Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

też. no skoro tego chcą klienci, wielbiciele dużych liczb.... producent się tylko dostosowuje :)

Którzy klienci? Ci nieświadomi? Naganiaczem w tym przypadku jest ktoś inny.

W związku z podanymi przeze mnie cenami kotłów Vaillant pojęcie naganiacza traci sens ... - no chyba że naganiać dla dwóch dych jest warto ...

:lol:

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też. no skoro tego chcą klienci, wielbiciele dużych liczb.... producent się tylko dostosowuje :)

Którzy klienci? Ci nieświadomi? Naganiaczem w tym przypadku jest ktoś inny.

W związku z podanymi przeze mnie cenami kotłów Vaillant pojęcie naganiacza traci sens ... - no chyba że naganiać dla dwóch dych jest warto ...

Tu nie chodzi o różnicę w cenie - jako takiej. Chodzi o to kto poleca i co. Dlaczego poleca? A naganiaczem jest bo on kształtuje wielkość popytu do danej mocy kotła a nie sam klient. Klient zazwyczaj się nie zna i bierze to, do czego go przekona ten "naganiacz".

A co do doboru pieca, tak zawsze jest ważna wartość minimalna od której potrafi kocioł modulować. Niestety zazwyczaj jest tak, że kocioł 24kW ma wyższą wartość minimalną od tego 15kW.

a co za problem jeśli kocioł moze miec modulację od 5kW do 21kW

A np. w cenie. Zarabiasz na naciąganiu ludzi?

Przecież dla takiego domu i rodziny 4 osobowej to 15kW to już świat i niebo.

Odnoszę się do tego cytatu - jasno i wyraźnie określiłeś ludzi doradzających kotły o wyższej mocy jako naciągaczy zarabiających na tym procederze .

W przypadku gdy ceny kotłów o różnych mocach się wyrównały pojęcie zarabiania na de facto różnicy w cenie jest absurdem ...

Spokojnie w takim wypadku można nabyć kocioł o większej mocy max i taki zakup nie skutkuje niczym poza różnicą ceny na poziomie jednej półlitrowej butelki wódki Luksusowej - dla przykładu ...

:lol:

(...)

A co do doboru pieca, tak zawsze jest ważna wartość minimalna od której potrafi kocioł modulować. Niestety zazwyczaj jest tak, że kocioł 24kW ma wyższą wartość minimalną od tego 15kW.

Jeżeli zapotrzebowanie energetyczne budynku jest wyższe od minimalnej mocy kotła / czy to o mocy max 18kW , czy 24kW / nie ma to najmniejszego znaczenia .

A tak na marginesie teraz rozprawiamy o grzaniu c.w.u - a dla niej minimalna moc kotła ma drugorzędne znaczenie ...

(...)

A tak na marginesie teraz rozprawiamy o grzaniu c.w.u - a dla niej minimalna moc kotła ma drugorzędne znaczenie ...

Jakby dobór kotła polegał na dobraniu do CWU (już udowodniłeś niewielkie różnice w cenie ze względu na moc) to dlaczego nie 35kW?

Tak jak pisałem powyżej - zazwyczaj jest tak, że kocioł 24kW ma wyższą wartość minimalną od tego 15kW. Zresztą pisałeś sam w wątku o regulatorach pokojowych co daje przewymiarowanie kotła. Jak wpływa taktowanie na rachunek za gaz?

W celu przypomnienia wątków:

http://forum.muratordom.pl/pokojowy-regulator-temperatury-a-kociol-kondensacyjny,t147987-120.htm

http://forum.muratordom.pl/piec-gazowy-jakie-zapotrzebowanie-kw,t151929.htm

I żeby nie było:

Jeżeli instalator doradza klientowi kupno jakiegokolwiek pieca bez policzenia (poznania) zapotrzebowania na co, bez poznania charakterystyki użytkowania cwu i wybiera ten nawet tylko 20pln droższy, ale z większą mocą to uważam, że jest naciągaczem i kieruje się w takim postępowaniu albo swoją niewiedzą/nieumiejętnością albo chęcią dodatkowego zysku. Dodatkowo potencjalnie naraża klienta na wyższe koszty eksploatacji, a mnie na czytanie na tym forum biadolenia innych użytkowników jak to im piec taktuje i jak wysokie mają spalanie gazu.

