Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[...]

Parametry domu:

Powierzchnia użytkowa: 112,6m2

Kubatura brutto budynku: 553,40 (przy czym strych będzie nieogrzewany)

Podłogówka: 30m2

Rekuperacja

Próbowałam zrobić OZC na własną rękę, ale muszę się przyznać, że za wysokie progi jak dla mnie niestety :oops: Po przeanalizowaniu tego wątku doszliśmy do wniosku, że najlepiej kupić piec o mocy tak do 12 KW - nie wiem czy słusznie? I pojawiły się dwa problemy: pierwszy z wyborem pieca, zdecydowanie odpada Modula ze względu na kosmiczną cenę jak dla nas (szczególnie przy tym kursie Euro :evil: ) a innych o takiej mocy nie mogłam znaleźć. Po drugie ostrzegano nas, że przy takiej mocy, gdy ktoś będzie brał prysznic, to spadnie temperatura w domu, bo piec nie da rady, a ja lubię ciepełko :p

Proszę o radę odnośnie marki pieca (chodzi o to, żeby startował z jak najniższą mocą), no i ocenienie wybranej przez nas mocy.

Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C - jednofunkcyjny, moduluje od mocy 3,3 do 14,2 kW - cena katalogowa 5 203,30 zł z VAT 22%, a do kupienia już za przykładowo 3 690,00 zł z VAT 22% choćby tutaj.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

De Dietrich Elidens DTG 1300-15 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od mocy 3,2 kW do 15 kW - 11044 zł z VAT 22%

Z tego co widziałam to jest on z zasobnikiem 130l. Wydaje mi się, że na pięć osób lepiej mieć 160l lub 190l, jak myślicie. A z jaką mocą staruje ten piec?

Jeśli chodzi o Junkersa to na pewno jest on zachęcający cenowo, ale jak już Rapczyn pisał nie ma informacji o tym ile palą Junkersy, dlatego nie wiem co o nich myśleć.

De Dietrich Elidens DTG 1300-15 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od mocy 3,2 kW do 15 kW - 11044 zł z VAT 22%

Z tego co widziałam to jest on z zasobnikiem 130l. Wydaje mi się, że na pięć osób lepiej mieć 160l lub 190l, jak myślicie. A z jaką mocą staruje ten piec?

Jeśli chodzi o Junkersa to na pewno jest on zachęcający cenowo, ale jak już Rapczyn pisał nie ma informacji o tym ile palą Junkersy, dlatego nie wiem co o nich myśleć.

mówisz masz :lol:

zestaw Elidens DTG 1300 Eco.NOx Plus/H150 modulujący od 4,5-24,9 kW w cenie 9450 zł brutto z VAT 22%,

stojący kocioł kondensacyjny z zasobnikiem o pojemności 150 l. umieszczonym pod kotłem,

wydajność początkowa (pierwsze 10 minut) 25,5 l/min

wydajność godzinowa 580 l/h

przy delta t = 30 C, czyli standardowo wg normy,

tak jak podają inni producenci

Ale express, dzięki :D

Jedyny problem z tym, że kocioł nie może mieć mocy większej niż 21kW, bo nie robimy komina, tylko wywalamy rurę przez ścianę :) Zresztą nie chciałabym jednak przewymiarowywać kotła. Maksymalna moc raczej do 16kW. W przyszłości będziemy podłączać do obiegu drugi zasobnik pod solary, ale to na razie w dalekiej przyszłości, na razie tylko przepusty 8)

W przyszłości będziemy podłączać do obiegu drugi zasobnik pod solary, ale to na razie w dalekiej przyszłości, na razie tylko przepusty 8)

To może od razu jeden zasobnik z dwoma wężownicami? Po co dwa zasobniki?

Nie odbiega zużyciem od innych. Na zużycie gazu wpływ największy ma izolacja domu, instalacja ogrzewania, dobór kotła do zapotrzebowania a potem dopiero własności kotła. Junkers ten jest bardzo nowoczesnym kotłem, z elektroniką Bosch Heatronic 3, umożliwiajacym swobodną rozbudowę w przyszłości o np. zestaw solarny. Jest bardzo cichy. I po co przepłacać? Zapytaj innych uzytkowników: dabell, andre6, pluszku, .., Instalgaz - ten ostatni to chyba nimi handluje.

