Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do kondensata nie musi budować komina wystarczy rura spalinowo powietrzna przez ścianę. Koszt komina się wraca.

wiesz że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele,

do mocy 21 kW można wyrzucać spaliny przez ścianę,

nie wprowadzaj ludzi w błąd

A jak wygląda sprawa z MCR? Można zrobić tak, żeby był wyrzut przez ścianę? Do on ma przecież 24kw...

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Zastanawialem sie nad wymiana kotla na wegiel na nowszy, ale doszedlem do wniosku, ze pozostawie ten stary a w lazience na pietrze zainstaluje kociol gazowy. I tu jest moje pytanie, a mianowicie ile kW potrzebuje jesli mam dom kostke z lat 80 (strop ocieplony, sciany to taki szary gazobeton, pustka powietrzna, tynk cw= ok. 44cm + docelowo styropian; okna stare drewniane, docelowo nowe plastiki z ciepla ramka) o pow. ok. 208 m2, przy czym kotlownia weglowa + skladzik (ok. 20m2) nie beda ogrzewane. Parter wys. ok. 2,3m, pietro ok. 2,6m

Do kondensata nie musi budować komina wystarczy rura spalinowo powietrzna przez ścianę. Koszt komina się wraca.

wiesz że dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele,

do mocy 21 kW można wyrzucać spaliny przez ścianę,

nie wprowadzaj ludzi w błąd

A jak wygląda sprawa z MCR? Można zrobić tak, żeby był wyrzut przez ścianę? Do on ma przecież 24kw...

Ktoś pisał że podobno wystarczy aby serwisant ustawił na mniejszą moc. Ale nie chce mi się w to wierzyć. Przestawić może każdy.

W takim razie pociągne temat.Czy opłaca się kupować kocioł kondensacyjny jeśli głównie zamontowane będą grzejniki ,a podłogówki tylko w łazienkach ?Żywotność kotła to ok 12 lat z tego co mi wiadomo.Ja zmierzam używać go tylko do C.O(jednofunkcyjny).Co prawda dużo metrów do ogrzania wiem wydaje mi się ,że zysk raczej mierny.Jakie macie doświadczenia>

W takim razie pociągne temat.Czy opłaca się kupować kocioł kondensacyjny jeśli głównie zamontowane będą grzejniki ,a podłogówki tylko w łazienkach ?Żywotność kotła to ok 12 lat z tego co mi wiadomo.Ja zmierzam używać go tylko do C.O(jednofunkcyjny).Co prawda dużo metrów do ogrzania wiem wydaje mi się ,że zysk raczej mierny.Jakie macie doświadczenia>

Tak, opłaca się kupować kocioł kondensacyjny do instalacji zasilanymi wysoką temperaturą. Zauważ, że przy automatyce pogodowej ustawiasz krzywą grzewczą. Z wykresu możesz sobie porównać jakim temp. zasilania i powrotu będzie się posługiwał kocioł przy różnych temp. zewnętrznych.

Skąd wiesz, że kocioł ma żywotność 12 lat? Jak się o niego nie dba to może i tak. Niektóre kotły mają gwarancie na wymiennik 10lat.

Witajcie. Proszę o pomoc bo już zgłupiałem :-(. Nie wiem jaki wybrać kocioł. Wg projektu powienien być Kocioł jednofunkcyjny TURBOmax VU PLUS 152-5 (6,5÷15 kW). 16 grzejników, 40m2 podłogówki, w sumie około 180m2 do ogrzania. I nie wiem czy brać kondensat czy zwykły z zamkniętą komorą spalania. Czekam na jakieś opinie i sugestie. Z góry dziękuję :-)

Różnica w cenie zakupu nie powinna być zbyt duża. Weż kondensat i staraj się ogrzewać niskotemperaturowo.

Gdy będzie bardzo zimno podniesiesz temp. na piecu i będzie OK.

Do kondensatu potrzebujesz dojścia do kanalizy.

Podaj proszę ceny które Ci zaproponowano.

Za wszystkie mateiały do wod-kan + co (miedź) i ccw + gaz bez kotła 13000 zł. Nad piecem się jeszcze zastanawiam ale już wiem że bedzie to kondensat. Myślę o VALLIANT ecoTEC plus 246/3-5 + VIH R120

Witam serdecznie szanowne grono i jako nowy na tym ekscytującym forum, nisko kłaniam się z nadzieją otrzymania podpowiedzi co do wyboru kotła i jego mocy. Po konsultacji z moim instalatorem, byłem już w 100% przekonany do konkretnego wyboru, ale do momentu kiedy nie znalazłem tego oto wątku. Pojawiło się wiele wątpliwości.

Dom parterowy w zwartej bryle z poddaszem użytkowym około 120 m2, kubatura 350m3. Parter 65m2 podłogówka, poddasze... grzejniki. Fundament ocieplenie 10cm, podłoga 10cm, ściana gazobeton24 + 15 styropian

poddasze 25 cm wełny. Rodzinka 2 +2 Ogrzewanie oczywiście na kondensacie.. Co poradzicie odnośnie wyboru marki kotła i mocy?

Link do mojego projektu domu

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=100&a=201

Witam serdecznie szanowne grono i jako nowy na tym ekscytującym forum, nisko kłaniam się z nadzieją otrzymania podpowiedzi co do wyboru kotła i jego mocy. Po konsultacji z moim instalatorem, byłem już w 100% przekonany do konkretnego wyboru, ale do momentu kiedy nie znalazłem tego oto wątku. Pojawiło się wiele wątpliwości.

Dom parterowy w zwartej bryle z poddaszem użytkowym około 120 m2, kubatura 350m3. Parter 65m2 podłogówka, poddasze... grzejniki. Fundament ocieplenie 10cm, podłoga 10cm, ściana gazobeton24 + 15 styropian

poddasze 25 cm wełny. Rodzinka 2 +2 Ogrzewanie oczywiście na kondensacie.. Co poradzicie odnośnie wyboru marki kotła i mocy?

Odpowiedź masz powyżej dla podobnego pytania:

http://forum.muratordom.pl/post3113579.htm#3113579

Wszystko oczywiście zalezy od wielu czynników. Jednym z ważniejszych odnosnie mocy jest zapotrzebowani9e na CWU.

Jeślki chodzi i markę to jak już zapewne wszystkim wiadomo - wszystko zalezy jaka jest dostępnośc do serwisu w twoim terenie.

Kocioł 21-24kW starczy Problemem jest tylko piorytet wody uzytkowej

ile osobowa rodzina jakie urzadzenia sanitarne wanny czy natryski? Polecalbym kociol 1-funkcyjny z zasobnikiem na wode uzytkowa 120-150L

Kocioł 21-24kW starczy Problemem jest tylko piorytet wody uzytkowej

ile osobowa rodzina jakie urzadzenia sanitarne wanny czy natryski? Polecalbym kociol 1-funkcyjny z zasobnikiem na wode uzytkowa 120-150L

Coś ty oszalał? Do domu 120m2 i tak ocieplonego ty chcesz polecić piec 24kW? :o