Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, rozmawiałem dzisiaj z instalatorem z firmy Viessmann i koszt przeglądu na infolinii to 280 zł, natomiast u niego 230 zl, czy to prawda? Ile będzie kosztował taki przegląd w Vaillancie?

Pozdrawiam

koszt przeglądu "dyktowany" jest przez wolny rynek. W sezonie grzewczym za przegląd często trzeba zapłacić i ponad 300-400 zł bo dobrzy fachowcy maja nawał roboty. W miesiącach letnich spokojnie przegląd można wykonać czasem i poniżej 200 zł. Ostrzegam jednak przed specjalistami co robią przeglądy za 50-100 zł bo niestety jakość tych przeglądów pozostawia bardzo dużo do życzenia...

Witajcie, ja mam pytanie może nie o konkretny model kotła, tylko o to, czy kociol ze zbiornikiem wodnym czy bez, a jeśli ze zbiornikiem - to czy taki z tym wbudowanym, czy wolnostojącym? Powierzchnia do ogrzania ok 150m, ogrzewanie mieszanie (podłogówka + grzejniki), Stałych mieszkańców 2 osoby + ewentualni goście raz za czas. Łazienka i kuchnia sąsiadują ze sobą ścianami, kotłownia oddzielona od łazienki wiatrołapem, też dość blisko.

Jeśli zbiornik na wodę osobno to ewentualnie jakiej pojemności? Brat ma 150 litrów, na podobną powierzchnię ale ich jest 4 osoby. Żeby zacząć wyszukiwanie kotła chciałabym przynajmniej sugerować się czymś konkretnym.

Dzięki

Witam,

Wybór typu kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem CUW lub dwufunkcyjnego zależy od odległości pomiędzy kotłem a punktem poboru wody, komfortem użytkowania oraz wymaganą ilością podgrzanej wody ze względu na ilość osób i ilość punktów poboru. W przypadku Pana budynku bardziej komfortowym rozwiązaniem będzie wybór kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem. Zastosowanie pompy cyrkulacyjnej dla ciepłej wody użytkowej pozwoli na uzyskanie największego komfortu.

Przy okazji zachęcam Pana do wyboru kotła kondensacyjnego marki Junkers-Bosch. Posiadamy w swojej ofercie bogatą ofertę kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką efektywnością energetyczną. W celu doboru kotła o odpowiedniej mocy oraz zasobnika o pojemności przeznaczonej na potrzeby Pana rodziny, zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie naszych kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

Zwracam się o pomoc w wyborze kotła gazowego do ogrzewania domu-bliźniaka. W piwnicy (14m2) będzie zainstalowany kocioł. Parter powierzchnia 43m2, poddasze przerobione na sypialnie 36m2, łazienka 6m2 (wanna, dwie umywalki). Podłogówka na parterze, sypialni i łazience, myślę nad grzejnikiem w piwnicy, bo chcę tam mieć suszarnię oraz w łazience na suszenie ręczników. Czy lepiej nie mieszać podłogówki z grzejnikami? Różne opinie czytałem na forum. Czy szukać pieca dwu funkcyjnego z podłączeniem zasobnika wody 150 L (chyba wystarczy na 2 + 2 osoby) czy może ze zintegrowanym zasobnikiem? A może jakieś inne rozwiązanie?

Dzień dobry, problem powoli zbliża się i do mnie. Aktualnie ogrzewam 190 m2 ekogroszkiem, kotłem Defro duo 25 kw, zużycie ok. 3 ton +-300 kg w zależności od zimy. Woda ciepła latem dzięki grzałce elektrycznej. Zasobnik 140 l. Przed następnym sezonem, chciałbym jednak zmodyfikować system ogrzewania i nie wyrzucając kotła na eko, dołożyć gazowy kocioł kondensacyjny. W instalacji jest ok 130 m2 podlogówki na parterze oraz 5 kaloryferów w pokojach na poddaszu i 2 drabinki w łazienkach. Zastanawiam się na doborem rodzaju urządzenia gazowego i sensownością zostawiania kotła na paliwo stałe. Proszę i dziękuję za poradę i pomoc w naprowadzeniu na słuszny kierunek inwestycji.

Wymiennik płytowy mam w dotychczasowej instalacji. Czy kocioł gazowy można wpiąć za wymiennikiem? Jak to jednak powinno być zrobione aby nie ogrzewać tej części instalacji przed wymiennikiem czyli kotła na ekogroszek i starego naczynia na wodę, a może właśnie ten wymiennik wystarczy? No i ciągle to pytanie, czy jest sens zostawiać ustrojstwo na węgiel (koszty "węglowego ogrzewania i cwu to ok. 3000 węgiel + 600 cwu latem + prąd napędzający silnik i 3 pompy).