Poniżej zużycie, może będzie przydatne do statystyk RAPczyn'a.

http://www.on-line.pl/dom/zuzycie_junkers.jpg

Witam Wszystkich Budujących,

Który piec byłby lepszy oraz jaką w końcu moc potrzebuję aby dobrze ogrzać dom??

pozdrawiam

Ania

Moc powinna wynikać z obliczeń obciążenia cieplnego budynku (strzelam, że wyjdzie jakieś 8-11kW)

Tu możesz sobie porównać ile palą niektóre kotły.

Witam i prosze o rade.Dom ok100m,2 dorosle osoby i 2 dzieci,grzejniki-6,podlogowka-lazienka,korytarz,wiatrolap,kuchnia..razem do 40m,odleglosc miedzy kuchnia a piecem w lazience ok 15m(wiec zastanawiam sie nad podgrzewaczem lub dodatkowa cerkulacja by miec ciepla wode odrazu po odkreceniu krany-pytanie co zastosowac),jaki Piec gazowy-musi byc estetyczny ze wzgledu na to ze bedzie w lazience(nie mam kotlowni),dwofunkcyjny czy jedno.,z zasobnikiem ili ltr.?Wiem ze musi byc z zamknietą komora spalania,Zrodlo zasilania Gas-butla,Wstepnie instalator zaproponowal Kotly ROCA laura+zasobnik 100l,lub Roca Vega Plus wieszacy o mocy 24kW.Kominek Z plaszczem wodnym.Prosze o rade w sprawie doboru pieca!

Witam

Czytam od 3h na temat doboru pieca (cwu+co) + kaloryfery...mam już swoje typy, ale będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Mieszkanie 115m2 (kubatora 310m2) w starej kamienicy z końca lat 30tych. Zewnętrzne ściany około 70cm, drewniane stropy pomiędzy piętrami (także brak podłogówek).

Będzie zainstalowana rekuperacja o sprawności 90% (Mistral 400DUO).

Będzie także kominek - uruchamiany okazjonalnie (może z płaszczem wodnym - zobaczymy jakie będą koszty).

Pytania:

1. Czy w tym wypadku najlepiej zastosować kondesat + 80-100l (mam nadzieje ze gabarytowo mi się zmieści, w najgorszym wypadku może 2funkcyjny?) o mocy np do 3-15kW?

2. Jak dobrać wielkość kaloryferów i dla jakich temepartur? (o tym przyznaję się jeszcze nie doczytałem).

3. Możecie wskazać konkretne modele? Niestety mój "instalator" wyszedł z takim pomysłem:

"grzejniki 8 szt.,zawory,listwy montażowe,głowice termoatatyczne min/max 3.900netto

zestaw kominowy system w szacht,dystanse,9m rury

spalinowej,0.5m r.s., 1.300netto

regulator Vitotrol 100, 370netto

kocioł kondensacyjny 2-funkcyjny Vitodens (24kW) 100-W zpalnikiem Matrix i wbudowanum naczyniem wzbiorczym 8L-nowość 4.950netto

Całość netto 10.520,00 po podwyżce"

Po przeczytanych postach chyba wydaje się to nienajlepszy pomysł.

Z góry wielkie za wszelkie uwagi.

P.S. W załączeniu podsyłam układ mieszkania.

pozdrawiam

http://netmax.net.pl/allegro/mieszka.jpg

Witam, proszę Was o pomoc: szukam kotła dwufunkcyjnego z zamkniętą komora spalania do domku szkieletowego o powierzchni użytkowej 89 m. Domek dobrze ocieplony, 13 grzejników i ok 10 m podłogówki, 2 łazienki. Hydraulik zaproponował mi piec Buderus-052T, ja mam jednak watpliwości, cena ok 7 tys, ale przede wszystkim to moc tego kotła czyli 10-28 KW. Wydaje mi się , ze to znaczenie za dużo jak na moje potrzeby. Zależy mi na komforcie ciepłej wody jednak tak duża moc kotła wydaje mi sie nieodpowiednia dla mojego domku. Co o tym myslicie , jaki inny piec polecacie, może coś co ma mniejszą moc wyjściową i w kwocie do 5 tys Proszę o pomoc.

Czy ja też mógłbym prosić o pomoc w wyborze kotła kondensac. jednofunkcyj. z zasobnikiem?

