Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie dostałem ofertę Viessmann'a więc mam już komplet.

Wszystkie kotłownie "markowe" (Viessmann, Buderus, Junkers, Vaillant) kosztuja w zasadzie tyle samo ca 10 tys. "so wsiem" :smile:

Tańsze (Saunier Duvall, Ulrich, AGV) 7-8 tys.

Najtańsze (Termet, Bereta, Ariston) w okolicach 5 tysięcy.

Wszystkie nominalnie są identyczne, tzn.: produkują odpowiednie ilości ciepła i ciepłej wody (nie biorę pod uwagę kondensacyjnych). Róznice w cenach widac gołym okiem. Teraz trzeba uwzględnić różnice w komforcie użytkowania:

* bezawaryjnośc

* sterowanie

* oszczędne zużycie gazu

* ...

I o to właśnie chodzi, gdyby różnica w cenie kotłowni w zależności od marki wynosiła kilkaset do tysiąca złotych to nie ma się nad czym zastanawiać.

Ale tak...?

Jeśli kotłownia za 5 tysięcy działa latami (a działa - znam takie przypadki :smile:), to po co wydawać dwa razy więcej ?

A jeśli się zepsuje...?

No tak, ale markowa też może się zepsuć !

Ale te tanie pewno psują się cześciej !

itd... itp... da capo al fine

Z kotłowniami sprawa zdaje się być podobna jak w przypadku ścian (max+styropian czy Ytong), okien (plastiki czy meranti), dachu (blacha czy ceramiczna angoba) i wieloma innymi. Możemy dyskutowac do upadłego, a i tak nic nie ustalimy. Bo się nie da. Wiadomo: lepsze jest lepsze, a tańsze jest tańsze. Każdy coś tam wybierze i 80% z nas będzie ze swojego wyboru zadowolone.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W poprzednim liście odnosiłem się do kompletnych kotłowni: kocioł, zasobnik, armatury, pompy, rodzielacze, sterowanie, montaż i uruchomienie, odpowiadającyh moim potrzebom: 180 metrów w tym 80 metrów podłogówki 2 łazienki, WC, i kuchnia (4-6 domowników). Ceny wziąłem z ofert, które dostałem od potencjalnych wykonawców, uwzględniających rabaty i vat'y.

To tak jakby ktoś chciał się czepiać skąd wziąłem te ceny :wink:

Jasiu trafnie to ujął.

To podobnie jak z samochodami. Można jeżdzić Fietem, Fordem, Oplem a można tez Mercedesem. Każda marka będzie miała swoich zwolenników i przeciwników. Nie ma reguły czy teńsze czy droższe wszystko może się kiedyś popsuć i napewno sie popsuje, a może nie? Mam sąsiada który niedawno kupił nowego VW i był zachwycony. Do czasu. Mijają cztery miesiące a juz były trzy powazne awarie. Przecież ogólna opinia o VW jest bardzo dobra. Ja mam poczciwego maluszka (latek) i jeżdże.

tak wlasnie jest jak Jasiu napisales,

podobnie jak z samochodami,

mozesz kupic tanszy, drozszy - co wcale nie oznacza lepszy,

wlasciwoscia wszystkich takich urzadzen jest jakosc i trwalosc zastosowanych elementow, tak wlasciwie to nie mozna w prosty sposob porownac dwoch kotlow nie biorac pod uwage waunkow w jakich sa eksploatowane. Dla jednych bedzie dobry Thermet, czy Ariston, dla innych Vaillant czy Viessman. Przy normalnej eksploatacji (50-80%) mocy kotła i przy odpowiednich przegladach kazdy kociol bedzie chodzil podobnie. (po jakims czasie w kazdym cos trzeba wymienic)

Jednak jakby porownac ich trwalosc i jakosc nalezaloby to czynic przy ekstremalnych warunkach pracy. Dobrym odnosnikem dla piecow moga byc samochody.

Kto robi duze przebiegi km i w dodatku jezdzi na b. wysokich obrotach nie kupi sobie Daewoo, ktorego zarznie w ciagu jednego roku, a kupi sobie samochod lepszej marki ktorym przejezdzi 300 tys km (np. w ciagu 3 lat), co wcale nie oznacza ze przy normalnej eksploatacji nie pojezdzi takim Daewoo przez ladnych kilka lat.

