Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak oceniacie różnice między Junkersem a Vaillantem ?

Junkers ma niskie minimum mocy, ale wymiennik z alu-krzem. Myślicie że to ma znaczenie ?

Jestem równiez osoba która potrzebuje piec do domu około 120 m2 , parter cały w podłodze a na poddaszu dwa grzejniki.

Co polecicie ?

Junkers Cerapur Compact a może Vaillant 146 ?

Palę węglem w piecu Camino stary żeliwny piec na sezon spalę około 4 -5 ton w domu ciepło raczej nie oszczędzam na ogrzewaniu

Odnośnie czego ten wpis? Chcesz porównania do zużycia gazu ziemnego?

1 kg węgla to około 28MJ, czyli 4500kg= ok. 125 000Mj, jak liczyć sprawność tego kotła, 50%? To wychodzi 62 500MJ/sezon.

1m3 gazu ziemnego to około 34MJ. Sprawność kotła gazowego, to około 95-100%. Czyli grzejąc nowym kotłem gazowym, zużyjesz około 1800m3/sezon. Jeśli liczyć 2,3zł/m3 gazu, to koszt około 4200zł/sezon, tak w przybliżeniu. Jakiejś dużej różnicy nie będzie w stosunku do kosztów zakupu 4,5 tony węgla. Kluczowa jest sprawność tego kotła węglowego, może być i 35%, a może być i 70%, zależy czy nie przewymiarowany, jak utrzymany itd.

W każdym razie wygląda, że wystarczy praktycznie każdy kocioł dostępny na rynku, do 12-14kW, jak powyżej jakiś Immergas Victrix 12, czy Junkers 14kW.

Dlaczego sam nie policzysz takich banalnych spraw, przecież to umiejętności szkoły podstawowej, tylko poszukać w necie danych. Trochę więcej inwencji i zaangażowania w swoje niebanalne sprawy.

Odnośnie czego ten wpis? Chcesz porównania do zużycia gazu ziemnego?

.

Nie, kolega pisał kilka postów wcześniej, że chce zmienić na kocioł gazowy i prosi o dobór. Ale szczegółów nie podaje... Trudno wróżyć z fusów w tak istotnej kwestii jak ogrzewanie.

Palę węglem w piecu Camino stary żeliwny piec na sezon spalę około 4 -5 ton w domu ciepło raczej nie oszczędzam na ogrzewaniu

To nadal niewiele nam daje. "około 4-5 ton", "ciepło raczej....." Same nieprecyzyjne ogólniki. wiesz co mógłbym Ci zaproponować? Siec sprzedaży Viessmann jest bardzo dobrze rozbudowana. Sprawdź TUTAJ

Zobacz, że nasi specjaliści bezplatnie, niezobowiązująco i indywidualnie doradzają w tematach związanych z systemami grzewczymi i doborem odpowiedniego urządzenia. Skontaktuj się z osobą, która odwiedzi Twoj budynek, zobaczy jaki jest stan instalacji i pomoże zdecydować, na co postawić.

Jeśli byłby problem z kontaktem - zgłoś, a postaram się zareagować.

Pozdrawiam!

Witam Państwa,

Potrzebuję pomocy w doborze kotła kondensacyjnego jednofunkcyjnego.

Dom z dwustanowiskowym garażem w bryle budynku.

Ogrzewanie podłogowe, powierzchnia podłóg ok. 220m2, w garażu przewymiarowany grzejnik, dwa grzejniki drabinkowe w łazienkach.

Ocieplenie:

Strop - 24cm styropianu grafitowego lambda 0,33, plyta stropowa wylewana betonowa gr. około 16 cm.

Ściana zewnętrzna Poroterm 30cm + 20 cm styropianiu grafitowego lambda 0,33

Posadzka 15 cm styropian lambda 0,35.

Wentylacja mechaniczna, Okna trzyszybowe.

Lokalizacja okolice Rzeszowa

Wykonawca zasugerował Junkers ZSB 24-5c + zasobnik 140l.

