Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sprzęgło się montuje jak pompa kotłowa "nie wydoli"=w instalacji są za duże przepływy i opory.Wtedy za sprzęgłem się daje mocniejszą(sze) pompę(py) .

Nie powinno się montować dodatkowych pomp bez sprzęgła bo będą pracować w szeregu a nie powinny.Po to między innymi się robi projekt podłogówki aby się dowiedzieć jakie są w niej przepływy i opór obiegu krytycznego.Sprzęgło zawsze można dołożyć bo to przeróbka w obrębie kotłowni.A twój"hydraulik" zaproponował sprzęgło aby się zabezpieczyć.Da za sprzęgłem jak już wspomniałem mocną pompę i musi działać a że inwestor pójdzie w koszty to już inna bajka(nie będzie nawet tego świadom bo pomyśli że tak ma być)

To tak jest jak się robi bez projektu)Wg.tzw "projektu na pałę")a polega on zazwyczaj na tym że wszędzie się daje ten sam rozstaw nie uwzględniając zapotrzebowania na ciepło w poszczególnych pomieszczeniach oraz pokrycia podłogi płytki czy panele

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Część pomieszczeń będzie mieć drewnianą deskę (barlinek np.) a część płytki.

Też bym brał Termeta tylko że Golda jednofunkcyjny 20kW Do tego zasobnik Biawara Quattro(pojemność w zależności od ilości osób w gospodarstwie domowym)Innymi słowy "teraz Polska")a nie jakaś tam włoszczyzna.

Przy tej powierzchni budynku i tak dobrym ociepleniu też uważam że obejdzie się bez sprzęgła ale wskazany jest projekt podłogówki.Obowiązkowo czujnik zewnętrzny do sterowania pogodowego całością.

Ważne też jest aby w pobliżu był serwis tego kotła.

Czy to rozwiązanie tzn. piec Termet Gold załatwi temat ? https://www.termet.com.pl/produkt/ecocondens-gold-plus/63

Czy może lepiej zrobić projekt i dopiero szukać hydraulika? Albo zlecić projekt hydraulikowi?

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym zaczął od projektu.A właściwie potrzebne są dwa projekty.Pierszy to OZC w którym są zawarte dane zapotrzebowania na ciepło dla każdego pomieszczenia i dopiero na jego podstawie projekt podłogówki.Przy dobrze ocieplonym budynku o powierzchni 145m2 Termet powinien dać radę=zasili podłogówkę bezpośrednio z kotła bez dodatkowego osprzętu.W projekcie będą podane między innymi takie informacje jak:rozstaw rur w poszczególnych pomieszczeniach,przepływy na rotametrach w rozdzielaczach,średnice rur do rozdzielaczy.będą rozrysowane pętle,podane ich długości- to są najważniejsze rzeczy.

Projekt OP "prawdę Ci powie";) tzn będzie w nim podany globalny przepływ oraz starta ciśnienia w obiegu krytycznym co pozwoli od razu odpowiedzieć na pytania czy pompa w kotle da radę.

Edytowane przez Kondensat

Ja bym zaczął od projektu.A właściwie potrzebne są dwa projekty.Pierszy to OZC w którym są zawarte dane zapotrzebowania na ciepło dla każdego pomieszczenia i dopiero na jego podstawie projekt podłogówki.Przy dobrze ocieplonym budynku o powierzchni 145m2 Termet powinien dać radę=zasili podłogówkę bezpośrednio z kotła bez dodatkowego osprzętu.W projekcie będą podane między innymi takie informacje jak:rozstaw rur w poszczególnych pomieszczeniach,przepływy na rotametrach w rozdzielaczach,średnice rur do rozdzielaczy.będą rozrysowane pętle,podane ich długości- to są najważniejsze rzeczy.

Projekt OP "prawdę Ci powie";) tzn będzie w nim podany globalny przepływ oraz starta ciśnienia w obiegu krytycznym co pozwoli od razu odpowiedzieć na pytania czy pompa w kotle da radę.

Czy lepiej będzie, gdy ten projekt zrobi Wykonawca instalacji, czy poszukać kogoś innego?

Hydraulik, który przedstawił mi ofertę twierdzi, że wszystko policzył i 12kW+ sprzęgło hydrauliczne wystarczy dla mojego domu.

Ja nie wiem co i na ile wiarygodnie policzył ten twój hydraulik)12kW to moc kotła który sugeruje a zapewne obciążenie cieplne budynku będzie mniejsze.