(...)

Jakby dobór kotła polegał na dobraniu do CWU (już udowodniłeś niewielkie różnice w cenie ze względu na moc) to dlaczego nie 35kW?

Ale przecież nasza dyskusja nie dotyczy doboru kotła do c.o tylko do doboru max mocy tegoż na zapotrzebowanie c.w.u ...

Pewnie że dobór kotła do potrzeb c.o rządzi się innymi prawami - i miło że tu mnie cytujesz i przy takowym nie da się ominąć pewnych zasad - czyli doboru minimalnej mocy kotła do zapotrzebowania enrgetycznego budynku - takowa minimalna moc nie może być wyższa od tegoż zapotrzebowania - ale w przypadku grzania c.w.u - czy dobierzemy kocioł o max mocy 18kW czy 24kW to jeżeli minimalna moc obydwu jest poniżej zapotrzebowania energetycznego budynku - to nie ma znaczenia o jakiej mocy max kocioł wybierzemy - skoro ceny ich są takie same ...

Moc kotła dobiera się do c.o / minimalna moc kotła / , i do c.w.u / max moc kotła / - mając na względzie takzwany komfort ciepłej wody ...

Przykładowo - mając budynek o zapotrzebowaniu energetycznym 10kW można spokojnie zastosować kocioł o mocy 8-24kW jak i 6-19kW - różnica pomiędzy nimi jest równoważna półlitrówce Luxusowej - jak napisałem w jednym z postów powyżej .

A w związku z tym nazywanie naciągaczami osób które doradzają kotły o wyzszej mocy max uważam za niestosowne - i tyle ...

W kwestii wyjaśnienia, bo widzę że po moim pytaniu zagorzała dyskusja, instalator "nakazał" mi kupno Vaillant ecoTEC VC PLUS 186/3-5 z zasobnikiem 120 litrów. Który ma moc 7,2- 19,5 kW i pewnie bym takowy kupił, gdyby nie to forum. Jako osoba która nie ma wiedzy w tym temacie, przebijając się przez 13 stron tegoż wątku, wstrzymałem się z decyzją zakupu. Po tych postach mam wrażenie że do mojego domu ten zakres modulacji jest zbyt wysoki (chodzi mi o ten dolny parametr 7,2) skoro z przykładowych, podobnych wielkością i ociepleniem domów, szacują co niektórzy zapotrzebowanie na poziomie 5-6kW. Więc wynikało by że ten kocioł nie będzie płynnie pracował!

Nie wiem czy mam zmienić instalatora czy może forum?

Jeśli się nie mylę to jaki konkretnie kocioł będzie się nadawał, bo Vaillant najsłabszy ma 5,3 do 12,9 (będzie odpowiedni?) łazienka tylko jedna, standardowa wanna i prysznic.

W kwestii wyjaśnienia, bo widzę że po moim pytaniu zagorzała dyskusja, instalator "nakazał" mi kupno Vaillant ecoTEC VC PLUS 186/3-5 z zasobnikiem 120 litrów. Który ma moc 7,2- 19,5 kW i pewnie bym takowy kupił, gdyby nie to forum. Jako osoba która nie ma wiedzy w tym temacie, przebijając się przez 13 stron tegoż wątku, wstrzymałem się z decyzją zakupu. Po tych postach mam wrażenie że do mojego domu ten zakres modulacji jest zbyt wysoki (chodzi mi o ten dolny parametr 7,2) skoro z przykładowych, podobnych wielkością i ociepleniem domów, szacują co niektórzy zapotrzebowanie na poziomie 5-6kW. Więc wynikało by że ten kocioł nie będzie płynnie pracował!

Jeśli się nie mylę to jaki konkretnie kocioł będzie się nadawał, bo Vaillant najsłabszy ma 5,3 do 12,9 (będzie odpowiedni?) łazienka tylko jedna, standardowa wanna i prysznic.

Jakie masz wyliczone zapotrzebowanie w projekcie?

Czy ten zasobnik nie za mały?

(...)

Ale przecież nasza dyskusja nie dotyczy doboru kotła do c.o tylko do doboru max mocy tegoż na zapotrzebowanie c.w.u ...