Moje dane:

domek z poddaszem użytkowym i z garażem w bryle budynku

pow. całkowita = 270m2

pow. podłóg = 227m2

pow. netto = 200m2

pow.użytkowa = 180m2

kubatura (niestety tylko mam dane brutto) = 926m3

ilość mieszkańców = 5

łazienki = 2

kuchnie = 2

Ogrzewanie na parterze - głównie podłogówka 100m2 oraz jedna sypialnia z grzejnikiem, garaż bez ogrzewania.

Ogrzewanie na poddaszu głównie grzejniki, ale jedna łazienka z podłogówką 18m2.

Dostęp tylko do gazu propan-butan z butli.

Ściany z ytonga 24cm + 12 cm styropianu, podłoga docieplona 10cm styropianu, dach 20cm wełny mineralnej.

W domu będzie jeszcze kominek z płaszczem wodnym podpięty do instalacji, ale pewnie tylko sporadycznie używany.

Propozycje mam następujące:

1) Termet TKMB 24 + zasobnik ACV 130 litrów,

2) Junkers Cerapur Smart ZSB 22-3c z zasobnikiem 200 litrów SO 200 Junkers,.

3) De Dietrich MCr 24 + zasobnik ACV 130 litrów

Wszystkie opcje w podobnej cenie i taka cena mnie raczej interesuje.

Czy możecie wyrazić swoje opinie lub coś doradzić odnośnie kotła i zasobnika?

pozdrawiam

Gość Gosc_gość
Czy Wy tez placicie po prawie 2000zl za 2 miesiace za gaz? Czy o co chodzi?

Czy może chodzi o ten nowy gaz ??

Jeżeli tak to coś wietrzę w tym niezły wałek

na grupie WLKP napisała

mieszkanie w domu starej technologii, 60 mkw ( woda, co, kuchnia - wszystko na gaz) ostatni rachunek 940 zł :evil: :evil: :evil: :evil: coś jest nie tak, bo bardzo wzrosło zuzycie gazu, a mówili, że ten nowy gaz , który mamy od lata jest bardziej kaloryczny, więc skąd to zużycie ?????? czytałam troche w necie - szczecin to nawet zrobił zbiorową skargę do rzecznika konsumentów i URE.

i tu też narzekają

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=89372508&v=2&s=0

Może z tym nowym gazem jest coś nie tak ? :roll:

Gość Gosc_gość
(...)

Moj brat dostal rachunek. Ma ten sam piec swiebodzicki co ja, tyle ze ja nie mieszkam jeszcze, ale i tak opalam troche. To pewnie bedzie z 1000.

A o co chodzi ?

O to zapewne:

Czy Wy tez placicie po prawie 2000zl za 2 miesiace za gaz? Czy o co chodzi?

Witam,

ja mam skromną posiadłość i również chciałabym wiedzieć jaki byłby najlepszy piec gazowy 2-funkcyjny.

Mieszkanie 50m2, środkowe na I piętrze - nade mną jeszcze adaptacja strychu, ściany zewnętrzne z cegły ( blok budowany w 1941r), ocieplone styropianem 12cm; trzy pokoje, kuchnia, łazienka i przedpokój - 4 grzejniki, kuchnia i przedpokój bez grzejników.

Proszę, tylko się ze mnie nie śmiejcie.

my mamy kondensacyjny Immergas Zeus Victrix plus zasobnik

kominek z płaszcem wodnym Lechma

no i jescze weglówkę mam :-)

cały parter - podłogówka wodna

antresola z 2 pokojami, piwnica- grzejniki

parter 165,93m2

poddasze z antresolą 69,79m2

łącznie: 293,50m2 w tym powierchnia użytkowa (bez piwnic, garażu i strychu) 154,90m2

4 osoby, w tym dwoje dzieci

1 kuchnia, 2 łazienki

jeszcze nie mieszkamy, ale narazie jest bez zarzutu

O, matko Pablitoo!

"Wpadasz" w srodku watku i sie dziwisz, ze nic nie rozumiesz.

Cofnij sie troche, a moze bedziesz wiedzial.

A o starej firmie Termet Swiebodzice nie slyszales?

A co Cie tak dziwi z tym "opalaniem troche domu"? Nie mieszkam. Mam temperature nastawiona na 15 stopni i koniec.

Wielka mi filozofia.

Poza tym zadalam pytanie kilka stron temu, na ktore otrzymalam fachowa porade.

RApczyn jakos nie ma problemow z czytaniem ze zrozumieniem.