Śmiem twierdzić na podstawie powierzchni budynku i jego ocieplenia że sprzęgło hydrauliczne+dodatkowa pompa za (bo z automatu musi być) nie będą potrzebne.przy odpowiednim kotle!Ale jak już wcześniej powiedziałem musi to być poparte rzetelnymi obliczeniami.Jego układ też będzie działał poprawnie tylko zbyteczne pójście w koszty-sprzeło 400-500zł+dodatkowa pompa dobrej klasy bo taka musi być kolejne 500zł

Edytowane przez Kondensat

Po co liczyć te zapotrzebowanie przecież i tak potrzeba kupić najmniejszy kocioł z modulacją im niżej tym lepiej.

W podłodze dać 6.5 metra bieżącego rurki na każdy 1m2. Gęsto przy oknie, luźniej na środku. Obiegi najlepiej równe, po około 85m długości.

To jest standard który musi działać.

Jak pompa kotła za mała to za kotlem daje się sprzęgło i dodatkową pompę.

Po co liczyć te zapotrzebowanie przecież i tak potrzeba kupić najmniejszy kocioł z modulacją im niżej tym lepiej.

W podłodze dać 6.5 metra bieżącego rurki na każdy 1m2. Gęsto przy oknie, luźniej na środku. Obiegi najlepiej równe, po około 85m długości.

To jest standard który musi działać.

...

.

To jest standard dla tych którzy mają awersje do jakiegokolwiek liczenia, u których wszelki dobór jest na tzw. "oko".

A tak przy okazji jak sie realizuje długosc petli 85 m w pomieszczeniu ponizej 10 m2 tak 4,5,6 m2 przy rozstawie ok 15 cm

Po co jednakowy rozstaw we wszystkich pomieszczeniach, rzadko kiedy a praktycznie nigdy nie zdarza sie aby miały takie samo obciazenie cieplne na m2.

Po co zageszczac przy oknie, to nie dawne czasy kiedy i okna miały słabe parametry a ocieplenie scian było symboliczne.

Taki standard moze i działa ale nie jest efektywny ekonomicznie i trudny do regulacji, ale w sam raz dla niedouczonych hydraulików i podobnych im samorobów.

Edytowane przez asolt

Czy lepiej będzie, gdy ten projekt zrobi Wykonawca instalacji, czy poszukać kogoś innego?

Hydraulik, który przedstawił mi ofertę twierdzi, że wszystko policzył i 12kW+ sprzęgło hydrauliczne wystarczy dla mojego domu.

Hydraulik nie jest projektantem, znam ledwie dwa trzy przypadki ze jest i tym i tym. Na to ze dokladnie policzył nie ma co liczyc. Jak mozna cokolwiek liczyc jezeli sie na tym nie zna.

Skoro jednak policzył to nie przedstawi Tobie projektowe obiciazenie cieplne budynku, obciazenie cieplne poszczegolnych pomieszczen, przy okazji moze tez przedstawic zapotrzebowanie na ciepło. Gdy otrzymasz te dane jest jkas szansa ze mówi prawdę

Hydraulik nie jest projektantem, znam ledwie dwa trzy przypadki ze jest i tym i tym. Na to ze dokladnie policzył nie ma co liczyc. Jak mozna cokolwiek liczyc jezeli sie na tym nie zna.

Skoro jednak policzył to nie przedstawi Tobie projektowe obiciazenie cieplne budynku, obciazenie cieplne poszczegolnych pomieszczen, przy okazji moze tez przedstawic zapotrzebowanie na ciepło. Gdy otrzymasz te dane jest jkas szansa ze mówi prawdę

Ile kosztuje taki projekt i przede wszystkim, gdzie znaleźć osobę, która może mi to policzyć/zaprojektować w miarę wiarygodnie?

Właśnie boję się, że chce mnie trochę naciągnąć...

Chyba najprostrze rozwiązanie będzie najlepsze? Jak to zrobić najlepiej? W projekcie mam: Kocioł Vitodens 100-W 19kW Vitocell 100L Viessmann.

Witam!

Czy konsultowałeś projekt ze specjalistą z Viessmann? Tutaj znajdziesz naszych partnerów - TU znajdziesz najbliższego Ci eksperta.

Pokaż im projekt i zobacz nasze najnowsze rozwiązania, urządzenia i wyposażenie - nie wiem z którego roku jest projekt, więc warto to zweryfikować :)

Jak masz pytania - służę pomocą!

To a propos firmy ;)

Ma ktoś może ten model:

https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-222w.html

Doczytałem, douczyłem się i chyba byłby dla mnie odpowiedni aczkolwiek nie ukrywam, że te 13 tysięcy ceny to trochę dużo.

