Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadza się. Mam jeszcze kilka pytań. Czy kocioł :stirthepot: którego moc maksymalna ma 15kW użyje tej maksymalnej mocy aby podgrzać wodę? Od czego to zależy z jaką mocą będzie pracował? No i też pytanie o moc minimalną. Czy kocioł z mocą minimalną ok 2kW faktycznie zejdzie tak nisko? W budżecie który mam założony, z pośród kotłów o niskiej mocy minimalnej, mogę kupić Junkersa o zakresie 2,3-15,2kW + zasobnik + regulator pogodowy, co wyjdzie pewnie koło 7tys za ten "zestaw" .Ostatnio dostałam niezłą promocję na Vaillant VC 146/5-5 ecoTEC plus z zasobnikiem 200l, czujnikiem temp. c.w.u i regulatorem pogodowym za 6400zł, ale ten z kolei ma moc minimalną 3,3kW. I nie wiem czy to duża różnica, czy będzie miała dla mnie znaczenie czy nie.

Czasem nie ma znaczenia powierzchnia wezownicy w zbiorniku?? (Im większa tym szybciej grzeje).

Moc wezownicy musi byc po prostu wireksza od mocy kotla, ale tak z reguly jest.

Jedynie pod kniec grzania, kiedy zmniejsza sie dT miedzy wodą w węzownicy, a w zbiorniku, jej moc spada, stad rzeczywisty czas grzania moze nieco wzrosnąc.

Z drugiej strony, raczej nigdy nie zdaza sie sytuacja, abysmy gdzali cwly zbiornik od np 5C

Zgadza się. Mam jeszcze kilka pytań. Czy kocioł :stirthepot: którego moc maksymalna ma 15kW użyje tej maksymalnej mocy aby podgrzać wodę? Od czego to zależy z jaką mocą będzie pracował? No i też pytanie o moc minimalną. Czy kocioł z mocą minimalną ok 2kW faktycznie zejdzie tak nisko? W budżecie który mam założony, z pośród kotłów o niskiej mocy minimalnej, mogę kupić Junkersa o zakresie 2,3-15,2kW + zasobnik + regulator pogodowy, co wyjdzie pewnie koło 7tys za ten "zestaw" .Ostatnio dostałam niezłą promocję na Vaillant VC 146/5-5 ecoTEC plus z zasobnikiem 200l, czujnikiem temp. c.w.u i regulatorem pogodowym za 6400zł, ale ten z kolei ma moc minimalną 3,3kW. I nie wiem czy to duża różnica, czy będzie miała dla mnie znaczenie czy nie.

Kociol bedzie uzywal mocy maksymalnej do grzania CWU, twk dlugo, jsk dlugo wezownica bedzie zapewniala odbior i przekazanie tej energii wodzie w zbiorniku. W praktyce moze schodzic z moca przy dogrzewaniu ostatnich paru K.

Przy Twoim domu i podlogowce nie bedzie wiekszych rożnic pomiedzy minimalną mocą 2.3 a 3.3 kW.

Kociol bedzie uzywal mocy maksymalnej do grzania CWU, twk dlugo, jsk dlugo wezownica bedzie zapewniala odbior i przekazanie tej energii wodzie w zbiorniku. W praktyce moze schodzic z moca przy dogrzewaniu ostatnich paru K.

Przy Twoim domu i podlogowce nie bedzie wiekszych rożnic pomiedzy minimalną mocą 2.3 a 3.3 kW.

Brzmi optymistycznie. Wymiennik to Vulcan Kombi 200l Galmet, gdzie moc wężownicy to 39kW.

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem na forum , tak więc sory za pewne niedociągnięcia lub nieznajomość

Jestem szczęśliwym (oby) posiadaczem nowego domu bardziej szeregowca znajdującego się w środku czterech lokali.

Zastanawiam się nad wyborem pieca gazowego do którego doprowadzone mam już łącze gazowe.

