Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

RAPczyn masz racje – przegapiłem tą informacje.

Jednakże, zarówno do informacji którą podałeś dla maksymalnej jak i minimalnej mocy mam pytanie.

Wydaje mi się że jak porównujemy zużycie gazu to powiniennes brać zużycie przy tej samej mocy.

Czyli skoro przyjmujemy zużcie pieca: Saunier Duval ISOTWIN F 25 H-MOD dla mocy 4,1 to analogicznie powinniśmy przeliczyć ile zużywa piec MODULA II właśnie dla mocy 4,1….

Tak mi się przynajmniej wydaje :-)

No chyba, że zakładamy ze stosunek ilości m^3 do kW powinien być stały….

Jestem laik w tym temacie wiec przpraszam jeśli mieszam ;-)

Hugo26:

Dokladnie jak jeszcze uwzględnimy zyski dzięki kominkowi to wydaje mi się ze bardzo długo będziemy czakac na zwrot kosztów……

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RAPczyn napisał:

Tak, zakres modulacji duży :) ale przy kotle mniejszej mocy można zejść z mocą od np. 2,6 do 11,6kW - mniejsze taktowanie kotła - mniejsze zyżycie paliwa.

mała moc kotła nie zapewni krótkiego czasu podgrzewania c.w.u. a tym samym komfortu cieplej wody, konieczny jest duzy zasobnik a to wiąże się ze zwiększonymi stratami

z tego co wiem nie ma na rynku zwykłego kotla gazowego o tak szerokim zakresie modulacji jak ISOTWIN F25, moge oczywiscie sie mylic.

pozdrawiam

Hugo26: Podobne mam zdanie. Ja już prawie się zdecydowałem na tego Saunier Duval ISOTWIN F 25 H-MOD.... w przyszłym tygodniu będę pewnie kupować.

Jeszcze oczywiście przez weekend przeanalizuje wszystkie za i przeciw ale wydaje mi sie ze Saunier wygra, bo nie chce dokładać 4000 - 5000 tyś do podobnego pieca, ale kondensacyjnego......

Może do weekendu odezwie się jeszcze ktoś kto ma taki piecyk i powie co o nim sadzi :-)

RAPczyn:

Mam prośbę czy mógłbyś wyjaśnić mi Twoje obliczenia?

Tak jak pisałem we wcześniejszym poście - nie wszystko tam rozumiem.

Dodatkowo mam pytanie pisałeś ze taki domek ma zapotrzebowanie koło 6kW przy -20stC.

Mam rzuty mojego domku wraz z mocami grzejników. Czy jeżeli dodam te wszystkie moce to wyjdzie mi zapotrzebowanie na energie moje domku przy -20stC??

A i jeszcze mam jedno pytanie.... :-)

Czy to zużycie gazu, które używałeś do obliczeń jest stałe? Tzn czy jeżeli jest podane w dokumentacji ze taki a taki zużywa np 1,89 gazu przy mocy 19kW to znaczy ze tak będzie czy jest to obliczone dla konkretnej sprawności?

Bo zakładam, że jeżeli rozpatrujemy piec zwykły, który ma sprawność 92% to zużycie gazu będzie np na poziomie 2,84 przy 24,6 kW.

Natomiast, gdy rozpatrujemy piec kondensacyjny, który ma sprawność równą 109 to przy takiej sprawności taki piec zużywa gaz na poziomie 1,89 przy 19 kW. Tylko tutaj jest możliwość ze ta sprawność będzie niższa wiec automatycznie zużycie gazu wzrośnie przy niższej sprawności. Tak to rozumiem ..... :-)

Proszę poprawcie mnie jeśli się mylę :-)

Ale po porostu próbuję to wszystko zrozumieć :-)

RAPczyn masz racje – przegapiłem tą informacje.

Jednakże, zarówno do informacji którą podałeś dla maksymalnej jak i minimalnej mocy mam pytanie.

