegły - 5 cm pustej przestrzeni - 25 cm cegły, dom nieocieplony. 115m2 powierzchni + 10m2 oranżerii która będzie odcięta od domu drzwiami balkonowymi. Wszystkie okna wymienione na nowe. UW około 1.0 na każde okno. Wentylacja grawitacyjna.

Teraz fachowcy

1. Odnoszę wrażenie że zatrzymał się w czasie 20 lat temu. Nie idzie za nowym tak jakby sugerował tylko to na czym się zna. Zero szkoleń itd. Wiem, że robi dobrze, bo jest z polecenia jednak nie wiem czy takie podejście jest dobre. Jego propozycja to piec "starego" typu, nie kondensat, zero podłogówki, czyli tak jak jest teraz tylko wymieniam na nowe, bo piec ma już ze 20 lat a instalacja i grzejniki około 12. Ceny jeszcze nie znam.

2. Drugi fachowiec też starszy, też z polecenia ale zupełnie inna bajka, konkretny gość. Też wiem że robi dobrze. Jego propozycja jest kondensat, grzejniki + podłogówka w łazience i wszystko zasilane na temperaturze podłogówki z przewymiarowanymi grzejnikami. Ceny też jeszcze nie znam, mam je otrzymać za kilka dni.

Wiadomo że opcja druga bedzie droższa bo sama technologia jest droższa, ale pytanie co wybrać? Dodam, że obaj preferują Vailanty, Usłyszałem, że kondensat z drugiej wyceny to w sklepie koszt 8 tys. ale ze zniżką 5 tys. Nie wiem jeszcze nic jaki model i nie wiem czy to tylko takie gadanie, ale mówił, że to dobre piece i jak dbasz to nie masz problemu. Zapytałem o Immergasa Pana numer 2 i powiedział (mam wrażenie szczerze), że znam osoby które mają Immeragsy i są zadowoleni, znam takich co są niezadowoleni ale tak samo jest z Vailantami, Immergas to dobra firma, ale ja preferuje Vailanty. Jak będziesz dbał to będzie dobrze. To były jego słowa. Teraz pytanie czy mam forsować swojego Immergasa jeżeli on lepiej się czuje w Vailantach? Tak jak mówiłem, facet konkret, widać że ma wiedzę i jest szczery. Zadawałem mu różne pytania, które podwyższały cene inwestycji i odradzał więc mam wrażenie że uczciwy zresztą z polecenia. Zasugerował również podłogówkę w łazience i dlatego cały dom zasilany na 55C. W reszcie domu się nie da ze względu na strop. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Edytowane przez gutozaur

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Poszukuję porady jaki kocioł gazowy kupić.

Opis domu:

- dwupiętrowy bliźniak (parter 32m2+garaż 17,5m2 usytuowany po środku budynku; poddasze 45m2)

- dom ogrzewany gazem

- ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych

- na parterze 4, a na poddaszu 6 obszarów grzewcze

- na parterze pokój z aneksem(26m2) i łazienka(3,5m2), w której będzie ulokowany piec

- poddasze z 3 sypialniami i łazienką

Myślałem o kotle kondensacyjnym jednofunkcyjnym dobrej jakości z zasobnikiem. Ze względu na moje małe doświadczenie w tym obszarze, pomocna okaże się każda porada.

Witam,

Przy podanych przez Pana parametrach najlepiej zastosować jednofunkcyjny gazowy kocioł kondensacyjny o mocy ok. 14kW współpracujący z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej. Kocioł, który mogę polecić to ...moderowano.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

Witam.

Od dłuższego czasu obserwuje ten wątek. Kilka razy również zadałem pytania, ale ciągle nie mogłem tego skonfrontować z fachowcami i mieszkaniem, ponieważ dopiero je odebrałem. Zaprosiłem już dwóch fachowców i zrobiłem odkrywki podłogi i co mogę powiedzieć.

Najpierw o domu.