Dzień dobry Panie i Panowie

Myślałem, że temat mam już za sobą ale jednak wrócił ponieważ dwóch instalatorowi z którymi rozmawiałem spowodowali małe zamieszanie w mej głowie.

Bardzo was proszę w takim razie o poradę co do rozwiązania mych wątpliwości.

Nowy Dom z poddaszem użytkowym 140m2. Styropian 20 na zewnątrz. Piana na dachu. Okna 3 szyby.

Podłogowka w całym domu jedynie brak ogrzewania w garażu który jest w bryle. 4 sterowniki i automatyka na zaworach

listwa sterująca salus kl06 + moduł pl07 i do tego termostaty Dalida

Hydraulicy zaproponowali mi dwa piece kondensacyjne i nie wiem na co się zdecydowaliśmy.

1. Termet EcoCondens Gold 20

2. THELIA CONDENS AS 25-A

Może macie coś sensownego do polecenia do 4tysiecy ?

Zależy mi na ekonomicznym użytkowaniu ogrzewania.

Czy piec 20/25 jest ok czy może za duży ?

O co chodzi z tą mocą na piecu ?

Będę wdzięczny za rozwianie mych wątpliwości

Dzień dobry Panie i Panowie

Myślałem, że temat mam już za sobą ale jednak wrócił ponieważ dwóch instalatorowi z którymi rozmawiałem spowodowali małe zamieszanie w mej głowie.

Bardzo was proszę w takim razie o poradę co do rozwiązania mych wątpliwości.

Nowy Dom z poddaszem użytkowym 140m2. Styropian 20 na zewnątrz. Piana na dachu. Okna 3 szyby.

Podłogowka w całym domu jedynie brak ogrzewania w garażu który jest w bryle. 4 sterowniki i automatyka na zaworach

listwa sterująca salus kl06 + moduł pl07 i do tego termostaty Dalida

Zależy mi na ekonomicznym użytkowaniu ogrzewania.

Czy piec 20/25 jest ok czy może za duży ?

O co chodzi z tą mocą na piecu ?

Będę wdzięczny za rozwianie mych wątpliwości

Witaj, sugeruję najpierw wyznaczyć profesjonalnie zapotrzebowanie na moc grzewczą, a dopiero później dobierać kocioł, Nowy budynek i ocieplony nie powinien mieć tak dużego zapotrzebowania. Ale tak jak mówię ... trzeba to potwierdzić. Jak chcesz podpowiedzi, sugerują skorzystać z naszego konfiguratora, który do Twojego obiektu dobierze urządzenia w oparciu o ofertę Viessmann z aktualynmi cenami - pamietaj, że ceny można zawsze negocjować!

Spróbuj skonfigurować swój system TUTAJ i daj znać co ci zaproponowało! System powinien zaproponować trzy różne warianty :)

• 2 weeks później...

Witam,

Chciałem podłączyć się z pytaniem do wątku: czytałem pobieżnie o doborze pieca do domu i wszędzie panują zgodne opinie aby nie przesadzać z mocą. Buduje mały domek z użytkowym poddaszem o powierzchni użytkowej 109m2, wszędzie podłogówka.

W projekcie jest piec VC 146/5-5 o mocy 3,3-14,9kw, projektowane obciążenie cieplne budynku to 7999W.

Powyższe i tylko te informację wysłałem do potencjalnych dostawców i na to samo pytanie dostałem oferty na piece vc 146 (14,9kw), vc 206 (20kw), vc 226 (24kw),

Czy te wszystkie piece są dla mnie właściwe?

Zasada nie przesadzania z mocą dotyczy kotłów na paliwo stałe. One pracują ze stałą mocą, więc gdy moc jest zbyt wysoka (oraz przy wyższych temperaturach powietrza na zewnątrz) kocioł musi przerywać pracę. Co jest nieefektywne, najoptymalniej jest, gdy kocioł pracuje stale.

Kocioł gazowy potrafi sam regulować moc zależnie od zapotrzebowania (a także zwiększa ją do grzania c.w.u.), poza tym przerwy w pracy nie są aż tak nieefektywne, jak przy kotle węglowym, w którym istnieje konieczność stałego utrzymywania minimalnego płomienia/żaru na palenisku (bo gdy zgaśnie, wymaga ręcznego rozpalenia). Choć i tak najlepiej ich unikać.

