Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W/g mnie te 42 st.C to mało ekonomicznie , solary bede montował w maju, grzanie CUW ustawione rano od 6.00 do 7.45 oraz 19.00 do 20.30

cyrkulacja ustawiona od 6.30 do 8.30 i 19.00 do 21.00 co 15min przez 2 min. , i to wystarcza :D :D

Do tego czesto ja biorę prysznic tzw. :wink: metodą niemiecką :lol: :lol:

A to czemu mało ekonomiczne? Straty cieplne niższe (wynika nawet z Twoich wzorów przytaczanych wcześniej). Mniej kamienia sie odkłada w instalacji (niższa temp wody). Nie eksperymentuje z ustawiamiem proporcji ciepła-zimna woda w kranie - po prostu odkrecam tylko kran z ciepła wodą. Same plusy :D

Curkulacje tez mam programowalna - może nawet bardziej - sterowana z centralki alarmowej. :wink:

Jak juz mówimy o ekonomii to bardziej bym poznał Twój business case dla instalacji solarnej. Nie to, żebym był anty, ale różne opinie słyszałem.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

re Hanss

Solary "z odzysku" na grzej. panelowych własna konstrukcja ( koszt ok 600zł)

2x panel 2,0x 0,7m , pompa ,20m rurki fi20, zawory, podstawa itp.

teraz jak juz nie ogrzewasz to sam możesz z temp. wody poeksperymentować, zmieniając temp. np.

na 2 tygodnie podnieść do 50 st.C i jakie zużycie gazu.

re Hanss

Solary "z odzysku" na grzej. panelowych własna konstrukcja ( koszt ok 600zł)

2x panel 2,0x 0,7m , pompa ,20m rurki fi20, zawory, podstawa itp.

teraz jak juz nie ogrzewasz to sam możesz z temp. wody poeksperymentować, zmieniając temp. np.

na 2 tygodnie podnieść do 50 st.C i jakie zużycie gazu.

Ok, jeśli to taka "samodzełka" za niewielkie pieniadze i bedzie działać to szacun, bo normalnie to dość kosztowna inwestycja.

Z temp CWU moge oczywiście poeksperymentować (tu głównie problem z przyzwyczajeniem odkręcania kranu tylko z ciepła wodą :D ). Ale masz jakieś istotne argumenty, dlaczego utrzymywanie wyższej temp CWU miałoby byc bardziej ekonomiczne? Żeby sie umyć i tak musisz w kranie osiągnąć temp 40-45st (zależnie od upodobań, ale zbyt ciepła woda każdego parzy). Utrzymywanie CWU na wyższym poziomie i w dużych zasobnikach jest uzasadnione wg mnie tylko ograniczoną wydajnością systemu grzewczego, przy intensywniejszych poborach CWU (np. przy mało wydajnym kotle gazowym). To dlatego dla solarów potrzebujesz aż 300l i najlepiej, żeby Ci to słońce (gdy swieci) prawie zagotowało wode w zasobniku.

• 2 weeks później...

Witam!

Ja też poproszę o pomoc w wyznaczeniu zapotrzebowania na ciepło i wyborze kotła do CO.

Parametry:

-gaz ziemny

-powierzchnia użytkowa domu 150m2

-ściany zewnętrzne cegła dziurawka + 15cm styropianu

-dach: blachodachówka + 20cm wełny

-około 70m2 podłogówki

-około 15 grzejników: 8 na dole i 7 na górze +2 drabinki(łazienkowe)

-rodzina docelowo 4 osobowa

-jest oddzielne pomieszczenie na kotłownię

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi i dodam ze myśle o zakupie pieca kondensat 2 f firmy WOLF

U markam79 juz bym doradzał piec jednofunkcyjny. Dwufunkcyjny w domu takiej wielkości i przy 4 osobach będzie albo niewydajny, albo/i nieekonomiczny.

U Grzegorz i Ola, przy mniejszym domu i zakładając docelowo niezbyt intensywne pobory CWU (jedna łazienka użytkowana w danym momencie), dwufunkcyjny jeszcze mógłby sie sprawdzić.

W obu przypadkach ważne jest dopasowanie mocy minimalnej (ważne dla ekonomiki CO) i maksymalnej (ważne dla wydajności podgrzewu CWU). O zasadach doboru mocy poczytacie gdzieś w tym wątku lub innych pokrewnych.