Wydaje mi się że jak porównujemy zużycie gazu to powiniennes brać zużycie przy tej samej mocy.

Czyli skoro przyjmujemy zużcie pieca: Saunier Duval ISOTWIN F 25 H-MOD dla mocy 4,1 to analogicznie powinniśmy przeliczyć ile zużywa piec MODULA II właśnie dla mocy 4,1….

Tak mi się przynajmniej wydaje :-)

No chyba, że zakładamy ze stosunek ilości m^3 do kW powinien być stały….

Jestem laik w tym temacie wiec przpraszam jeśli mieszam ;-)

To wszystko nie jest proste i ja też wszystkiego nie wiem - żeby nie było :wink:

Stosunek ilości m^3 do kW jest różny co widać po tym ile m^3 GZ50 F25 spala przy mocy 24,6 (0,1154471) a ile przy 4,1 (0,1292682).

Dane mamy,że wartość opałowa GZ50 = 9,72kWh/m^3 to wychodzi 0,1028806m^3/kWh; ciepło spalania = 10,81836kWh/m^3 - 0,0924354m^3/kWh.

MODULA II przy parametrach 75/60 spala 0,0985849m^3/kWh przy parametrach 40/30 0,0967592m^3/kWh. Nie mamy danych minimalnego zużycia gazu dla MODULI II.

Nie jest to dokładnie odpowiedź na pytanie ale ... załóżmy, że oba kotły pracują przez dobę z mocą minimalną i przez dobę z maksymalną.

F25 4,1kW * 0,1292682m^3/kWh * 24h = 12,71999m^3 to 98,4kWh

F25 24,6 * 0,1154471 * 24 = 68,159966m^3 to 590,4kWh

MODULA II 75/60 4,4 * 0,0985849 * 24 = 10,410564m^3 to 105,6kWh

MODULA II 75/60 21,2 * 0,0985849 * 24 = 50,159995m^3 to 508,8

MODULA II 40/30 5 * 0,0967592 * 24 = 11,611104m^3 to 120kWh

MODULA II 40/30 21,6 * 0,0967592 * 24 = 50,159968m^3 to 518,4kWh

Czy to ma sens?

RAPczyn napisał:

Tak, zakres modulacji duży :) ale przy kotle mniejszej mocy można zejść z mocą od np. 2,6 do 11,6kW - mniejsze taktowanie kotła - mniejsze zużycie paliwa.

mała moc kotła nie zapewni krótkiego czasu podgrzewania c.w.u. a tym samym komfortu cieplej wody, konieczny jest duzy zasobnik a to wiąże się ze zwiększonymi stratami

z tego co wiem nie ma na rynku zwykłego kotla gazowego o tak szerokim zakresie modulacji jak ISOTWIN F25, moge oczywiscie sie mylic.

pozdrawiam

Niby ze wszystkim się zgadzam.

Taka moc kotła wraz ze zbiornikiem o pojemności 120l daje nam NL=1, czyli wystarczy dla około 3,5 osobowego gospodarstwa - to jest prawie takim sam wynik jak przy zbiorniku 2wężownicowym przygotowanym do podłączenia kolektorów słonecznych w systemie glikolowym. Czy to wystarczy? Czy zbiornik jest duży? Jest to indywidualna sprawa w każdym przypadku i każdy może mieć inne odczucia :)

Przy kotłach małej mocy to modulacja od 17-100% robi wrażenie ale przy dużych mocach już nie, tam zaczyna się np. od 5-100%

Dodatkowo mam pytanie pisałeś ze taki domek ma zapotrzebowanie koło 6kW przy -20stC.

Mam rzuty mojego domku wraz z mocami grzejników. Czy jeżeli dodam te wszystkie moce to wyjdzie mi zapotrzebowanie na energie moje domku przy -20stC??

Tak sądzę, że około 6kW. Jak dodasz moc tych grzejników to wyjdzie Ci moc obliczeniowa powiększona zapewne o 15% ze względu na zawory termostatyczne.

