Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te 50% to juz chyba trafiejka.

Ale faktycznie Buderusy dużo odpuszczają - pirwsza oferta bez jakiegokolwiek targowania była o 35% tańsza od cen katalogowych.

Ale poszukaj na forum wątków o Buderusach - mają jakies problemy ze sterowaniem. Mi juz dwu instalatorów odradzało Buderusy ze względu na problemy z bardziej rozbudowanym sterowaniem (pogodówka, dwa obiegi, kominek, itd...)

Kiedy sie tak pozaglebiac w temat, wychodzi mi ze.. ze nie ma duzych roznic w grupie powiedzmy 4 najlepszych producentow. Roznice cenowe podobnych ofert (w/g cen katalogowych - czyli "cennik - 100") siegaja... 10%.

Caly problem w uzyskaniu odpowiedniego rabatu :smile:. Co do sterowania - wlasnie o tym czytam. Hmmm.... Troche mi sie to nie podoba. Jasiu, a jak Tobie sie podoba propozycja tego kondensata ? 5.500 ?

Pozdrawiam,

Michal.

5.5 za piec kondensacyjny to IMHO dobra cena. Ale nie jestem w tym mocny bo na samym początku odpuściłem sobie kocił kondensacyjny. Planuje dobre ocieplenie domu (posadzka 10, ściana 12-25, dach 25) i kominek (zwyczajny z rozprowadzeniem grawitacyjnym). To powinno trwale zbić koszty ogrzewania o około 30%. Ostatnio rozważam również rekuperator, który dodatkowo powinien zmniejszyć koszty gazu o jakieś 10% (i poprawic komfort). W takiej sytuacji kocioł kondensacyjny to jak kwiatek do kożucha.

A ze sterowaniem to totalna zakrętka. Większość sprzedawców nie ma o tym bladego pojecia (na pytania odpowiadają sloganami z folderów). Nieocenione są zeznania szczęśliwych posiadaczy systemu zbliżonego do planowanego. U mnie cały wic to pogodzenie pogodówki (bo planuje bezwładną podłogówkę), z czujnikiem wewnętrznym (bo po odpaleniu kominka krzywa grzewcza nie zdaje egzaminu). Do tego dochodzi sterowanie na dwa obiegi. Ale już mi proponowano rozwiązanie z jednym obiegiem - podłogówka byłaby schładzana wodą z powrotu. Zaleta: prostrze i tańsze, wada: strach, że mi się podłoga "zagotuje". To samo ze sprzęgłem hydraulicznym. Dla jednych to skmplikowane i konieczne ustrojstwo, a dla innych to kawałek rurki przylutowany tam gdzie trzeba.

A drugi problem to "wydatek cwu" czyli jakie parametry musi mieć kocioł i zasobnik, żeby kąpanie nie wymagało wcześniejszego planowania.

Nic to. Mam jeszcze troche czasu, a im więcej wokół tego chodzę tym więcej rzeczy okazuje się mieć mały wpływ na późniejszą funkcjonalnośc. A więc ewentualne błędy w wyborze nie są aż tak straszne :smile:

Ale - w sumie - po przejrzeniu wszystkich 'za' i 'przeciw'... Zwyciezca zostaje... system olejowy.

1) Do piwnicy drania! A na propan musi byc na parterze, na co nie mam miejsca

2) Na zewnatrz nie widac tej wspanialej bomby

3) Ma byc gaz ziemny na moim terenie za ok. 3-4 lata. Czyli za 7-8 patrzac praktycznie. Wiec = wtedy byc moze bede przezbrajal sie na gaz (conajmniej). Mam luz.

4) Nie mam co prawda samochodu na diesla, ale planuje takowy kupic :wink:.

5) Sprawdzalem dzis 'samorobke' olejowa. NIC nie smierdzi. A zbiornik spawany z plyt plastykowych doslownie lutownica. 1600l.

6) Mozna kupic dowolna ilosc paliwa + nie trzeba placic za dzierzawe, rury (bo przeciez zbiornik tam gdzie piec!) , ani podmurowki pod zbiornik zewnetrzny...

7) Komfort psychiczny.

:cool: Uf. Decyzja podjeta... Teraz producent. Chyba na buderusie mozna najwiecej "wymoc". Juz teraz do stojacego dokladaja mi 4 grzejniki purmo. hmm...

A moze ktos ma lepszy pomysl.

Michal.

Najcichszy olejak z zasobnikiem cwu 130l. Wygląda jak lodówka. Chodzi super. De Dietrich GTU 1200 V 130 w cenie pakietu

sterowanie z programatorem wewnętrznym, pogodówką i orginalnym połączeniem systemowym z pompą ładujaca zasobnik. Moc np.16-21kW 8500zł

Wbrew pozorom najbardziej fanaberyjne :smile:

Pooglądaj foldery - masz tam mnóstwo o nowoczesnym wzornictwie, zaawansowanej technologii, wysokiej sprawności, oszczędności energii, mniejszej emisjii szkodliwych substancji, małych gabarytach, etc... ale w żadnej ulotce żadnego kotła nie znajdziesz stwierdzenia, że jest: "efektywny, niezawodny i tani" :wink:

Żaden producent nie jest taki głupi żeby obiecywać niezawodność i niską cenę bo początkujący adwokaci robiliby sobie na nich wprawki w czasie aplikantury :grin:

michael

Choć głównie montuję kotły innej firmy, lecz mogę potwierdzić że kocioł z zasobnikiem De Dietrich GTU 1203 RS/V 130 jest kotłem bardzo cichym, dobrze wykonanym, ma bardzo dobrą automatykę. Gdybym miał porównać Budesusa i De Dietricha to zdecydowanie porównanie wypada na korzyść De Dietricha. Aha jeszcze jedna bardzo ważna sprawa dla użytkownika kocioł jest objęty 5-letnią gwarancją.

vps: Twoje posty czytam bardzo dokladnie :smile: od dluzszego czasu.

Glosnosc - w przypadku, gdy mam kociol w piwnicy nie jest chyba az tak istotne

Gwarancja - 5 lat?! Na calosc ? Rewelacja!

Pewnie juz odpowiadales na podobne pytania ze sto razy :

Moje Zalozenia: Dom z uzytkowym poddaszem, pow. zabudowy: 129,93 m2 (podlog 150m2) ; użytkowa ok.160m2 + piwnica: garaz i pom techniczne(ok.60m2, ale zamierzam nie ogrzewac za bardzo podpiwniczenia).

Beton komorkowy + 15cm styropian.

Zapotrzebowanie na ciepla wode: 2 osoby dorosle z dzieckiem, dwie lazienki + kuchnia, ale raczej natrysk (szambo kosztuje...).

Myslalem o buderusie Logano G115 ube + podgrzewacz lt 135 + zbiornik na olej = bez negocjacji (tzw. dzien dobry) ok. 9000zl.

Na pewno da sie z tego urwac z 3k, jak przyjdzie co do czego.

Tylko nie wiem, czy warto w to isc - klienci reprezentuja buderusa (z drugiej strony najwiekszy upust wlasnie u nich).

Slyszalem na razie o De dobre opinie. A moze jednak V ?

I moze jakas tansza wersja ? Bo jak dojda dodatki to... Az strach sie bac :smile:.

Pozdrawiam,

Michal.

michael

Trudno tak na forum wybrać konkretny model kotła. Potrzeba na to dość dużo czasu i rozważań. Gdy ostatnio byłem u klienta to zabrało to miesiąc czasu i wiele spotkań. Zaczeliśmy od górnej półki tj, Viessman, Vaillant itd a skończyliśmy na Ferroli i ten właśnie kocioł wybrał. Cena wydaje się atrakcyjna kocioł olejowy z palnikiem i z zasobnikiem 100l w jednej obudowie za 5500zł. Nie ma i nie będzie jednoznacznej odpowiedzi który kocioł jest naj... Dochodzą do tego jeszcze takie czynniki jak:

- cena

- popularność danej marki zależnie od regionu

- upodobania klientów (niemieckie, francuskie lub włoskie itp)

- wpływ reklamy

- zobaczył u znajomych i chce taki sam

Wizyta chyba ok 110zł netto + dojazd

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-15 19:58 ]

A czy ktos z szanownych forumowiczow wie jak duzy rabat mozna uzyskac u autoryzowanego przedstawiciela De Dietricha ?

Bardzo ladnie wyglada skutecznosc tego kotla - 95%. Wiem, ze to w odpowiednich warunkach, ale pozostali podaja w takich samych 'labolatoryjnych' ustawieniach.

Pograzony w folderach,

Michal.

PS. VPS: Jak sie bedzie zachowywalo sterowanie pogodowe + mocno uzywany kominek ogrzewajacy via kanaly powietrzne ok. 1/2 domu ?

I czy (prosze wybaczyc) warto przy tak zaawansowanych technologiach stosowac rekuperator (wiem, ze to nie do konca ten topic, ale jest to w tym momencie mocno powiazane).

Pozdrawiam Cieplo :smile: z kominka:wink:

Michal

Wybacz za brak precyzji w pytaniu.

Rabat oczywiscie odnosi sie do ceny '100' (czyli katalogowej). W ktoryms z poprzednich postow o tym pisalem, myslalem, ze jest to oczywiste :smile:.

Poniewaz cena 100 obowiazuje wszystkich autoryzowanych dealerow, szybko pozwoli na obliczenie prawdziwego wydatku.

Pozdrawiam,

M.

Moim zdaniem przy wyborze kotła będę się kierował

1.długość na rynku marki

2.bliskość i dostępność serwisu ,oraz związane tym opłaty

3.dopasowaniem kotła do moich oczekiwań,np,nie ma sensu kupować 2fu.jeżeli ma sie rozległy dom raczej 1f.z zasobnikiem jako całość i recyrkulacją

4.całkowity koszt zakupu ,parametry są nie ważne i tak wszystkie mają ten sam .

5.z preferencją na wyrób polski ,jest praca są zakupy i nie ubożejemy.OCZYWIŚCIE jeżeli wyrób odbiega od normy to nie