Mam prośbę o pomoc w doborze pieca jeśli jest to możliwe

Dane:

Powierzchnia: 130m2

Dom ocieplony ściany styropianem (mm - jakoś standardowo)

Poddasze nieużytkowe ocieplone tylko podłoga poddasza

Ogrzewanie:

Podłogowe

*na parterze wiatrołap, kibelek w którym stałby kocioł oraz kuchnia

*na pieprze podłogówka tylko w łazience

Kaloryfery

*Parter szt 5

*Pietro szt 4

-ciepła woda

*na parterze w kraniku kibelka i kuchni

*na piętrze w kraniku i prysznicu

Liczba stałych mieszkańców : 3 sztuki :)

Ze względu na dofinansowania z UM na fotowoltaike chciałem jakby się dało zamontować także

panele i wesprzeć ogrzewanie i/oraz panelami z tego co patrzyłem na dachu ok 24m2 . Może dałoby się to jakoś zautomatyzować/powiązać.

Prośba może o ile możecie podać jakieś sensowne rozwiązanie, chodzi mi o to aby dobrać coś adekwatnie cena do jakości

Pozdrawiam

Tomek

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem na forum , tak więc sory za pewne niedociągnięcia lub nieznajomość

Jestem szczęśliwym (oby) posiadaczem nowego domu bardziej szeregowca znajdującego się w środku czterech lokali.

Zastanawiam się nad wyborem pieca gazowego do którego doprowadzone mam już łącze gazowe.

Mam prośbę o pomoc w doborze pieca jeśli jest to możliwe

Dane:

Powierzchnia: 130m2

Dom ocieplony ściany styropianem (mm - jakoś standardowo)

Poddasze nieużytkowe ocieplone tylko podłoga poddasza

Ogrzewanie:

Podłogowe

*na parterze wiatrołap, kibelek w którym stałby kocioł oraz kuchnia

*na pieprze podłogówka tylko w łazience

Kaloryfery

*Parter szt 5

*Pietro szt 4

-ciepła woda

*na parterze w kraniku kibelka i kuchni

*na piętrze w kraniku i prysznicu

Liczba stałych mieszkańców : 3 sztuki :)

Ze względu na dofinansowania z UM na fotowoltaike chciałem jakby się dało zamontować także

panele i wesprzeć ogrzewanie i/oraz panelami z tego co patrzyłem na dachu ok 24m2 . Może dałoby się to jakoś zautomatyzować/powiązać.

Prośba może o ile możecie podać jakieś sensowne rozwiązanie, chodzi mi o to aby dobrać coś adekwatnie cena do jakości

Pozdrawiam

Tomek

Witaj, z opisu nie wynika zapotrzebowanie na moc grzewczą obiektu. Zrób profesjonalne obliczenia, a doradzę Ci w doborze kotła gazowego marki Vitodens.

Jeśli masz dodatkowe pytania - służę pomocą!

Witam,

Jak dla mnie może być. Cena do jakości. Dodatki, to zależy ile trzeba by było do nich dopłacić i na ile się przydadzą, zarządzanie z zewnątrz to akurat dobry pomysł

Chyba ważną kwestią jest także serwis w pobliżu :)

Tomek

Witaj, dla Twojej informacji powiem, że co do serwisu mamy uruchomioną infolinię 24/dobę, oraz dodatkowo dobrze rozbudowaną sieć specjalistów, więc z pewnością znajdziesz w pobliżu odpowiedniego. MAPA TUTAJ.

Co do możliwości sterowania - sprawdź opcje dla użytkowników TUTAJ

Masz jakieś pytania dodatkowe?

Witam

Przygotowuje sie do wymiany starego kotla gazowego (Buderus ktory ma juz 19 lat). Na wymiane kotla otrzymamy dotacje w wysokosci 3300zl. Moze zaczne od tego jaki kociol chcialbym miec a nastepnie podam pare przykladow proponowanych przez kilku instalatorow:

Ma to byc kociol 1-funkcyjny z zasobnikiem na ciepla wode (120/150l). Chcemy w przyszlosci w domu rozprowadzic ogrzewanie podlogowe w 2 lazienkach I do celowo 4 pokojach.