Pewnie że dobór kotła do potrzeb c.o rządzi się innymi prawami - i miło że tu mnie cytujesz i przy takowym nie da się ominąć pewnych zasad - czyli doboru minimalnej mocy kotła do zapotrzebowania enrgetycznego budynku - takowa minimalna moc nie może być wyższa od tegoż zapotrzebowania - ale w przypadku grzania c.w.u - czy dobierzemy kocioł o max mocy 18kW czy 24kW to jeżeli minimalna moc obydwu jest poniżej zapotrzebowania energetycznego budynku - to nie ma znaczenia o jakiej mocy max kocioł wybierzemy - skoro ceny ich są takie same ...

Moc kotła dobiera się do c.o / minimalna moc kotła / , i do c.w.u / max moc kotła / - mając na względzie takzwany komfort ciepłej wody ...

Przykładowo - mając budynek o zapotrzebowaniu energetycznym 10kW można spokojnie zastosować kocioł o mocy 8-24kW jak i 6-19kW - różnica pomiędzy nimi jest równoważna półlitrówce Luxusowej - jak napisałem w jednym z postów powyżej .

A w związku z tym nazywanie naciągaczami osób które doradzają kotły o wyzszej mocy max uważam za niestosowne - i tyle ...

A ja wychodzę z założenia, że ważne są jeszcze takie parametry:

- pojemność instalacji

- przepływ

10kW dla takich zadanych i np. podwyższeniu temp. zasilania o 2,3 stopnie może powodować nieuzasadnione taktowanie.

Dom parterowy w zwartej bryle z poddaszem użytkowym około 120 m2, kubatura 350m3. Parter 65m2 podłogówka, poddasze... grzejniki. Fundament ocieplenie 10cm, podłoga 10cm, ściana gazobeton24 + 15 styropian

poddasze 25 cm wełny. Rodzinka 2 +2 Ogrzewanie oczywiście na kondensacie.. Co poradzicie odnośnie wyboru marki kotła i mocy?

Ja poradzę następująca rzecz - zrób audyt energetyczny budynku aby poznać dokładnie zapotrzebowanie na ciepło Twojego domu - wówczas nie będziesz musiał nikogo się radzić , ani pytać , ani opierać na czyichś radach i domysłach .

Wówczas dobierzesz sobie zakres modulacji i markę kotła wg własnego uznania i upodobania ...

Jakie masz wyliczone zapotrzebowanie w projekcie?

Czy ten zasobnik nie za mały?

W projekcie... wskażnik zapotrzebowania w odniesieniu do kubatury q=19,95W/m3

a zapotrzebowania ciepła do kąpieli w wannie , wsystemie zasobnikowym;

Qcw=200 (40st-10st) x1.2 x1.15 x1.683 = 14Kw

Projektant przewidział w projekcie zapotrzebowanie CO i CWU 24Kw!!! (ale w rzeczywistości dom lepiej ocieplony i na kondensacie)

No więc masz podane zapotrzebowanie na ciepło .

Szacując z grubsza do grzania c.o moc kotła to ca 7kW .Więc dobierz kocioł o dolnej modulacji poniżej 7kW i górnej powyżej 14kW celem zapewnienia komfortu ciepłej wody ... - producent - dowolny .

Szacując z grubsza do grzania c.o moc kotła to ca 7kW .Więc dobierz kocioł o dolnej modulacji poniżej 7kW i górnej powyżej 14kW celem zapewnienia komfortu ciepłej wody ... - producent - dowolny .

Weź pod uwagę na jaki zasobnik było liczone zapotrzebowanie na CWU i jaki jest proponowany, a właściwie "nakazany" przez instalatora.

Weź pod uwagę na jaki zasobnik było liczone zapotrzebowanie na CWU i jaki jest proponowany, a właściwie "nakazany" przez instalatora.

Jak napisałem powyżej - kolega może spokojnie dla komfortu ciepłej wody wybrać kocioł o mocy max np 19kW - cena takowego będzie tożsama z ceną kotła o mocy max np 16kW - a zapas będzie wystarczający na wszystkie wodne widzimisię :D

Jak napisałem powyżej - kolega może spokojnie dla komfortu ciepłej wody wybrać kocioł o mocy max np 19kW - cena takowego będzie tożsama z ceną kotła o mocy max np 16kW - a zapas będzie wystarczający na wszystkie wodne widzimisię :D

Jeżeli przyjmiesz założenia projektanta na zapotrzebowanie na CWU to jednofunkcyjny piec 10kW bezproblemowo da sobie radę z zasobnikiem 120l.