Dzięki za wyjaśnienie RAPczyn.

Nie odpowiedziałeś mi jeszcze na jedno pytanie:

Czy jeżeli rozpatrujemy piec kondensacyjny i jego zużycie gazu to czy jest ono uzależnione od sprawności? Czyli podawane zużycie jest obliczone w idealnych warunkach. Jeśli tak to różnice między piecem zwykłym a kondensacyjnym będą mniejsze....

Dzięki za wyjaśnienie RAPczyn.

Nie odpowiedziałeś mi jeszcze na jedno pytanie:

Czy jeżeli rozpatrujemy piec kondensacyjny i jego zużycie gazu to czy jest ono uzależnione od sprawności? Czyli podawane zużycie jest obliczone w idealnych warunkach. Jeśli tak to różnice między piecem zwykłym a kondensacyjnym będą mniejsze....

Jest uzależnione od sprawności tak samo jak i w niekondensacyjnych kotłach.

Witam wszystkich i pozdrawiam, to moj pierwszy post a w nim pytanie, natomiast

mam mieszkanie 78 m na 3 pietrze nademna tylko strych z kazdej strony sasiedzi , w mieszkaniu sa tylko 2 okna wymienine na plastiki, mieszkanie jest ocieplone (sciany te na ktorych sa okna , no i sufit) na razie w mieszkaniu sa piece kaflowe :lol: , ale mam zamiar zainwestowac w ogrzewanie gazowe(oczywiscie gaz ziemny ktory doprowadzony jest do klatki schodowej)a moje pytanie to :

JAKI PIEC WYBRAC ? (3 os. ja, żona i dziecko)OCZYWISCIE ZALEZY MI ZEBY PIEC BYŁ EKONOMICZNY W EKSPLOATACJI, i jeszcze jedno-JAKI BEDZIE MNIEJ WIECEJ KOSZT TAKIEJ INWESTYCJI RAZEM Z GRZEJNIKAMI RURKAMI ITP.?

naczytałem sie troche i sam nie wiem jaki wybrac ,czy rzeczywiscie vailant jest najlepszy?czy mozna znalezc tez cos dobrej jakosci za mniejsze pieniadze, AHA I JESZCZE JEDNO CHCIALBYM SIE ZAMKNĄC W 15.000 Z ROBOCIZNĄ O ILE TO MOŻLIWE , PROSZE POMÓZCIE I Z GÓRY DZIEKI ZA PODPOWIEDZI

BARDZO PROSZE PANA RAPczyn o podpowiedz

Update tabelki

Kocioł.............Maksymalna moc cieplna..........ilość m^3 na 1kW

Otwarta komora spalania

VSC194............20,0kW................................2,58/20,0=0,129

VK 160/1-3.......16,9kW................................1,90/16,9=0,112426

Kocioł.............Maksymalna moc cieplna..........ilość m^3 na 1kW

Zamknięta komora spalania

CioaIITurbo.......21,0kW...............................2,45/21,0=0,1166666

ISOTF25...........24,6kW...............................2,84/24,6=0,1154471

KompaktIITurbo.24,1kW...............................2,78/24,1=0,1153526

Kocioł.........Znam.obciążenie cieplne maks......ilość m^3 na 1kW

Kondensacyjne

KompaktGreen.24,0kW...............................2,65/24,0=0,1104166

VC 246...........24,5kW...............................2,60/24,5=0,1061224

300-W............24,7kW...............................2,61/24,7=0,105668

ISOTWIN........23,0kW...............................2,43/23,0=0,1056521

PULSATOR......20,7kW...............................2,12/20,7=0,1024154

MCR 24...........24,0kW...............................2,40/24,0=0,1

MODULA II......21,4kW...............................2,09/21,4=0,0976635

Czy tabelka daje odpowiedz na niektóre pytanie?

