Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I ja także tego się spodziewałem (mimo szacunku dla Twojej wiedzy) - krytyki i niczego więcej (sprostowania "mieszania w głowie") profesjonalisty mimo iż wyraźnie napisałem, że są to dane zaledwie orientacyjne. A po za tym nie podawałem obliczeń z CW, tylko sposób doboru z którym oczywiście możesz się nie zgadzać - to tylko mój punkt widzenia, zbieżny z tym, co tam jest napisane.

Ok, ale nie rozumiem z czego wynika obrona ewidentych głupot z cieplawlasciwego dotyczących doboru mocy poszczegolnych urzadzen grzewczych. Jak rozumiem na nich opierasz swą wiedzą, nie dziel sie jednak z nią na forum. Z niezrozumiałych dla mnie powodów niejaki Juzef (nick na fm) autor ciepławlasciwego nie chce poprawic swojego opracowania w czesci dotyczącej zarówno doboru mocy i jak i czesci obliczajacej koszty eksploatacji i czas zwrotu poszczegolnych urzadzen grzewczych. O ile dobór mocy to bzdury, to wyliczenia opłacalnosci to bzdury do kwadratu.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok, ale nie rozumiem z czego wynika obrona ewidentych głupot z cieplawlasciwego dotyczących doboru mocy poszczegolnych urzadzen grzewczych. Jak rozumiem na nich opierasz swą wiedzą, nie dziel sie jednak z nią na forum. Z niezrozumiałych dla mnie powodów niejaki Juzef (nick na fm) autor ciepławlasciwego nie chce poprawic swojego opracowania w czesci dotyczącej zarówno doboru mocy i jak i czesci obliczajacej koszty eksploatacji i czas zwrotu poszczegolnych urzadzen grzewczych. O ile dobór mocy to bzdury, to wyliczenia opłacalnosci to bzdury do kwadratu.

Może nie przekonałeś do końca Juzefa do zmiany? Bo o ile wyliczenia są z błędami i to łatwo zweryfikować przeliczając od początku , to opis doboru urządzeń trzeba sprostować - nie wystarczy napisanie "to bzdury". Nie bronię tego sposobu "zero - jedynkowo", zdaję sobie sprawę, że jest uproszczony ale dla mnie sensowny przy wstępnym doborze urządzenia (np do porównania cen). Być może będzie Ci się chciało przekonać mnie, że jest inaczej - aż tak bardzo nie będę uparty. Ale nie wystarczy napisać "ty ośle zamilknij" :).

Może nie przekonałeś do końca Juzefa do zmiany? Bo o ile wyliczenia są z błędami i to łatwo zweryfikować przeliczając od początku , to opis doboru urządzeń trzeba sprostować - nie wystarczy napisanie "to bzdury". Nie bronię tego sposobu "zero - jedynkowo", zdaję sobie sprawę, że jest uproszczony ale dla mnie sensowny przy wstępnym doborze urządzenia (np do porównania cen). Być może będzie Ci się chciało przekonać mnie, że jest inaczej - aż tak bardzo nie będę uparty. Ale nie wystarczy napisać "ty ośle zamilknij" :).

Nie mam zamiaru przekonywac kogos na siłe zeby nie korzystał z ciepławlasciwego. Jezeli uwazasz to jako zródło wiedzy to nic mi do tego. Ja jednak opieram sie na innych załozeniach. Poza tym Juzef jakby zapomniał ze nie wolno instalowac juz kotów zasypowych i miałowych a tylko V klasy, ale dalej dobiera ich moc. Na jednym z przykładów z tego wątku obliczenia pokazały ze obciązenie cieplne wynosi 9 kW do tego dodano 4 kW !! na cwu (dla 3 osób). Z tego sie zrobiło 13 kW. Kalkulator zaleca moc kotła miałowego w zakresie 26-31 kW tak zeby wystarczyło miału na 1 dobę. Dla przypomnienia dom jest nowy, nie wiem jaki jest zasyp do smoka 31 kW miału ale przy sredniej obciażeniu ok 3-4 kW (nie wiecej bo te 9 kW sie kupy nie trzyma) to taki kocioł długo nie wytrzyma bo zaraz nastąpi skraplanie wewnątrz kotła i korozja spawów, o sprawnosci takiego kotła przy takim obciązeniu ne wspomnę. Tak w zasadzie do kazdego doboru mozna by miec zastrzezenia oprócz mocy pompy ciepła, tu jest zalecenie wykonania profesjonalnego ozc. O czesci dotyczącej opłacalnosci szkoda nawet pisac. Jezeli kogos przekonałem do tego aby nie traktował wyników z ciepławłasciwego jako wyroczni lub zródła wiedzy to dobrze, bo moze sie ktos zastanowi i da mu to do myslenia.