Podsumowujac ujalbym tak, wszystkie piece obecnie na rynku sa porownywalne jesli chodzi parametry np.ilosc spalanego gazu (jakby bylo inaczej czesc z tych firm juz dawno by nie istniala, a istnieja juz od 100 lat). To czy komus pali wiecej czy mniej gazu to kwestia sterowania, regulacji izolacji budynku itp. A to kto jaki wybierze to podobnie jak z samochodem musi wiedziec czy bedzie go stac na jego utrzymanie i serwis.

Pytanie do Adamo

Jesteś fachowcem w branży instalacyjnej i może doradzisz.

Mam dwie oferty tej samej firmy na te same kotły. Jeden wiszący atmosferyczny z zasobnikiem cwu i pogodówką, drugi zestaw taki sam tylko kocioł kondensacyjny. Instalacja grzejnikowa 20 szt.

Kondencacyjny droższy o 2100zł. Czy warto zdecydować się na kondensacyjny i jaki może być okres zwrotu wydanej wiekszej kasy. Grzejniki dobrane na 70/55 srednio 38W/m3 i takie zostana bez względu na zastosowany kocioł.

joask,

Nareszcie jakis konkret. Bardzo Ci dziekuje.

No - a wielcy pozostali - moze tez cos zaproponujecie ?

Moze udaloby sie zrobic, mimo wszystko, ranking powiedzmy - w trzech kategoriach: Mini medium MAX - w zaleznosci od wydajnosci portfela :smile:. 3 - 4 kategorie mocowe. Zalozenie 3-4 osoby, kuchnia, 2 lazienki. do 15kW; od 15 - 18kW 18 - 22kw.

+/-. Osobno gaz, osobno olej.

Co Wy na to ? VPS ? Adamos ? Z Wasza wiedza pewnie by sie cos udalo stworzyc. Tak, wiem, kazdy moze miec indywidualne potrzeby, ale widze, ze tak naprawde wszyscy szukamy podobnych rozwiazan. Moze takie konstruktywne zestawienie pomoze NAM? Biednym, miotajacym sie od skrajnosci w skrajnosc.

Michal - w imieniu wybierajacych :smile:.

Piec kondensacyjny może przynieść maksymalnie 17 % zysk w ogrzewaniu. Jeśli zużywasz 3000 m gazu to zaoszczędzisz jakieś 450 m rocznie co daje gotówkowo 470 zł.

Różnica ceny między piecem zwykłym a kondensacyjnym to ok 4000 zł więc prosty czas zwrotu inwestycji to ok 8-9 lat. Jeśli zużywasz mniej gazu to ten czas się wydłuży do 10-12 lat. Spróbuj skorzystać z Europejskiego Funduszu Ochrony Środowiska, który dofinansowuje przedsięwzięcia ekologiczne. A piec kondenascyjny jest bardzo ekologiczny. Można dostać dopłatę nawet do 2000 zł. Załatwia się to w Urzędzie Miasta czy też Gminy.

michael

Ja swego czasu zdecydowałem sie na jedną konkretną markę kotła.

Wychodzę z założenia że lepiej znać sie bardzo dobrze na jednym niż po trochu na wielu markach. Jak narazie to procentuje. Ale zgadzam sie że inwestor ma prawo szukać najlepszego rozwiązania dla siebie.

krispl

Dzięki za szybką odpowiedź.

W moim przypadku kwota 2100zł większa za kondensacyjny zwróci się wg Twoich wyliczeń za 4,5 roku. Chyba warto się zdecydować na kondensacyjny.

Czemu piszesz że róznica między kondensem a zwykłym kotłem wynosi ok 4000 zł. Ja w ofercie mam Vaillanta atmomax plus 20kW (zwykły) i ecotec 20kW (kondens) róznica 2100zł reszta jak wyżej w poscie.

No to ja znowu z problemem :sad:

Już sobie poradziłem z moca kotła i wielkością zasobnika cwu.

Teraz mam pytanie do tych co się znają i/lub używają w sprawie trzech detali:

1. Czy sprzęgło hydrauliczne jest zbędne/przydatne/konieczne przy ogrzewaniu mieszanym ? I co to jest: skomplikowane urządzenie czy kawałek rurki ?