Kocioł 1- funkcyjny Viessmann Vitodens 100-W 26 kW 6 412 zł

Naczynie przeponowe do centralnego ogrzewania z zaworem rewizyjnym 194

Sterownik pokojowy tygodniowy przewodowy Honeywell CM707 153zl

Czujnik temperatury zewnętrznej Viessmann dla Vitodens 100-W 335zl

Zasobnik CWU Viessmann Vitocell 100-W typ CUG 150l 2019zl

Armatura zabezpieczająca do montażu zasobnika 791zl

Reduktor ciśnienia 3/4" 202zl

Materiały do montażu kotłowni gazowej 1872zl

Zestaw startowy dla komina 1-płaszczowego 401zl

Rura spalinowa L=1000 mm 378zl

Pakiet kocioł 1- funkcyjny Buderus Logamax plus GB062-24V2 25,6 kW z

zasobnikiem S 120 l i regulator RC310 cena: 8 335 zl

reszta to samo jak wyzej

Ktos mi jeszcze proponuje Saunier Duval Thelia Condens, ale czekam na wycene. Podobno sa tansze niz te dwa powyzej.

I jeszcze jedna osoba proponuje kociol de Dietrich, ale tutaj rowniez bez zadnych kwot.

Czy moglbym prosic o wasza opinie. Czy sa to kotly dobrej klasy. Czy warto w nie inwestowac?

Dziekuje I pozdrawiam.

Witam,

Pompa ciepła dobrze współpracuje z ogrzewaniem podłogowym. Przy pracy przy niższej temperaturze zasilania pompa ciepła osiąga wyższy współczynnik COP, dzięki czemu zużywa mniejszą ilość energii elektrycznej do zasilania sprężarki. Samo ogrzewanie podłogowe jest bardzo dobrym rozwiązaniem, które sprawdza się praktycznie we wszystkich pomieszczeniach budynku mieszkalnego. Jedynie w przypadku pomieszczeń o większym zapotrzebowaniu na moc cieplną lub o niewielkiej powierzchni podłogi może być wymagane zastosowanie grzejników lub ułożenia wężownicy na ścianie. Dzięki utrzymywaniu temperatury podłogi na poziomie do 29°C uzyskujemy najkorzystniejszy rozkład temperatury dla człowieka. Cieplej jest przy stopach, a chłodniej przy głowie. W odróżnieniu do ogrzewania grzejnikowego znacznie obniżone jest unoszenie kurzu w budynku. Jest to ważny aspekt dla alergików.

Jeżeli są Państwo zainteresowani doborem odpowiedniej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Zachęcam też do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie pomp ciepła: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Witam

Przygotowuje sie do wymiany starego kotla gazowego (Buderus ktory ma juz 19 lat). Na wymiane kotla otrzymamy dotacje w wysokosci 3300zl. Moze zaczne od tego jaki kociol chcialbym miec a nastepnie podam pare przykladow proponowanych przez kilku instalatorow:

Ma to byc kociol 1-funkcyjny z zasobnikiem na ciepla wode (120/150l). Chcemy w przyszlosci w domu rozprowadzic ogrzewanie podlogowe w 2 lazienkach I do celowo 4 pokojach.

Kocioł 1- funkcyjny Viessmann Vitodens 100-W 26 kW 6 412 zł

Naczynie przeponowe do centralnego ogrzewania z zaworem rewizyjnym 194

Sterownik pokojowy tygodniowy przewodowy Honeywell CM707 153zl

Czujnik temperatury zewnętrznej Viessmann dla Vitodens 100-W 335zl

Zasobnik CWU Viessmann Vitocell 100-W typ CUG 150l 2019zl

Armatura zabezpieczająca do montażu zasobnika 791zl

Reduktor ciśnienia 3/4" 202zl

Materiały do montażu kotłowni gazowej 1872zl

Zestaw startowy dla komina 1-płaszczowego 401zl

Rura spalinowa L=1000 mm 378zl

Pakiet kocioł 1- funkcyjny Buderus Logamax plus GB062-24V2 25,6 kW z

zasobnikiem S 120 l i regulator RC310 cena: 8 335 zl

reszta to samo jak wyzej

Ktos mi jeszcze proponuje Saunier Duval Thelia Condens, ale czekam na wycene. Podobno sa tansze niz te dwa powyzej.