Dom ponad 100 lat. Parter domu dwurodzinnego, podpiwniczony, w piwnicy będzie grzane bo będzie firma, nade mną grzane bo sąsiad. Wysokość pomieszczeń 3,60m. Stropy tak jak się robiło kiedyś-legary, deski, "żużel', tylko w łazience jest wylewka. Ściany 25cm cegły - 5 cm pustej przestrzeni - 25 cm cegły, dom nieocieplony. 115m2 powierzchni + 10m2 oranżerii która będzie odcięta od domu drzwiami balkonowymi. Wszystkie okna wymienione na nowe. UW około 1.0 na każde okno. Wentylacja grawitacyjna.

Teraz fachowcy

1. Odnoszę wrażenie że zatrzymał się w czasie 20 lat temu. Nie idzie za nowym tak jakby sugerował tylko to na czym się zna. Zero szkoleń itd. Wiem, że robi dobrze, bo jest z polecenia jednak nie wiem czy takie podejście jest dobre. Jego propozycja to piec "starego" typu, nie kondensat, zero podłogówki, czyli tak jak jest teraz tylko wymieniam na nowe, bo piec ma już ze 20 lat a instalacja i grzejniki około 12. Ceny jeszcze nie znam.

2. Drugi fachowiec też starszy, też z polecenia ale zupełnie inna bajka, konkretny gość. Też wiem że robi dobrze. Jego propozycja jest kondensat, grzejniki + podłogówka w łazience i wszystko zasilane na temperaturze podłogówki z przewymiarowanymi grzejnikami. Ceny też jeszcze nie znam, mam je otrzymać za kilka dni.

Wiadomo że opcja druga bedzie droższa bo sama technologia jest droższa, ale pytanie co wybrać? Dodam, że obaj preferują Vailanty, Usłyszałem, że kondensat z drugiej wyceny to w sklepie koszt 8 tys. ale ze zniżką 5 tys. Nie wiem jeszcze nic jaki model i nie wiem czy to tylko takie gadanie, ale mówił, że to dobre piece i jak dbasz to nie masz problemu. Zapytałem o Immergasa Pana numer 2 i powiedział (mam wrażenie szczerze), że znam osoby które mają Immeragsy i są zadowoleni, znam takich co są niezadowoleni ale tak samo jest z Vailantami, Immergas to dobra firma, ale ja preferuje Vailanty. Jak będziesz dbał to będzie dobrze. To były jego słowa. Teraz pytanie czy mam forsować swojego Immergasa jeżeli on lepiej się czuje w Vailantach? Tak jak mówiłem, facet konkret, widać że ma wiedzę i jest szczery. Zadawałem mu różne pytania, które podwyższały cene inwestycji i odradzał więc mam wrażenie że uczciwy zresztą z polecenia. Zasugerował również podłogówkę w łazience i dlatego cały dom zasilany na 55C. W reszcie domu się nie da ze względu na strop. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Na co Ci te przewymiarowane grzejniki na ścianach? To utrudnia aranżację wnętrz i podraża koszt instalacji.

Jaki kocioł nie wybierzesz, to ciepło będziesz miał takie samo. Cena zakupu nie gwarantuje ani bezawaryjności ani trwałości. Często warto grzać tanim kotłem z łatwo dostępnym serwisem.

Jak mniemam większe grzejniki są po to, aby ogrzały dom wykorzystując temperaturę zasilania 55C. Dzięki temu zachodzi kondensacja i mamy realną oszczędność. Wiem że to problem jeżeli chodzi o aranżacje ale to można przeżyć. Jasne, chętnie wybiorę tańszy piec, bo każdy się psuje a ja do Niemców nie mam zaufania. Dla mnie niemieckie to teraz syf i chętnie wybrałbym co innego, ale co? Na forum chwalą immeragsa i ACV. Który model którego pieca wybrać? Jako że wymieniam piec ze starego to jeszcze w tym roku nie muszę iść w kondensata więc moge też wybrać zwykły piec, ale czy warto? Jeżeli tak to jaki?