Cieszę się, że stawiasz na markowe produkty! Co do ceny - zapytaj o wycenę przez formularz zgłoszeniowy, popytaj naszych partnerów. Kto powiedział, że nie można zapytać o rabat :)

Jaki kocioł gazowy byście polecali, jeśli chodzi o takie dane:

- kocioł wiszący dwufunkcyjny z zamknięta komorą spalania o mocy cieplnej 20 kW-2,0 m3/h.

- powierzchnia użytkowa domu 158m2, parter + poddasze użytkowe

- dodatkowo kominek z płaszczem wodnym jako alternatywa

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonego dwufunkcyjnego gazowego kotła kondensacyjnego do swojego budynku o powierzchni 158m2, polecam wybór kotła marki Junkers-Bosch z rodziny Cerapur lub Bosch Condens. Nasze kotły cechują się najwyższą jakością wykonania (co gwarantuje wysoką sprawność), kompaktowymi wymiarami oraz posiadają szeroką modulację mocy palnika, dzięki czemu kocioł będzie pracował z wyższą wydajnością.

W celu doboru oraz montażu odpowiedniego typu kotła polecam skontaktować się z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Wybrany instalator doradzi wybór najbardziej korzystnego rozwiązania. Więcej informacji o naszych kotłach gazowych znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

• 2 weeks później...

Witam.

Czy warto pchać się w Unical? Przez dekadę się nie wybił znacząco, mam wątpliwości.

Ok. 126m2 + garaż i kotłownia 20m2. Podłogówka parter, poddasze. W garażu i kotłowni - nie wiem co i czy cokolwiek. Pustak ceramiczny 25+15 biały styro. Cyrkulacja c.w.u. Planuję kocioł + zasobnik ok 120-140l.

Rozważam:

- EcoCondens Gold Plus 20

- Saunier Duval Thelia Condens AS 18-A

- Viessmann VITODENS 100-W 19 kW

Ktoś*doradzi? Działom PR dziękuję*- umiem porozmawiać z producentami i sprzedawcami.

Witajcie!

Dzisiaj nadciągam z nowościami w ofercie Viessmann - produkty miały premierę kilka dni temu! Nowa linia kotłów gazowych Vitodens!

Instalatorzy i użytkownicy instalacji grzewczych wskazali, co ulepszyliby w produktach firmy Viessmann. Efekt? Efekt: jeszcze nigdy instalowanie, obsługa i serwisowanie gazowych kotłów kondensacyjnych nie były tak proste, jak są teraz. I są też piękne – nowa generacja systemów grzewczych Viessmann!

Gazowe kotły kondensacyjne Vitodens są liderami sprzedaży wśród urządzeń grzewczych już od wielu lat. Najnowsza generacja tych urządzeń wyróżnia się nie tylko wysoką efektywnością i niską emisją – co jest istotne z uwagi na jakość powietrza, którym oddychamy. Dodatkowo wyposażono je w nowoczesne, cyfrowe rozwiązania, które dla użytkowników oznaczają jeszcze łatwiejszą obsługę systemu grzewczego.

Duży, 7-calowy kolorowy wyświetlacz dotykowy stwarza maksymalny komfort obsługi. Usytuowanie wyświetlacza można dopasować indywidualnie do warunków montażu kotła tak aby można było komfortowo uruchomić i obsługiwać instalację. Może on znajdować się w górnej części urządzenia, co zapewnia jego wygodną obsługę bez konieczności pochylania się. Kocioł kondensacyjny Vitodens wyposażony jest również m.in. w zintegrowany interfejs WLAN, który umożliwia bezpośrednią komunikację urządzenia grzewczego z internetem. Dzięki temu jego praca może być kontrolowana poprzez smartfona i wygodną aplikację mobilną ViCare, niezależnie od czasu i miejsca, w którym jej użytkownik aktualnie przebywa.

A to nie wszystko! Zobacz, dlaczego nowe kotły są tak wyjątkowe!

Szczegóły: TUTAJ

Przechodzę na ogrzewanie gazowe. Mam bojler 300l z dwoma wężownicami. W dni słoneczne wodę w bojlerze ogrzewają kolektory. W tak zwanym niegrzewczym wspomagałam się piecem, w którym wyspałam drzewo, a mam go jeszcze trochę. Wiem, że to trochę inny temat, ale może mi doradzicie, co powinnam kupić, Stary piec muszę wyrzucić. Teraz przejdźmy do pieca gazowego, jak już wspomniałam mam bojler, dlatego przedstawiciel Souniera proponuje mi piec jednofunkcyjny. Natomiast, ja zastanawiam się piecem dwufunkcyjny z wbudowanymi zasobnikami. Oczywiście przy drugim rozwiązaniu, albo ręczne przełączanie, gdy woda w bojlerze będzie miała min 40 stopni, lub automatyczne jeżeli jest możliwe.