Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzi mi o to, że IMVHO minimalne przyjęte przez ciebie kW kotła na poziomie wyliczenia zapotrzebowania (q=19,95W/m3) jest za wysokie. I tyle. W cytacie mpoplawa masz opis problemu.

Nadal nie wiem o co Ci chodzi - nie polemizuję z nikim ani nie obliczam czy ta moc jest odpowiednia czy nie - nie lubię wróżyć z fusów - napisałem co kolega powinien zrobić - audyt energetyczny - i nic ponadto - a między innymi i Twoje twierdzenia że jest to dużo lub mało - w większym lub w mniejszym stopniu można między bajki włożyć - przyjąłem do obliczenia wartość z projektu którą podał kolega - i nic ponadto ...

Było poczytać wątek od tego pierwszego zapytania. Moja porada była:

http://forum.muratordom.pl/post3161035.htm#3161035

A wszystko dalsze zaczęło się od:

http://forum.muratordom.pl/post3161227.htm#3161227

I po raz kolejny powtórzę ładowanie jednofunkcyjnego 24kW do domu o wyliczonym zapotrzebowaniu na CO poniżej 7kW (według pytającego dom lepiej ocieplony niż przyjęto w projekcie) i na CWU 14kW jest stratą pieniędzy. A temu co tak doradza proponuję przeczytanie wątków z żalami jakie spalanie mają tak dobrane kotły. Jest ich baaaardzo dużo.

A według mnie jest. Przykłady:

Pierwsza z brzegu firma http://www.ogarek.eu/go/_category/index.php?idc=7_17_1&page=1&producer_id=0&record_row=long&scat_name=jednofunkcyjne&lang=pl&order=2

- Vaillant ecoTEC VC plus 126/3-5 - 4538.00 PLN

- Vaillant ecoTEC VC plus 186/3-5 - 5150.00 PLN - różnica 612pln (13%)

- Vaillant ecoTEC VC plus 246/3-5 - 5597.00 PLN - różnica 1059pln (23%)

Junkersy wg. danych producenta:

- CERAPUR SMART ZSB 14-3C - 5 203,30

- CERAPUR SMART ZSB 22-3C - 5 795,00 - różnica 591,70pln (11%)

- CERAPUR COMFORT ZSBR 16-3A - 8 050,78

- CERAPUR COMFORT ZSBR 28-3A - 8 660,78 - różnica 610,00pln (8%)

Buderus wg. danych producenta:

- GB152 16kW - 7 359,04

- GB152 24kW - 8 111,78 - różnica 752,74pln (10%)

Wg Ciebie może i być - nie interesuje mnie to - patrz moje przykłady cenowe kotłów - i oczywiście nie są to ceny producenta - bo kto teraz idzie do producenta i kupuje kocioł po jego cenach ?? - samobójca jaki czy kto ... ??

Kliknąłeś na pierwszy link? To są ceny producenta? Jak tak to przepraszam nie wiedziałem. A innych producentów wziąłem z ich stron, bo tam było w jednym miejscu wszystko posegregowane. Myślę, że różnice podobnie przekładają też dystrybutorzy. Być może się mylę. Jeżeli cena u dystrybutora jest niższa (nie rób ze mnie idioty, bo sam dobrze wiem jak się różni od ceny z cennik firmowego) a zachowana różnica w sprzedaży to procentowo oszczędność wyjdzie jeszcze większa.

I powtórzę w twoim NTG wątku: "400zł to nie pies i drogą chyba nie chodzi?"

Mnóstwo dystrybutorów i handlarzy ma w swojej ofercie te same kotły w znacząco innych / niższych / cenach ... - mój osobisty przykład - mój zestaw kosztował 2 lata temu po cenach producenta 12 kpln - ja nabyłem taki sam za 8 kpln ...

I co z tego? Co to ma do pytania KatDyra1?

pablitoo, odpuść sobie,

ten forumowicz cierpi na manię prześladowczą i wszędzie widzi spiskowców którzy czyhają na jego kasę,

racjonalne argumenty do niego nie trafiają,

jak z resztą zdążyłeś już zauważyć,

nie karm trolla :roll:

Akurat ty jesteś sprzedawcą i instalatorem - twoje zdanie i podejście jest bardzo dobrze znane. Jesteś dość mocno umoczony.

