Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Produkować nie produkują i sprzedają to co na magazynach jeszcze było, tylko ciężko dostać jakiś dobry jednofunkcyjny. Prędzej dwufunkcyjny, ale takiego nie potrzebuję. Miałem nadzieję, że są tu osoby, które orientują się w ofercie sklepów i hurtowni i wskażą gdzie szukać i konkretnie co. Aktualnie mam piec o takiej mocy, o którą pytałeś, sprawdza się dobrze. Niestety pada płyta główna i muszę wymienić (czujniki siadają i są nie do naprawienia).

Co do kondensatów, to w tej cenie kiepska jakość i parametry początkowych zakresów znamionowych mocy cieplnych.

Witam to ty nie wiesz nic o kotłach hahaha

Myślisz ze 2 f. to nie może pracować jako 1 f

Może gdy nie ma zapotrzebowania na ciepłą wode to jest kocioł 1 f.

Pozdrawiam znawcę.

A jak zagrzeje wodę w zasobniku ?

Każdy kupuje wg. potrzeb. Mam nowy zasobnik 5Gen, więc układ 2F jest mi zbędny. Jak chcecie wydawać kasę byle jak i na byle co, to wydawajcie. Nie podważajcie decyzji innych, którzy coś przemyśleli, mają plan, a oczekują podpowiedz iw zakresie kotła. Kotła nie topowego, ale normalnego. Sami sobie możecie kupic mercedesa za 10 tysiaków w kategorii kotłów. Tymczasem wciskacie kit i nie czytacie ze zrozumieniem.

Standardem są 2 szybowe gdzie, chyba w Grecji? Szyby energooszczędne? Skąd Ty się chłopie urwałeś, z PRL-u? Pakiety 3 szybowe produkowano już kilkanaście lat temu. Co do kotła - poczytaj, dowiedz się popytaj i nie pisz głupot!

Słuchaj, co twoje odpowiedzi wnoszą do wątku i mojego pytania? Zastanów się co piszesz. To, że natrzaskałeś ponad 4 tysiące postów, nie oznacza, że masz wiedzę i piszesz na temat. Bo póki co mielisz jęzorem bez zastanowienia...

Każdy kupuje wg. potrzeb. Mam nowy zasobnik 5Gen, więc układ 2F jest mi zbędny. Jak chcecie wydawać kasę byle jak i na byle co, to wydawajcie. Nie podważajcie decyzji innych, którzy coś przemyśleli, mają plan, a oczekują podpowiedz iw zakresie kotła. Kotła nie topowego, ale normalnego. Sami sobie możecie kupic mercedesa za 10 tysiaków w kategorii kotłów. Tymczasem wciskacie kit i nie czytacie ze zrozumieniem.

Ale to nie było do Ciebie

Doczytałeś wyżej mój post z kalkulacją kosztów? Różnica w koszcie samego pieca, potem przerobienie komina pod piec kondensacyjny, itd... To nie są małe pieniądze.

300zł kosztuje wyprowadzenie przez ścianę. Czy te 20cm rury z nierdzewki aż tak oszpeci Twoją elewację ? :)

Kocioł liczyłeś po 5000zł. A ja się pytam - w czym ten za 3,5 tyś jest gorszy ?

300zł kosztuje wyprowadzenie przez ścianę. Czy te 20cm rury z nierdzewki aż tak oszpeci Twoją elewację ? :)

Kocioł liczyłeś po 5000zł. A ja się pytam - w czym ten za 3,5 tyś jest gorszy ?

No widzisz, myślisz przez pryzmat siebie, a nie potrzeby innych... Zapewne wiesz jak usytuowany mam w domu kocioł, jak mozna poprowadzić instalację, jak przebudować komin, wiesz czy mam lub nie mam sasiada....Zapewne wg. twojej teorii będę w domu w stanie wyprowadzić sobie nową rurę kominową gdzie popadnie... To wg. ciebie dobre rozwiązanie? Pomimo, że zrobiłem wycenę kosztów przez instalatora... Sprawdź sobie parametry różnych kotłów, od jakich zakresów startują, jak pracują, jaki koszt serwisów rocznych kondensata i niekondensata, czy w każdym mieście jest autoryzowany serwisant, itd... jest tego trochę. Ceny samych przeglądów różnią się cenami w sposób bardzo znaczący.Pomimo, że to wydawać by się mogło nieduże pieniądze w skali roku, gdy człowiek kieruje się rachunkiem ekonomicznym, zwraca na to uwagę.

p.s. nie odpowiadaj proszę więcej na mój post.