Edytowane przez asolt

Nie mam zamiaru przekonywac kogos na siłe zeby nie korzystał z ciepławlasciwego. Jezeli uwazasz to jako zródło wiedzy to nic mi do tego. Ja jednak opieram sie na innych załozeniach. Poza tym Juzef jakby zapomniał ze nie wolno instalowac juz kotów zasypowych i miałowych a tylko V klasy, ale dalej dobiera ich moc. Na jednym z przykładów z tego wątku obliczenia pokazały ze obciązenie cieplne wynosi 9 kW do tego dodano 4 kW !! na cwu (dla 3 osób). Z tego sie zrobiło 13 kW. Kalkulator zaleca moc kotła miałowego w zakresie 26-31 kW tak zeby wystarczyło miału na 1 dobę. Dla przypomnienia dom jest nowy, nie wiem jaki jest zasyp do smoka 31 kW miału ale przy sredniej obciażeniu ok 3-4 kW (nie wiecej bo te 9 kW sie kupy nie trzyma) to taki kocioł długo nie wytrzyma bo zaraz nastąpi skraplanie wewnątrz kotła i korozja spawów. Tak w zasadzie do kazdego doboru mozna by miec zastrzezenia oprócz mocy pompy ciepła, tu jest zalecenie wykonania profesjonalnego ozc. O czesci dotyczącej opłacalnosci szkoda nawet pisac. Jezeli kogos przekonałem do tego aby nie traktował wyników z ciepławłasciwego jako wyroczni lub zródła wiedzy to dobrze, bo moze sie ktos zastanowi i da mu to do myslenia.

Zostawmy zatem miałowce i inne "eksponaty muzealne" na boku, i napisz czy i jakie wg Ciebie są różnice w doborze V klasy podajnikowca, kondensata gazowego, PC i kotła elektrycznego dla tego samego budynku?

Edytowane przez przemo1

Zostawmy zatem miałowce i inne "eksponaty muzealne" na boku, i napisz czy i jakie wg Ciebie są różnice w doborze V klasy podajnikowca, kondensata gazowego, PC i kotła elektrycznego dla tego samego budynku?

Na kazde pytanie doboru jest odpowiedz o ile jest ono precyzyjne. Pytasz o kocioł elektryczny i PC a nie podałes proporcji I i II taryfy, sposobu regulacji temperatury. Odnosnie kotła V klasy to wystarczy moc dobrac jako sumę projektowego obciązenia cieplnego i iloczynu liczby osób razy 250 do 500W (w zaleznoscio od pojenosci zasobnika. To samo dotyczy kotła gazowego z tym ze szukamy o najmniejszej mocy minimajnej i nie mniej wazne dostępnosci serwisu. Co do pompy to sposobów doboru jest co najmniej kilka, były ono szczególowo roztrząsane na innych wątkach.

Na kazde pytanie doboru jest odpowiedz o ile jest ono precyzyjne. Pytasz o kocioł elektryczny i PC a nie podałes proporcji I i II taryfy, sposobu regulacji temperatury. Odnosnie kotła V klasy to wystarczy moc dobrac jako sumę projektowego obciązenia cieplnego i iloczynu liczby osób razy 250 do 500W (w zaleznoscio od pojenosci zasobnika. To samo dotyczy kotła gazowego z tym ze szukamy o najmniejszej mocy minimajnej i nie mniej wazne dostępnosci serwisu. Co do pompy to sposobów doboru jest co najmniej kilka, były ono szczególowo roztrząsane na innych wątkach.