Podpinam się pod temat. Zmieniam z ekogroszku na gaz ziemny. Najpóźniej w wakacje kupuję kocioł tylko nie mam pojęcia jaki. 1 czy 2 funkcyjny? Jak 2 to czy z jakimś zasobnikiem na juz podgrzaną wodę? Dylematów sporo gdyż brak elementarnej wiedzy. Dom jak w podpisie, piwnica nieogrzewana. Ekogroszku starczało na sezon grzewczy 2,5-3t. Letem woda grzana prądem gdyz zbiornik ma wężownice i grzałke. Zbytnio ciepłolubni je jesteśmy, oszczędzamy wode i ogólnie ekoludzie z nas :) Piec obliczono na 24 czy 25KW

Musi byc jakaś tam kategoria A lub lepsza gdyz na takowy mam dofinasowanie

Jak masz zasobnik, to pewnie jesteście przyzwyczajeni do dużej dostępności ciepłej wody. Stąd proponowałbym 1 funkcyjny. Co do marki pełna dowolność, popatrzeć na ceny przeglądów, ceny kotła itd. Na nieduży metraż spokojnie wystarczy kocioł o mocy < 15kW. Patrz żeby miał niską moc minimalną, to nie będzie taktował.

Jak masz zasobnik, to pewnie jesteście przyzwyczajeni do dużej dostępności ciepłej wody. Stąd proponowałbym 1 funkcyjny. Co do marki pełna dowolność, popatrzeć na ceny przeglądów, ceny kotła itd. Na nieduży metraż spokojnie wystarczy kocioł o mocy < 15kW. Patrz żeby miał niską moc minimalną, to nie będzie taktował.

Tak, mamy zbiornik pewnie ze 100-120l ale tak mało też wody zuzywamy że zastanawialismy sie nawet nad przepływowym podgrzewaczem

Tak jest ustawione, ze woda podgrzewa sie jedynie do około 42 stopni na jakies 2h przed wieczornym prysznicem. W ciagu dnia jedynie w letniej wodze mycie zębów czy dłoni. Mało jesteśmy w domu, uzywamy zmywarki itd. Nie uzywamy cyrkulacji CWU choc taką posiadamy. Mało zużywamy wody w ciagu dnia więc zanim by ciepła doleciałą to już nam by była zbedna

Dylematów sporo wiec sami niewiemy na co sie zdecydować

Tysiak w lewo czy prawo nie robi w zakupie różnicy. Wżne aby był to dobry wybór, tanie użytkowanie pod nasze potrzeby i na lata swiąty spokój

nie warto brać innego kotła niż kondensat,

spojrzyj na francuzów

De Dietrich MCR-y

Chaffoteaux Talia-jednofunkcyjny, Pigma-dwufunkcyjny

ewentualnie włoszczyzna Ariston

wszystko w granicach do 5 tyś.

ważny jest serwis i minimalna moc,

Minimalna moc to wiem, jeżeli chodzi o przeglądy to zakładam, że gość, który bedzie przeglądał moją istnalację to ten, który ją zrobi, więc czy cena nie będzie bardzo zbliżona w każdej marce pieca? Kondensaty oszczędne są, ale jak coś grubszego walnie to lepiej nowy piec kupić.

Teraz to chyba ciężko kupić nie-kondensat (nie sprawdzałem ostatnio, może się coś zmieniło). A pisząc o przeglądach, 1950 miał chyba na myśli przeglądy gwarancyjne (i po) kotła. W naprawie też raczej nie są wiele droższe od atmosferycznych, to bardziej kwestia "generacji" i marki kotła. Edytowane przez przemo1

Witam szanowne grono :)

Załapałem się na program wymiany kotła na gazowy i potrzebuję porady jaki wybrać.

Po audycie energetycznym dostałem wyliczenia że kocioł gazowy ma mieć moc maksymalną 24kW.

Mieszkam w dużym starym domu (według projektu ma 255m2 powierzchni użytkowej netto) zbudowanym z podwójnego pustaka, dobrze ocieplonym od poziomu ziemi do góry, ale ze starą instalacją CO i ogrzewaniem grzejnikowym, jedną podłogówką ale połączoną z grzejnikami.