A może ktoś będzie wiedział czy jak mam zrobioną instalację wewn gazową zgodnie z projektem instalacji, który jest w projekcie budowalnym całego domu, to muszę robić jeszcze jakiś inny projekt inst. gazowej? Nawet skrzynka gazowa i wejście z zewnątrz do domu jest tak jak na tym projekcie. Wykonawca mojej inst twierdzi że musi mieć do wykonania pomiarów szczelności jakiś "żółty projekt" potwierdzony w gazowni.

zasadniczo gdy miałeś, a powinieneś mieć projekt instalacji gazu oddając projekt do pozwolenia na budowę, to nie musisz mieć odrębnego projektu,

ale z gazowniami jest tak że każda do tego podchodzi inaczej,

dlatego przedzwoń sobie do gazowni i niech Ci powiedzą czy musisz mieć odrębny projekt,

zasadniczo gdy miałeś, a powinieneś mieć projekt instalacji gazu oddając projekt do pozwolenia na budowę, to nie musisz mieć odrębnego projektu,

ale z gazowniami jest tak że każda do tego podchodzi inaczej,

dlatego przedzwoń sobie do gazowni i niech Ci powiedzą czy musisz mieć odrębny projekt,

Wygląda na to że muszę tam iść, bo pani która zajmuje się umowami na przyłącz sama nie wie o co chodzi.

Chodzi mi o to, że IMVHO minimalne przyjęte przez ciebie kW kotła na poziomie wyliczenia zapotrzebowania (q=19,95W/m3) jest za wysokie. I tyle. W cytacie mpoplawa masz opis problemu.

Nadal nie wiem o co Ci chodzi - nie polemizuję z nikim ani nie obliczam czy ta moc jest odpowiednia czy nie - nie lubię wróżyć z fusów - napisałem co kolega powinien zrobić - audyt energetyczny - i nic ponadto - a między innymi i Twoje twierdzenia że jest to dużo lub mało - w większym lub w mniejszym stopniu można między bajki włożyć - przyjąłem do obliczenia wartość z projektu którą podał kolega - i nic ponadto ...

Chodzi mi o następujący efekt dla kotła 7kW:

Udział w zapotrzebowaniu sezonowym

0,85% Wrzesień

7,71% Październik

13,80% Listopad

19,51% Grudzień

21,94% Styczeń

16,84% Luty

12,81% Marzec

5,82% Kwiecień

0,69% Maj

kWh | na dzień | Praca w % godziny

59,78 | 5,98 | 85%

539,90 | 17,42 | 249%

965,84 | 32,19 | 460%

1365,63 | 44,05 | 629%

1535,63 | 49,54 | 708%

1178,81 | 42,10 | 601%

896,72 | 28,93 | 413%

407,26 | 13,58 | 194%

48,57 | 4,86 | 69%

6998,13 | 30,16 | 431% | RAZEM/ŚREDNIA

Tak czytam to co piszecie i leeko czarna magia co prawda ja jestem jeszcze jakies 4 miechy przed zakupem pieca ale już muszę się powoli decydowac bo chciałem kupić piec kondensacyjny a okazało się zę kominy Schiedel Rondo nie nadają się do kondensata i juz mam 1 problem. Jakie macie kominy przy takim CO.

I czy brać pod uwagę kocioł kondensacyjny czy z otwartą komorą spalania bo rozumiem że są różne rodzaje takiego sprzetu zdajęc sobie sprawę że pytania są lakoniczne ale się wciągam dopiero :)

(...)

Jakby dobór kotła polegał na dobraniu do CWU (już udowodniłeś niewielkie różnice w cenie ze względu na moc) to dlaczego nie 35kW?

Ale przecież nasza dyskusja nie dotyczy doboru kotła do c.o tylko do doboru max mocy tegoż na zapotrzebowanie c.w.u ...

Pewnie że dobór kotła do potrzeb c.o rządzi się innymi prawami - i miło że tu mnie cytujesz i przy takowym nie da się ominąć pewnych zasad - czyli doboru minimalnej mocy kotła do zapotrzebowania enrgetycznego budynku - takowa minimalna moc nie może być wyższa od tegoż zapotrzebowania - ale w przypadku grzania c.w.u - czy dobierzemy kocioł o max mocy 18kW czy 24kW to jeżeli minimalna moc obydwu jest poniżej zapotrzebowania energetycznego budynku - to nie ma znaczenia o jakiej mocy max kocioł wybierzemy - skoro ceny ich są takie same ...

Moc kotła dobiera się do c.o / minimalna moc kotła / , i do c.w.u / max moc kotła / - mając na względzie takzwany komfort ciepłej wody ...

Przykładowo - mając budynek o zapotrzebowaniu energetycznym 10kW można spokojnie zastosować kocioł o mocy 8-24kW jak i 6-19kW - różnica pomiędzy nimi jest równoważna półlitrówce Luxusowej - jak napisałem w jednym z postów powyżej .

A w związku z tym nazywanie naciągaczami osób które doradzają kotły o wyzszej mocy max uważam za niestosowne - i tyle ...