A widzisz jak to dobrze rozmawiać - Ty negujesz konkretne moce podane na CW, ja natomiast piszę bardziej o samych różnicach w doborze poszczególnych źródeł ciepła (czyli że dla tego samego budynku różne urządzenia będą miały różną moc). Musisz więcej prostować wątpliwości inwestorów a mniej "strzelać"- i tak jest już lepiej, bo co raz więcej widzi potrzebę/korzyści z posiadania OZC, tylko jeszcze co potem zrobić /gdzie z tym iść? Sprzedawcy i instalatorzy po staremu "weź Pan mocniejszy, będzie na zapas".

A widzisz jak to dobrze rozmawiać - Ty negujesz konkretne moce podane na CW, ja natomiast piszę bardziej o samych różnicach w doborze poszczególnych źródeł ciepła (czyli że dla tego samego budynku różne urządzenia będą miały różną moc). Musisz więcej prostować wątpliwości inwestorów a mniej "strzelać"- i tak jest już lepiej, bo co raz więcej widzi potrzebę/korzyści z posiadania OZC, tylko jeszcze co potem zrobić /gdzie z tym iść? Sprzedawcy i instalatorzy po staremu "weź Pan mocniejszy, będzie na zapas".

Ja neguje spsób doboru, konkretne moce to był tylko przykład, co do prostowania wątpliwosci to istnieje jeszcze rzeczywstosc poza forum, nie mam czasu tak ciągle pisac to samo.

Niestety cieplowłasciwe wiecej miesza w głowach laikom niz pomaga i dlatego jest tyle wapliwosci

Jezeli chodzi o ozc i wnioski z nich wypływające to trzeba postawic na swoim a nie słuchac instalatorów i sprzedawców. Zresztą ja jak omawiam wynki ozc zawsze podpowiadam co nalezy wybrac. Samo ozc bez omówienia niektórym niewiele daje, omówienie, interpretacja, symulacja wariantów ocieplenia pomaga zrozumiec i dobrze wybrac rózwiazania z zakresu termoizolacji jak i doboru własciwego systemu grzewczego. Porada ma byc kompleksowa bo wtedy spełnia swoją rolę i jest przydatna inwestorowi. Co zrobic z ozc ?? ano zwrócic sie do specjalistów, uwazam ze jezeli audytor tylko wyliczy a nic nie wyjasni to same obliczenia niewiele dadzą inwestorowi który jest najczesciej laikiem. Z drugiej strony audytor na instalacjach znac sie nie musi, a wtedy szukac kolejnego specjalisty troche bez sensu. Konkluzja na koniec jest taka ze niestety jest mało prawdziwych fachowców,ale od czego jest chociazby to forum. Jest to jednak bron obosieczna, bo ilosc tych dobrych i pomocnych informacji jest mniejsza niz ilosc porad złych, nieprawdziwych a czasem szkodliwych. samo zycie

Zatem może jednak lepiej jak taki forumowicz jak np ja zwróci inwestorowi uwagę na możliwe różnice w sposobie doboru różnych źródeł ciepła - co sprowokuje go do dalszych dociekań i może trafi do odpowiedniego fachowca? Albo przynajmniej opisze swoje wątpliwości, co pozwoli Tobie, lub innym głębiej znającym temat - w wolnej chwili - je rozjaśnić bardziej szczegółowo.

Zauważ, że świadomie nie podaję konkretnej mocy ani nie odsyłam do CW , raczej podałem link jako przykładowe - z podkreśleniem-orientacyjne informacje na temat doboru.

Edytowane przez przemo1

Zatem może jednak lepiej jak taki forumowicz jak np ja zwróci inwestorowi uwagę na możliwe różnice w sposobie doboru różnych źródeł ciepła - co sprowokuje go do dalszych dociekań i może trafi do odpowiedniego fachowca? Albo przynajmniej opisze swoje wątpliwości, co pozwoli Tobie, lub innym głębiej znającym temat - w wolnej chwili - je rozjaśnić bardziej szczegółowo.

Zauważ, że świadomie nie podaję konkretnej mocy ani nie odsyłam do CW , raczej podałem link jako przykładowe - z podkreśleniem-orientacyjne informacje na temat doboru.

