Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To są wyliczenia teoretyczne.... nie ma szans na weryfikację ich w rzeczywistości

Zbyt wiele czynników ma wpływ na zużycie gazu: chociaż by błędnie ustawione sterowanie lub otwarte okno.

Raczej kieruj się łatwością dostępu do serwisu, trwałością, ceną i łatwością obsługi.

Może i teoretyczne ale z danych oficjalnie podawanych przez firmy. Po to są przeglądy co roczne aby sprawdzać i ewentualnie korygować ustawienia. Przy układach spalinowo-powietrznych LAS (niezależnych od powietrza w pomieszczeniu) jakie znaczenie ma otwarte okno?

Rapczyn - czy swoja drogą licząc tajemny współczynnik i przeliczając go na koszt gonienia kotła przez rok - czy aby nie popełniasz drobnego błędu ?

zakładasz prace na pełnej mocy etc - skrol ma racje te obliczenia mozna o kant zadka obic ... wazna jest modulacja mocy wzgledem zapotrzebowania ciepła dla budynku, przygotowanie CWU etc...

popieram to co pisze skrol

pozdrawiam

Piotrek

Żaden tam tajemniczy współczynnik , czyste dzielenie :wink: Czy popełniam drobny błąd? Oczywiście, że tak. Wynika to z pewnych założeń, z dostępnych danych, ale te obliczenia dają jakiś pogląd.

Patrząc po dostępnych danych spalania kotła Immergas Hercules 20 to można dojść do wniosku, że im niżej moduluje kocioł (zakładamy, że temperatura zasilania i powrotu są stałe) tym więcej zużywa gazu w przeliczeniu na kW (na wykresie wyszłoby, że rośnie falując). Czy tak jest w każdym kotle? Brak mi danych.

Jestem zwolennikiem dobierania mocy kotła do zapotrzebowania budynku, cwu można zabezpieczyć zbiornikiem lub/i automatycznym mieszalnikiem.

Rafal111

1. Tak, ważne. im mniejsza minimalna moc tym mniejsze taktowanie kotła w sezonie. Dopisze jeszcze, że warto zwracać uwagę na to z jaką mocą uruchamia się kocioł, niektóre z maksymalną, inne z 50% a inne z minimalną - to tej są oszczędności. Jeżeli kocioł taktuje częściej niż 5000 raz to warto instalować zbiorniki buforowe.

Żaden tam tajemniczy współczynnik , czyste dzielenie :wink: Czy popełniam drobny błąd? Oczywiście, że tak. Wynika to z pewnych założeń, z dostępnych danych, ale te obliczenia dają jakiś pogląd.

Patrząc po dostępnych danych spalania kotła Immergas Hercules 20 to można dojść do wniosku, że im niżej moduluje kocioł (zakładamy, że temperatura zasilania i powrotu są stałe) tym więcej zużywa gazu w przeliczeniu na kW (na wykresie wyszłoby, że rośnie falując). Czy tak jest w każdym kotle? Brak mi danych.

Jestem zwolennikiem dobierania mocy kotła do zapotrzebowania budynku, cwu można zabezpieczyć zbiornikiem lub/i automatycznym mieszalnikiem.

No co za współczynnik liczyłeś to ja wiem - tylko ze tak licząc mozne wyjsc, ze najekonomiczniejszy bedzie kocioł np 1,2MW ... kazda taka analiza (ktora i tak jest niesamowicie slpmplikowana ze wzgledu wlasnie na lokalne uwarunkowania) jest zagraniem wg mnie marketingowym ...

jeszcze bym zrozumiał np obliczenia sredniej wazonej zakładając ile dni w roku z jakim % mocy kocioł bedzie działał i dla kazdego takiego stopnia sprawnosc liczac. ale to juz nie takie a/b ...

Podsumowaniem jest faktycznie dobranie kotła o mocy zblizonej do zapotrzebowania domu na ciepło ... i czym szerzej kocioł moze modulowac tym lepiej

pozdrawiam

Piotrek

Rok temu miałam ten sam dylemat. Był (może jest) na forum Grzesiek13, to instalator, bardzo sensownie mi poradził, można gdzieś go wydłubać, miał zresztą swój wątek. Przesłał mi propozycję pieca, cenę montażu i choć w końcu u nich nie kupiłam (trochę za daleko), to bardzo mi pomógł.

• 2 weeks później...

Witam,

Też mam dylemacik odnośnie kondesata :(

Tym bardziej, że mam już zamontowaną podłogówkę (ok. 100 m2 powierzchni) z własnym sterowaniem pogodowym/siłownikami/ listwą sterującą.

Nie chciałbym więc płacić za dodatkowe sterowania dla pieca.

Na razie będę ogrzewać tylko parter może kiedyś poddasze (~65 m2) ale tam dam duże grzejniki.

Oczywiście szukam coś po cenie i w dobrej jakości.

Póki co mój kandydat nr 1 to De Dietrich MCR 24/II + BS100 ale też zastanawiam siię nad jakimś tańszym zasobnikiem.