Dziś zacząłem czytać o zapotrzebowaniu i wyliczyłem zapotrzebowanie na ciepło wg. kalkulatora online i wychodzi mi max. 7,5kW. Zdaje sobie sprawę, że obliczenia z kalkulatora online nie są do końca miarodajne i dlatego zastanawiam się czy kocioł z mniejszą mocą, tj. ZSB 14-5C będzie wystarczający?

Witam Państwa,

Potrzebuję pomocy w doborze kotła kondensacyjnego jednofunkcyjnego.

Dom z dwustanowiskowym garażem w bryle budynku.

Ogrzewanie podłogowe, powierzchnia podłóg ok. 220m2, w garażu przewymiarowany grzejnik, dwa grzejniki drabinkowe w łazienkach.

Ocieplenie:

Strop - 24cm styropianu grafitowego lambda 0,33, plyta stropowa wylewana betonowa gr. około 16 cm.

Ściana zewnętrzna Poroterm 30cm + 20 cm styropianiu grafitowego lambda 0,33

Posadzka 15 cm styropian lambda 0,35.

Wentylacja mechaniczna, Okna trzyszybowe.

Lokalizacja okolice Rzeszowa

Wykonawca zasugerował Junkers ZSB 24-5c + zasobnik 140l.

Dziś zacząłem czytać o zapotrzebowaniu i wyliczyłem zapotrzebowanie na ciepło wg. kalkulatora online i wychodzi mi max. 7,5kW. Zdaje sobie sprawę, że obliczenia z kalkulatora online nie są do końca miarodajne i dlatego zastanawiam się czy kocioł z mniejszą mocą, tj. ZSB 14-5C będzie wystarczający?

Witam, to może skoro używasz kalkulatorów na stronach online, to może warto polecić Ci również konfigurator produktów, który do określonego przez ciebie budynku dobiera urządzenie? Kliknij TUTAJ i zobacz - może Ci się przyda.

To łatwe w obsłudze narzędzie, za pomocą którego można samodzielnie dobrać urządzenia firmy Viessmann, dla nowych i modernizowanych budynków. Wynik doboru, to propozycje konkretnych rozwiązań, z ich cenami i podstawowymi danymi technicznymi. Za pomocą konfiguratora można również negocjować cenę zakupu wybranego urządzenia, przez wysłanie zapytania ofertowego.

Gdybyś miał zapytania - służę pomocą!

Dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc byłem raczej zdecydowany na markę Junkers. Podobno w mojej okolicy jest więcej serwisantów Junkers. Dodatkowo miałem kiedyś w mieszkaniu piecyk Junkers i był bezproblemowy.

Rozmawiałem wczoraj jeszcze z instalatorem. Zdecydowanie sugeruje wersję z 24kW, ale mówi że jeśli życzę sobie 14kW to taki też może założyć, zaznaczając że jest ryzyko że będzie za słaby. Wg. projektu zapotrzebowanie na ciepło jest 4,8-19kW, ale w projekcie nie było rekuperacji i ocieplenie troche słabsze.

W wyliczeniach z cieplowlasciwie.pl średnie zużycie wyszło 3,7kW.

EDIT:

Zadzwoniłem na infolinię Junkers. Pani z infolinii powiedziała, że do doboru mocy kotła przyjmuje się 60W/m2 (w moim przypadku daje to 13,2kW) i że 14kW będzie za mały.

Już teraz sam nie wiem, który będzie lepszy... Ale skoro zarówno instalator i serwisant polecają 24kW to pewnie mają rację.

Edytowane przez ttpj

• 2 weeks później...
Czy można jeszcze gdzieś kupić nowoczesny piec jednofunkcyjny z otwartą komora spalania? Wiem, że kondensat u mnie nie do końca się sprawdzi, więc nie chcę przepłacać, ale kupić niekondensata. Tylko, czy gdzieś są jeszcze do kupienia i mają w miarę przyzwoite parametry. Potrzebuję coś ok. 24 kW.

Witaj, czy mogę prosić o wyjaśnienie, dlaczego kocioł kondensacyjny się u ciebie nie sprawdzi? Nie za bardzo rozumiem...