Dobrych porad nigdy dosyc, to fakt, nie muszą byc szczególowe i dokladne, wazne wskazanie kierunku dalszego działania.

Witam

Proszę o poradę. Mam obecnie piec Saunier KLZ Niedźwiedź 25kw z fabrycznym zasobnikiem.

Piec ogrzewa ocieplony dom ( styropian 10 cm ) o powierzchni 140m. Parter podłogówka + piętro 4 kaloryfery + poddasze 2 kaloryfery ( ustawione na 18 stopni zimą ) + piwnica 3 kaloryfery ustawione na 15 stopni zimą.

Zastanawiam się nad wymianą pieca na Saunier Niedźwiedź kondens - piec kosztuje 5000 pasuje 1:1 do mojego starego ale jest to kondensat. Na jakie oszczędności można liczyć przy wymianie pieca ? Dodatkowo zastanawiam się nad dokładką samego podgrzewacza wody aby piec tylko ogrzewał dom - ma to sens ? Obecnie grzanie wody mam włączone "z ręki" ja steruje kiedy ma być ciepła woda bo w przeciwnym wypadku piec zużywa gazu za ok 200 zł miesięcznie gdzie mieszkając w mieszkaniu w którym był piec gazowy przepływowym za podgrzanie tej samej ilości wody płaciłem ok 50 zł.

Witam, jestem przed wymianą kotła z weglowego na gaz (dofinansowanie z gminy 6 tys zł )i jestem kompletnie laik z tej dziedziny prosiłbym o pare podpowiedzieci co było by najlepszym rozwiązaniem w moim wypadku ,posiadam dom 2 pietrowy 200metrowy ocieplony ale tylko 5 cm styropianem ,dach tez niezaciekawy(płaski ale pod papą tkz.hasie żużel )wiec może uciekac tutaj najwiecej ciepla ,kazde pietro posiada swoj piecyk gazowy wiec chyba piec dwufunkcyjny nie musi byc.

Co byście proponowali ?? jakiej firmy?itd z gory dziekuje za podpowiedzi

Witam, jestem przed wymianą kotła z weglowego na gaz

Witam,

Zachęcam do zapoznania się z rodziną kotłów Viessmann TUTAJ. Możesz porównać nasze urządzenia.

Jeżeli zainteresuje Cię któreś z naszych rozwiązań możesz zapytać specjalistów o bezpłatne i niezobowiązujące doradztwo TUTAJ

Pozdrawiam.

Witam

Proszę o poradę. Mam obecnie piec Saunier KLZ Niedźwiedź 25kw z fabrycznym zasobnikiem.

Piec ogrzewa ocieplony dom ( styropian 10 cm ) o powierzchni 140m. Parter podłogówka + piętro 4 kaloryfery + poddasze 2 kaloryfery ( ustawione na 18 stopni zimą ) + piwnica 3 kaloryfery ustawione na 15 stopni zimą.

Zastanawiam się nad wymianą pieca na Saunier Niedźwiedź kondens - piec kosztuje 5000 pasuje 1:1 do mojego starego ale jest to kondensat. Na jakie oszczędności można liczyć przy wymianie pieca ? Dodatkowo zastanawiam się nad dokładką samego podgrzewacza wody aby piec tylko ogrzewał dom - ma to sens ? Obecnie grzanie wody mam włączone "z ręki" ja steruje kiedy ma być ciepła woda bo w przeciwnym wypadku piec zużywa gazu za ok 200 zł miesięcznie gdzie mieszkając w mieszkaniu w którym był piec gazowy przepływowym za podgrzanie tej samej ilości wody płaciłem ok 50 zł.

Witam,

Przy wymianie kotła stałopalnego na gazowy kocioł kondensacyjny nie uzyska Pan znacznych oszczędności w postaci kosztów ogrzewania budynku. Istotną zaletą takiej zmiany będzie zwiększenie komfortu wytwarzania energii cieplnej, ponieważ praca gazowego kotła kondensacyjnego jest całkowicie bezobsługowa. Nie będzie musiał Pan wykonywać żadnej pracy przy eksploatacji kotła, a ze względu na czyste spalania się gazu zmniejszy się emisja zanieczyszczeń do atmosfery oraz będzie można wykorzystać pomieszczenie kotłowni również do innego celu jak pralnia lub spiżarnia. Znacznie lepiej zastanowić się nad kotłem jednofunkcyjnym wraz z zasobnikiem na ciepłą wodę użytkową. Będzie to tańsze rozwiązanie oraz bardziej komfortowe od zastosowania gazowego podgrzewacza.