2. Czy mieszacz przy ogrzewaniu mieszanym jest zbędny/przydatny/konieczny ? I co to jest ? Rozdzielacz, z termostatem i pompą ? I do czego to służy ? Do wspomagania pompy kotła (bo sam kocioł nie wydoli z 200-300 metrami rurek), do schładzania zasilania pogodówki wodą z powrotu ?

3. Czy pogodówka przy ogrzewaniu podłogowym jest zbędna/przydatna/konieczna ? W kilku wątkach (o Buderusach i Viessmannach) wogóle poddawano sens uzywania pogodówki w wątpliwość. Będę miał system mieszany i mam zamiar (nad)używać kominka. Ponoc w tych warunkach pogodówka durnieje.

A pytam się bo co instalator to inne zdanie, a żadna ciuma nie potrafi mi tego wyjaśnić. Jedni twierdzą (Vaillant), że sprzęgło jest obligo, inni że sobie można podarować, ale jak chcę "to mi zrobią *obejście* - bo to to samo". To samo z mieszczem - jedni mówią, że bez tego ani rusz, a inni, że przy 60-70 m2 to strata pieniędzy - wystarczy termostat z czujnikiem przylgowym i szlus. Za to wczoraj kolejny fachowiec stwierdził, że mieszacz nie tylko miesza ale i pompuje wodę i bez niego nie da rady.

No i z pogodówką to samo - wczoraj usłyszałem, że przy takiej powierzchni pogodówka to fanaberia.

Już mnie szlag trafia :sad:

Potrzebuje trochę wiedzy i doświadczenia i muszę jeszcze raz zrobić objazd po fachowcach. Proszę więc o jakieś rady. Wykorzystam je w wojnie z ciepłownikam, a trofea przytargam na forum i podzielę się ze wszystkimi.

On 2003-02-18 21:33, krispl wrote:

Spróbuj skorzystać z Europejskiego Funduszu Ochrony Środowiska, który dofinansowuje przedsięwzięcia ekologiczne. A piec kondenascyjny jest bardzo ekologiczny. Można dostać dopłatę nawet do 2000 zł. Załatwia się to w Urzędzie Miasta czy też Gminy.

chyba nie ma czegos takiego jak EFOS tylko Narodowy Fundusz Ochrony Srodowiska i Gospodarki Wodnej.

http://www.nfosigw.gov.pl

Czy o to chodzi?

Jestem tu pierwszy raz i szukam wsparcia. Mam kociol DeDietrich CITY 3.24GN (jednofunkcyjny z zasobnikiem, wewnetrzny mieszcz do podlogowki, sterowanie pogodowe i dodatkowo czujnik pokojowy)i od samego uruchomienia mam z nim kopoty. W centrali DeDietrich we Wroclwiu zapewniano mnie it jest to doskonaly kociol tani, oszczedny i dziala rewelacyjnie z podlogowka. Niestety podlogowka dziala kiedy chce (czasami przez pare dni wogole nie dziala), na sterowniku mam ustawiona temp ok 14st w domy jest ok 20st, temperatura nocna obnizona nie dziala. Poza tym zuzycie gazu plynnego wynioslo w styczniu (na zew ok -15st) ok 1000l (cwu grzane elektrycznie, obecnie ogrzewane ok 80mkw - tylko tyle uzytkuje). Serwisant twierdzi ze zuzycie miesci sie w normie, natomiast sterowanie tak dziala w tym piecu (ten typ tak ma i nie da sie tego zmienic). Centrala mowi co innego i wysyla tego samego serwisanta ponownie. Odzew serwisu jest po ok 1-2 tyg. Nie wiem co dalej robic prosze o porade bo jak na razie opinie ze DeDietrich to dobre piece nie przekonuja mnie.

Jasiu, widzę że jesteś mocno zaawansowany w zbieraniu ofert. Czy móglbyś się podzielić wiedzą na temat oferowanych przez poszczególnych producentów/dostawców rabatów? Ja niedlugo zaczynam się rozglądać za kotłownią i mając pewne rozeznanie łatwiej by mi było "przycisnąć" sprzedawców.