Ja to widzę tak:

Zapotrzebowanie twojego domu na moc to prawdopodobnie około 6kW przy -20stC, na energię to około 12500kWh/a + cwu jakieś 2200kWh/a

/ciach/

Różnica wynosi 477,88m^3 649,92Pln rocznie. Przy tych założeniach, dzisiejszych cenach paliwa, euro i biorąc pod uwagę ceny katalogowe tych dwóch skrajnych kotłów zwrot różnicy w cenie nastąpiłby po 5,3351181 latach

W rzeczywistości różnica może być jeszcze większa. Moim zdaniem wziąłbym kocioł kondensacyjny o mocy około 10kW z szerokim zakresem modulacji.

pozwole sobie dorzucic 3 grosze.

nie moge pojac dlaczego wszyscy "propagatorzy" kondensatow podpieraja sie temperatura -20 C. bo tak sosuje sie w ozc? w folderach reklamowych producentow?

zakladajac , ze sezon grzewczy trwa 180 dni czyli ponad 4000 godzin, to -20 amy moze przez 100 h, czyli 0,25% calkowitego czasu pracy. dodatkowo te -20 to tempeatura w nocy, czyli w czasie gdy programuje sie zwylke temperature w domu na poziomie 17 stopni a nie 22. dorzuacajc fakt uzytkowania kominka, ktory daje nam koljne kilowaty, to zwrot roznicy miedzy kotlem zwyklym a kondenstatem nastapi nie po 5 a po 15 latach. polecam poszperac /kiedys ut nawet podawalem chyba link/ w sieci i poszukac srednich temperatur w tym kraju na przestrzeni kilku ostatnich lat. Poza rokiem 2005 /chyba/ -20 bylo moze ze 20 godzin w ciagu roku /pomijam gory/. przeciez normalna temperatura zima w ciagu dnia w centrum kraju to moze bedzie -5 stopni

pzdr

[

pozwole sobie dorzucic 3 grosze.

nie moge pojac dlaczego wszyscy "propagatorzy" kondensatow podpieraja sie temperatura -20 C. bo tak sosuje sie w ozc? w folderach reklamowych producentow?

...ciach...

pzdr

Nie zawsze -20, czasami -16, albo -18 albo -22 ewentualnie -24 :wink:

To nie spisek, to Polska Norma PN-EN 12831:2006 (o ile się nazwa nie zmieniła). Co nie zmienia faktu, że norma sobie, a życie sobie...

RAPczyn:

Dzięki za update tabelki.

Na moje oko wynika z niej ze w większości przypadków różnica pomiędzy kotłem zwykłym a kondensacyjnym jest znikoma - jedynie modula II się wyróżnia.

Przez weekend trochę poszperałem w internecie na temat różnych pieców. Dodatkowo podzwoniłem do kilku instalatorów.

Ogólny wniosek jest taki, że nie ma, co przepłacać – no chyba, że ma się więcej kasy i chce się być bardziej pro-ekologicznym:-)

Ja zostaje przy moim pierwszym wyborze: ISOTF25.

Dam Wam znać jak się ten piecyk spisuje po tym jak już go uruchomię :-)

RAPczyn:

Dzięki za update tabelki.

Na moje oko wynika z niej ze w większości przypadków różnica pomiędzy kotłem zwykłym a kondensacyjnym jest znikoma - jedynie modula II się wyróżnia.

Przez weekend trochę poszperałem w internecie na temat różnych pieców. Dodatkowo podzwoniłem do kilku instalatorów.

Ogólny wniosek jest taki, że nie ma, co przepłacać – no chyba, że ma się więcej kasy i chce się być bardziej pro-ekologicznym:-)

Ja zostaje przy moim pierwszym wyborze: ISOTF25.

Dam Wam znać jak się ten piecyk spisuje po tym jak już go uruchomię :-)

koniecznie podziel sie swoimi odczuciami po zakupie i odpaleniu ISOTWIN F25

pozdrawiam

Kochani przyłączam się do dyskusji!