Myślałem, że to zrozumiałe i proste. Dom o powierzchni ok. 100 m2. Ocieplony dość dobrze, bo ściany to styropian 15-20cm, dach wełna 40 cm. Okna plastki 2-szybkowe energooszczędne. W domu układ zamknięty c.o.

I teraz do rzeczy:

- koszt pieca gazowego starej generacji jednofunkcyjnego z otwartą komorą spalania to na dzisiaj ok. 2.300 PLN.

- koszt pieca gazowego nowej generacji kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania to na dzisiaj ok. 5.300 PLN plus koszt przerobienia komina, tj. jakieś 2-3 tys. zł z robocizną i materiałami.

Sprawność kotła starej generacji to od 89-94%.

Sprawność kotła nowej generacji to od 96-106%, przy czym te 106% to wyłącznie w przypadku wykorzystania w ogrzewaniu podłogówki i temperatury stałego grzania temperaturą ok. 30 stopni.

Wniosek: różnica w cenie, w stosunku do pożytków z zastosowania kondensata nie zwróci mi się w ciągu życia pieca kondensacyjnego na pewno.

Po co mam więc przepłacać, skoro mogę dalej ogrzewać dom po staremu, piecem o zbliżonej sprawności, a w kieszeni zostanie mi lekko ponad 5-6 tysięcy złotych?

Myślałem o dotacji "czyste powietrze", ale tyle formalności i kontroli, że to zniechęca obywateli do korzystania w takiego rozwiązania i dotacji, nawet tych 30%... Miało być prosto, a nie jest.

Jednym słowem kondensaty to pic na wodę. Dopóki piece kondensacjne nie stanieją do poziomu 2-2,5 tys. PLN, zakup ich będzie po prostu nieopłacalny.

Myślałem, że to zrozumiałe i proste. Dom o powierzchni ok. 100 m2. Ocieplony dość dobrze, bo ściany to styropian 15-20cm, dach wełna 40 cm. Okna plastki 2-szybkowe energooszczędne. W domu układ zamknięty c.o.

I teraz do rzeczy:

- koszt pieca gazowego starej generacji jednofunkcyjnego z otwartą komorą spalania to na dzisiaj ok. 2.300 PLN.

- koszt pieca gazowego nowej generacji kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania to na dzisiaj ok. 5.300 PLN plus koszt przerobienia komina, tj. jakieś 2-3 tys. zł z robocizną i materiałami.

Sprawność kotła starej generacji to od 89-94%.

Sprawność kotła nowej generacji to od 96-106%, przy czym te 106% to wyłącznie w przypadku wykorzystania w ogrzewaniu podłogówki i temperatury stałego grzania temperaturą ok. 30 stopni.

Wniosek: różnica w cenie, w stosunku do pożytków z zastosowania kondensata nie zwróci mi się w ciągu życia pieca kondensacyjnego na pewno.

Po co mam więc przepłacać, skoro mogę dalej ogrzewać dom po staremu, piecem o zbliżonej sprawności, a w kieszeni zostanie mi lekko ponad 5-6 tysięcy złotych?

Myślałem o dotacji "czyste powietrze", ale tyle formalności i kontroli, że to zniechęca obywateli do korzystania w takiego rozwiązania i dotacji, nawet tych 30%... Miało być prosto, a nie jest.

Jednym słowem kondensaty to pic na wodę. Dopóki piece kondensacjne nie stanieją do poziomu 2-2,5 tys. PLN, zakup ich będzie po prostu nieopłacalny.

Świetny wywód a już najlepszy jest tekst, "okna 2 szybowe energooszczędne".

Okna plastki 2-szybkowe energooszczędne. W domu układ zamknięty c.o.

Ciekawe :)

To teraz ja przejdę do rzeczy, bo nie bardzo wiem, jaki ma być efekt zadanego przez Ciebie pytania, skoro wszystko idealnie wyliczyłeś, znasz rynek, znasz parametry urządzeń, umiesz je porównać - co więcej możemy Ci powiedzieć?