I jeszcze jedna osoba proponuje kociol de Dietrich, ale tutaj rowniez bez zadnych kwot.

Czy moglbym prosic o wasza opinie. Czy sa to kotly dobrej klasy. Czy warto w nie inwestowac?

Dziekuje I pozdrawiam.

Witam,

Jeżeli był Pan zadowolony z pracy swojego starego kotła marki Buderus, który pracował ponad 19 lat, zachęcam do wyboru kotła tej samej marki.

Zaproponowany przez Pana kocioł Logamax plus GB062V2 cechuje się kompaktowymi wymiarami, wysoką jakością wykonania oraz szeroką modulacją mocy w stosunku 1:8. Zastosowany w nim aluminiowo-krzemowy wymiennik ciepła, gwarantuje wysoką sprawność oraz niezawodną pracę. Może Pan się także zastanowić również nad kotłem Logamax GB072V2. W porównaniu do modelu 062 posiada on większe naczynie przeponowe o pojemności 12l oraz pompę obiegową c.o. sterowaną sygnałem PWM bezpośrednio z panelu kotła.

W sprawie doboru oraz montażu kotła polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Jeżeli był Pan zadowolony z pracy swojego starego kotła marki Buderus, który pracował ponad 19 lat, zachęcam do wyboru kotła tej samej marki.

Zaproponowany przez Pana kocioł Logamax plus GB062V2 cechuje się kompaktowymi wymiarami, wysoką jakością wykonania oraz szeroką modulacją mocy w stosunku 1:8. Zastosowany w nim aluminiowo-krzemowy wymiennik ciepła, gwarantuje wysoką sprawność oraz niezawodną pracę. Może Pan się także zastanowić również nad kotłem Logamax GB072V2. W porównaniu do modelu 062 posiada on większe naczynie przeponowe o pojemności 12l oraz pompę obiegową c.o. sterowaną sygnałem PWM bezpośrednio z panelu kotła.

W sprawie doboru oraz montażu kotła polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

To ja mam pytanie do Pana konsultanta z Buderusa:

Czy kocioł GB062v2 o mocy 14kW będzie sprawnie współpracował z zasobnikiem SU-160?

Szukam i nie mogę znaleść takich zestawów max tylko z zasobnikiem 120l jest w zestawie.

Czy jednak zasadne jest aby pochylić się nad GB072v2 14kW z zasobnikiem SU-160 gdyż taki jest oferowany w zestawach przy tym modelu.

Jedyne co to GB062 ma lepszy zakres modulacji bo startuje od 2.0kW w przeciwiejnstwie do GB072, który zaczyna od 2.9kW

• 3 weeks później...

Poszukuję kotła dla domu ok 200m2 (12x10), http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3jnw . Na dole łązienka, kuchnia pokój i salon , przedpokój na górze łazienka i 3 pokoje.Na dole kuchnia oddalona ok. 4,5m od kotłowni.

Łazienka na dole obok kotłowni tylko natrysk.

Łazienka na górze nad kotłownią będzie wanna i prysznic.

Ogrzewanie podłogowe razem ok 40m2

Liczba grzejników razem - 9szt. plus 2szt. drabinki w łazienkach.

Liczba osób : 3

1.Poszukuję kotła , który pozwoliłby sprawnie ogrzać ciepłą wodę i oraz CO w pomieszczeniach.

2.Jest wykonanana cyrkulacja do kuchni , zasobnik mam dwupłaszczowy 140l.

Posiadam już instalację w kotłowni i całym domu, wykonana na rozdzielaczach w ubiegłym roku.Miał być piec na groszek. Co dobrzy ludzie by poleciliby W wyborze kotła?

Pozdrawiam

Poszukuję kotła dla domu ok 200m2 (12x10), http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3jnw .

Witam, mamy całą rodzinę kotłów Vitodens, która możesz poznać TUTAJ.

Wstępnie możesz dobrać kocioł w naszym konfiguratorze produktów, który dostępny jest TUTAJ.