Marka Junkers-Bosch posiada szeroką ofertę kotłów kondensacyjnych rodziny Cerapur oraz Bosch Condens, które cechują się szeroką modulacją mocy palnika, dzięki czemu będą odpowiednie dla każdej instalacji. W celu doboru oraz montażu odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze telefonu: 801 900 810. Wybrany instalator doradzi wybór najbardziej korzystnego rozwiązania. Więcej informacji o naszych kotłach gazowych znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Witam wszystkich

Jestem na etapie wyboru kotła dwufunkcyjnego do mieszkania ok. 50m2 w starszym budownictwie (lata 60-te). Chcę mieć podłączone ogrzewanie podłogowe (w trzech pomieszczeniach) oraz grzejniki (w dwóch pomieszczeniach). Budynek ocieplony styropianem (najprawdopodobniej 10cm), okna wymienione (plastiki). Niestety ze względu na mały metraż potrzebuję piec dwufunkcyjny.

Proszę o pomoc co wybrać lub co polecacie bo dostałem ofertę na dwa urządzenia:

junkers cerapur midi ZWB24

ferroli bluehelix PRO25C z wbudowaną automatyką

Witam

... Dodatkowo zastanawiam się nad dokładką samego podgrzewacza wody aby piec tylko ogrzewał dom - ma to sens ? Obecnie grzanie wody mam włączone "z ręki" ja steruje kiedy ma być ciepła woda bo w przeciwnym wypadku piec zużywa gazu za ok 200 zł miesięcznie gdzie mieszkając w mieszkaniu w którym był piec gazowy przepływowym za podgrzanie tej samej ilości wody płaciłem ok 50 zł.

My kupiliśmy mały i tani kocioł 2 funkcyjny aby ciepła woda była tylko wtedy gdy jej potrzebujemy, czyli dokładnie 1 raz dziennie do wieczornego prysznica. Budujac dom z 11 lat temu wstawiliśmy bojler, chyba 140l gdyż miałą być spora wanna itd. Życie pokazało, ze to nam całkiem zbędne, w weekendy często nas nie ma. Jest zmywarka itd, CWU używamy zasadniczo wieczorem do prysznica i mamy przeczucie, ze kotłem 2F taniej nam to wyjdzie. Aby dłuzej nam żył zaistalowalismy odkamieniacz. Na razie jest bajka choć zaledwie kilka dni to wszystko chodzi

Witam wszystkich

Jestem na etapie wyboru kotła dwufunkcyjnego do mieszkania ok. 50m2 w starszym budownictwie (lata 60-te).

Zachęcam do zapoznania się z wiszącym kotłem Vitodens 100-W. Dzięki kompaktowym wymiarom, niewielkiemu ciężarowi i bardzo cichej pracy kocioł Vitodens 100-W bez problemu znajdzie swoje miejsce w każdym pomieszczeniu.

Jeżeli zainteresuje Cię nasze rozwiązanie możesz zapytać specjalistów o bezpłatne i niezobowiązujące doradztwo TUTAJ.

Witam, jestem przed wymianą kotła z weglowego na gaz (dofinansowanie z gminy 6 tys zł )i jestem kompletnie laik z tej dziedziny prosiłbym o pare podpowiedzieci co było by najlepszym rozwiązaniem w moim wypadku ,posiadam dom 2 pietrowy 200metrowy ocieplony ale tylko 5 cm styropianem ,dach tez niezaciekawy(płaski ale pod papą tkz.hasie żużel )wiec może uciekac tutaj najwiecej ciepla ,kazde pietro posiada swoj piecyk gazowy wiec chyba piec dwufunkcyjny nie musi byc.