BTW masz piec w domu, weź ustaw na sterowniku funkcję monitoringu pracy kotła i nastaw na doładowanie zasobnika o jakąś delta 20. Następnie patrz jaką moc kocioł ma w danej chwili. Pracuje u ciebie cały czas na 100%?

Dodatek: nie wiem czy wiesz do czego zmierzam.

Podpowiedź: Chciałbym żebyś popatrzył w już cytowane przeze mnie obliczenia mpoplawa i dodatkowe zdanie adama_mk. Naprawdę to wiele wyjaśnia.

Nie wiem do czego zmierzasz - bo cytujesz tu wypowiedzi innych nie odnosząc się do nich - skoro przytaczasz wypowiedzi innych to nie przytaczaj ich cytatów tylko zwerbalizuj je i napisz - wyciągnij wnioski i je opisz - nikomu - a mnie to już wogóle nie chce się latać po pięciu wątkach i czytać wypowiedzi wyrwane z kontekstu .

Ty jak widzę nie rozumiesz o co mi chodzi - a mi chodzi o Twoją wypowiedź dotyczącą TYLKO I WYŁĄCZNIE NACIĄGACTWA I ZARABIANIU NA NIM o które to posądzasz wszystkich którzy doradzają dobór kotłów o dużej mocy max - posądzasz w kilku watkach dodam - i nic ponadto - nie widzisz że tylko o tym od 2 stron tego wątku o tym piszę ?

Uczyć mnie doboru kotłów nie musisz - zapewniam Cię potrafię to robić i znam zasady doboru - więc nie polemizuj ze mną i nie przytaczaj wypowiedzi adama czy innych w kwestii w której nie różnię się od Twojego zdania .

Clou mojej wypowiedzi brzmi - czy kolega kupi kocioł o mocy max 10kW czy 19kW nie będzie to dla niego w kwestii użytkowania miało żadnego znaczenia . Cena tych kotłów będzie tożsama - więc nie dopłaci do kupna większego - a wykorzystanie czy to jednego czy drugiego będzie na tym samym poziomie - koszta eksploatacji większego będą takie same jak mniejszego - więc dla niego jako użytkownika nie będzie to miało żadnego znaczenia .

Jeżeli cena większego byłaby dużo wyższa - oczywiście - bezsensem jest dokładanie kasy tylko dla idei - ale nie jest - więc nie ma to wiekszego znaczenia .

Jak dla mnie EOT - nie ma sensu jak widać wciąż przerzucać się takimi samymi argumentami ...

Dodatek: nie wiem czy wiesz do czego zmierzam.

Podpowiedź: Chciałbym żebyś popatrzył w już cytowane przeze mnie obliczenia mpoplawa i dodatkowe zdanie adama_mk. Naprawdę to wiele wyjaśnia.

Nie wiem do czego zmierzasz - bo cytujesz tu wypowiedzi innych nie odnosząc się do nich - skoro przytaczasz wypowiedzi innych to nie przytaczaj ich cytatów tylko zwerbalizuj je i napisz - wyciągnij wnioski i je opisz - nikomu - a mnie to już wogóle nie chce się latać po pięciu wątkach i czytać wypowiedzi wyrwane z kontekstu .

Ty jak widzę nie rozumiesz o co mi chodzi - a mi chodzi o Twoją wypowiedź dotyczącą TYLKO I WYŁĄCZNIE NACIĄGACTWA I ZARABIANIU NA NIM o które to posądzasz wszystkich którzy doradzają dobór kotłów o dużej mocy max - posądzasz w kilku watkach dodam - i nic ponadto - nie widzisz że tylko o tym od 2 stron tego wątku o tym piszę ?

Uczyć mnie doboru kotłów nie musisz - zapewniam Cię potrafię to robić i znam zasady doboru - więc nie polemizuj ze mną i nie przytaczaj wypowiedzi adama czy innych w kwestii w której nie różnię się od Twojego zdania .