Witam

Proradźcie mi jaki kocioł wybrać.

założenia:

Budynek piętrowy z płaskim dachem w sumie ok 350m2 z czego ok 100m2 to firma (wysokość kondygnacji ok 3,1m), pozostałe 250m2 to niezależne 4 mieszkania (wys. ok2,7m) a w każdym z nich 1 prysznic.

planuję kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania załączający się z mocą minimalną. Do tego zbiornik CW 300l. Czy taki zestaw będzi ok? czy 24 kW wystarczą

Witam

założenia:

Budynek piętrowy z płaskim dachem w sumie ok 350m2 z czego ok 100m2 to firma (wysokość kondygnacji ok 3,1m), pozostałe 250m2 to niezależne 4 mieszkania (wys. ok2,7m) a w każdym z nich 1 prysznic.

planuję kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania załączający się z mocą minimalną. Do tego zbiornik CW 300l. Czy taki zestaw będzi ok? czy 24 kW wystarczą

Bez danych co to za konstrukcja budynku ciężko jest oszacować potrzebną moc kotła. Jeżeli nawet jest to nowy budynek to rozpiętość może być od 21 do 28kW i większa.

Jeśli chodzi o c.w.u. to też zależy ile będzie mieszkało osób, może lepiej zastosować zbiornik warstwowy.

No a ISOTWIN CONDENS do domu 180m2, ściana trójwarstwiowa (pustak, szczelina 5 cm, cegła) bez ocieplenia zewnętrznego, strop ocieplony wełną 20cm + wymienione okna, instalacja miedziana, kaloryfery aluminiowe...

Na zwykłym piecu (Thematek C24) koszt ogrzewania oscylował w okolicy 4TPLN. Czy taki piec, o mocy 6,8-24 KW będzie ok?

Witam

założenia:

Bez danych co to za konstrukcja budynku ciężko jest oszacować potrzebną moc kotła. Jeżeli nawet jest to nowy budynek to rozpiętość może być od 21 do 28kW i większa.

Jeśli chodzi o c.w.u. to też zależy ile będzie mieszkało osób, może lepiej zastosować zbiornik warstwowy.

Konstrukcja zupełnie nowa. Gazobeton 24cm + styropian ok 15cm, stropy teriwa, dobre ocieplenie dachu. Jeśli chodzi o ilość osób to najprawdopodobniej 4 rodziny po 2-4 osoby czyli od 8 do 16 osób.

Jakiej pojemności są zbiorniki warstwowe? jak szybko się nagrzewają?

Witam!

Prosze o radę jaki piec polecają Praktykujacy Znawcy na coś takiego:

ok 140m2 uzytkowej - parter podłogówka na cłaości, poddasze klasyczne kaloryfery, dwie łazienki, ścina ytong 24+15cm styropian frez; poddasze 25cm rockwool 0.035,podłoga na gruncie 13cm styropianu, rodzina 2+2,

Zużycie c.w.u. srednie statystyczne z tendencja do górnej granicy średniej :) (trzy kobiety i ja jeden) - , a ha odległosć najdalszej łazienki (wanny) od pieca ok 10m, ewentualne dogrzewanie w ekstremalne mrozy kominkiem.

plnuje kondensat plus 120 zasobnik - sterowanie nie wiem czy tylko pokó jczy do tego pogodówka.

chiał bym zmieścić sie w max 6000 za piec i zbiornik

Witam

Budynek 125 m2 uzytkowej

konstrukcja porotherm wienerberger 44 P+w + docieplenie 8 cm styropian

piwnica parter użytkowe poddasze

ogrzewanie podlogowe kotyatrz lazienka kuchnia

Szukam jakiegos nie najdrozszego pieca gazowego

Co myslicie o takim piecu

PIEC Viessmann VITOPEND 100 2-fun 24kw

czy lepiej kupic jednofunkcyjny i dodatkowo drugi do ogrzewania

Mial byc ekogroszek ale wkoncy padla inna decyzja a tu jestem calkowitym laikiem

dzieki za sugestie bo potrzebuje go kupic do 2 tygodni wiec czasu malo :-?