Cena poniżej 4700 bez płyty montażowej (ok. 500 PLN).

Ktoś może zaproponuje coś lepszego lub równie dobrego za podobną/niższą cenę?

Witam,

Też mam dylemacik odnośnie kondesata :(

Tym bardziej, że mam już zamontowaną podłogówkę (ok. 100 m2 powierzchni) z własnym sterowaniem pogodowym/siłownikami/ listwą sterującą.

Nie chciałbym więc płacić za dodatkowe sterowania dla pieca.

Na razie będę ogrzewać tylko parter może kiedyś poddasze (~65 m2) ale tam dam duże grzejniki.

Oczywiście szukam coś po cenie i w dobrej jakości.

Póki co mój kandydat nr 1 to De Dietrich MCR 24/II + BS100 ale też zastanawiam siię nad jakimś tańszym zasobnikiem.

Cena poniżej 4700 bez płyty montażowej (ok. 500 PLN).

Ktoś może zaproponuje coś lepszego lub równie dobrego za podobną/niższą cenę?

Moim zdaniem MCR będzie miał zdecydowanie za dużą moc. Szacuję, że razem z poddaszem to będzie z 10kW.

Witam.

Czytam tematy dotyczące kotłów gazowych od jakiś 2 miesięcy. Nie jestem jednak fachowcem w tej dziedzinie dlatego trudno zdecydować mi, które rozwiązanie dla mojego przypadku byłoby najlepsze.

Mój dom to kostka, ściany porotherm 25 i styropian 12cm. Kotłownia w nieogrzewanej piwnicy, na parterze rozdzielacz i 10 kaloryferów (82m2), na piętrze rozdzielacz i kaloryferów 6 (60m2).

Zastanawiam się nad Saunier Duval Isotwin Condens z uwagi na kompaktową budowę i to, że to praktycznie Vaillant. Drugi mój typ to Vaillant VC246 26 KW z zasobnikiem 150l z racji na sprawdzone rozwiązanie.

Będę robił cyrkulację cwu bo są 2 łazienki sporo od siebie oddalone. Saunier umożliwia taką realizację praktycznie od zaraz.

Instalację zrobiłem w pex-al-pex. Czy w tej technologii można zrobić też samo podejście do pieca wody i ogrzewania?

Z góry dziękuję za pomoc w poruszonych przeze mnie tematach.

Pozdrawiam.

Mój dom to kostka, ściany porotherm 25 i styropian 12cm. Kotłownia w nieogrzewanej piwnicy, na parterze rozdzielacz i 10 kaloryferów (82m2), na piętrze rozdzielacz i kaloryferów 6 (60m2).

Zastanawiam się nad Saunier Duval Isotwin Condens z uwagi na kompaktową budowę i to, że to praktycznie Vaillant. Drugi mój typ to Vaillant VC246 26 KW z zasobnikiem 150l z racji na sprawdzone rozwiązanie.

Z góry dziękuję za pomoc w poruszonych przeze mnie tematach.

Pozdrawiam.

J.w. To zdecydowanie za duże kotły dla twojego domu. Maksymalnie 10kW.

dziekuje rapczyn za szybka odpowiedz. bede zatem szukal dalej. o mocy kotla zdecydowalem w oparciu o fakt, ze w moim domu beda jakby dwa mieszkania i komfort cieplej wody jest sprawa wazna.

czy moglby mi Pan poradzic w sprawie samego podejscia do pieca. bedzie tylko kociol gazowy. czy moge dojsc do niego w tej samej technologii w ktorej zrobiona jest cala instalacja wodna i grzewcza czyli pexalpex, czy tez samo podejscie do pieca musi byc w stali/miedzi?

Pozdrawiam

dziekuje rapczyn za szybka odpowiedz. bede zatem szukal dalej. o mocy kotla zdecydowalem w oparciu o fakt, ze w moim domu beda jakby dwa mieszkania i komfort cieplej wody jest sprawa wazna.

czy moglby mi Pan poradzic w sprawie samego podejscia do pieca. bedzie tylko kociol gazowy. czy moge dojsc do niego w tej samej technologii w ktorej zrobiona jest cala instalacja wodna i grzewcza czyli pexalpex, czy tez samo podejscie do pieca musi byc w stali/miedzi?

Pozdrawiam

Kocioł 10kW ze zbiornikiem 190l ma NL=2,4 (około 8-9 osób).

Zrób 1m od kotła w miedzi.

Moim zdaniem MCR będzie miał zdecydowanie za dużą moc. Szacuję, że razem z poddaszem to będzie z 10kW.

Hmm to prawda, ale czy jest jakiś słabszy w podobnej cenie?

W podobnej cenie może nie bardzo, ale różnica kosztów się zwróci. Jutro albo po weekendzie coś wrzucę dla porównania.

Witam

Prosze o podpowiedz jaki wybrać piec gazowy ( gaz ziemny) i jaka wielkość zasobnika ( 4 osoby )

Dom 200mkw z garażem ( porotherm 25cm plus ocieplenie )

Grzanie grzejnikami plus podłogówka w łazienkach.