Edytowane przez mannix

Oczywiście, najlepiej powiedzieć - NIE DA SIE.

Co ma sąsiad do wyrzutu przez ścianę ?

Mój kocioł startuje od 1.8kW, koszt przeglądu 220zł.

Serwisant np Junkersa zrobi przegląd kotła tak z otwartą, jak i z zamkniętą komora spalana.

Zrozum, że z obecnych czasach dostaniesz może jeszcze jakiegoś leżaka z magazynu, ale nie masz wpływu na wybór marki, modelu, mocy.

Oczywiście, najlepiej powiedzieć - NIE DA SIE.

Co ma sąsiad do wyrzutu przez ścianę ?

Mój kocioł startuje od 1.8kW, koszt przeglądu 220zł.

Serwisant np Junkersa zrobi przegląd kotła tak z otwartą, jak i z zamkniętą komora spalana.

Zrozum, że z obecnych czasach dostaniesz może jeszcze jakiegoś leżaka z magazynu, ale nie masz wpływu na wybór marki, modelu, mocy.

Zrpzum, że ja nie mam do wywalenia extra 5-7 tysi dodatkowo (kalkulacje podałem wczesniej), niż muszę wydać. Masz w sobie empatię? Jestem rozsądny w wydawaniu pieniędzy. Podobnie jak w utrzymaniu estetyki budynku. Kondensat nie zwróci mi się w trakcie swojego czasu życia. To, że u ciebie serwisant bierze tyle, to nie znaczy, że u mnie. Rożnice przekraczają 200% ceny. Liczyłem na podowiedź na forum, ale widze, że tutaj odpowiedzi trudno się doczekać. Bo albo ktoś próbuje zabłysnąć nie na temat, albo opchnąć swoje koncepcje nie mające możlwiości w realizacji i przyjętych założeniach.

Edytowane przez mannix

Słuchaj, co twoje odpowiedzi wnoszą do wątku i mojego pytania? Zastanów się co piszesz. To, że natrzaskałeś ponad 4 tysiące postów, nie oznacza, że masz wiedzę i piszesz na temat. Bo póki co mielisz jęzorem bez zastanowienia...

Hamuj i waż słowa "znafco" tematu. Jęzor to masz ty. Nie znasz się a rzucasz jak wsza po kołnierzu, kup sobie "atmosferyka" i naprzód. Ilość postów nie ma tutaj żadnego znaczenia. Wytłumacz jeszcze nam, laikom, co to za cudo "zasobnik 5Gen"?

Hamuj i waż słowa "znafco" tematu. Jęzor to masz ty. Nie znasz się a rzucasz jak wsza po kołnierzu, kup sobie "atmosferyka" i naprzód. Ilość postów nie ma tutaj żadnego znaczenia. Wytłumacz jeszcze nam, laikom, co to za cudo "zasobnik 5Gen"?

Doucz się, a pogadamy. Twoje wypowiedzi nie wnoszą nic do tematu, bo nie czytasz ze zrozumieniem.

Doucz się, a pogadamy. Twoje wypowiedzi nie wnoszą nic do tematu, bo nie czytasz ze zrozumieniem.

No i co z tym magicznym zasobnikiem 5Gen? Czyżby 5-tej generacji? Z czym to się je? Ja mam normalny, stojący, 160 litrów, Immergas, co zły, że nie 5 generacji hehe. Ja nie czytam ze zrozumieniem, czy Ty nie czaisz tematu w ogóle, oto jest pytanie.

Witam

Jestem zainteresowany piecem jednofunkcyjnym kondensacyjnym do 10 letniego domu. Podłogówka i grzejniki z termostatami. Zależy na na sterowaniu bezprzewodowym (regulatory pogodowe lub pokojowe) . Instalatorzy Junkersa, Vaillanda nie polecają regulatorów bezprzewodowych. Chciałbym żeby regulator bezprzewodowy nie miał sterowania "ubogiego" lecz takie jak przewodowy.

pozdr.