Chodzi mi o to, że IMVHO minimalne przyjęte przez ciebie kW kotła na poziomie wyliczenia zapotrzebowania (q=19,95W/m3) jest za wysokie. I tyle. W cytacie mpoplawa masz opis problemu.

Clou mojej wypowiedzi brzmi - czy kolega kupi kocioł o mocy max 10kW czy 19kW nie będzie to dla niego w kwestii użytkowania miało żadnego znaczenia . Cena tych kotłów będzie tożsama - więc nie dopłaci do kupna większego - a wykorzystanie czy to jednego czy drugiego będzie na tym samym poziomie - koszta eksploatacji większego będą takie same jak mniejszego - więc dla niego jako użytkownika nie będzie to miało żadnego znaczenia .

Jeżeli cena większego byłaby dużo wyższa - oczywiście - bezsensem jest dokładanie kasy tylko dla idei - ale nie jest - więc nie ma to wiekszego znaczenia .

A według mnie jest. Przykłady:

Pierwsza z brzegu firma http://www.ogarek.eu/go/_category/index.php?idc=7_17_1&page=1&producer_id=0&record_row=long&scat_name=jednofunkcyjne&lang=pl&order=2

- Vaillant ecoTEC VC plus 126/3-5 - 4538.00 PLN

- Vaillant ecoTEC VC plus 186/3-5 - 5150.00 PLN - różnica 612pln (13%)

- Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 - 5597.00 PLN - różnica 1059pln (23%)

Junkersy wg. danych producenta:

- CERAPUR SMART ZSB 14-3C - 5 203,30

- CERAPUR SMART ZSB 22-3C - 5 795,00 - różnica 591,70pln (11%)

- CERAPUR COMFORT ZSBR 16-3A - 8 050,78

- CERAPUR COMFORT ZSBR 28-3A - 8 660,78 - różnica 610,00pln (8%)

Buderus wg. danych producenta:

- GB152 16kW - 7 359,04

- GB152 24kW - 8 111,78 - różnica 752,74pln (10%)

Chodzi mi o to, że IMVHO minimalne przyjęte przez ciebie kW kotła na poziomie wyliczenia zapotrzebowania (q=19,95W/m3) jest za wysokie. I tyle. W cytacie mpoplawa masz opis problemu.

Nadal nie wiem o co Ci chodzi - nie polemizuję z nikim ani nie obliczam czy ta moc jest odpowiednia czy nie - nie lubię wróżyć z fusów - napisałem co kolega powinien zrobić - audyt energetyczny - i nic ponadto - a między innymi i Twoje twierdzenia że jest to dużo lub mało - w większym lub w mniejszym stopniu można między bajki włożyć - przyjąłem do obliczenia wartość z projektu którą podał kolega - i nic ponadto ...

A według mnie jest. Przykłady:

Pierwsza z brzegu firma http://www.ogarek.eu/go/_category/index.php?idc=7_17_1&page=1&producer_id=0&record_row=long&scat_name=jednofunkcyjne&lang=pl&order=2

- Vaillant ecoTEC VC plus 126/3-5 - 4538.00 PLN

- Vaillant ecoTEC VC plus 186/3-5 - 5150.00 PLN - różnica 612pln (13%)

- Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 - 5597.00 PLN - różnica 1059pln (23%)

Junkersy wg. danych producenta:

- CERAPUR SMART ZSB 14-3C - 5 203,30

- CERAPUR SMART ZSB 22-3C - 5 795,00 - różnica 591,70pln (11%)

- CERAPUR COMFORT ZSBR 16-3A - 8 050,78

- CERAPUR COMFORT ZSBR 28-3A - 8 660,78 - różnica 610,00pln (8%)

Buderus wg. danych producenta:

- GB152 16kW - 7 359,04

- GB152 24kW - 8 111,78 - różnica 752,74pln (10%)

Wg Ciebie może i być - nie interesuje mnie to - patrz moje przykłady cenowe kotłów - i oczywiście nie są to ceny producenta - bo kto teraz idzie do producenta i kupuje kocioł po jego cenach ?? - samobójca jaki czy kto ... ??

Mnóstwo dystrybutorów i handlarzy ma w swojej ofercie te same kotły w znacząco innych / niższych / cenach ... - mój osobisty przykład - mój zestaw kosztował 2 lata temu po cenach producenta 12 kpln - ja nabyłem taki sam za 8 kpln ...