Naciągaczami to może nie są, ale z cała pewnością można ich nazwać ignorantami. Jeśli mówimy o kotle jednofunkcyjnym i zasobniku c.w.u. dla budynku o zapotrzebowaniu energetycznym 10kW to w tym przypadku wystarczy kocioł np. o modulacji 2-10 lub 5,3-12,9 lub 3,3-14,2 kW oraz dobrze dobrany zasobnik ciepłej wody. Przez połowę okresu grzewczego będzie wykorzystane jedynie ok. 13% mocy kotła. A maksymalne zapotrzebowanie jest liczone przeważnie dla temperatury -20 st. C. Ile mamy takich dni w roku? Po co przewymiarowywać niepotrzebnie kotły? Należy dobrać do zapotrzebowania i najlepiej o największym zakresie modulacji. Jeśli ktoś sądzi, że częste taktowanie nie jest szkodliwe dla kotła i naszej kieszeni to jest w błędzie. To jak z jazdą samochodem. Ekonomiczniej i lepiej jest jechać spokojnie i ciągle z dłuższymi przerwami na odpoczynek, niż dynamicznie z częstymi zatrzymaniami i ruszaniem i krótkimi przerwami na odpoczynek.

Ale przecież ... (tak zrozumiałem wypowiedzi na forum) kondensacyjny moze a nawet powinien być przewymiarowany.

Może chodzi ci o "przewymiarowanie" grzejników (dobranie mocy grzejników na niższe temperatury zasilania np. 55/45 zamiast 80/60) a nie kotła kondensacyjnego?

Ciekawe czy gdzieś można zlaleźć obiektywną ocenę różnych kotłów gazowych.

Wydaje mi się, że idealnie obiektywnej opinii nie jest w stanie nikt wyrazić - taka budowa człowieka.

możesz spróbować poszukać czegoś np. http://www.test.de i tego rodzaju portalach, aczkolwiek i tam też trzeba się liczyć z różnymi sytuacjami.

Nad piecem się jeszcze zastanawiam ale już wiem że bedzie to kondensat. Myślę o VALLIANT ecoTEC plus 246/3-5 + VIH R120

Jeśli chcesz Vaillanta to prawdopodobnie wystarczy Ci VC 126/3-5.

Ale przecież ... (tak zrozumiałem wypowiedzi na forum) kondensacyjny moze a nawet powinien być przewymiarowany.

Może chodzi ci o "przewymiarowanie" grzejników (dobranie mocy grzejników na niższe temperatury zasilania np. 55/45 zamiast 80/60) a nie kotła kondensacyjnego?

Chodziło o piece. I rozumowanie że im większy piec (kondensacyjny) tym pewniej/lepiej jest wykonywana kondensacja ponieważ w jednostce czasu jest w stanie dostarczyć więcej energii (przy ogranicznej temp.) do układu. A dziej się to poprzez większą powierzchnię wymiany takiego pieca ...

Coś pomieszałem ?

fajnie się to czyta, :roll:

wszyscy radzicie kotły o najniższym stopniu modulacji,

i bardzo dobrze, też zawsze mówię klientowi, że warto,

on też się zgadza,

dopóki,

dopóty nie dowie się ile taki kocioł kosztuje,

rzadko kto decyduje się na kocioł który moduluje od 17% mocy nominalnej,

i kosztuje prawie dwa razy więcej, od kotła który moduluje od 25% mocy nominalnej,

bo takie są MCR-y,

wolą wziąć MCR-a,

fajnie się to czyta, :roll:

wszyscy radzicie kotły o najniższym stopniu modulacji,

i bardzo dobrze, też zawsze mówię klientowi, że warto,

on też się zgadza,

Wiem, boli cię, że nie możesz wcisnąć taniego kotła, który ma maks moc 10-12kW. Boli twoją kieszeń.

dopuki,

doputy

Zajrzyj do słownika lub zainwestuj w przeglądarkę ze sprawdzaniem pisowni.

doputy nie dowie się ile taki kocioł kosztuje,

rzadko kto decyduje się na kocioł który moduluje od 17% mocy nominalnej,

i kosztuje prawie dwa razy więcej, od kotła który moduluje od 25% mocy nominalnej,

bo takie są MCR-y,

wolą wziąć MCR-a,

Świat na De Dietrichu się nie kończy. Osoba zdana na mniejszy kocioł może wybrać inną alternatywę i wcale nie aż tak kosztowną. Problem z dolną mocą wcale nie musi się wiązać z modulacją 17% maksymalnej. Niekiedy właśnie wystarczy 25% ale dla kotła 10-15kW a nie 24kW jak tu większość sprzedaje. Sam wiesz bo jesteś sprzedawcą.

Chodziło o piece. I rozumowanie że im większy piec (kondensacyjny) tym pewniej/lepiej jest wykonywana kondensacja ponieważ w jednostce czasu jest w stanie dostarczyć więcej energii (przy ogranicznej temp.) do układu. A dziej się to poprzez większą powierzchnię wymiany takiego pieca ...

Coś pomieszałem ?

Pamiętaj, że ty ilość tej energii masz ograniczoną zadaną temperaturą i ma być ona w miarę stała.