Witam Państwa,

Potrzebuję pomocy w doborze kotła kondensacyjnego jednofunkcyjnego.

Dom z dwustanowiskowym garażem w bryle budynku.

Ogrzewanie podłogowe, powierzchnia podłóg ok. 220m2, w garażu przewymiarowany grzejnik, dwa grzejniki drabinkowe w łazienkach.

Ocieplenie:

Strop - 24cm styropianu grafitowego lambda 0,33, plyta stropowa wylewana betonowa gr. około 16 cm.

Ściana zewnętrzna Poroterm 30cm + 20 cm styropianiu grafitowego lambda 0,33

Posadzka 15 cm styropian lambda 0,35.

Wentylacja mechaniczna, Okna trzyszybowe.

Lokalizacja okolice Rzeszowa

Wykonawca zasugerował Junkers ZSB 24-5c + zasobnik 140l.

Dziś zacząłem czytać o zapotrzebowaniu i wyliczyłem zapotrzebowanie na ciepło wg. kalkulatora online i wychodzi mi max. 7,5kW. Zdaje sobie sprawę, że obliczenia z kalkulatora online nie są do końca miarodajne i dlatego zastanawiam się czy kocioł z mniejszą mocą, tj. ZSB 14-5C będzie wystarczający?

Witam,

Przy doborze kotła musi Pan wziąć pod uwagę również zapotrzebowanie na ciepłą wodę użytkową obliczoną na podstawie ilości osób w domu oraz ilości i rodzajów punktów poboru wody. Dla przykładu - jeżeli planuje Pan zastosować deszczownice w łazience, które wymagają przygotowania znacznie większej ilości ciepłej wody, wtedy kocioł o niższej mocy (ZSB 14-5C 14kW) będzie potrzebował znacznie dłuższego czasu na przygotowanie odpowiedniej ilości CWU. W przypadku długotrwałego poboru ciepłej wody kocioł może nie nadążyć z jej podgrzewaniem co może skutkować wypływem wody o niższej temperaturze z punktów odbioru w trakcie użytkowania. Polecam również sprawdzić obliczenia, ponieważ wynika z nich że posiada Pan zapotrzebowania na energię cieplną rzędu 34 W/m2, co może być wartością zaniżoną.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch

Witam

Jestem zainteresowany piecem jednofunkcyjnym kondensacyjnym do 10 letniego domu. Podłogówka i grzejniki z termostatami. Zależy na na sterowaniu bezprzewodowym (regulatory pogodowe lub pokojowe) . Instalatorzy Junkersa, Vaillanda nie polecają regulatorów bezprzewodowych. Chciałbym żeby regulator bezprzewodowy nie miał sterowania "ubogiego" lecz takie jak przewodowy.

pozdr.

W przypadku Immergas jest sterownik bezprzewodowy CAR V2, posiada takie funkcje jak ten na kablu. Ja mam co prawda pokojowy bezprzewodowy i działa super, nie widzę potrzeby dodatkowego okablowania domu.

Witam

Jestem zainteresowany piecem jednofunkcyjnym kondensacyjnym do 10 letniego domu. Podłogówka i grzejniki z termostatami. Zależy na na sterowaniu bezprzewodowym (regulatory pogodowe lub pokojowe) .

pozdr.

Witaj, a pytałeś może przedstawicieli o kocioł firmy Viessmann?

Masz jakiś budżet na urządzenie? Zachęcam do przeglądu kotłów gazowych kondensacyjnych Viessmann.

Ja również chętnie pomogę. Potrzebuję jednak więcej informacji - czy dom będzie remontowany, jak jest ocieplony - skoro 10-letni do jakiej mocy kocioł potrzebujesz?

Witaj, a pytałeś może przedstawicieli o kocioł firmy Viessmann?

Masz jakiś budżet na urządzenie? Zachęcam do przeglądu kotłów gazowych kondensacyjnych Viessmann.

Ja również chętnie pomogę. Potrzebuję jednak więcej informacji - czy dom będzie remontowany, jak jest ocieplony - skoro 10-letni do jakiej mocy kocioł potrzebujesz?

Z przedstawicielem Viessmana tez mam kontakt.

pozdr.