Szukam pieca dwufunkcyjnego ( nie koniecznie kondensacyjny )

z tzw. średniej pułki cenowej - tylko jaki ????

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Witam

Prosze o podpowiedz jaki wybrać piec gazowy ( gaz ziemny) i jaka wielkość zasobnika ( 4 osoby )

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Kocioł kondensacyjny o mocy maks 10-12kW i zbiornik c.w.u. o poj. ok. 150l

Witam

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Kocioł kondensacyjny o mocy maks 10-12kW i zbiornik c.w.u. o poj. ok. 150l

Witam

Ja z pytaniem do RAPCZYN-A, ja jak pisałem wcześniej mam piec w domu dwufunkcyjny ogrzewa 100m/2 domu, i moc między 7-24 kw ( wydaje mi się że jest przewymiarowany ale na ilość spalanego gazu nie moge narzekać) jednak problem mój polega na częstym włączaniu się owego pieca, co zaobserwowałem ostatnio, w ciągu godziny odpala się dwa razy na 3 min co mnie zaczyna nurtować bo przez 24 godziny potrafi 50 razy się uruchomić i pytanie związku z tym takie czy tak częste uruchamianie pieca nie będzie miało wpływu na jego trwałość oraz czy nie będe musiał wzywać zbyt często serwisanta ( tak mi się wydaje że piec ma taki mały licznik który taktuje uruchamianie i po pewnym czasie po przekroczeniu pewnej ilości zapala się kontrolka serwis)

Witam

Ja z pytaniem do RAPCZYN-A, ja jak pisałem wcześniej mam piec w domu dwufunkcyjny ogrzewa 100m/2 domu, i moc między 7-24 kw ( wydaje mi się że jest przewymiarowany ale na ilość spalanego gazu nie moge narzekać) jednak problem mój polega na częstym włączaniu się owego pieca, co zaobserwowałem ostatnio, w ciągu godziny odpala się dwa razy na 3 min co mnie zaczyna nurtować bo przez 24 godziny potrafi 50 razy się uruchomić i pytanie związku z tym takie czy tak częste uruchamianie pieca nie będzie miało wpływu na jego trwałość oraz czy nie będe musiał wzywać zbyt często serwisanta ( tak mi się wydaje że piec ma taki mały licznik który taktuje uruchamianie i po pewnym czasie po przekroczeniu pewnej ilości zapala się kontrolka serwis)

Że się wtrącę - kocioł przewymiarowany i to dużoooo - dlatego efekt ciągłego taktowania ...

Oczywiście również ma to wpływ na wieksze zużycie i trwałość przede wszystkim palnika i aparatu zapłonowego .

Gdybyś miał kocioł o dolnej granicy taktowania ca 3-4 kW to zużywałbyś jeszcze mnie gazu , nie wspominając o większej trwałości i żywotności kotła ...

Witam

Że się wtrącę - kocioł przewymiarowany i to dużoooo - dlatego efekt ciągłego taktowania ...

Oczywiście również ma to wpływ na wieksze zużycie i trwałość przede wszystkim palnika i aparatu zapłonowego .

Gdybyś miał kocioł o dolnej granicy taktowania ca 3-4 kW to zużywałbyś jeszcze mnie gazu , nie wspominając o większej trwałości i żywotności kotła ...

Jestem troche zniesmaczony, bo ja niefachowiec doskonale o tym wiedziałem że kocioł jest przewymiarowany ale instalator niestety nie, chociaż do końca z tym poglądem nie zgodze się ponieważ jest to kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika ciepłej wody więc duża moc chwilowa jest jak najbardziej wskazana( super ciepła woda w mig). Co z tym zużyciem gazu to też nie jestem taki pewien czy bym mniej go spalił piec teraz działa na większej mocy 3 minuty jeżeli by działał na mniejszej to by odpalał na 6 minut suma sumarum zużycie jednakowe

Ech i tak żle ,i tak niedobrze co z tym fantem zrobić aby ustawić ten mój kociołek optymalnie :D

Wszystko zależy czy Twój kocioł startuje z mocą maksymalną - jeżeli tak to częste włączanie palnika i jego wyłączanie jest nieekonomiczne gdyż podczas częstych startów kocioł zużyje dużo więcej gazu jak podczas ciągłej pracy na minimalnej modulacji.

No w przypadku braku zasobnika i pracy kotła dla c.w.u w trybie przepływowym to duża moc jest wskazana aby cieszyć się choćby jako takim komfortem ciepłej wody - jednak czy jest to ekonomiczne ? - gdzie przede wszystkim największe zużycie gazu to grzanie c.o. , co przy minimalnej mocy 7kW to dla 100m2 powierzchni jest bardzo dużo ...

/ Ja ogrzewam ca 200m2 kondensatem o takiej samej mocy jak Ty - i uważam że deko przewymiarowałem mój kocioł - choć również na spalanie gazu nie narzekam / .