Czy ma ktoś opinie na temat kondensatów firmy ARISTON ?

Interesuje mnie 2-funkcyjny 24 Kw. Cena 3900. (wydaje się brzmieć atrakcyjnie)

Uprzejmie proszę o podzielenie się swoimi opiniami i refleksjami na temat jakości, ewentualnej awaryjności i ceny.

Pozdrawiam gorąco :wink:

Zastanawiam się nad kotłem kondensacyjnym 1f z zasobnikiem 120 l. I teraz mam pytanie - do ogrzania domu (CO) mocy nie potrzeba mi dużo. Dom dobrze ocieplony, went. mech z reku, wlkp (łagodniejsze zimy)

Tylko zastanawiam się nad jednym:

najsłabszy kondensat Vaillanta ma nominalną moc grzewczą dla c.w.u. 18 kW

a np. najsłabszy kondensat Junkersa ma tą moc 13 kW.

Jaka będzie różnica w nagrzaniu od wody zimnej pobieranej z wodociągu zimą do pełnej temperatury - takiej jaką się przeciętnie ustawia na zasobniku)

Ile wynosi czas nagrzania wody w minutach dla obu mocy?

I czy jest możliwość, że przy długim poborze wody (np. wanna a potem jeszcze prysznic) ten kocioł o słabszej mocy nie zdąży dogrzać wody która zastąpi w zasobniku tą, która została zużyta?

Powierzchnia - 220 m2

kubatura - 640 m3

ilość osób - 3 w tygodniu, w 1-2 weekendy w miesiącu dodatkowe 5 osób

kotłownia - 1,4 x 2,5 m

podłogówka - nieniskotemperaturowa, łazienka na piętrze 15 m2, na dole WC wraz z holem - ok. 10 m2

do tego 13 grzejników - rozmieszczonych na 2 kondygnacjach i poddaszu

piec gazowy jednofunkcyjny z zamkniętą komora spalania - firma jeszcze nie wybrana, model również, najlepiej gdyby był wiszący

I najważniejszy dla mnie problem - zupełna magia:

zasobnik stojący - ok. 120 l - czytałam o zasobnikach firmy Galmet, ale nie wiem, jaki model właściwie powinien być ??? - czyli co powinien mieć, żeby nie zbankrutować, a co jest w moim przypadku całkiem zbędne ?

Gdyby ktoś umiał podpowiedzieć, z góry dziękuję :)

Zastanawiam się nad kotłem kondensacyjnym 1f z zasobnikiem 120 l. I teraz mam pytanie - do ogrzania domu (CO) mocy nie potrzeba mi dużo. Dom dobrze ocieplony, went. mech z reku, wlkp (łagodniejsze zimy)

Tylko zastanawiam się nad jednym:

najsłabszy kondensat Vaillanta ma nominalną moc grzewczą dla c.w.u. 18 kW

a np. najsłabszy kondensat Junkersa ma tą moc 13 kW.

Jaka będzie różnica w nagrzaniu od wody zimnej pobieranej z wodociągu zimą do pełnej temperatury - takiej jaką się przeciętnie ustawia na zasobniku)

Ile wynosi czas nagrzania wody w minutach dla obu mocy?

I czy jest możliwość, że przy długim poborze wody (np. wanna a potem jeszcze prysznic) ten kocioł o słabszej mocy nie zdąży dogrzać wody która zastąpi w zasobniku tą, która została zużyta?

120l wody, kocioł o mocy 13kW ogrzeje do temp. 45stC w 22,54min a kocioł o mocy 18kW w 16,28min.

Kocioł o mocy 10-13kW i zbiornik 120l to jest jakieś NL=1 czyli 3,5osób. Jeśli zdarzy się, że zabraknie nam cwu to zawsze możemy podnieść temp. wymaganą cwu o 5stK oraz na wyjściu ze zbiornika zamontować automatyczny mieszalnik aby obniżyć temp w wylewce.