Dlatego przy kotle gazowym patrzy się nie na moc maksymalną, a na moc minimalną (kotły węglowe w ogóle nie mają tego parametru, pracują ze stałą mocą – kocioł gazowy ma zakres mocy, w obrębie którego potrafi ją sobie automatycznie regulować). Im mniejsza, tym lepiej.

Moc maksymalna powinna po prostu spełniać potrzeby cieplne budynku, z uwzględnieniem grzania c.w.u.

Dzień dobry, problem powoli zbliża się i do mnie. Aktualnie ogrzewam 190 m2 ekogroszkiem, kotłem Defro duo 25 kw, zużycie ok. 3 ton +-300 kg w zależności od zimy. Woda ciepła latem dzięki grzałce elektrycznej. Zasobnik 140 l. Przed następnym sezonem, chciałbym jednak zmodyfikować system ogrzewania i nie wyrzucając kotła na eko, dołożyć gazowy kocioł kondensacyjny. W instalacji jest ok 130 m2 podlogówki na parterze oraz 5 kaloryferów w pokojach na poddaszu i 2 drabinki w łazienkach. Zastanawiam się na doborem rodzaju urządzenia gazowego i sensownością zostawiania kotła na paliwo stałe. Proszę i dziękuję za poradę i pomoc w naprowadzeniu na słuszny kierunek inwestycji.

Witam,

W sprawie doboru gazowego kotła kondensacyjnego o odpowiedniej mocy dla Pana domu, zachęcam do bezpośredniego kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów marki Junkers - Bosch. Nasi specjaliści doradzą przy doborze oraz pomogą wykonać instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają montaż kotła. Aby wyszukać instalatorów z Pana okolicy proszę wpisać w odpowiednie pole miejscowość lub kod pocztowy. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie kotłów z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

Witam, ja zapraszam do zapoznania się z ofertą m. in. na kotły kondensacyjne od Viessmann - to promocja i akcja pod nazwą "Ekosystem Twojego Domu".

To kompletne systemy grzewcze w specjalnej ofercie wraz z montażem i 5-letnią gwarancją.

Warto się śpieszyć! Promocyjna cena tylko do 30.06.2019 r. Szczegóły: TU

Powiedzmy, że z kalkulatora Viessman dla 180m2 wyszło mi zapotrzebowanie 9kW.

Vitodens 200-W 13kW i 19kW modulują od 1,9kW.

Przy śmiesznej różnicy w cenie jest jakaś przesłanka aby przeskoczyć 13kW i wejść w 19kW??

Tak samo dla Vitodens 222-F 13kW i 19kW - oba modulują od 1,9kW

Jaki warunek trzeba spełnić dla wymiennika C.W.U. warstwowego jeśli chodzi o twardość wody... w opisie jest, że nie twarda, ale jakaś konkretna wartość mierzalna?

Powiedzmy, że z kalkulatora Viessman dla 180m2 wyszło mi zapotrzebowanie 9kW.

Vitodens 200-W 13kW i 19kW modulują od 1,9kW.

Przy śmiesznej różnicy w cenie jest jakaś przesłanka aby przeskoczyć 13kW i wejść w 19kW??

Tak samo dla Vitodens 222-F 13kW i 19kW - oba modulują od 1,9kW

Jaki warunek trzeba spełnić dla wymiennika C.W.U. warstwowego jeśli chodzi o twardość wody... w opisie jest, że nie twarda, ale jakaś konkretna wartość mierzalna?

przy zapotrzebowaniu budynku ok 9kW czy zastosujemy kocioł o mocy max 13 czy 19kW nie będzie miało zauważalnego znaczenia.

Co do twardości wody, aby kamień się nie osadzał woda musiała by mieć 0dH. Jednak zgodnie z Dopuszczalny zakres wartości dla twardości zgodnie zgodnie z załącznikiem nr 4 Dodatkowe wymagania chemiczne, jakim powinna odpowiadać woda do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 1989) twardość wody powinna wynosić 60-500 mg/l (3,6 do 30 dH).

Chodziło mi o zakresy do stosowania wymiennika warstwowego.

Tutaj dostałem wskazówkę

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?354977-kocio%C5%82-VIESSMANN-222-F-a-mo%C5%BCe-inny&p=7812188&viewfull=1#post7812188

https://www.viessmann-projektant.pl/baza-urzadzen/vitodens242f/pliki/wytyczne_projektowe_vitodens_222_f_b2tb_222_f_b2sb_242_f_b2ub_05_2016.pdf

Wyniki z wodociągów w załączniku

393mg/l ~ 22dH???

Zrzut ekranu z 2019-04-25 21-38-42.jpg

Edytowane przez jack_