Pojemność instalacji CO to jakieś 320 litrów.

Dodatkowo jest zasobnik wody CWU o pojemności 250l ale jest możliwe że w przyszłym roku pojawi się pompa ciepła powietrzna do podgrzewania CWU.

Jaki byście polecili kocioł albo chociaż jakiej marki? To co udało mi się dowiedzieć do tej pory to najlepiej żeby miał jak najmniejszą możliwą minimalną moc. Instalator, który od zawsze działa u mnie w domu, poleca Vaillanta wiszącego, ale czy vaillant to nie jest cena za samą markę? Głównie chodzi mi o ewentualne naprawy i serwis.

Zależy mi też żeby kocioł współpracował z dobrym sterownikiem pogodowym i pokojowym jednocześnie.

Znajomy pracuje w firmie Hoval i mógłbym mieć dobrą cenę na taki kocioł - ale czy warto?

Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję.

Teraz to chyba ciężko kupić nie-kondensat (nie sprawdzałem ostatnio, może się coś zmieniło). A pisząc o przeglądach, 1950 miał chyba na myśli przeglądy gwarancyjne (i po) kotła. W naprawie też raczej nie są wiele droższe od atmosferycznych, to bardziej kwestia "generacji" i marki kotła.

Pan mówił, że tam jest jakaś część a raczej element, który jak pójdzie to 2800 z robocizną a piec kosztuje 5000 zł. To jak piec będzie "stary" (5-10 lat) to już nie warto naprawiać. To atmosferyka można mieć za tyle nowego. Fakt więcej spali, ale mniej kosztuje początkowo, więc różnice w cenie można włożyć do szuflady na naprawę lub kupując kondensat oszczędności na gazie można odkładać do szuflady na następny piec. :)

Nie wiem, o jakiej części Pan mówił, ale dla mnie atmosferyk to mniejsze bezpieczeństwo i większe wymagania do kotłowni. Ale to moja subiektywna opinia. :)

No dobrze, bezpieczeństwo przede wszystkim. Co do wymagań kotłowni już wszystko wiem, warunki są, kominiarz był także damy radę. Dzięki za pomoc

Załapałem się na program wymiany kotła na gazowy i potrzebuję porady jaki wybrać.

.

To chyba jakaś ogólnopolska akcja bo u mnie w okolicznych gminach też "Ochrona Środowiska" dawała 2 koła i Gmina kolejne 2 dokładała. Całe 10 domów z 5 tysięcznej gminy na to się załapalo :)

Jako, że o gazie nie wiem nic to pytań będzie więcej ...

• 2 weeks później...

Witam, potrzebuję sugestii/pomocy w wyborze.

Projekt Wiosenny Powiew pow. uzytkowa 99m2 + kotłownia + garaż w bryle całość ok. 150m2 + poddasze użytkowe ok 50m2.

Elewacja 20cm białego austrotherm, podłogi 20cm wentylacja grawitacyjna, brama garażowa wiśniowski unipro.

Na chwilę obecną(bez poddasza) ogrzewanie podłogowe + 5 grzejników (2 w pomieszczeniach sypialnianych, 1 ręcznikowiec, 1 kotłownia, 1 garaż),

okna winergetic premium oknoplast, góra jeszcze nie ocieplona - będzie piana. 2 osoby dorosłe + córka. Stacja uzdatniająca + niezależna nitka do kuchni.

Hydraulik proponuje cyrkulację ze względu na sporą odległość kuchni od kotłowni.

Wstępnie zastanawiam się nad kotłem jednofunkcyjnym + zasobnik 160l. + instalacja solarna.

WOLF CGB-2 14 / 1,8 – 14 kW

Buderus Logamax plus GB062-14V2 / 2-15,2 kW

Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP / 1,9-12 kW

Viessmann VITODENS 200-W / 1,9 - 19,0 kW

kolejność przypadkowa serwis taka sama odległość, co będzie najrozsądniejszym wyborem?

Witam, potrzebuję sugestii/pomocy w wyborze.

