Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hm, że mam kupić CO- kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem to rozumiem ale wprowadzono mnie w zakłopotanie jednym prostym pytaniem latem kocioł będzier non top grzał tą wode w zasobniku?? Rozumiem przy solarach nie ma tego problemu a co jak ich nie ma .Latem nie jest to chyba ekonomiczne rozwiązanie.[/i]

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hm, że mam kupić CO- kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem to rozumiem ale wprowadzono mnie w zakłopotanie jednym prostym pytaniem latem kocioł będzier non top grzał tą wode w zasobniku?? Rozumiem przy solarach nie ma tego problemu a co jak ich nie ma .Latem nie jest to chyba ekonomiczne rozwiązanie.[/i]

Kocioł nie grzeje non stop wody w zasobniku. Podgrzewa ją do zadanej temperatury i sie wyłącza. Cykle (pory dnia) podgrzewania, jak również cyrkulacji ustawia się w regulatorze. Co do cyrkulacji to działa ona w zadanych porach kilka razy (od 1 do 6) w ciągu godziny po 3 minuty. Takie krótkotrwałe "przepłukanie" rurek wystarcza, aby z kranu w porach cyrkulacji leciała ciepła woda.

Mam zasobnik 300 l dwuwężownicowy co nie oznacza, że podgrzewam całe 300 litrów. Wężownica od kotła jest ta górna i podgrzewa około połowy zbiornika, może więcej. Wystarcza na dwie wanny i jeden prysznic. Sprawdzone empirycznie. :)

Różnica między kotłem o górnej mocy 15kW a 24kW jest taka, że 15kW będzie dany zasobnik podgrzewał dłużej by uzyskać zadaną temperaturę. Jeden jak i drugi kocioł do tego podgrzania zużyje praktycznie tyle samo gazu.

Aby wybrać górną moc kotła musiałbyś sobie zadać pytanie ile wody o danej temperaturze jest mi potrzebne np. w przeciągu określonego czasu. Czyli analizujesz sytuację gdy masz jedną wannę i osoba się kąpie jedna po drugiej, lub masz dwie wanny i osoby kąpią się w tym samym czasie itd. Chodzi o ustalenie w którym momencie będzie potrzeba najwięcej wody.

czyli ten zasobnik jest lepszym rozwiązaniem i tańszym niz piec 2 funkcyjny tak ? To nie ma tak, że np w kuchni która jest oddalona od kotłowni trzeba czekać 2 minuty az popłynie ciepła woda.

A może lepiej mieć 2 piec do CWU jakiś tani.

Wykonaj cyrkulację c.w.u i problemu z czekaniem na ciepłą wodę w najbardziej oddalonych poborach nie bedziesz miał ...

A co jest lepszym i tańszym rozwiązaniem - czy kocioł 1f z zasobnikiem czy 2f - wszystko zależy od zakładanej ilości poboru ciepłej wody ...