Świetny wywód a już najlepszy jest tekst, "okna 2 szybowe energooszczędne".

A co w tym śmiesznego? Każdy zrozumie, ale jak widać śmieszek nie zrozumie. Standardem są 2-szybowe póki co, są juz też 3-szybowe. Każde okno spełnia określone normy energetyczne co do przenikalności cieplnej. Ja wybrałem te o szybach najbardziej energooszczędnych.

A jakie masz uwagi co do mojego wywodu? Kieruję się rachunkiem ekonomicznym i rozsądkiem, a nie modą i wydawaniem kasy, która mi się nie zwróci w żaden sposób.

Ciekawe :)

To teraz ja przejdę do rzeczy, bo nie bardzo wiem, jaki ma być efekt zadanego przez Ciebie pytania, skoro wszystko idealnie wyliczyłeś, znasz rynek, znasz parametry urządzeń, umiesz je porównać - co więcej możemy Ci powiedzieć?

Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem post nr https://forum.muratordom.pl/showthread.php?103551-JAKI-PIEC-(-KOCIO%C5%81-)-GAZOWY&p=7744123&viewfull=1#post7744123 to byś wiedział o co pytam.

Więc powtórzę pytanie: gdzie można jeszcze kupić kotły niekondensacyjne jednofunkcyjne z otwartą komorą spalania o przyzwoitych parametrach pracy (klasa energetyczna) i rozsądną ceną?

Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem post nr https://forum.muratordom.pl/showthread.php?103551-JAKI-PIEC-(-KOCIO%C5%81-)-GAZOWY&p=7744123&viewfull=1#post7744123 to byś wiedział o co pytam.

Więc powtórzę pytanie: gdzie można jeszcze kupić kotły niekondensacyjne jednofunkcyjne z otwartą komorą spalania o przyzwoitych parametrach pracy (klasa energetyczna) i rozsądną ceną?

Przeciez tego juz jakis czas nie mozna produkowac.

Dwufunkcyjne jeszcze sie znajduja, ale o jakis chorych mocach, jak na wspolczesne domy.

Kondensaty chodza od 2.8ys zł.

EDIT: Ty napisaleś, ze do tego domu 100m2 potrzebujesz kotła 24kW ???

Edytowane przez fotohobby

Przeciez tego juz jakis czas nie mozna produkowac.

Dwufunkcyjne jeszcze sie znajduja, ale o jakis chorych mocach, jak na wspolczesne domy.

Kondensaty chodza od 2.8ys zł.

Produkować nie produkują i sprzedają to co na magazynach jeszcze było, tylko ciężko dostać jakiś dobry jednofunkcyjny. Prędzej dwufunkcyjny, ale takiego nie potrzebuję. Miałem nadzieję, że są tu osoby, które orientują się w ofercie sklepów i hurtowni i wskażą gdzie szukać i konkretnie co. Aktualnie mam piec o takiej mocy, o którą pytałeś, sprawdza się dobrze. Niestety pada płyta główna i muszę wymienić (czujniki siadają i są nie do naprawienia).

Co do kondensatów, to w tej cenie kiepska jakość i parametry początkowych zakresów znamionowych mocy cieplnych.

Edytowane przez mannix

A co w tym śmiesznego? Każdy zrozumie, ale jak widać śmieszek nie zrozumie. Standardem są 2-szybowe póki co, są juz też 3-szybowe. Każde okno spełnia określone normy energetyczne co do przenikalności cieplnej. Ja wybrałem te o szybach najbardziej energooszczędnych.

A jakie masz uwagi co do mojego wywodu? Kieruję się rachunkiem ekonomicznym i rozsądkiem, a nie modą i wydawaniem kasy, która mi się nie zwróci w żaden sposób.

Standardem są 2 szybowe gdzie, chyba w Grecji? Szyby energooszczędne? Skąd Ty się chłopie urwałeś, z PRL-u? Pakiety 3 szybowe produkowano już kilkanaście lat temu. Co do kotła - poczytaj, dowiedz się popytaj i nie pisz głupot!