Projekt Wiosenny Powiew pow. uzytkowa 99m2 + kotłownia + garaż w bryle całość ok. 150m2 + poddasze użytkowe ok 50m2.

Wstępnie zastanawiam się nad kotłem jednofunkcyjnym + zasobnik 160l. + instalacja solarna.

WOLF CGB-2 14 / 1,8 – 14 kW

Buderus Logamax plus GB062-14V2 / 2-15,2 kW

Immergas VICTRIX 12 X TT 2 ErP / 1,9-12 kW

Viessmann VITODENS 200-W / 1,9 - 19,0 kW

kolejność przypadkowa serwis taka sama odległość, co będzie najrozsądniejszym wyborem?

Witam,

Cieszy mnie to, że bierzesz pod uwagę rozwiązanie oparte o produkt marki Viessmann! Ja naturalnie polecam właśnie produkty z rodziny Vitodens.

Zapraszam do złożenia niezobowiązującego zapytania ofertowego z wyceną : TUTAJ formularz zgłoszeniowy.

Jeśli mogę podpowiedzieć, to jeśli serwis masz w tej samej odległości to może zwróć uwagę, że Viessmann ma infolinię serwisową 24h :)

W razie pytań o urządzenie - służę pomocą!

Po audycie energetycznym dostałem wyliczenia że kocioł gazowy ma mieć moc maksymalną 24kW.

Mieszkam w dużym starym domu (według projektu ma 255m2 powierzchni użytkowej netto) zbudowanym z podwójnego pustaka, dobrze ocieplonym od poziomu ziemi do góry, ale ze starą instalacją CO i ogrzewaniem grzejnikowym, jedną podłogówką ale połączoną z grzejnikami.

Pojemność instalacji CO to jakieś 320 litrów.

Dodatkowo jest zasobnik wody CWU o pojemności 250l ale jest możliwe że w przyszłym roku pojawi się pompa ciepła powietrzna do podgrzewania CWU.

Jaki byście polecili kocioł albo chociaż jakiej marki? To co udało mi się dowiedzieć do tej pory to najlepiej żeby miał jak najmniejszą możliwą minimalną moc. Instalator, który od zawsze działa u mnie w domu, poleca Vaillanta wiszącego, ale czy vaillant to nie jest cena za samą markę? Głównie chodzi mi o ewentualne naprawy i serwis.

Zależy mi też żeby kocioł współpracował z dobrym sterownikiem pogodowym i pokojowym jednocześnie.

Znajomy pracuje w firmie Hoval i mógłbym mieć dobrą cenę na taki kocioł - ale czy warto?

Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję.

Witam,

Przy podanych przez Pana parametrach zachęcam do sprawdzenia kotła jednofunkcyjnego Cerapur ZSB 24-5C, o mocy 24kW wraz z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej. Kocioł posiada szeroką modulację mocy palnika od 3,4 do 25,3 kW dla parametrów pracy 40/30°C. Kocioł charakteryzuje się łatwą obsługą dzięki czytelnemu panelowi sterowania Bosch Heatronic 4. W celu doboru oraz montażu kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers - Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

też szukam pieca tylko że u mnie jest woda oki bo mam zmiękczacz .po paru wizytach w hurtowniach i rozmów z instalatorami każdy wciska to co chyba najlepiej się sprzedaje. Można oszaleć. Dalej jetem w kropce bo nie wiem jaki piec zakupić do siebie

Witam,

Do instalacji z kotłami, które posiadają wymienniki aluminiowo – krzemowe nie należy wlewać wody z domowej stacji zmiękczającej. W kotłach o mocy do 50 kW należy zgodnie z instrukcja użyć wody wodociągowej a w przypadku przekroczenia wartości dopuszczalnych użyć jednorazowych kartrydży zmiękczających.

Dla kotłów powyżej 50 kW należy używając tylko i wyłącznie wody zdeminaralizowanej.

W sprawnie doboru oraz montażu odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Więcej informacji o kotłach kondensacyjnych znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch