Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to nie jest ciekawe, to prawda,

do tych temperatur następuje kondensacja pary wodnej,

nie w całości,

część tego ciepła jednak ucieka w komin,

ale to nie zmienia faktu, że kocioł jeszcze kondensuje,

a sprawności są podawane dla temperatur 40/30 z tego powodu, że w tym przedziale temperatur, są największe,

to nie jest ciekawe, to prawda,

do tych temperatur następuje kondensacja pary wodnej,

nie w całości,

część tego ciepła jednak ucieka w komin,

ale to nie zmienia faktu, że kocioł jeszcze kondensuje,

a sprawności są podawane dla temperatur 40/30 z tego powodu, że w tym przedziale temperatur, są największe,

Ok, ok - umknęło mi to "jeszcze".

witam mam ogromną prośbę, szukam pomocy,

jestem na etapie podjęcia decyzji co do ogrzewania, zdecydowałem się na piec kondensacyjny,

budynek ok 180mkw, z poddaszem użytkowym, dobrze docieplony, 3 oosoby, chcę założyć wszędzie podłogówkę, plus w łazience grzejniki drabinkowe elektryczne,

a teraz meritum, szukam znawcy w temacie który by mi doradził: jaki piec (firma, model, moc) , jaki zbiornik, czy jest sens zakładać solary (czy to się opłaca) jeśli tak to jakie, ogólnie będę wdzięczny za wszystkie rady nawet na prv, bo znam się na tym jak łysy na żelu do włosów ;)

pozdrawiam

prv: [email protected]

jeśli ma ktoś instalację pieca kondensacyjnego z piecem np. na ekogroszek też jestem ciekaw czy jest zadowolony ponieważ też się nad tym zastanawiam

Uff... Po przeczytaniu powyższego wątku (i kilku innych na temat kotłów) początkowo chcialam rozpocząć post słowami "zatem reasumując", ale chyba łatwiej będzie z tym "uff"! :D :D

Nie bardzo się da tę wiedzę podsumować krótko, no, chyba że słowami "to zależy". Dzięki wszystkim wypowiedziom chyba jednak trochę się zorientowałam w temacie i urealniłam wybór. Na razzie oscyluje okolo 10 tys... :-?

1. Czy ktoś jest w stanie praktycznie opisac różnicę między kotłem Vitodens 200 W, a Vitodens 300W?

2. To samo w odniesieniu do Elidens DTG 1300-25 130 i Inovens MC 25 LP?

Chodzi mi o to, czy to jest jakoś praktycznie odczuwalne w codziennym użytkowaniu? Bo np. wyliczenia strat na zasobnikach wuykazaly, że za bardzo znaczące to nie jest...

jescze jedno..myslalem o kotle hoval top gas-kondensat, niestety nie moge go zainstalowac poniewaz powiedziano mi zemam nie dopowiedni komin. komin mam ibf iniversal, nie wim dlaczego nie moge miec kondensatów. to w takim razie jaki kocioł moge zainstalowac:

-120 m2-

-20 cm welny-

-3 osoby

pomózcie musze wybrac kocioł do poniedziałku

jescze jedno..myslalem o kotle hoval top gas-kondensat, niestety nie moge go zainstalowac poniewaz powiedziano mi zemam nie dopowiedni komin. komin mam ibf iniversal, nie wim dlaczego nie moge miec kondensatów. to w takim razie jaki kocioł moge zainstalowac:

-120 m2-

-20 cm welny-

-3 osoby

chyba możesz mieć kondensat tylko musisz do tego komina włożyć jeszcze odpowiednią rurę, aby powstały dwa kanały - jeden do zasysania powietrza, drugi do wyrzutu spalin. najpewniej komin systemowy producenta kotła. instalator Ci pomoże, a jak nie wie, to może lepiej zmień.

-120 m2-

-20 cm welny-

-3 osoby

jaką masz średnicę komina?

mam problem, może fachowcy od kotłów coś podpowiedzą :)

vaillant ecotect plus + sterownik pogodowo-pokojowy vrc430 + moduł mieszacza vr61; podłogówka (tylko) na całości, wpływ temp. wewnętrznej na razie wyłączony.

chyba było do tej pory w miarę ok, ale dzisiaj zaczął dziwnie chodzić. dziś zrobiło się ciepło, średnia temp. zewn. za ostatnie 24h to ponad 9st.C, może to ma jakiś związek. otóż, włącza grzanie na 15 minut, wyłącza na kilka i znowu. temp. zasilania ustawia sobie na 25-30 st., tak mu wychodzi z krzywej grzewczej i zadanej temp. to, że krótko grzeje to ok, bo nie ma potrzeby więcej, szybko się nagrzewa. ale czemu ponownie się tak szybko włącza. w d.2-czas blokady palnika ustawione jest 60 minut. to się ma prawo skrócić, ale dla tych temperatur max. o kilka minut. z jakiego powodu jeszcze może podejmować decyzję o włączeniu grzania?

witam, potrzebna pomoc ponieważ mój instalator powiedział że nie chce mi doradzać producenta kotła kondensacyjnego "co by nie było na niego", trochę dziwne podejście, uważam że jeśli jest fachowcem no to ma jakąś wiedzę "praktyczną" w przeciwnieństwie do mojej osoby, coś ostatnio przebąkiwał o HOVAL-u, że produkowaney w kraju zegarków i poleca,

proszę o radę co do kotła kondensacyjnego jaka firma i model jeśli już ktoś ma opinię oraz jaki zbiornik i czy wbudowany czy lepiej zewnętrzny

domek 170mkw z poddaszem użytkowym, dobrze ocieplony, 3 osoby, wszędzie podłogówka

proszę POMOCY

prv: [email protected]

witam, podobnie jak inni formuowicze mam dylemat: wybór pieca :( , dom 140 mkw, bez poddasza, podłogówka około 40mkw, jeden fachowiec doradza piec kondensacyjny, drugi mówi że to bez sensu wydatek, kogo słuchać?

Zdecydowanie kocioł kondensacyjny o możliwie malej mocy - rzędu 10kW.

ale trzeba sobie zdać sprawę z tego, że te 10 kW, to jest owszem i dobre na centralne ogrzewanie,

ale do przygotowania ciepłej wody to niestety już nie, :-?

no chyba że ktoś świadomie godzi się z tym, że jeżeli będą chciały się wykąpać dwie osoby po sobie, (a to nie aż tak rzadkie zjawisko) to będą musiały czekać na ciepłą wodę bo w zasobniku nie będzie zapasu,

rozwiązaniem w tym wypadku jest duży zasobnik w którym będzie zapas na dwie wanny, tak skromnie licząc 200 do 250 l.,

sumując koszt kotła + koszt zasobnika, okaże się to dużą kwotą, :-?

bezpieczniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie typowych zestawów preferowanych przez producentów,

kocioł 20-25 kW z zasobnikiem od 100-150 l.

ważne jest, żeby ten kocioł w zestawie modulował od jak najniższych mocy,

i wbrew pozorom i temu co pisze przedmówca nie jest to tak nieekonomiczne rozwiązanie,