Co byście proponowali ?? jakiej firmy?itd z gory dziekuje za podpowiedzi

Witam,

Sprawdzone gazowe kotły kondensacyjne posiada w swojej ofercie marka Buderus. Nasze kotły z rodziny Logamax posiadają szeroki zakres modulacji mocy palnika w zakresie 12-100% oraz bardzo łatwy w obsłudze zintegrowany panel sterowania z ekranem LCD. Przy wyborze producenta kotła kondensacyjnego należy również mieć na uwadze jego renomę oraz sprawdzić, czy posiada fachowy i rozbudowany serwis. Autoryzowani Instalatorzy marki Buderus gwarantują dobór i montaż kotła, przeprowadzenie pierwszego uruchomienia oraz w przyszłości pomagają przy wykonaniu okresowych przeglądów technicznych i ewentualnych napraw po okresie gwarancyjnym. Wszystkie czynności serwisowe wykonywane są do 24 godzin od zgłoszenia.

W celu doboru odpowiedniego kotła zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801.

Bardziej szczegółowe informacje o naszych kotłach gazowych znajdują się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/

W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam.

Mam do wymiany kocioł z zamkniętą komorą spalania- dotychczas był to

Ferolli Domina 24F

Teraz zastanawiam się nad kondensacyjnymi:

-Beretta Ciao AT ( ten typ tylko w Castoramie) za 2600zł

-Beretta Ciao S.S.I - ok 3100zł

-Termet ECOCONDENS SILVER WKD4351

Ferroli Divacondens F24D - Castorama za 2698zł

THEMIS CONDENS 24 = za ok 2650zł

Oba typy z Castoramy mają najniższe ceny, ale też są to ciut inne niż modele

"normalnie" w dystrybucji... Dla przykładu Beretta Ciao AT ma modulację mocy tylko w zakresie 15-25KW i gorszą klasę

energetyczną ( A-B wobec A-A), z kolei Ciao C.S.I mam moc tylko 20KW i obawiam się, że może to być ciut za mało...

a Ferroli Divacondens F24D ( z litrerką "D") też pewnie ma jakieś ukryte "oszczędności"

Z kolei THEMIS CONDENS 24 też ma moc w zakresie 12,5-24KW , a więc dość wąski zakres.

W zasadzie potrzebuję pieca jednofunkcyjnego na dziś, bo obiegu c.w.u. nie mam w ogóle podłączonego( mam elektryczny przepływowy )

ale w przyszłości chyba podłączę również to, więc szukam od razu kotła 2-funkcyjnego.

Dom wolnostojący, ocieplony , powierzchnia 150m.kw, grzejniki stalowe konwencjonalne, instalacja na miedzi.

Co radzicie?

pzdr Nix

Edytowane przez Nix

Przymierzałem się do zamiany kotła starej generacji (nie kondensat) na kondensacyjny. W tym roku liczyłem na wsparcie z funduszy ochrony środowiska (mam jeszcze czynny piec na paliwa stałe) i chciałem wymienić oba na kondensat. Ale mam zarówno wątpliwości co do tego, czy kondensat spełni moje oczekiwania (praca na niższychi temperaturach), jak i koszty zamiany takiej opcji ogrzewania - tu myślę, że w 10 tys. się nie zmieściłbym (nowy piec i nowy "rurociąg" kominowy pod kondensata. Poza tym fundusze wsparcia jeszcze nie ruszyły, a już prawie jesień i noce robią się zimne - mają juz ponad pół roku opóźnienia, więc nie wiem, czy w ogóle w tym roku coś z tego będzie...?

Dlatego zadam pytanie: czy możecie polecić na chwilę obecną jakiś piec starej generacji (nie kondensat) jednofunkcyjny do powierzchni domu ok. 120 m2 (chyba coś koło 24 kW)?

Ważne, aby był jak najbardziej oszczędny w zużyciu gazu i energii.

Przymierzałem się do zamiany kotła starej generacji... mam zarówno wątpliwości co do tego, czy kondensat spełni moje oczekiwania (praca na niższychi temperaturach),

IMO to nie wiadomo, czy kondensat spełni czy nie oczekiwania, ale nawet jeśli tylko częściowo ( czyli w cieplejsze dni) będzie działał z kondensacją to i tak

będzie oszczędniejszy niż stary, z otwartą komorą.

pzdr